E riscant să consumăm băuturi din anumite tipuri de ambalaje

E riscant să consumăm băuturi din anumite tipuri de ambalaje. Care sunt acestea?

Dozele de aluminiu sunt „căptușite” la interior cu un strat de material ce conține bisfenol A (BPA), un compus chimic prezent și în sticlele de plastic și care are efecte nocive asupra sănătății. Ambalajul cel mai puțin dăunător este cel de sticlă, spun specialiștii.

cola

Deși efectele BPA asupra organismului uman sunt foarte controversate, studii tot mai numeroase arată că expunerea la acest compus poate avea consecințe negative asupra sistemului cardiovascular și asupra sistemului endocrin.

Pentru a testa efectele BPA, cercetătorii din Coreea de Sud au oferit unui număr de 60 de adulți de peste 60 de ani lapte de soia, fie din doze de aluminiu, fie din sticle de… sticlă. După de subiecții au consumat băutura, analizele de urină au arătat că aceia care băuseră din doze metalice aveau în organism niveluri de BPA cu până la 1.600% mai mari decât cei care băuseră din sticle.

De asemenea, tensiunea arterială crescuse semnificativ la cei care băuseră din cutiile metalice, în doar câteva ore. Dacă până acum fuseseră studiate mai cu seamă efectele expunerii cronice la BPA, acesta este unul dintre primele studii care evidențiază efectele negative produse chiar de o singură expunere la acest compus.

Chiar dacă un episod izolat de creștere a tensiunii nu este neapărat periculos, oamenii ar trebui totuși să se gândească mai bine înainte de a recurge la consumul regulat de băuturi din doze metalice sau sticle de plastic.

O creștere de 5 mm Hg a tensiunii arteriale sistolice, după consumul a două doze de băuturi, poate provoca probleme semnificative din punct de vedere clinic, mai ales la persoanele cu boli de inimă sau hipertensiune, a spus unul dintre cercetători, adăugând că speră ca, pe viitor, producătorii vor avea în vedere, pentru ambalarea băuturilor, soluții alternative mai sănătoase decât dozele metalice care conțin BPA în stratul interior.

Sursa: Fox News

31 thoughts on “E riscant să consumăm băuturi din anumite tipuri de ambalaje

 1. Cred că sîntem “infestaţi” şi-n suflet de tot felul de “chestii” pe care le-am consumat odată cu mîncarea şi sau băuturile de pînă acum.
  Păi, n-au decît producătorii să livreze marfa numai în sticlă şi-atunci nu vor mai fi probleme.Că nu prea ai de unde să alegi.
  Pe vremuri- le-ai prins şi tu, cred- şi laptele şi toate lichidele erau livrate numai în sticle.Acum…

  1. Desigur că am prins perioada în care toate lichidele erau ambalate în sticle de sticlă, iar să cumperi ceva la flacon sau doză părea ceva extravagant. Țin minte că se strângeau sticlele cu sacii, iar când nu mai aveam bani de cheltuială, le spălam și le duceam la un centru de preluare. Fiecare avea prețul ei și nu aruncam niciuna.
   Astăzi, nici nu știu unde le-aș putea duce sau dacă primesc ceva pentru ele.

 2. Ainştain trebuie neapărat să citească articolul, mai ales că bea orice, din orice şi pe unde apucă… ☺ Eu prefer sticla de sticlă, însă nu mă dau dus nici de lângă doza de bere.

  1. Cred că tot mai sănătos e să bem berea din doză, decât din flacon de plastic. Țin minte că prima cutie de bere am luat-o cu un sfert de veac în urmă și mi s-a părut ceva ieșit din comun, tipic occidentului. Încet, încet, a devenit ceva obișnuit.

 3. Mergem pe stica din sticla si pahare din sticla…Adevarul ca suntem bombardati(mai ceva ca-n razboi) din toate directiile …daca si cu ambalajul suntem atentati, ce sa mai vorbim despre continutul lor…multumiri pentru sfaturi, draga Petru ! Seara pe placul inimii tale! ❤

  1. E adevărat că-i mult mai comod să folosim ambalaje din plastic, iar uneori nici nu prea avem de ales. Dar am văzut și oameni care se încăpățânează să cumpere aproape totul la sticlă: apa minerală, berea, uleiul… E drept că au multe bătăi de cap. O zi cu multe bucurii și o seară liniștită! ❤

 4. Eu cum să fac? Să car mereu în geantă o sticlă de sticlă? Că fără apă nu pot pleca la drum. 🙂

 5. De mult timp se vorbeste de toxicitatea acestor ambalaje, ba chiar si despre PET-urile in care se imbuteliaza apa plata, pentru care ar fi importanta temperatura de pastrare. Si totusi, toata lumea ia la greu.
  Parca simtul de conservare a fost atrofiat de … conservanti! 🙂

  1. E adevărat că știam de nocivitatea PET-urilor, atât pentru om cât și pentru natură, dar eu nu bănuiam cât rău pot face și dozele de metal. Chiar și halbele de bere sunt umplute din butoaie metalice. 😦

 6. Daca mai este cineva care-si imagineaza ca sanatatea noastra conteaza, citind postarea ta se poate convinge ca nu este asa. Din pacate…
  Eu am vandut toate sticlele goale din camara si mi-am cumparat centura de pionier! Si nu consider ca viata a fost urata, chiar din contra.
  Zile frumoase sa-ti fie!

  1. Nici eu nu spun că viața a fost urâtă pe vremea când umblam cu sticlele după noi. Mai ales că eram tineri și nu cunoșteam alternativa. Dar nu știu dacă am rezista să mai trăim în acele condiții, acum.

 7. Tot ce este inbuteliat in sticla e mai sanatos dar parca e mai comod sa folosesti pahare de unica folosinta,e mai usor sticla de plastic etc.Iti doresc o seara frumoasa!:)

  1. Comoditatea asta e atât de îmbietoare, că ne face să o preferăm recomandărilor pentru sănătate, gândind că sunt atâtea lucruri care ne otrăvesc viața, încât ce mai contează unul. O zi cât mai liniștită, dragă Gabi! 🙂

 8. Se spune flacoane, sticla a ramas de pe vremea cand nu existau atatea flacoane din plastic. Cand spui sticla, e… sticla. Pentru cei care raman nedumeriti, precizam ca e sticla de sticla. Cand recipientul e din plastic, zicem flacoane de plastic. E foarte simplu, daca romanii ar fi mai preocupati de educatie, decat de acumulare de bani.

  1. E bine că ai precizat. Educația și acumularea de bani se cam bat cap în cap, și arareori vezi omul care să le aibă pe amândouă. Pentru că acela care are bani, își spune că n-are de ce să se educe, fiind oricum apreciat de societate. Iar cel cu educație, nu pune mare preț pe acumularea de bunuri materiale, ci pe acelea spirituale.

 9. Salutare, dragă Petru! Bună avertizare, pentru sănătatea noastră. Din păcate, aproape pe nesimțite, viața noastră este invadată de cea mai cruntă poluare. Atât fizică, cât și spirituală.Parcă toate din jur sunt făcute să ne otrăvească viața… Și ce simplu și sănătos trăiau bătrânii de odinioară, cu străchinile, ulcelele și lingurile lor de lemn sau hainele țesute acasă…
  Numai bine și zile frumoase, dragă Petru! 🙂

 10. Măcar să știm unde greșim, dacă tot nu ne e la îndemână să trăim sănătos din cât mai multe puncte de vedere. Și poate că uneori, când avem ocazia, să mai respectăm câteva din recomandări, măcar pentru a ne simți mai mulțumiți.
  Calde salutări și gândurile cele mai bune, Alex! 🙂

 11. Comoditatea bat-o vina ne duce si ea la pieire mai ales pe cei ce traim la oras. Daca am face un mic efort sa readaptam obiceiurilor noastre cateva din cele de demult, altfel ar fi si sunt sigura ca ne-am obisnui si cu mai putina comoditate. Acum tot ce ai scris si ce s-a comentat aici este adevarat dar ma intreb de unde sa mai luam sticla cand la noi toata industria sticlei aproape ca a disparut iar de importat e mult mai scump. Daca as avea un prieten olar l-as ruga sa-mi faca el niste sticle de lut pe care sa le folosesc, ha, ha, ha. Multumesc pentru vizita ❗
  Acum am inteles ca de fapt esti la odihna la Baile Tusnad. Ma bucur pentru tine si-ti doresc odihna placuta in frumoasa statiune unde poti vizita multe puncte turistice printre care Lacul si capela Sf.Ana. Eu iti recomand si un restaurant f.f.pitoresc unde se mananca exceptional :” La moara la Fagadau ” se numeste. Ma rog Domnului sa-ti ofere vreme buna si sa te intorci cu bateriile incarcate sa ne mai surprinzi cu talentul tau.

 12. Mulțumesc foarte mult pentru gândurile bune și urările consistente, Beta! Deocamdată mai plouă pe aici și e răcoare, dar dacă revine vremea bună o să fac niște ieșiri din hotelul Tușnad, la care sunt cazat cu soră-mea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.