Haiducii de astăzi

Au mai trecut niște alegeri, pentru unii ca o furtună, pentru alții precum o adiere abia perceptibilă. Chiar dacă mulți dintre noi nu suntem afectați de microbul politicii, nu înseamnă să trecem prea ușor cu vederea ceea ce s-a întâmplat duminică. E vorba de o opțiune care ne afectează pe fiecare dintre noi și n-ar fi normal să ne fie indiferent cine ne conduce în efortul de modernizare, civilizare și prosperitate. Dincolo de partide și grupuri de interese, trebuia să alegem un OM, în care să ne punem încrederea și speranțele. Dar s-a văzut iarăși că majoritatea dintre români nu mai au încredere în nimeni sau sunt prea comozi să mai facă un drum până la secția de vot. Crâșmele și cafenelele sunt mai aproape și nici nu ți se cere buletinul. Pentru că și a avea actul de identitate la tine poate să fie o mare problemă, după cum a demonstrat copreședintele PNL, Alina Gorghiu, sau candidatul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

O altă trăsătură nocivă care se perpetuează, ba chiar se amplifică, e alegerea multor primari condamnați sau cercetați de instanță. Și nu numai în localități mici, ci chiar în orașe mari, cum ar fi Craiova, Brașov, Botoșani, Baia Mare. Într-un sfert din primăriile marilor metropole au fost aleși primari penali! Ciudată e situația din Baia Mare, unde a fost ales Cătălin Cherecheș, deși e în pușcărie și nu-și poate ocupa postul chiar dacă e eliberat. De unde vine această simpatie pentru corupți? E o recunoaștere a faptului că toți am face la fel dacă am fi în locul lor? Sau suntem atât de naivi încât credem că totul e o înscenare, iar primarul prins în fragrant e de fapt nevinovat, mai ales că a făcut atâtea pentru urbe?

Necunoscute sunt mințile alegătorilor, mai ales a celor care sunt consecvenți să aleagă și pentru noi, profitând și impunându-ne niște oameni pe care nu i-am vrea, dar nu suntem în stare să facem niște alegeri. Pe vremuri, haiducii erau cei admirați de popor, pentru că-și riscau viața jefuind-i pe cei avuți și mai dădeau și săracilor din pradă. Astăzi, probabil că în ochii multora primarii corupți sunt asemeni haiducilor ce iau de la statul cel hain și de la milionarii oportuniști, aruncând câțiva galbeni pentru a-și atrage electoratul. Mai o clădire impresionantă, mai un cartier de locuințe pentru săraci, mai câte o pungă cu alimente, mai niște discursuri bine ticluite și nu mai e nevoie de flintă. Arma haiducului român s-a schimbat, potera e DNA-ul, iar poporul nu suportă potera. Mai ales că ea face parte din instituțiile statului, care, la rândul lui, ne jefuiește mereu prin taxe, cerșitul de donații sau prin birocrație.

Eu mi-am făcut datoria de cetățean, votând duminică. Nu sunt sigur că am făcut cea mai bună alegere, dar măcar am arătat că îmi pasă. Nici la loto nu poți câștiga dacă nu-ți iei un bilet, deși unii ar fi tentați s-o facă, chiar dacă ar încălca legea. Nu aș alege un condamnat, chiar dacă mi-ar fi frate și aș fi sigur că-i nevinovat. Justiția e mai presus de jurăminte și simțăminte. E arma cea mai eficace pentru curățirea societății.

27 thoughts on “Haiducii de astăzi

 1. Si eu am fost la vot. La noi noul primar e anchetat dar pana i se va stabili vinovatia, oamenii il simpatizeaza. Deocamdată e prezumtia de nevonovatie la mijloc. A mai fost primar si orasul a aratat f bine

  1. Bine-ar fi să-și dovedească nevinovăția și să conducă orașul încă mulți ani. Altfel veți fi chemați iar la vot, că mai sunt edili gospodari și cinstiți pe la voi. 🙂

 2. Nu prea ma uit la televizor. Gasesc ca acolo vedem prea multe povesti amare, prea multe nedreptati, prea multe crime si prea putine povesti “pozitive”, agreabile.
  Apreciez insa munca dv. Precis si la obiect!
  Nu mi-am imaginat insa niciodata ca marea majoritate a primariilor romanesti pot fi conduse (si vor fi conduse!) de primari penali. Cata tristete…

  1. E drept că marea majoritate a știrilor și reportajelor sunt pe fond negativ, dar există și excepții, în care unii români dovedesc inițiativă, hărnicie, creativitate și profesionalism. Exemple bune de urmat pentru mulți dintre noi, numai curaj și ambiție să mai fie printre cei rămași sau întorși în țară.

   1. Recunosc ca fac parte dintre cei care “intorsi” in tara. Iar curajul, si initiativa nu-mi lipsesc. Acesta este si motivul pentru care am creat Geamantanul de sabloane. Ca sa mai fie si de bine. Si sunt de fiecare data incantata sa mai vad printre romani, oameni care vor sa creeze si sa lase si binele in urma lor! Spor la lucru tuturor celor care se inhama si la asta! Toti acestia sa stie ca pot conta si ajutorul nostru.

 3. Votăm, sperăm, înjurăm printre dinți, ne promitem că nu mai votăm, iar votăm, iar sperăm. Un cerc vicios. Recunosc că sunt foarte dezamăgit, mai ales că lipsesc perspectivele, candidații sunt (cam) aceiaşi, proiectele viabile lipsesc, tragem targa pe uscat la toate nivelurile…

  1. E drept că s-a format câte o clică de candidați în fiecare partid, iar cei care încearcă să se strecoare printre ei, sunt molipsiți de aceleași năravuri, altfel n-au șanse să răzbească. E nevoie de un „cutremur” serios pentru a curăța această mizerie, dar nu văd ce l-ar putea provoca. Tracedia de la „Colectiv” nu a fost suficientă, din păcate.

 4. Am votat sa nu regret, 🙂 insa Dumnezeu stie cate dezamagiri urmeaza. Eu am fost dezamagita cand au iesit rezultatele :))
  O seara faina! 🙂

  1. Păi dacă n-ați avut decât doi candidați… La noi au fost patru, că și populația-i mai mare. Tu să fii sănătoasă și iubită, draga mea prietenă! 🙂

 5. Sault Petru !
  ” M-ai dat gata” , recunosc, esti la fel de TARE in ANALIZE politice precum la EPIGRAME ! 🙂
  Sunt atat de SCARBIT de SCARBELE PENALE care au CANDIDAT impinse de la spate de partidele care le-au promovat incat, NU COMENTEZ deloc dar te FELICIT din toata ❤ pentru analiza pertinenta si impartiala facuta !!! 🙂 🙂 🙂
  Pe astfel de " SCARBE " nu-i poate trage la raspundere decat DUMNEZEU
  si , cum
  " Nimic nu-i prea greu pentru EL "

  in cele din urma, DIVINITATEA isi va spune cuvantul …………..
  Inainte de " Inaltarea " Domnului Iisus Hristos " 🙂
  da-mi voie PETRU sa-ti urez
  sa ai parte de o Zi cu folos ,
  sa te misti ca un "titirez"
  in consum de palinca si vin spumos !!! 🙂 🙂 🙂
  Cu simpatie si prietenie,
  Aliosa.

  1. Îți mulțumesc pentru frumoasele aprecieri și pentru că mi-ai amintit că mâine e Înălțarea Domnului. Tocmai mi s-a anunțat că, tot mâine, n-o să avem toată ziua apă la robinet, din cauza lucrărilor la instalație, ceea ce mă miră, având în vedere Ispasul. 🙄
   De bere și pălincă n-o să duc lipsă, ceea ce îți doresc și ție, Sandule! 🙂

 6. Am votat, în niciun caz cu roșii. Am votat fiindcă îmi pasă și m-am săturat ca alții să hotărască soarta copiilor mei. Că am votat degeaba, o știam înainte de a pleca de acasă.

  1. Nu poți fi sigură că ai votat degeaba, până nu vezi ce se întâmplă pe parcursul mandatului. Dacă pornim toți cu astfel de concepții, nu vom mai schimba nimic, niciodată.

   1. Nu, am zis aşa pentru că ştiu care e tendinţa majoritară în CONSTANTA. Care de altfel, a şi ieşit câştigătoare. Am văzut ce s-a întâmplat de când a preluat mandatul de la Mazăre. Nişte poleieli prin oraş. De-amu’ nici pe-alea n-o să le mai văd.

 7. Eu ma întreb ce reprezentativitate are un politician ales cu 51% dintre cei toți 30% care s-au prezentat la vot. Și a nu te prezenta la vot înseamnă tot o opinie, ba mai mult, înseamnă un vot de blam. Eu as fi de părere ca ar trebui sa fie un absenteism total, caci a-i vota înseamnă ca accepți corupția. Se face mare caz de primarii penali, atât de mare caz încât se zice ca poporul roman prefera corupția. Eu zic ca absenteismul e și un protest împotriva corupției. Nu s-a cerut o alta clasa politica? Nu ne-au dat, nu-i mai acceptam pe ăștia si nu facem compromisuri, când e vorba de corupție.
  Eu as fi mers la vot, dar când am văzut ca pe lista e un director de la mine la fabrica, pur și simplu n-am putut sa merg la vot, caci cunosc persoana. Iar cu ceilalți n-am votat niciodată. Oricum, candidatul la primărie pentru care as fi votat a câștigat, se pare ca are cel mai mare procentaj din tara (vreo 72%).

  1. Logic, un absenteism total nu poate să fie niciodată. Fiecare candidat are rude, prieteni și un grup de interese care-l susține. Doar marea majoritate a alegătorilor poate combate aceste susțineri subiective și destul de firave, precum ai spus. S-a văzut și în Capitală că Gabriela Firea a fost aleasă doar de circa 15% dintre bucureștenii cu drept de vot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s