Lecția fricii

Majoritatea evenimentelor vieții survin pe neașteptate. Frica nu oprește moartea, ea este un obstacol în calea vieții. Chiar dacă este dificil de recunoscut, noi consacrăm o mare parte din existența noastră în gestionarea angoaselor noastre și a efectelor acestora. Frica este o umbră care blochează totul: viața noastră amoroasă, sentimentele adevărate, fericirea noastră, ființa noastră profundă.

Un copil, crescut într-o familie adoptivă, era victimă a maltratării. Serviciile sociale l-au anunțat că el va merge în curând într-o casă magnifică unde noii lui părinți îl așteptau, plini de afecțiune. Va avea propria lui cameră și chiar un televizor. Cu toate acestea, aflând noutatea, copilul a început să plângă, pradă unei obsesii incontrolabile. El se obișnuise cu situația lui. Oricât de dureroasă era, situația i-a devenit familiară. Noua casă, pe de altă parte, era plină de pericole necunoscute. Trăise în neliniște de atâta timp încât nu mai putea concepe viața fără aceasta.

Noi toți suntem asemenea acestui copil. Crescuți în angoasă, nu ne imaginăm decât un viitor marcat de teamă. Societatea noastră trăiește din frică. Priviți titlurile informațiilor de seară de la televizor: „Elementele pe care le consumați sunt periculoase!”, „Îmbrăcămintea copilului vostru prezintă riscuri pentru sănătatea lui!”, „Vacanțele ar putea să vă fie fatale în acest an – un reportaj special la jurnalul de la orele 20!”

Cu toate acestea, dintre evenimentele de care ne temem, câte oare se vor produce în realitate? Adevărul este că, corelația dintre ceea ce ne temem și ceea ce ni se întâmplă efectiv este foarte slabă. Realitatea este că alimentația noastră este în general sănătoasă, că îmbrăcămintea copiilor noștri nu vor lua în mod subit foc, și că vacanțele noastre vor fi în general foarte agreabile.

Cu toate acestea, existența noastră este în general guvernată de frică. Companiile de asigurări mizează pe faptul că majoritatea evenimentelor de care ne temem nu se întâmplă niciodată. Cu acest joc, ele câștigă în fiecare an milioane de dolari. Nu este vorba de a renunța la asigurări. Problema este următoarea: există mari șanse să petreceți momente minunate practicând sportul vostru favorit. Aveți probabilități bune de a supraviețui în lumea afacerilor, și chiar a prospera, în pofida tuturor riscurilor și a erorilor. Este foarte probabil să întâlniți oameni simpatici în cursul seratelor fermecătoare.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor trăiesc ca și cum jocurile ar fi fost făcute dinainte contra lor. Una dintre cele mai mari provocări căreia trebuie să-i facem față este de a încerca să surmontăm aceste temeri. Viața ne oferă nenumărate oportunități, și nouă ne revine să beneficiem de un număr cât mai mare dintre ele.

Elisabeta Lecons (traducere: Viorica Junc)

41 thoughts on “Lecția fricii

 1. În chestia asta cu frica nu funcționează principiul “Cui pe cui se scoate”. Din pacate. Da, ne este o frică teribilă – chiar şi să facem un pas înainte atunci când ajungem la concluzia că stăm pe loc de prea mult timp (cu toate interpretările care decurg de aici). Numai actionând am putea profita de acele oportunități pe care viața ni le presară în drum.

  1. Uite că-și au și psihologii menirea lor! Nu trebuie să fim nebuni, așa cum se crede pe la noi, pentru a-i consulta și a accepta tratamentul de care avem nevoie fiecare, așa cum se face în Occident. Prin ședințe adecvate, frica poate fi înlocuită de curaj și inițiativă, foarte importante mai ales pentru tinerii care-și încep o carieră, o căsnicie.

 2. Excellent subiect de discutie!

  Cand am publicat articolul “Obiceiuri de negociere salariala in Romania”, sincer mi-a fost frica. Iar asta se simte si in cateva dintre frazele mele. Cred insa ca mi-a fost frica pentru ca am crescut si trait intr- o societate unde controlul si pedeapsa au fost extreme. In opinia mea, acesta este motivul pentru care suntem astazi predispusi la a ne lasa mai usor condusi de frica. E o mostenire genetica si o inchisoare din care nu e usor sa evadezi.

  Experientele noastre traumatice ne impiedica adesea sa ne exprimam, sa ne aventuram, sa ne asumam riscuri si ratam atat de multe…

  Am studiat indelung subiectul si stiu astazi ca frica este cauzata de gandurile noastre. Ne este frica ca vom fi judecati. Spre exemplu daca ne este frica ca vom gresi in munca noastra vom crede ca lumea va crede ca suntem niste ratati. Adevarul este insa altul.

  Toti gresim ! Tuturor ne este frica la un moment dat. Avem ambitii marete si vrem sa realizam chestii marete. Vrem sa facem cu viata noastra ceva semnificativ. Dar se intampla sa ne fie frica. In ciuda experientelor noastre dureroase din trecut va propun sa privim spre viitor cu incredere. Astfel vom putea realiza lucrurile acelea marete din viitor.

  Intotdeauna putem inlocui ceva negativ precum frica cu ceva pozitiv precum increderea. Iar daca facem asta nu numai ca vom inceta sa ne mai fie frica ci vom incepe sa facem altceva. Si cand facem altceva incepem sa construim. Si atunci devenim senini, increzatori si nu mai este loc si timp pentru frica.
  Chiar daca mi-e cateodata frica, chiar daca am ambitii si vise care nu au fost inca indeplinite, eu sut senina astazi ! Si rar ma mai las condusa de frica…

  Zile fara frica tuturor !

  1. E bine că ți-ai învins frica de tânără, prin propria-ți judecată. Mie mi-au trebuit mulți ani și multe experiențe neplăcute, iar asta m-a privat de potențiale realizări profesionale, și nu numai. Nu am regrete, doar pentru că mi-ar face mai mult rău, dar caut să recuperez cât se poate, trăind din plin și fără frică.
   Weekend entuziast, Mari!

 3. Foarte buna tema ta , draga Petru…intr-adevar frica de frica este o mare greseala pe care noi, oamenii, o facem deseori ! Iti doresc o zi fara frica si un w/e ….plin de curaj ! 🙂 🙂 🙂

  1. Ceva frică tot am în aceste zile: de căldurile care ne cam fac zile fripte. 🙂 Dar nu depinde de noi, și facem ce putem pentru a o contracara. Gânduri bune și succes la răcorire! 🙂

  1. Bună dimineața și o zi cât mai plăcută, anytza! Nu-i de vină nimeni pentru fricile noastre, și numai noi le putem depăși. Trebuie doar să găsim metoda.

 4. O temă foarte actuală! Cel puțin la noi în țară, această realitate a fricii se poate recunoaște din plin, în multe segmente ale societății. Mai grav este că multor oameni le este indusă frica în mod sistematic și așa sunt siliți să trăiască cu teama de a nu pierde locul de muncă, teama zilei de mâine, teama de asprimea șefilor, de problemele cu creditele bancare și…. câte și mai câte! Ori oamenii trebuie să se elibereze de toate aceste temeri, pentru a avea o viață cu adevărat mulțumitoare.
  Numai bine și un weekend frumos, dragă Petru! 🙂

  1. Temerile care vizează locul de muncă, problemele de acolo și colegii, ocupă un loc important în mintea omului. Urmează cele sentimentale, privind iubirea și zbuciumul unor relații, în special pentru tinerii mai sensibili. În ultima vreme, a luat amploare frica multor copii de a nu rămâne fără unul sau amândoi părinți, care pleacă lăsând-i în grija bunicilor sau a statului. De aici se pot naște drame sau/și sechele ireversibile.
   Zile superbe și plăcute, dragă Alex! 🙂

  1. Dacă nu ne-ar fi frică deloc și de nimic, ar însemna că suntem nebuni. Nu degeaba se spune că „frica păzește bostănăria”. Doar să nu ne domine. Să fii iubită și mereu curajoasă, dragă Gabi! 🙂

 5. Frica este si a fost dintotdeauna un mecanism de supravietuire opentru orice vietate miscatoare.
  Ea a aparat pe oricine de amenintari. Multe vietati si-au dezvoltat functii speciale pentru supravietuire. Dar frica asta nu este doar frica si atat Ea are cateva grade de intensitate pornind de la prudenta apoi fobie si ajungand la paranoia, in functie de experientele personale, sau de cat de bogati suntem cu… imaginatia. Ei bine, noi adesea ne menajam ego-ul numind-o prudenta pe aceasta teama de necunoscut sau de eventualele consecinte ale actelor noastre. Cand vom avea certitudinea ca ce dorim sa facem este ceea ce vrem (trecut prin toata cenzura personala), atunci nu vom mai avea frica . Nesiguranta poate fi asociata adesea cu frica.

 6. E foarte adevărat că frica are diferite grade de manifestare, precum și cauze, mai mult sau mai puțin reale. O anumită frică de rănire, de a nu te face de rușine sau de îmbolnăvire, e ceva justificat, atâta vreme cât nu devine o obsesie. Frica de întuneric sau de singurătate e mai puțin logică, având în vedere că nici singurătatea și nici întunericul nu-ți fac rău în sine, ci doar te transpun într-o lume cu care nu ești obișnuit. Dacă ai puterea să te adaptezi, frica dispare de la sine.

 7. Salut Petru !
  Nu degeaba se spune-n POPOR :
  ” FRICA pazeste BOSTANARIA”……………………..
  Nu-ti fie FRICA,
  pan’la urma , si Ciolos PICA …………….

 8. Așa este, o mare parte din fricile noastre ne sunt induse de mass media. Eu am avut curajul să resping aproape în totalitate emisiunile de știri și talk-show-urile. Și zău că mi-e mai bine! ☺

  1. Te cred, pentru că și eu procedez la fel. Filmele, însă, au rămas slăbiciunea mea din fiecare după-amiază. Mulțumiri efervescente pentru vizită și urări din cele mai benefice! 🙂

 9. Noi încercăm sa învingem frica folosind metoda drobului de sare din poveste: îl mutam într-un loc din care sa nu ne poată cădea în cap. Dar, din păcate, multe dintre pericolele care ne dau temerile noastre nu pot fi îndepărtate. Deci, ca sa scăpăm de teama, trebuie ceva mai mult decât a găsi o soluție rațională.

  1. Fiecare o fi având metodele lui, numai să nu fie prea iraționale, precum cea a teroriștilor sinucigași. Se pare că ei nu mai au nicio frică, dar nici judecată proprie nu mai au.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.