Lică și caruselul

Zilele trecute, am fost martor la bucuria neîngrădită a copiilor care au luat cu asalt jocurile și instrumentele de distracție aduse cu prilejul sărbătorii orașului. De la trenuleț și Casa Groazei, până la carusel, sărituri de pe trambulină cu coarda elastică, până la plutirea în bule de plastic sau plimbările și tamponările cu mașinuțe electrice. Peste tot auzeai chiote de entuziasm, de exaltare amestecată cu teamă sau surprindere. Dar totul era supravegheat de organizatori și părinții grijulii, care nu-i scăpau din ochi. La finalul zilei, acești copii rămâneau cu o experiență minunată, chipurile lor exultând după trăirile nemaipomenite prin care au trecut.

Aceste imagini m-au făcut să-mi amintesc emoțiile prin care treceam și noi, copiii de altă dată, cu astfel de ocazii. Pe atunci, Seiniul era o comună, fără vreo sărbătoare anuală, dar tot treceau pe la noi căruțe sau mașini cu remorci, care poposeau timp de o zi-două pentru a-și expune dotările și mărfurile excentrice. Firește că nici nu se compară cu minunile contemporane, dar pe atunci ne lăsau cu gura căscată lucruri pe care astăzi le considerăm depășite sau banale. Cum ar fi jucăriile de tot felul, viu colorate, fluierele stridente și meșteșugit lucrate, acadele mari și mici sau pocnitori de te asurzeau pentru câteva clipe. Cele din urmă aveau mare trecere, pentru că speriam babele mai puțin îngăduitoare cu ghidușiile noastre. Și erau doar cinzeci de bani bucata.

Caruselul sau linghișpirul e printre puținele instalații care n-au suferit multe modificări. Pe atunci, și până nu demult, era centrul distracției pentru tineri, dar și pentru copiii mai curajoși. Lică făcea parte din prima categorie și tare-i mai plăcea să se învârtă, după cât îl ținea buzunarul, că era un leu fiecare tură. Într-una din zile, parcă era mai neastâmpărat ca niciodată, răsucindu-se cu scaunul ce plutea și încercând mereu să se agațe de scaunele fetelor din jurul lui, pentru a le speria. Iar când reușea, le învârtea și apoi le împingea cu putere, în ciuda țipetelor lor disperate.

Dar ce să vezi? După atâtea trepidații și mișcări bruște, tocmai lanțurile care susțineau scaunul lui Lică au cedat, zburând departe, în virtutea inerției. Rumoare și buluceală în rândul celor prezenți: spectatori, organizatori și oameni de ordine. Imediat a fost oprit linghișpirul și s-a pornit în căutarea victimei, care aterizase dincolo de zidul unei grădini din apropiere. Acolo nu au găsit decât scaunul, pe o tufă mare de coacăze, doar la câțiva centimetri de aleea betonată. Poliția a aflat imediat despre cine-i vorba și a descins la domiciliul lui, fără să dea de el.

L-au găsit a doua zi, patronii caruselului, viu și nevătămat. S-au bucurat și i-au dat 200 de lei, numai să nu depună plângere. Tare bucuros era Lică de norocul ce l-a lovit, mai ales că avea cu ce să se învârtă toată seara următoare. Poate-l lovea iar norocul să se mai rupă lanțurile și să mai câștige niște bani, gândea el. Doar că nu i-a mai mers, nefiind lăsat să se mai urce pe linghișpir. Chiar și lumea se temea să ia loc în apropierea lui. Nicio grijă, însă, că oricum a găsit el alte modalități să cheltuiască toată suma, în aceeași seară. Doar n-o să ducă și acasă vreun leu!

31 thoughts on “Lică și caruselul

 1. Inconstienta… A avut zile. Asa accidente au tot fost. Nu numai pe carusel , dar si la alte jocuri.
  Adevarul este ca e tare fain la balci.
  Si eu m-am dat pe comedie , ca asa ii zicea la Dorohoi la bunica-mea. Si verii mei ma rasuceau….

 2. Totul e bine cand se termina cu bine. Important este ca cei precum Lica sa stie ca ulciorul nu merge de multe ori la apa.

 3. Mi-ai adus aminte de copilaria cea frumoasa, traita la maximul posibil, cand scoteam fericirea din “te miri ce” ! Doamne bine mai era…ma bucur si pentru D’ Lica ca a scapat “frumos” …frumoasa postarea ta draga Petru , pentru mine plina de nostalgie ! Seara faina ! 🙂

  1. A scăpat Lică din multe boroboațe, dar până la urmă a plătit pentru păcate. Însă nu-i nicio pagubă, că mai sunt mulți ca el. O zi pe placul tău! 🙂

  1. Astfel de sărbători, cu provocări și jocuri din cele mai antrenante, nu trec fără să ne lase amintiri frumoase, mai ales dacă suntem tineri. Gânduri bune și senine, dragă Gabi! 🙂

 4. Buna dimineata! Petru
  Imi plac amintirile citite ,m-a facut sa-m amintesc si eu ,numai ca la noi nu se spunea carusel ,cu caishori 🙂 mie mi-a fost team de asa ceva dar Lica a avut noroc 🙂
  O zi frumoasa cu amintiri placute !
  A plouat ieri si la mine si tare ma bucur ca este racoare 🙂

  1. Avem și pe la noi căișori, dar aceia sunt fixați în podea, se învârt mai încet și sunt pentru copii.
   Mă bucur că s-a răcorit și pe la tine, că prea ne-a stors căldura asta. Sper să mai țină această vrem blândă. 🙂

 5. Buna dimineata !!!
  Nostalgia momentelor din copilarie am simtit, mai ales ca si eu m-am dat in carusel, in Bucuresti era la Obor, si ma duceam fara sa le spun alor mei ca ma dau in lanturi, emotii, emotii cat cuprinde !!!
  M-am bucurat, Lica nu disparuse, ce vremuri ??????

 6. Salut Petru !
  Lica neastamparatul ,
  MITUITUL si infumuratul,
  facu POVESTITORUL
  sa denunte MITUITORUL !!! 🙂 😦 🙂
  O zi de MARTI fara ” cele 3 ceasuri rele ” ! 🙂
  Aliosa.

  1. Astfel de mituiri se întâmplă și în zilele noastre, poate chiar mai des decât înainte. Oricum, mituitul din povestirea de mai sus nu mai poate fi tras la răspundere, și nici mituitorii. Au plecat în lumea celor drepți (?!). 😉
   Numai ceasuri bune îți doresc și eu, Sandule! 🙂

 7. Pentru cine se mira de “linghispir”. Cuvantul asta vine din germana, de la ringspiel, care nu se mai foloseste azi. Ring=inel/cerc si spiel=joc.
  (Si) vara e vremea distractiilor, asa ca sa ne gasim moduri faine de joc si relaxare! 🙂

 8. Dacă e ficțiune, este genială.

  Iubea atât de mult viața, încât și ea l-a iubit și nu l-a lăsat să plece.
  Oamenii aceștia care trăiesc viața simplu și din plin ajung cândva să sufere; dar ceilalți nici măcar să sufere nu pot, nu au acest drept.

 9. Numai 200 de lei pentru a pastra tacerea ? Cum s e cunoaste ca ” Lica ” nu-i din Bucuresti … ci , nordist d-al vostru ! Aici in Bucuresti , le-ar fi cerut alora minim de o suta de ori pe-atat si…sa fi sigur ca i-ar fi obtinut chiar daca pentru asta ar fi insemna sa faca jumi-juma cu alde Piperea avocatul !

  1. El credea că o să fie pus la plată, după felul în care s-a comportat pe carusel. Astfel că banii primiți l-au surprins atât de mult, încât n-a mai stat pe gânduri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.