Omenirea a dezlegat „firul vieții”!

Oamenii de știință au descoperit că timpul de reacție al unei persoane în momentul în care este pusă în fața unei situații noi ar putea arăta cât mai are de trăit persoana respectivă.

Cât de simplu este să afli cât mai ai de trăit!

Un studiu publicat în revista Plos One: cercetătorii de la University College London și University of Edinburg au analizat informațiile de la peste 5.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 59 de ani, colectate ca parte a Studiului Național de Examinare a Sănătății și a Nutriției din Statele Unite ale Americii.

La începutul studiului, în anii 1990, s-au măsurat timpii de reacție ai participanților. Sarcina era simplă: aceștia trebuiau să apese un buton de fiecare dată când o imagine apărea pe ecranul computerului. În următorii 15 ani, participanții au fost supravegheați pentru a se înregistra câți au murit și câți au supraviețuit în această perioadă.

În total, 378 de persoane (7,4%) dintre participanți au murit, dar în cazul acelora care au înregistrat timpi de reacție mai lenți, riscul de a muri a fost cu 25% mai mare – indiferent de cauze -, în comparație cu aceia care au avut timpi medii de reacție. S-a ajuns la această concluzie după ce cercetătorii au evaluat vârsta, sexul, apartenența etnică, profilul socio-economic și factorii de viață ai participanților.

Autorul studiului, Gareth Hagger-Jonson, a declarat, într-un comunicat de presă, că un simplu test de reacții în perioada adultă poate prezice, indiferent de vârstă, sex și alți factori, rata de supraviețuire a unei persoane.

„Timpul de reacție ar putea indica cât de bine funcționează sistemul nostru nervos și alte sisteme din organism. Persoanele care răspund, în mod frecvent, cu greu, noile informații ar putea experimenta probleme care le intensifică riscul unei morți precoce”, a declarat acesta.

Sursa: „Graiul Maramureșului”

36 thoughts on “Omenirea a dezlegat „firul vieții”!

   1. Mari, dar te poti bucura de viata bine mersi si fara sa stii cand vei muri. Daca ai sti, ce ai face, ai trai mai intens? Ma indoiesc… Ai trai numarandu-ti zilele. Nu mai bine sa nu stim, dar sa ne traim fiecare zi ca si cum ar fiultima?

 1. Avand in vedere cele precizate si respectiv timpul de reactie pe care l-am demonstrat aici si acum, eu ce sanse am de supravituire ? 🙂

   1. Nu se poate să nu știți versurile

    ”Unde-am fost am trăit bine
    cu mândruța lângă mine”

    La asta credeam că se referă expresia ”să trăiți bine”.

 2. dar despre cei care au timpul de reacție sub cel mediu nu se spune nimic? Oare aceștia au mai mari șanse la viață lungă?

 3. Interesantă ideea cu timpul acesta de reacție. Totuşi, recunosc că prefer să nu ştiu nimic despre cum şi când. Va veni acel moment, este inevitabil, carpe diem. ☺ Sau, cel puțin, încerc. Luăm, pe cât se poate, tot ceea ce este frumos în viață. Si (încercăm să) învățăm ceva din reversul medaliei. Gânduri bune tuturor!

  1. Și eu cred că-i de preferat o viață mai scurtă, cu pofte împlinite, decât una lungă și cu multe privațiuni. Decât 90 de ani trăiți cu diete, mai bine 89 de ani cu ceea ce-ți poftește inima! 🙂
   Toate cele bune, Cristian!

 4. Mă gândeam eu odată la cei care se duc la vrăjitoare. Încă nu m-am decis dacă să cred sau nu în puterile lor, dar dacă mi-ar spune că aș muri peste 2 ani calcată de mașină? Poi aș mai ieși eu din casă știind că sunt în pericol ? :)) Mai bine să fie ceva brusc, când o fi, decât să știu dinainte.

  1. Cât o fi de rezistent „firul vieții”, se poate rupe înainte de vreme sau să țină mai mult decât e garantat. Contează mult „greutatea” pe care o agățăm de el.

 5. Interesant articolul, dar chiar nu as dori sa aflu cand vine “ăla cu coasa” :)….vorba ‘ceia…Traieste fiecare zi ca si cum ar fi ultima si intr o buna zi vei avea dreptate…nu o spun eu ci un intelept nu stiu cum il cheama . Sa ai o zi minunata , draga Petru ! 🙂

  1. Ceea ce contribuie mult la liniștea noastră, e tocmai faptul că avem speranță într-o nouă zi, într-un nou an, în posibilitatea de a mai realiza ceva. Doar asta ne-a rămas în Cutia Pandorei. Zile frumoase, fără număr! 🙂

 6. Asta …se doreste a fi o gluma ??? Pe asta cheltuie astia banii contribuabililor americani ? Daca doreau un raspuns SIGUR si PRECIS , trebuiau s a faca acel studiu in Romania si atunci….sa te tii rezultate : 90% ar fi decedat , inainte d e …termen iar ceilalti , ar fi ajuns { in cel mai fericit caz } clienti la …9 !

  1. Se știe că americanii sunt foarte superstițioși și curioși. La câți bani dau pe înarmare, ce mai contează câteva milioane pentru a-i incita cu astfel de teorii. Iar noi ne luăm după ei, în multe privințe.

  1. E bine că și tu ești adepta îndemnului „trăiește clipa!”, chiar dacă te gândești și la ziua de mâine, doar cât să nu-ți strice buna-dispoziție. Să fii mereu fericită și iubită, dragă Gabi! 🙂

 7. :)) Dupa ce am citit prima fraza, intelesesem exact pe dos si gasisem si explicatii! Asa ca… Ah! Aceste studii… 😀
  Eu reactionez in functie de cat de stringent se cere un raspuns. Daca e ceva important, de viata si moarte, raspund repede. Daca nu, nu.

   1. E foarte important sa iei atunci deciziile cu calm. Deci 3 secunde de calm inainte inseamna un om care ia decizii rapide. 🙂

 8. Se potrivește pentru șoferi. Cu cât timpul de reacție e mai mic, cu atât vor putea evita accidentele și implicit vor trăi mai mult. :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.