Ferește-te de omul fățarnic, ca de cea mai hidoasă fiară

Când te întâlnești cu el, îți strânge mâna între amândouă palmele sale. Îți zâmbește cu căldură și orice îi spui aprobă și te admiră. Vorbește de rău pe cei care crede că-ți sunt dușmani. Laudă pe cei pe care-i crede că-ți sunt prieteni și te proslăvește pe tine, pe deasupra tuturor.

Când e vorba de vreo virtute, se dă exemplu pe sine. Dacă se întâmplă să se întâlnească cu vreun preot, îi arată pravoslavnicia sa și răutatea care zace în lume. Dacă vorbește cu vreun necredincios, bârfește și pe preoți și Sfânta Biserică. Când merge la Sfânta Biserică, nu cumpără numai o lumânare, două mari, ci ia un snop de lumânărele mărunte. Le aprinde și le împarte prin toate sfeșnicele. Calcă rar de la o Sfântă Icoană la alta. Se închină larg și se roagă cu ochii închiși, șoptind cu oftaturi, dar aceasta când este lume multă în Sfânta Biserică.

Dacă-i lăptar pune apă în lapte mai mult decât alții. Dacă vinde lână, o ține în beci să se umezească, iar mițele cu țurțuri de noroi, le bagă înăuntrul valului de lână. Adeseori, când e cu vacile la pășune, îl surprinzi îngenuncheat printre tufe, cu mâinile împreunate pentru rugăciune, iar vacile lui au trecut pe lângă el și au intrat în iarba de coasă a vecinului, dar n-a băgat de seamă pentru că era cufundat în rugăciune. Aleargă după ele, închinându-se și blestemându-le: ”Hei!… NA!… mânca-v-ar binele.”

Într-un buzunărel de la inimă poartă întotdeauna ”Visul Maicii Domnului”. Are un buzunar, sub haină, de trei ocale. Dacă trece pe sub pomul cuiva, pune și el câteva fructe în buzunar. Niciodată nu merge cu el acasă gol. Nu dă nimănui nimic, decât vorbe dulci amestecate cu aspidă. Cu toți e prieten, dar nimeni nu e prieten cu el. Pe toți îi laudă în față și-i vorbește de rău în dos, dimpotrivă. Nu spune adevărul nici cu mâna pe Sfânta Cruce. La înfățișare este o bogăție de virtuți, dar sufletul este un mormânt de putregai și ticăloșii.

Este o fântână frumoasă la răscruci de drumuri, cu troiță și Icoane pictate în culori vii, cu roată de scos apă, cu lanț și ciutură nouă, dar fără pic de apă.

Este ca o floare frumoasă, rumenă și bogată în petale, dar albinele nu culeg din ea nici miere, nici ceară. N-are miros, nici viață, pentru că-i făcută din hârtie colorată pe băț de sârmă fără sevă.

Este câine care mușcă pe furiș. Se gudură până lângă picior, dar când îi vine bine, te mușcă.

Este răsad de flori frumoase, între care s-a ascuns o viperă. Când te apropii să le miroși, îți sare vipera și te mușcă de moarte.

Ferește-te de omul fățarnic, ca de cea mai hidoasă fiară, dar mai ales ferește-te să nu fii și tu ca el…

Sursa: ”Graiul Maramureșului”

Advertisements

35 thoughts on “Ferește-te de omul fățarnic, ca de cea mai hidoasă fiară

 1. Un sfat cat o suta, adevarata lectie de viata …Ferește-te de omul fățarnic, ca de cea mai hidoasă fiară, dar mai ales ferește-te să nu fii și tu ca el…s-apoi cei care-i vorbesc de rau pe altii , in lipsa ta o vor cafe si “despre tine” ….Zi plina de frumos, draga Petru ! 🙂

  1. Precum bine ai sesizat, sunt sfaturi care ne pot feri de prieteni neaveniți, dar mai ales de noi. Ar fi cel mai dureros să cădem în acest păcat, mai ales că nici nu ne-am da seama de ce nu mai simțim afecțiunea celor din jur. O seară magnifică îți doresc! 🙂

 2. Foarte bună temă Și de mare actualitate, căci oamenii zilelor noastre au tot mai mult o doză de fățărnicie, cu cât sunt mai sus pe scara socială. Îndemnul din final e cel mai tare: vezi să nu fii tu însuți ca omul cel fățarnic. Da, nu ne plac asemenea oameni, dar fiecare avem și momente în care cădem în greșeală, chiar dacă nu recunoaștem.
  Numai bine, dragă Petru! Îți doresc cu drag o seară minunată! 🙂

  1. Nimeni nu e scutit de astfel de greșeli, precum bine zici, dar e esențial să le recunoaștem și să învățăm din ele. Dacă ne credem suficienți de buni, e primul semn de trufie, care ne duce inevitabil la bârfe și fățărnicie, la răutate și egoism.
   Să auzim numai de bine, dragă Alex! 🙂

 3. De la tine Petru, mereu si intotdeauna voi citi intelepciune. Suna a lauada, dar nu e. Spuneai intr-un comentariu ca putem incerca ?!(retorica). Sigur, un om fatarnic poate sa fie frumos, ca o floare artificiala, superba ca si aspect, dar fara esenta, fara viata, o copie a unei flori adevarate.
  Seara faina ! 🙂

  1. Desigur că e nevoie de ceva timp pentru a ne da seama cu cine avem de-a face, pentru că omul fățarnic se știe ascunde bine. Dar sunt câteva semne care-l dau de gol, dacă suntem atenți și obiectivi.
   Mulțumesc mult pentru aprecieri și îți doresc zile din cele mai plăcute! 🙂

   1. Petru, ai dreptate ! Am avut parte de prietenii care s-au dovedit a fi false, in timp am realizat asta. Imi plac oamenii simpli, de la sat. Cand ajung acolo, printre batranii satului simt ca redevin copilul inocent de altadata…
    Noapte linistita ! 🙂

 4. In ziua de azi multi sunt fatarnici si fiecare crede ca este mai cineva ca cel de langa el ,dar nu conteaza frumusetea sau avutia si nici diplomele ,conteaza sufletul pur si iubirea semenilor ,respectul ptr. cei de langa tine ,ar fi multe de spus ,dar numai oamenii smeriti pot intelege asta ,felicitari ptr. articol ,e binevenita sa se stie

  O seara linistita Petru

  1. Nimic mai adevărat, anytza! Fățarnici sunt mulți, dar nu înseamnă că sunt și incurabili. Trebuie să credem și să contribuim la îndreptarea lor, pentru că sunt unele persoane pe care n-avem cum să le evităm, cum ar fi rude apropiate, vecini, colegi de muncă…
   Gânduri din cele mai bune și urări așijderea!

   1. Îi tratăm cu răbdare și exemple de viață, precum pe niște copii rătăciți. E o încercare și pentru noi, iar o singură „oaie” regăsită ne poate bucura foarte mult.

  1. Tocmai confruntarea fățarnicului cu adevărul e una din modalitățile prin care poate fi reeducat, dacă nu-i prea târziu. Să-ți fie ziua superbă, draga mea prietenă! 🙂

 5. Salut prietene !
  ” Graiul Maramuresului ”
  iarasi ADEVAR graieste 🙂
  din Campia DeliOrmanului ,
  Aliosa iti vesteste 🙂
  – ROMANIA ,prin voia Domnului,
  este DOUA FINALE OLIMPICE :
  echipa feminina de SPADA si perechea masculina Tecau&Mergea la TENIS ! 🙂
  ARGINTUL e asigurat iar AURUL depinde de PUTEREA de lupta si NOROCUL FETELOR de la SPADA si BAIETILOR de la TENIS ! 🙂
  Hai ROMANIA !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa.
  PS !
  Finala la SPADA feminin pe ECHIPE, se va disputa dupa miezul noptii ( la ora 00.30 minute )
  iar EU o voi urmari in direct la TVR1 .

 6. PETRUUUUUUU 🙂
  Desteptareaaaaaaaaaaaaaa 🙂 🙂
  ROMANIA a castigat AURUL olimpic la SPADA feminin
  invingand in finala , campioana en-titre, CHINA,
  cu 44-38 !!! 🙂 🙂 🙂
  Aliosa.

  1. Recunosc că am fost în lumea viselor la ora când echipa de spadă feminin a câștigat medalia de aur. Am auzit la știrile de la ora 6.00 și m-am bucurat nespus că speranțele noastre n-au fost deșarte. Îți sunt recunoscător și ție pentru veste, că-i binevenită ori de câte ori o primesc. 😉
   Să auzim și de alte medalii, la fel de strălucitoare, Sandule! 🙂

 7. Buna dimineata! Petru
  DRaga Petru s-a adeverit prezicerea ta ca ploaia vine spre zona mea ,tare bine este ca ploua si s-a racorit ,in sfarsit am dormit ca un prunc 🙂
  O zi excelenta sa ai !

  1. Săru-mâna și bună dimineața, anytza! Mă bucur că au ajuns și la tine norii pe care i-am trimis, fugărind astfel canicula insuportabilă. De-acu’ cred că vara n-o să mai aibă atâta energie, iar temperaturile nu vor mai depăși 35°. Sănătate și voie bună! 🙂

   1. Asa este Petrum ,multumesc de sanatate si tu sa ai asemenea si da acum e bine ,racoare tot sa te plimbi afara 🙂 noaptea se doarme f. bine 🙂

 8. Fățarnicia este un pericol cotidian. ☺ Am încredere oarbă în oameni, recunosc. Totuşi, din nefericire, am descoperit, prin timp, şi fățarnici. Am rămas cu un gust amar. Nu suntem perfecți, aşa este, dar fățărnicia îmi repugnă. Gânduri bune, Petru! Şi fie să nu dai peste asemenea specimene.

  1. Îți mulțumesc de urare, dar în societatea noastră e imposibil să nu dăm peste astfel de caractere. Am pățit-o de mai multe ori, mai ales când aveam mulți colegi de muncă și vecini de tot felul. Măcar am învățat câte ceva.
   Zile minunate, pline de frumuseți și bucurii, Cristian! 🙂

 9. Fatarnicia este apanajul celor frustrati, care vor sa para ce nu sunt, care copiaza si se impauneaza cu ceva de care nu sunt capabili, vor sa pacaleasca pe cei din preajma lor si se cred mai destepti pentru aceasta inselatorie. Categoric trebuie sa luptam sa nu cadem si noi cei care nu suntem cazuti in acest pacat. Problema noastra in societatea din care facem parte este ca unora le place sa fie lingusiti si sa li se recunoasca ce nu au sau au la modul mediocru iar cei ce sunt directi si spun lucrurilor pe nume chiar de par a fi duri sunt cei ce pierd cel mai usor prietenii, vecinatati si altele pentru ca au indraznit sa nu fie fatarnici.

  1. Prietenii pierduți prin exprimarea adevărului, nu meritau să ne aibă alături și e mai bine că i-am „pierdut”. E drept că laudele pot orbi, dar numai pe cei slabi, care nu se mai întreabă unde sunt și criticile, că doar nimeni nu-i perfect.
   O zi senină și plină de frumuseți, Beta! 🙂

 10. Am intalnit si eu in viata asta a mea astfel de talere cu doua fete…lapte si miere in fata, pucioasa si fiere in spate. Sunt niste fiinte tare nefericite, cred si, intr-adevar foarte frustrate dar si pline de rautate. La varsta pe care o posed astazi, cred ca am invatat sa miros de la departare astfel de oameni si sa ma feresc de ei cat pot de tare.
  Un week-end cat se poate de linistit si fericit!

  1. Am plătit fiecare pentru a acumula experiență în a ne feri de asemenea oameni, dar și ei continuă să se perfecționeze cu noi și noi tertipuri. Iar victime se găsesc mereu, după cum vedem adesea în jurul nostru.
   O duminică cum nu se poate mai frumoasă, Ileana! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s