Cum putem schimba ideile cuiva fără să-l contrazicem?

Cercetătorii au observat, cu ajutorul unui studiu, că deseori putem schimba convingerile oamenilor fiind de acord cu ei și ducând ideile lor la extrem, deci fără să-i contrazicem.

negocieri

Tehnica prin care o persoană ia contact cu o versiune extremă a propriilor idei, în loc să fie contrazisă cu argumente, este mult mai eficientă dacă vrem să schimbăm opinia acesteia, susține o echipă de cercetători.

Dacă nu sunt contraziși, oamenii devin mai deschiși la alte puncte de vedere, se arată într-un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Asta deoarece prin această metodă de comunicare ei își dau seama mai repede că ideile lor sunt absurde sau greșite.

De obicei, conflictele sunt generate de bariere psihologice, nu de probleme reale, spune Eran Halperin, psiholog la Interdisciplinary Center Herzliya din Israel.

În cadrul studiului, 150 de israelieni au participat ca voluntari. Jumătate dintre ei a vizionat imagini despre conflictul cu palestinienii, iar cealaltă a văzut reclame tv neutre.

Ulterior, cei care au vizionat imagini despre conflict au fost încurajați în convingerile lor, cercetătorii ducând la limită ideile fiecărui participant. De exemplu, ei au pus accent pe ideea, populară în rândul evreilor, că Israelul este un stat foarte moral și că trebuie să continue conflictul armat, pentru ca locuitorii să poată trăi mai departe într-o societate morală.

Subiecții au reacționat agresiv când li s-a expus această idee, pe care au considerat-o absurdă, deși corespundea de fapt cu propriile lor idei.

Voluntarii care au luat parte la experiment s-au declarat cu 30% mai dispuși să renecocieze poziția în conflict, în comparație cu voluntarii care au vizionat imagini neutre. Schimbarea lor de atitudine a persistat un an de zile după acest experiment. Ei au votat cu partide politice mai moderate, dispuse la măsuri de reconciliere, deci metoda a dus și la schimbări de comportament, nu doar de gândire.

Această tehnică se numește gândire paradoxală, iar efectul foarte puternic pe care îl are poate fi explicat prin faptul că îi provoacă pe oameni să gândească fără să îi pună în gardă prin argumente contradictorii.

Există însă și un risc. Unii dintre subiecții care au participat la experiment au asimilat ideile extreme prezentate, care au devenit apoi propriile convingeri, prin urmare metoda poate fi folosită și pentru manipulare.

Sursa: Los Angeles Times

29 thoughts on “Cum putem schimba ideile cuiva fără să-l contrazicem?

 1. Nu e nimic mai simplu decat sa-i induci cuiva impresia ca chestia aia, pe care, altfel, ar fi respins-o cu multa vehementa, a fost ideea sa. Evident, una geniala! 😉

 2. Asta e un fel de manipulare subtilă și, de fapt, foarte periculoasă.
  Corectitudinea unei opinii e pur relativă si depinde doar de percepție.

 3. Hmmmm…ce studiu interesant! Chiar voi face un mic experiment cu cei apropiati sa vedem care sunt rezultatele. :))))

  1. Sunt convinsa ca functioneaza numai cand parerile unora chiar sunt rupte de realitate. Eu sunt o persoana echilibrata, chiar prea echilibrata, de aceea nu stiu ce idei s-ar putea sa-mi fie duse la extrem. Cei ce mi le cunosc, sunt si ei persoane echilibrate, deci nu s-ar intampla asa ceva. Cei ce cred ca imi cunosc ideile… doar se inseala. 😉 Din fericire ma schimb singura, caci eu tind sa fiu si mai… echilibrata. Si cu mine, si cu cei din jur. 🙂

   1. Cei care stăpânesc aceste tehnici ştiu exact cum e cu echilibrul ăsta şi nu se adresează persoanelor din această categorie. Aşadar, publicul lor ţintă este reprezentat de alţii. De mulţi alţii. 😉

 4. Faina si interesanta postarea , draga Petru ! Functioneaza se pare, inclusiv cu proprii copii ! Important sa ai abilitatea de ai face sa creada ca totul vine din interiorul lor…si mai important ca ce incercam sa “bagam”/scoatem din capul lor sa fie lucruri bune pentru ei….sa ai o seara minunata ! 🙂

  1. Părinții ar trebui să fie primii care aplică această stratagemă, evitând astfel metode prin care copiii se cred dominați și excluși în luarea deciziilor. E drept că-i nevoie de răbdare, inspirație și ceva experiență. O zi cu multe realizări și satisfacții! 🙂

 5. Reblogged this on Geamantanul de sabloane and commented:
  Inca un articol care merita toata atentia noastra!
  Multumesc Petru pentru sudoare!
  Multumesc si echipei “Los Angeles Times” pentru munca si truda pe care au pus-o la dispozitia noastra.

 6. Exact. De câte ori cineva m-a contrazis într-o privință, n-a făcut decât să mă ambiționeze și mai tare să acționez ca mine. Dacă a insistat că am dreptate, m-am răzgândit doar ca să-l contrazic. 😆 Deci se confirmă, în cazul meu.

  1. Se aplica si legea actiunii si reactiunii. La o forta de o anumita marime, se naste din partea opusa o forta de aceeasi marime. Este reactiunea. Deci cand contraziceti pe cineva, e ca si cum i-ati furniza energie.

  2. Rezultă că articolul poate fi o lecție și pentru noi înșine, prin care să fim conștienți de dorința noastră de a contrazice și, în consecință, să încercăm a o înfrâna. Faptul că ți-ai dat seama, poate fi un început bun, numai să vrei. 🙂

 7. Foarte interesant astazi, daca citeam mai repede puteam sa scap de un dialog suparator, poate reuseam sa am o gandire paradoxala! Merita ,dar mai e timp!O seara minunata iti doresc!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.