Cele mai importante categorii ale gândirii umane

Gândirea nu funcționează la fel la toți oamenii, ea ne modelează caracterul, ne controlează viața, ba chiar ne formează și destinul. Vă prezentăm mai jos câteva tipuri de gândire în care fiecare se poate regăsi:

1. Gândirea algoritmică

Gândirea algoritmică este bazată pe operații prefigurate, conservative, habituale, pe treceri riguroase de la o stare la alta în succesiunea obligatorie a evenimentelor în timp, efectuarea corectă a unui „pas” conducând în mod necesar la soluționarea integrală și sigură a problemei.

2. Gândirea euristică

Gândirea euristică presupune operații în curs de elaborare care abia urmează a fi descoperite, desfășurarea ei având un caracter arborescent, din fiecare „nod” subiectul trebuind să aleagă o stare (cale) din mai multe posibile.

3. Gândirea inductivă

În gândirea inductivă mișcarea cunoașterii se realizează de la particular la general, de la multitudinea trăsăturilor, atributelor la concepte, relații, legi. Gândirea inductivă surprinde regularitatea, ceea ce este comun, constant, invariant. Pornind de la stimuli, subiectul construiește o schemă de răspuns căruia i se adaptează.

4. Gândirea deductivă

Gândirea deductivă se caracterizează prin mișcarea cunoașterii în sens invers celei inductive, adică de la general la particular. Deducția constă „în a extrage un adevăr particular dintr-un principiu foarte general, ceea ce necesită ca principiul general să fie el însuși adevărat; adevărul particular fiind el însuși conținut în principiul general” (Goguelin, 1988, vol. II, p. 248). Prin gândirea deductivă, pornind de la o serie de reguli și legalități deja stabilite, omul tinde spre obținerea unor noi informații.

5. Gândirea analogică

Surprinderea unor similitudini între obiective, fenomene, concepte, idei, acolo unde aparent ele nu există sau transferul unor cunoștințe asimilate anterior în situații necunoscute. Acest transfer depinde de cunoștințele conceptuale (sărăcia acestora creează dificultăți în realizarea unor analogii).

6. Gândirea pozitivă

Stil activ, ofensiv, constructiv în situații ambigue, stresante, prezența atitudinilor pozitive, care stimulează găsirea unor soluții, stabilirea scopurilor în funcție de propriile posibilități. Aceasta este corelată cu o imagine de sine pozitivă. Oamenii cu gândirea pozitivă au o toleranță ridicată față de stres, se concentrează asupra aspectelor pozitive, succeselor obținute, trecând ușor peste eventualele eșecuri.

7. Gândirea negativă

Stil defensiv, pasiv, neconstructiv, demobilizare sau blocaj în fața dificultăților mărite, anxietate, nefericire, ostilitate, conflict cu propria persoană, imagine de sine negativă, autoprogramare mentală pentru eșec, complexe de inferioritate, valorificare scăzută a propriului potențial și concentrare asupra defectelor.

8. Gândirea divergentă

Gândirea divergentă reclamă din partea subiecților căutarea cât mai multor soluții sau îndepărtarea în cât mai multe direcții în raport cu punctul inițial de plecare. Ea se mișcă de la unitate la diversitate, de la sintetic la analitic.

9.Gândirea laterală

Gândirea laterală înseamnă: a vedea și a interpreta în moduri expresii diferite lucruri și idei care erau văzute și interpretate în același fel; a restructura vechile tipare, a evada din obișnuit și a construi noi modele; a genera nu numai noi idei, ci a declanșa conflicte între ideile opuse, între cele vechi și cele noi; a lucra prin salturi, nu prin „pași mărunți”; a ajunge la o soluție concretă nouă, interesantă chiar dacă pașii au fost eronați; a schimba încadrarea în clase și sisteme (ceea ce a fost introdus la un moment dat într-un sistem poate fi introdus la un moment dat în într-altul); a opera nu doar cu elemente relevante, ci și cu cele irelevante; a permite ca elementele spontane ale gândirii să influențeze gândirea planificată, sistematică sau invers.

10. Gândirea eficientă

Gândirea eficientă ar trebui să satisfacă două criterii: a) urmărirea, într-un mod rezonabil, a procedeelor stabilite; b) utilizarea, așa cum este de așteptat, a informației complete (Moore et al., 1985, p. 15). Când aceste două criterii nu sunt luate în considerare, ci dimpotrivă, ele sunt încălcate, avem de-a face cu o gândire ineficientă.

Sursa: „Graiul Maramureșului”

 

35 thoughts on “Cele mai importante categorii ale gândirii umane

   1. Daca nu , macar sa ne molipsim unul de la celalalt …si tot este bine ! Sa ai o seara plina de armonie sufleteasca, draga Petru ! 🙂

 1. Buna seara Petru !
  ” Graiul Maramuresului ” iar GRAIESTE minunat iar EU,
  din nou am REPUBLICAT ceva de folos si pe blogul meu ! 🙂
  Oare, CONDORUL din videoclipul de mai jos, ce zboara asa de lin si de frumos,

  ce fel de GANDIRE o avea ??? 🙂 🙂 🙂
  Noapte Buna Petru si-apoi, Weekend Placut ! 🙂
  Aliosa.

  1. Mă bucur că și acest articol a fost pe placul tău și îți sunt recunoscător pentru preluare! 🙂
   Jos pălăria și pentru clipul de mai sus, pe care l-am vizionat de două ori, o dată la tine și o dată aici.
   Zile din cele mai frumoase, Sandule! 🙂

 2. Foarte interesant articol,gandirea pozitiva e sanatosa si constructiva dar din pacate sunt multi in jurul nostru cu gandire negativa care ne impiedica sa ne simtim bine!O seara frumoasa iti doresc!:)

  1. Trebuie să evităm, pe cât putem, a sta în preajma celor cu gândire negativă, pentru a nu ne influența. Un weekend cu multe bucurii și gânduri optimiste, dragă prietenă! 🙂

 3. Buna dimineata! Petru si prietenilor acestui blog 🙂

  O noua zi bate la usa ta
  si te rog zimbeste -i cu incredere
  iti doresc o zi minunata alaturi
  de o cafeluta dulce……!

  1. Bună dimineața și o zi superbă în continuare, anytza!
   Mulțumiri pentru generozitate și punctualitate.
   Doar eu am cam întârziat, dar sper să fiu iertat. 🙂

 4. Io n-am inteles absolut nimic….limba chineza! 😁
  Adevarul este ca e abia ora 9 dimineata , sunt la job , n-am chef de nimic si nici nu am gatat cafeaua.

  1. Dupa ce vei asculta melodia din videoclipul postat mai jos,

   vei intelege totul iar gestul prietenului PETRU va fi si mai frumos ! 🙂
   Weekend placut, Ana ! 🙂
   Aliosa.

 5. Foarte interesant! Cred ca eu am fost cu gandirea algoritmica la inceput. De fapt cred ca asta se foloseste in scoala. In matematica se mai folosesc si altele, mai ales la liceu sau/si facultate. La celelalte materii de invatamant sunt cam interzise toate celelalte, inafara de gandirea algoritmica. Pai cum sa mai stie profesorii ce nota sa-ti puna? Foarte putini au capacitatea sa isi dea seama daca un elev chiar stie ceva sau aplica o gandire laterala. :)) De aceea cred ca toti copiii poseda mai multe tipuri de gandire. Si ca urmare sau nu numai de asta, toti sunt dotati de la natura cu abilitati, inclinatii, calitati.
  Multumesc! 🙂

   1. Nu beau cafea dimineata decat cand plec la drum lung, deci de 2-3 ori pe an, cel mult. 🙂 In ultima vreme beau numai sambata si duminica in cursul diminetii, acasa in familie. 😉 O cafea cu multa frisca.

 6. Interesanta aceasta postare. Acum nu vreau sa fiu rautacioasa dar am observat si cand am postat diverse teste de unde sa reiasa felul de a fi al omului (caracter, gandire, sanse, etc.) ca , dupa ce s-au citit toate posibilitatile majoritatea si-au ales pe cea mai luminoasa ha, ha, ha. Este greu ca oamenii sa se uite in oglinda si sa recunoasca ceea ce vad. Toti sunt frumosi, destepti s.a.
  Eu drept sa-ti spun ca ma regasesc cate putin din majoritatea celor expuse, depinde de starea sufleteasca ce o am pe moment si de cat de grave sunt problemele ce le am . In general cand sunt plina de negativ merg la biserica si stau acolo pana simt ca m-am eliberat de tot ce-i rau nu de alta dar nu-mi place sa eman negativism. La mine pe blog tocmai ieri am postat ceva apropiat .
  Numai bine iti doresc si sa petreci frumos la sfarsit de saptamana. Apropo , eu imi iau stirile si evenimentele tot de la o publicatie maramureseana….

  1. Nici eu n-aș putea spune că mă regăsesc doar într-una din cele zece tipuri de gândire, dar recunosc că sunt un optimist incorigibil în planurile pe care le fac. Cu toate acestea, nu mă deprimă atunci când realizarea lor întârzie sau eșuează, pentru că le modific din mers.
   Sunt bucuros să aud că ajung până acolo publicațiile maramureșene! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.