O metodă genială ca să păstrezi pepenele roșu până la iarnă
Nu ți-ar plăcea să mănânci o felie de pepene roșu dulce și zemos de Crăciun? Ei bine, există o metodă genială care te ajută să păstrezi pepenele roșu până la iarnă! Nu te-ai fi așteptat la asta? Dar, la fel cum poți să păstrezi mustul fără să fermenteze și să-l consumi toată iarna, există și o metodă să ai pepene roșu proaspăt la iarnă. Și nu vei fi nevoită să-l cumperi din supermarket dacă îți este poftă, ci vei avea un pepene roșu dulce și zemos crescut în sezonul lui.
Iată cum poți să păstrezi pepenele roșu până la iarnă și care este metoda secretă! În primul rând trebuie să te asiguri că ai ales un pepene roșu bun. Pentru asta trebuie să cunoști câteva secrete ale producătorilor, pe care le găsiți aici.
O metodă genială să păstrezi pepenele proaspăt câteva luni
După ce ai ales un pepene roșu bun trebuie să recurgi la următoarea soluție, care-l va conserva și-l va păstra bun câteva luni de zile. Metoda a fost folosită pentru prima dată în India și implică folosirea unui strat de ceară care să învelească complet pepenele roșu. Iată un ghid pas cu pas cum trebuie să procedezi: șterge bine coaja pepenelui cu un prosop curat. Nu trebuie să-l speli!; topește într-un vas mai multe lumânări de tip pastilă, folosind metoda de topire la aburi (așază vasul cu lumânările deasupra unui vas cu apă care fierbe); scoate fiecare lumânare din recipient, îndepărtează fitilul și taie lumânarea în bucăți mai mici pentru a se topi mai ușor; ceara topită trebuie să o lași puțin la răcit înainte de a acoperi cu ea tot pepenele, folosind un strat gros; pentru a-l păstra trebuie să-l așezi într-o cutie plină de paie sau ziare și să-l lași într-un loc întunecos, uscat și rece; verifică-l din când în când să nu apară fisuri în stratul de ceară; când vrei să-l consumi, trebuie să îndepărtezi ceara și să speli foarte bine coaja înainte de a-l felia.
Interesant. 🙂 Așa procedează și cu merele în unele supermarketuri, am auzit.
Toate merele de la export sunt conservate asa, inainte de a fi aduse in magazine.
La mere probabil că au un procedeu de îmbăiere în ceară, altfel ar fi tare migălos.
E prima dată când aud asta despre mere. Încă un motiv să le prefer pe cele autohtone.
O idee excelenta…daca da si roade. Dar eu fac pas, pt. ca, sincer nu agreez deloc mirosul de lumanare arsa si nici n-am un loc “intunecat si rece” unde sa-l pastrez printre fan si ziare. 🙂 Daca am pofta de pepene iarna, ma duc la supermarket si-l iau de acolo, daca este.
Eu am auzit ca si lamaile se conserva intr-un strat subtire de ceara. Dumnezeu mai stie ce mancam…
Noapte instelata cu vise minunate!
Cine e mare amator de pepeni și vrea să se asigură că mănâncă din cei mai buni, nu se dă în lături de la o astfel de metodă. Eu prefer să consum fructele de sezon, iar iarna mă aprovizionez cu mere și citrice. Săru-mâna pentru vizită, cu alese gânduri, Ileana!
O idee foarte buna pentru impatimitii de pepene!
Cunosc câțiva împătimiți din aceștia, care îi consumă zilnic, indiferent de anotimp.
foarte bună ideea! Mulţumim!
Să fie de folos cât mai multora!
E prima data cand citesc despre cum se poate pastra pepenele ,de struguri si mere auzisem ,dar de pepene nu stiam ,dar pare interesanta metoda 🙂
E un pic de lucru, dar merită încercarea. Mai ales dacă avem musafiri la sărbătorile de iarnă. 🙂
🙂 🙂
Buna ziua Petru,
Multe multumiri pentru aceste sfaturi foarte utile!
O zi frumoasa tuturor!
Cu multă plăcere! Așa-s eu, îmi place să mă fac util măcar prin sfaturi, dar sunt receptiv și când le primesc. Gânduri din cele mai bune, Mari! 🙂
Hai că-i tare asta! ☺ Mai c-aş încerca. Dacă mă decid, voi anunța rezultatul. ☺☺☺
Se adresează doar femeilor: ”nu vei fi nevoită să-l cumperi din supermarket” …
Atunci am scăpat de-o grijă…
Chiar te rog s-o faci, pentru că încă nu știu concret cât de bine se păstrează gustul. Am încredere deplină în papilele tale gustative! 🙂
Sincer, nu mă văd îmbălsămând lubenițe vreodată, nici măcar pentru Crăciun. Oare nu trebuie să-l și tămâiem, să-l descântăm, să-i cântăm de noapte bună etc. ?
Nici eu n-o să fac această operațiune, mai ales că nici vara nu iau un pepene întreg. Dar cei mai excentrici și pofticioși, cu familie, au realizat și conservări mai complicate pentru a gusta ceva deosebit.
Foarte interesant! 🙂
Mulțumiri pentru vizită și apreciere! 🙂
Recunosc n-am stiut asa ceva …iarna eu merg pe pepene murat si .. citrice ,afine congelate , prune uscate,etc…multumiri pentru idee, draga Petru ! Sa ai o seara excelenta !
Mereu aflăm lucruri noi, iar unele dintre ele devin populare. Țin minte că și eu m-am mirat prima dată când am gustat pepenele murat, iar acum e ceva obișnuit. O zi de toată frumusețea! 🙂
Mulțumesc retroactiv, anytza! Chiar a fost o noapte cu vise plăcute! 🙂
Foarte interesant, merita incercat si cred ca trebuie sa fie pepeni de la noi, ca sunt mai gustosi! O seara minunata iti doresc!:)
Iar dacă se poate, să fie din Dăbuleni, că-i marcă înregistrată! Zi cum nu se poate mai plăcută, dragă Gabi! 🙂
Da? Foarte interesant.
Mă bucur dacă ți-am dat o idee!
Si mie mi-ai dat IDEEA despre care NU stiam …………
Ca sa nu uit METODA, am dat REPUBLICARE pe
http://amintiriamintiri.wordpress.com/
Eu stiu o alta METODA de a pastra PEPENELE peste timp:
– Bag la MURAT PEPENELE intreg dar INTEPAT in 5-6 locuri cu o seringa mare ,
plina cu TUICA tare !!! 🙂 🙂 🙂
Seara faina, Petru ! 🙂
Aliosa.
Mulțumiri pentru reblogare, dragă prietene!
Originală metoda ta medical cu seringa, dar eu prefer să adaug pălinca atunci când consum pepenele, direct din pahar. 😀
Salutări din cele mai apăsate, Sandule! 🙂
Buna dimineata! Petru si prietenilor tai
Bună dimineața și o zi chiar mai bună decât speri, anytza! Văd că și pe la mine a început să se înnoreze, dar asta mai reduce din numărul de grade. Mulțumiri pentru frumoasa vizită! 🙂
La mine a ioesit soarele si a revenit canicula 🙂
Reblogged this on My Blog.
Interesantă idee. Dar mai bine să ne săturăm acum de pepeni proaspeți, nu? 🙂
Cam așa gândesc și eu. Fiecare la timpul lor. 🙂