Mor actorii

Mor actorii – versuri de Adrian Păunescu

Ce se-ntâmplă seamănă teribil
Unui zbor cu foarte multe goluri:
În această țară mor actorii
Regretați de propriile roluri.

Tineri și bătrâni, la garderobă
Vin să-și lase cea din urmă haină,
Programați să intre în spitale
Ca să poată să se stingă-n taină.

Nu mai vor aplauze și bisuri,
Nu mai vor sufleori, lumini și farduri,
Ar mai zăbovi doar ca să-și rupă
Propriile afișe de pe garduri.

Mor actorii părăsiți de public,
Teatrul însuși este o fantomă
Și la catafalc le stau de gardă
Rolurile care intră-n comă.

Ne-au făcut să plângem și să râdem,
În momente bune sau mizere,
Astăzi, cu privirea zăvorâtă,
Ei își joacă ultima tăcere.

Ce ciudat, acum, când mor actorii,
Tragedia ce-au jucat-o moare,
Pentru a afla că fără dânșii
Tragedia noastră e mai mare.

Câinii morții reîncep să latre,
Cinici, pofticioși, nerăbdători,
Se tot sting luminile în teatre,
Noapte bună, domnilor actori!

41 thoughts on “Mor actorii

 1. Mulțumesc, Petru, pentru că mi-ai reamintit această poezie deosebită. Dacă nu mă înşel, Tatiana Stepa avea o melodie chiar pe aceste versuri… Da, actorii se duc, noi rămânem cu rolurile lor şi nu îi uităm niciodată. Îți doresc o zi cu linişte în suflet.

  1. Moartea maestrului Sebastian Papaiani m-a făcut să-mi amintesc de această poezie și să o împărtășesc aici celor care simt aceeași pierdere. Din păcate, rândul actorilor pe care i-am admirat în atâtea filme este tot mai scurt, dar ne consolăm cu moștenirea lor nemuritoare.
   Gânduri bune și salutări pe măsură, Cristian!

 2. Of, cât adevăr în aceste minunate versuri. Numai în ultimele zile ne-au părăsit câțiva oameni deosebiți din lumea teatrului (Papaiani), a muzicii (Gyuri Pascu) și a folclorului (Aurelian Preda de la Etno tv). Se duc din această lume, spre zări mai bune, dar lasă în urmă goluri ce nu pot fi umplute, căci fiecare este unic și de neînlocuit. Ne părăsesc oameni de mare valoare, care ne-au bucurat sufletul cu arta lor și ne-au oferit clipe de bucurie și înălțare sufletească.
  Dumnezeu să-i odihnească în pace. Nu-i vom uita!

  PS. Aș continua ideea poeziei lui Adrian Păunescu: „ne mor și poeții, scriitorii….”. Căci și Păunescu s-a dus după actori…

 3. Mare pacat ca se sting valorile
  Pacat ca la tv-urile de azi nu se mai dau emisiuni cu teatru care ne acaparau si bucurau vizionarea actorilor nostrii talentati care erau si inca mai sunt ,cei care ne-au parasit vor fii in inimile noastre si ne vom aduce aminte cu mare drag
  Dumnezeu sa-i odihneasca !
  Adrian Paunescu ,un mare poet si OM care intotdeauna am apreciat versurile sale, datorita adevarului scris in ele.

  1. Nu știu care o fi cauza (vârsta pe care o avem, noua generație de actori și realizatori, televiziunea, timpurile pe care le trăim sau toate laolaltă), dar parcă nu mai văd pe la noi actori atât de talentați și renumiți ca în „generația de aur”. Pe atunci, când o astfel de vedetă apărea în distribuție, era musai să o vezi.

   1. Actori…mai sunt p’ici pe colea , problema sunt regizorii si-n plus oare cati dintre cei ce-l plang pe Sebastian Papaiani par examplu 😉 au mai vazut macar un film { nu mai vorbesc despre scena } , in care acesta sa fi jucat si sa fi facut si-un rol mare ? In plus , ” pe atunci “…unde mama dracului sa te fi dus sa vezi altceva , daca nu te numeai macar , Irina Nistor ? Simplist de simplu nu 😦 ?

   1. @anushka dar tipul este trecut la vesnicie…de-o gramada de ani , dumneata inca n-ai aflat , ce sa mai odihneasca Dumnezeu la el ??????????

  1. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă medicul ambulanței respecta toate procedurile, de aceea nu-mi permit să învinuiesc pe nimeni. Au murit oameni și în spitale, cu analizele la zi.
   Săru-mâna cu cele mai alese sentimente, dragă prietenă!

   1. Acu’ , inca este proaspata moartea lui Gyuri , a dat coltu’ de curand dar , stai sa vezi peste cateva zile cand neamurile si nevasta-sa vor incepe bataia pe mostenire !!!

   1. Numai la el si la urmasii sai nu s-a gandit caci , inca se judeca impartirea averii sale care a fost facuta in mare parte …” pe vremuri ” 😉 ! Adica acele vremuri pe care azi… unii le deplang .

 4. Inspirat ai fost Dl. Petru atunci cand ai ales poezia lui Adrian Paunescu “Mor Actorii”, versuri triste, si urmarind si clipul prietenului este dureros, ce punem in loc ????

  1. @micaivan Stai matale linistita caci…se gaseste , dorinta s a fie si mai ales bani sa-i plateasca ! Doar aia din cimitire sunt de neinlocuit , astia de aici , astia d e langa noi …d’astia , destui !

 5. ,, Nicăieri în lume , toamna nu e mai frumoasă ca în locul unde ne-am născut . O toamnă ca un vis de aur al copilăriei , covârșită de miresme tari și de aduceri aminte …. ” O seara plină de nostalgii frumoase ! 

  1. Plăcută nostalgie simt și eu de câte ori intru pe poarta casei părintești, iar acum cu atât mai mult cu cât vom recolta din via sădită de tata în urmă cu un jumătate de veac. Se anunță un must foarte dulce! 😉
   Mulțumesc frumos pentru vizită și urări, anytza! 🙂

  1. Bună dimineața (încă) și bun să-ți fie tot weekendul, dragă prietenă! Săru-mâna pentru cafeaua servită „la domiciliu”, mai ales că astăzi am întârziat la cea de la tine. 🙂

 6. Versuri de o inegalabila sensibilitate si maiestrie. Indiferent de ce spun altii, pt. mine Paunescu ramane cel mai mare poet al sec.20 si sunt mandra ca l-am cunoscut si personal.
  Asa e, ne mor actorii si noi ramanem mai saraci sufleteste…Moartea totusi face parte din viata. Trebuie sa o privim ca atare, chiar daca ne doare cumplit… 😦
  Petru, iti multumesc pt. poezie. Iti doresc o duminica linistita si fie ca zilele vietii sa-ti fie presarate cu bucurii si reusite!

  1. Mulțumirile tale sunt o răsplată îmbucurătoare pentru mine, mai ales că mi-a făcut o mare plăcere să amintesc versurile unui poet pe care îl apreciem atât de mult cu toții. Acești creatori de emoții nu vor muri de fapt niciodată, mai ales că sunt imortalizați de tehnica actuală. Ne rămâne speranța ca și generațiile noi să aprecieze valorile de care am avut și noi parte.
   Îți urez, la rândul meu, o zi care să-ți depășească așteptările, Ileana! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s