E posibil să moară cineva de râs?

Râsul pare să fie, în general, benefic pentru oameni, dar nu absolut în toate cazurile. Conform unui studiu publicat recent, uneori râsul poate avea urmări nocive, pentru sănătate și, oricât de ciudat ar părea, poate duce, în unele cazuri rare, chiar la deces.

ras

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la City Hospital Birmingham, Marea Britanie, care au analizat cercetări și rapoarte asupra unori cazuri medicale, înregistrate între anii 1946 și 2013 și în care era implicat râsul. Rezultatele au fost publicate în numărul special de Crăciun al revistei British Medical Journal (BMJ), care apare anual și care conține cercetări serioase, fundamentate științific, asupra unor subiecte aparent „neserioase”.

Analizând datele, cercetătorii au descoperit numeroase dovezi că râsul este, într-adevăr benefic pentru sănătate, în cazul marii majorități a oamenilor. De exemplu, îmbunătățește funcționarea vaselor de sânge și reduce rigiditatea arterelor, care constituie un factor de risc pentru apariția unor probleme cardiace, precum atacul de inimă. Un studiu arată că persoanele care râd cu ușurință prezintă un risc mai redus de apariție a bolii coronariene.

Contrar zicalei, râsul nu îngrașă, dimpotrivă; un studiu din 2006 sugerează că 10-15 minute de râs sănătos în fiecare zi ard până la 40 de calorii.

Un alt studiu, din anul 2007, arată că râsul mărește toleranța la durere a oamenilor, efect atribuit de oamenii de știință eliberării de endorfine, substanțe secretate de organism și care au efecte calmante.

Dar, în unele cazuri rare, mai ales când e vorba despre persoane cu anumite predispoziții sau afecțiuni, râsul poate avea și efecte nocive, a arătat studiul din ediția de Crăciun a BMJ.

Printre altele, este citat cazul unei femei ce avea o afecțiune congenitală a inimii (un orificiu care permitea comunicarea între cele două atrii ale inimii) și care a suferit un accident vascular cerebral după ce râsese dezlănțuit vreme de 3 minute. O altă femeie, care suferea de o aritmie gravă, a murit după un episod de râs intens.

Râsul puternic poate determina pierderea cunoștinței, poate să favorizeze rupturi ale inimii ori ale esofagului, poate duce la dislocarea mandibulei, poate declanșa o criză de astm și poate cauza incontinență urinară și apariția unor hernii abdominale.

Articolul contrazice convingerea larg răspândită că râsul nu poate fi altfel decât benefic; deși realmente bun pentru sănătate, în general, râsul poate, în cazuri izolate, să se dovedească dăunător.

Pentru a fi în ton cu caracterul ediției de Crăciun a BMJ, autorii încheie glumeț, spunând că mai există și alte aspecte ale râsului ce trebuie lămurite din punct de vedere medical; de exemplu, rămâne de văzut dacă umorul sec cauzează deshidratare sau dacă glumele de prost-gust provoacă dysgeusie (alterarea simțului gustativ).

Surse: Live Science, BMJ

Advertisements

26 thoughts on “E posibil să moară cineva de râs?

  1. N-am văzut încă pe nimeni să moară de râs, deși unii se lăudau că au făcut-o sau că o voi face eu dacă voi vedea un anumit spectacol. 🙂
   O zi cu zâmbete peste medie, Ileana!

 1. Foarte faina postarea ta , draga Petru ! Sa mori de ras…cineva , nu stiu cine , spunea ceva de felul “Să mori de râs este in mod sigur cel mai grozav mod de a muri!…. 🙂 SEARA FAINA !

  1. Persoanele sensibile la gâdilat, chiar pot muri ușor de râs, dar cu umorul e mai greu.
   Îți doresc o zi mai frumoasă ca ieri, dar mai puțin frumoasă ca și cea de mâine, dragă prietene! 🙂

  1. Mă bucur că gândești la fel ca mine, în ceea ce privește moderația în toate. Chiar și plânsul e bun, dacă vine arareori și nu ține mult. O zi cât mai blândă și benefică, draga mea prietenă! 🙂

 2. Mi se pare logic ce spun oamenii astia. Imi amintesc de cateva adevarate crize de ras pe care le-am avut. Bine ca eram sanatoasa tun si n-am patit nimic.
  Zile bune sa ai!

  1. Am văzut oameni care sunt tare sensibili la gâdilit, dar și din aceia care nu reacționează la acest stimulent. Cred că eu fac parte dintre cei din urmă, dar umorul de calitate mă dă gata. 🙂

   1. Eu ma enervez din prima daca cineva atenteaza la picioarele mele pentru ca ma gadil asa tare ca nu pot rezista nici 5 secunde. Eu chiar as fi torturată :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s