41 thoughts on “Epigrama care mușcă (CCXXIII)

 1. Şi înghesui-se-vor mulțimile pentru ca tu să le aduci sănătate, prosperitate, iar reprezentanții BOR îşi vor continua, nestingheriți, afacerile. ☺ Acest subiect va fi întotdeauna unul delicat, Petru, mai ales că datarea moaştelor prin metoda aceea cu carbon nu este pe placul bisericii.
  Toate cele bune! ☺

  1. Mă întreb de ce nu se cheamă și asta „profanare de morminte”, din moment ce sfinții aceia nu sunt lăsați să se odihnească în pace, la fel ca oricare om obișnuit. Se vede că Biserica e deasupra legilor, după cum vedem și din afacerile pe care le păstoresc mulți popi.
   Salutări prietenești, Cristian! 🙂

   1. In mormant nu mai este decat pamant… “Caci din pamant suntem facuti si in pamant ne-om intoarce!” Credinta ca omul este sfant face ca moastele sa aiba valoare. Altfel, dupa moarte poate sa te faca sarmale, ingrasamant sau cenusa, ca nu mai deranjeaza pe nimeni. Pe cel mort categoric nu!!

   2. Pe mort e sigur că nu-l mai poate deranja, dar dacă o rudă de-a noastră ar fi scoasă și ciopârțită în bucăți, cred că nu ne-ar pica bine. Probabil că de aceea sunt expuse doar osemintele vechi, pentru care nu mai are cine să pretindă despăgubiri.

 2. Sa te fereasca Dumnezeu s-ajungi martir , sfant caci…la Invierea de Apoi vor avea aia reale probleme in ati reconstitui trupul pamantesc XD ! Ma’ frate …nici macar sfant nu mai poti fi pe pamantul asta plin de pacatosi 😀 !!!!!!!!!!!!!

 3. Imi plac versurile, sunt adevarate si de actualitate !
  In ziua de azi, totul a devenit afaceri necurate, pacat, mare pacat.
  O zi cat mai placuta ! 🙂

  1. Atâta vreme cât majoritatea poporului e naivă și se speră doar în ajutotul divin, afacerile de acest gen vor prospera. Lipsa culturii e un factor foarte important.
   O duminică cu soare cald, ca prin Maramureș, Ileana! 🙂

  1. „Dumnezeu ne ține”, precum bine zici, dar e o divinitate geloasă, căreia nu-i place să ne închinăm altor idoli sau sfinți fabricați de noi. Oare de ce a devenit atât de banal să ne rugăm doar Lui?

   1. EL doar are Întâietate,de aceea este bine să-ncepem cu Dumnezeu…
    Decizia stă în mâinile LUI, ceilalți fac tot ce pot dar…e greu cu noi… 🙂 🙂

 4. Salut Petru !
  Despre MORTI , numai de bine ,
  Adica, de MORTII de sub pamant !
  Dar ce faci cand POPA vine,
  Cu o moaste de HOT sfant ??? 🙂 🙂 🙂
  Weekend placut ! 🙂
  Aliosa 🙂

   1. Asa este prietene,
    daca stau sa ma gandesc,
    la pacatul lui IPS Teodosie,,
    versus APIA si VINUL nazarcesc !!! 🙂 😦 🙂

    Duminica Binecuvantata 🙂
    Sandu 🙂

 5. “Sfant” cuvant mare, poate avea multe conotatii. In cazul epigramei de fata se mai intampla, mare pacat !!! O seara linistita Petru !!! 🙂

  1. Desigur că „sfânt” putem fi oricare din noi, în fața unora, dar niciodată a tuturor. Că nici Iisus n-a fost recunoscut de majoritate, până nu s-a sacrificat, dar nici atunci.
   Îți doresc o duminică binecuvântată, Mica! 🙂

  1. Eu am să zic o rugăciune acasă, pentru că astăzi se ține Luminația la cimitirul unde se odihnesc părinții mei. Deși se arată vreme frumoasă, prefer să aprind o lumânare în intimitate. Să-ți fie duminica minunată, dragă Gabi! 🙂

 6. Petru, biserica este o instituție, preoții, funcționari publici, poate nu toți sunt la fel.
  Aashaaaa, ca atunci când se aduce degetul, sau mai știu io ce parte componenta a trupului unui sfânt, e mare sărbătoare. Păi de ce e ? Ca io nu am priceput niciodată asta , iar bunica îmi răspundea scurt_ ca asa trebuie. Probabil nici ea nu știa.
  Petru, zi faină!

  1. Pe vremuri – dar chiar și acum, în unele zone ale țării – ce zicea popa era lege, fiind cel mai respectat în localitate. Mulți nu mai caută răspunsuri sau motivații, din comoditate sau sub motivul că așa-i tradiția. Mulțimea de copii care abandonează astăzi școala, vor ajunge tot niște sclavi ai prejudecăților și ai ignoranței.
   Să fii iubită și mereu iubitoare, Maria!

   1. Petru, bunica m-a dus la biserică, era un preot bătrân acolo. Sigur nu ascultam slujba, eram micuță, dar și acum îmi amintesc cum nenea Dorobantu (așa ii spuneam eu preotului ), mi-a arătat cum se face semnul crucii. Eu și prietena mea ne jucam în podul bisericii, ne-a observat și cu povestiri minunate, după slujba de duminică a reușit să ne “cuminteasca” !
    Acum as spune că poate merg de două ori pe an la biserică. Am un verișor care a fost reprezentantul ortodoxiei Banatului la Vatican, de la el am înțeles mai mult decât era necesar…
    E necesar să înțelegem că una este credința și alta tagma preoțească.
    Avem dreptul să alegem. Ticu, verișorul meu a ales, a renunțat la preoție. Dacă intri în biserică și nu simți liniștea necesară, clădirea în sine nu are nici o vină. Trebuie să existe o estetică și în credință. Eu măcar am învățat în bisericuța de la marginea pădurii, ce înseamnă respectul pentru viață…
    Zile senine, Petru! 😊

 7. Ai avut norocul să întâlnești preoți dedicați și mai puțin atrași de căpătuire cu orice preț. Din păcate, deși am cunoscut popi cu mult har în ale credinței, s-au dovedit și mari avari, cărora trebuia să le duci plocoane serioase pentru a-și face treaba cu pasiune. Unul a fost prins, pe vremea lui Ceaușescu, cu multe kilograme de aur dosite, altul a furat câteva icoane și a vrut să le vândă peste hotare… și aș putea continua. Respectul pentru oameni și viață l-am învățat de la școală, doar acolo am găsit oameni minunați.
  Duminică benefică și binecuvântată, Maria! 🙂

 8. D-le Petru, hai să nu ne depășim competențele, zic. Pentru cine vrea să afle despre subiect ceva mai mult decât i se pare, e destulă informație chiar și pe net. Pentru cine vrea să facă glume de bun gust, sunt și alte subiecte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.