Monogamia – benefică mai ales pentru bărbați

Monogamia poate avea efecte evoluționiste pentru bărbați, aceasta este concluzia a mai multe studii publicate în revista Science și în Proceedings of the National Academy of Sciences. Avantajele evoluționiste ale masculilor monogami sunt atât de evidente, încât două studii au ajuns la concluzii asemănătoare în privința beneficiilor acestora.

monogamiePotrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, posibilitatea de a asigura protecția urmașilor reprezintă beneficiul suprem al monogamiei. Aceasta este analiza făcută pe animale din diferite specii cu diferite niveluri de evoluție.

În ceea ce privește monogamia la specia umană, părerile celor două echipe sunt ușor diferite. În timp ce unii consideră că ”oamenii nu sunt social monogami”, autorii celuilalt studiu susțin că ”oamenii sunt atât monogami cât și poligami, în funcție de circumstanțe istorice și sociale”.

”Oamenii sunt niște animale atât de neobișnuite, depinzând atât de excesiv de cultură, un factor care a schimbat atât de multe din regulile de bază ale evoluției”, este una din ideile pe care le-au îmbrățișat toți cercetătorii.

Monogamia umană ar fi putut să apară atunci când femeile trăiau separat și solitar, iar un bărbat a simțit nevoia să rămână aproape de partenera sa pentru a o proteja. Însă este la fel de posibil ca monogamia să fie un foarte recent aranjament cultural, de căsătorie în cadrul unui grupuri, adaugă acesta. Indiferent de motivul inițial din care a evoluat, monogamia a reprezentat un veritabil avantaj pentru Homo Sapiens, prin prisma beneficiilor evoluționiste.

37 thoughts on “Monogamia – benefică mai ales pentru bărbați

  1. Politice, religioase sau sociale. Oricum ar fi, cred că e mai sănătos să existe un cuplu din doi, mai ales că bărbații și femeile au o pondere egală pe pământ. Ăsta-i doar un motiv demografic.

   1. Motivul d-tale cu ponderea egală susține implicit căsătoria doar între bărbat și femeie (nu am probleme cu asta, și eu o susțin).
    D.p.d.v. genetic, am înțeles că toți oamenii de pe pământ sunt urmașii a puțini bărbați și mult mai multe femei. Deci unii bărbați au avut mulți urmași cu multe femei, iar alții deloc.

   2. Deja intrăm în filosofie și am putea scrie multe pagini, fără concluzii definitive. Nu am vrut să susțin neapărat doar uniunile dintre bărbați și femei, pentru că se egalizează prin lesbiene și homosexuali. Natura își spune cuvântul, chiar prin cele mai ciudate feluri.

 1. Sunt de acord cu regula barbat -femeie si femeie-barbat ,in nici un caz mai multi sau mai multe ,doar la musulmani sunt barbati cu mai multe femei 🙂

  1. Chiar și printre majoritatea animalelor există devotamentul față de același partener, până la moarte. Mă gândesc la multe specii de păsări, printre care și lebedele. 🙂

   1. Pai d-aia-s alea animale si noi oameni nea Petre , d-aia ! Iar lebada s a fi in ziua de azi…poate fi periculos mai ales daca esti pe undeva pe luciul vreunui lac austriac ca , inca exista destui rromi p’acolo !

  2. @ anushka Pai daca-s bazati tipii , sau crezi ca aia fac sex cu nevestele cum facem noi romanii ? In plus de asta , matale chiar crezi ca alea , femeile ce-s sotiile alora , alea sunt impartite in bucatarese , spalatorese , calcatorese si…asistente medicale ? Nu frate , alea trebuie sa aiva fiecare camera ei , trebuie ca ala sa-i pun ala dispozitie tot ce-au si alelalte si-n plus…nici macar nu s e poate discuta sa zica nenorocitul ca-i …. prea obosit atunci cand , este ziua aleia d e facut…sex ! O intrebare insotita de scuzele mele cele mai umile { ca sti cat de ” umil ” pot fi cateodata 😀 } : dar impotriva ” regulei ” , femeie – femeie sau barbat-barbat…ce-ai impotriva lor frate ? Crezi ca aia s e iubesc mai putzin decat noi ceilalti ? Eu asi zice ca …dimpotriva ! Respect , in continuare Anushka .

   1. Aș spune că nu le-a păstrat, ci mai degrabă le-a preluat 🙂 și încă mai preia din păcate! Deși în unele cazuri animalele se poartă mai decent și cu bun simț!

 2. Voi aduce în prim-plan cuvintele unor oameni care au reuşit să transmită ceva peste timp (sau alţii au crezut asta):

  Balzac – “Familia este o asociaţie temporară şi întâmplătoare, pe care moartea o desface grabnic.”
  Aristotel – “Familia este asocierea stabilită în mod natural pentru satisfacerea nevoilor zilnice ale omului.”
  Maica Tereza – “Femeia este inima familiei.”

  În rest, văd familia ca pe o împlinire. E drept că, uneori, trebuie să treci prin mai multe “împliniri” până să descoperi esenţialul. 🙂

  Toate cele bune, Petru!

  1. Cel care dorește cu adevărat o astfel de „împlinire”, nici nu concepe să încerce de mai multe ori, ci va face tot posibilul să reușească din prima.
   Să fii mereu iubit și iubitor, Cristian! 🙂

 3. Multumiri pentru vestile bune, draga Petru ! 🙂 …se zice ca un barbat a fost intrebat , cum este mai bine insurat sau ne… Raspunsul a fost prompt : oricum iti pare rau! 🙂 ….a fost doar o gluma 🙂
  Seara faina ! 🙂

 4. Fii serios nea Petre , dracu’ a vazut barbat sau femeie fericiti dupa ce-au stat un minim de ….40 de ani impreuna ?!? Ai uitat ca , pana si soarecele se satura de-o….singura ” vizuina ” 😡 ?

   1. Ai uitat sa adaugi , ” in functie d e ….posibilitati ” onorate nordist XD ! Pai ce , acea amanta…aia se tine cu semintzele despre care vorbeai anterior ? XD XD XD Cu amantul insa…se schimba kalimera , daca ma-ntelegi ce vreau sa spun 😉 😀 .

 5. Familia este cu adevărat o împlinire a omului. Nu doar un refugiu de confort și siguranță, ci locul unde omul este cât mai deplin el însuși, alături de partenerul/partenera de viață. Poligamia a fost importantă în anumite culturi și în anumite perioade ale istoriei, când natalitatea era mai mult decât necesară. Vorba Potecuței: cine mai vrea azi să se pricopsească cu… mai multe soacre? 😀
  Numai bine, dragă Petru!

  1. Natalitatea e în scădere printre creștini, dar are un trend ascendent printre musulmanii poligami. Lor nu le e frică de soacre! 😉 Dacă se menține acest ritm timp de câteva secole, e evident că și principiile euro-occidentale se vor schimba, odată cu popoarele care se vor forma.
   Salutări prietenești, dragă Alex! 🙂

   1. Foarte adevărat, dragă Petru! O realitate îngrijorătoare pentru societatea europeană. În locul măsurii populării Europei cu tot felul de populații alogene, mai bine s-ar fi pus la punct politici de stimulare a căsătoriilor și a natalității oamenilor de aici! Dar când unii europeni nu știu ce să mai facă pentru recunoașterea familiilor homosexuale, care nu vor face niciodată proprii copii și aproape ignoră familia tradițională… cum o să fie depășită criza natalității? Și România stă prost la acest capitol și deja începe să se simtă criza ce va urma.
    Numai bine și o zi minunată! 🙂

 6. Tendinta ultimelor decenii nu prea mai tine cont de familie si ceea ce reprezinta ea cu adevarat in societate. Nu vedeti ca tot mai multi tineri prefera sa traiasca impreuna, fara angajamente pe termen lung cum ar fi casatoria sau se casatoresc tarziu. Sau din nefericire ajung repede la divort. Acesta este trendul in lume…din nefericire sau fericire, depinde cum o iei. Oricum lumea este intr-o continua schimbare dtpdv.
  Iar in ceea ce priveste monogamia, sunt contradictii intre “desteptii” de gen; multe guri spun ca omul, prin natura lui este un animal poligam, el nu poate trai doar cu un partener pe viata ci isi gaseste mai degraba locul si identitatea experimentand mai mult, deci traind cu mai multi parteneri…fie pe rand fie in acelasi timp. 😉 So…incurcate mai sunt caile…Omului!

  1. Viitorul e imprevizibil, noi putem face doar presupuneri. Dar decât să ne facem griji pentru ce-ar putea să fie, mai bine să trăim cu convingerea că familie pe care o avem (cine o are) e unică și trebuie să o apărăm cu orice preț. Divorțurile ar trebui să fie excepții foarte rare.

   1. Draga prietene, si eu sunt adepta ferventa a familiei care, pt. mine reprezinta universul omului. M-am nascut si am crescut intr-o familie traditionala. Doar ca viata ne arata ca astazi, poate mai mult ca oricand, concubinajul si divortul nu sunt presupuneri ci realitati ale vremurilor pe care le traim acum, in prezent. Cunosc exemple nenumarate de familii destramate, cu copii mari sau mici…lasati de izbeliste sau sunt ajutati doar cu bani; deci unde mai este familia traditionala? De asemenea vad tot mai des tineri care aleg sa traiasca impreuna, fara alte obligatii, fara sa-si ia responsabilitatea formarii unei familii. Si, daca stau sa ma gandesc mai profund, ii si inteleg si le dau si dreptate. O familie are nevoie de o casa…cat de greu le este astazi tinerilor sa-si faca un cuib al lor? Apoi mai sunt alte aspecte: cariera inaintea familiei, fuga dupa bani, cat mai multi posibili, copiii care, daca si-i doresc, hotarasc sa ii faca mult mai tarziu sau le trece vremea si gata. Asa ca, asta e realitatea, viata prezentului. Eu, sincer nu-mi mai fac nicio grija, in fond fiecare cum isi asterne asa doarme. Si e valabil pt. oricine, la orice varsta….parerea mea, bineinteles! Un week-end cat mai reusit, alaturi de familie si de toti cei dragi! 🙂

   2. E drept că eu nu pot să eman judecăți incontestabile despre familie, atâta vreme cât a mea s-a destrămat doar după opt ani, iar asta a fost acum trei decenii. De aceea apreciez fiecare opinie venită din partea celor care au o experiență îndelungată în această comuniune, cu atât mai mult cu cât din ea au rezultat copii cu care se pot mândri. Un weekend pe placul inimii tale, Ileana! 🙂

  2. @ileanaexperta Pai acele ” guri ” , acei ” destepti ” stiu ei c e spun si…inclin sa le dau dreptate . Jura-te ca-n viatza dumitale de ” adepta ferventa a familiei care pt. mine reprezinta Universul omului ” nu ti-a dat inima ghes la…alta ” bucata ” !!! Jura-te ca-n viata dumitale de…etc etc , daca aveai incotro…daca aveai d e ales , nu te duceai unde vedeai cu ochii si lasai dracului si familie si…Univers ! Jura-te pe…Donald Trump si , poate te voi crede …. experto 😡 !

   1. @marian (cu m mic!!), nu trebuie sa ma crezi tu de nimic, “mafrend”. Viata mea ma priveste doar pe mine si Dumnezeu. Intotdeauna avem de ales si in privinta familiei si a monogamiei (ca despre asta e vorba aici) eu am ales…copiii! 😉 Din ceea ce scrii mai sus, este clar ca mesajul meu a ajuns la tine distorsionat rau de tot. Dar fiecare cu puterea lui de intelegere, nu? Si stii ceva, uite, iti fac pe plac si ma jur… pe tine, e bine ? Chiar daca nu esti tu Trump! 😉 Stai linistit ca m-am jurat corect!!! 🙂
    PS. din partea mea inchei polemica. Si vezi ca furia dauneaza grav sanatatii! Asa ca… smile! 🙂

 7. Dacă există atât păreri pro cat și păreri contra monogamiei ale specialiștilor, înseamnă ca ambele variante sunt corecte. 🙂
  Eu cred în relațiile libere de obligații, caci acele relații sunt cele mai sincere. Chiar și într-o familie monogamă cred ca nu trebuie sa existe obligații, ci dorința de a face partenerul fericit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.