Noul mod de viață occidental

Șahul și noul mod de viață occidental, din perspectiva copiilor

„Predau șah la mai multe școli dintr-o metropolă occidentală. Am mereu cu mine o tablă de demonstrație, pe care arăt copiilor funcția diferitelor piese și explic regulile de mutare. Copiii, majoritatea între 7 și 10 ani, băieți și fete de toate etniile și culorile, majoritatea înscriși la șah de gura părinților.

– Deci, copii, la șah avem 16 piese albe și 16 negre. Albul mută primul și…

Un băiețel mai închis la culoare întrerupe:

– E întotdeauna așa? Albul mută mereu primul?

– Da, răspund eu și vreau să continui. Și putem să mutăm ori un pion ori…

– Nu e corect, întrerupe altul. Ar trebui să mute amândoi primii. Sau negrul să mute primul, că au fost mereu persecutați în istorie…

– Așa e regula, cineva trebuie să mute primul, albul e doar o culoare oarecare, nu e nimic superior, haideți să trecem mai departe. Așadar, cea mai importantă piesă de la jocul de șah este regele…

– Mama mi-a zis că regina e cea mai importantă piesă.

– Nu chiar, zic eu cu blândețe, regina e și ea foarte importantă, de fapt, ca să știți, regina este cea mai puternică piesă din joc…

Copiii par mulțumiți cu asta, mai ales fetele afișează un zâmbet de satisfacție.

– Regina e foarte puternică pentru că poate juca la fel ca tura și ca nebunul.

Fetele protestează.

– Cum puteți spune că o regină mută la fel ca un nebun? Dvs. jigniți femeile!

– Nu, dragii mei, așa este jocul. Nebunul este această piesă (o arăt) care merge mereu strâmb, adică pe diagonală.

– Nebun este un cuvânt urât. Nu trebuie să râdem de cei cu dizabilități mentale.

– Bun, dacă nu vă place , să știți că în engleză se cheamă <episcop>, ca la biserică. Putem să îi spunem <episcop>.

– Dumneavoastră ne vorbiți acum de religie, aici este o școală laică.

– Ok, Ok, încerc să îi calmez, atunci păstrăm numele de nebun. Sau mai bine, bufon. Nebunul era în trecut bufonul care făcea regii și reginele să râdă. Așa e bine? O să îi spunem bufon.

Copiii se calmează. Mergem mai departe.

– Cum spuneam, chiar dacă regina e cea mai puternică piesă, totuși regele e cel mai important, pentru că dacă se pierde regele, s-a terminat partida, ai pierdut. Uite, regele este această piesă, care are o cruce pe coroană.

– Crucea este semn religios. De ce nu are semilună? Sau niciun semn? Cred că ar trebui să-i scoatem crucea, ca să nu ofensăm pe cei de altă religie. Așa am învățat la orele de educație civică.

– Cine se ofensează? Mă uit prin clasă și văd un băiat cu figură orientală. Mohamed, așa te cheamă, da? Te simți ofensat de această cruce de pe capul regelui?

Băiețelul mă privește aiurit.

– Ce înseamnă ofensat, dom’ profesor?

– Ofensat înseamnă supărat. (Mă minunez de mine însumi ce repede îmi găsesc sinonomele…). Este cum te simți atunci când un copil îți ia prăjitura sau jucăria favorită, poftim!

– Eu nu am prăjitură și nici jucărie. Sunt din Siria.

Trebuie să schimb vorba, discuția asta nu prevestește nimic bun.

– Așadar, regele…

– Există un singur rege?, întrerupe un băiețel blond.

– Unul pentru fiecare culoare. Unul negru și unul alb. La fel și cu reginele. Una albă și una neagră.

– Nu se poate să fie doi regi albi sau două regine albe?, întrerupse iar o fată.

– Nu, zic eu categoric.

Un murmur de dezamăgire.

– Păi nu e corect. Noi știm că există și familii cu doi tați sau două mame. Ar trebui să se poată, nu e corect așa.

Încep să îmi pierd răbdarea.

– Uite, la șah este așa. Șahul s-a inventat într-o țară străină, acum foarte mult timp, și așa era pe atunci. Să trecem mai departe…

– Păi poate atunci erau mai înapoiați, și femeile nu aveau drepturi, și nici cuplurile de același sex, dar acum nu mai este așa. Nu trebuie să mai existe discriminare.

Oftez. E cazul să explic alte piese, care nu posedă sex, și nici religie. Regele cu cruce și regina m-au băgat în bucluc.

– Așa, deci, continuăm. O altă piesă specială este calul. Calul are avantajul unic că poate sări peste alte piese. Un nebun – pardon, bufon – nu poate avansa aici, la h3 (arăt pe tablă), dacă un pion îi blochează calea. În schimb, calul poate să sară direct de la g1 la f3 (arăt mișcarea).

– Deci numai calul poate face asta, să sară peste alte piese?, copiii sunt iarăși în blocaj. Dar nu e corect. Are un avantaj special. Nu este egalitate față de celelalte piese.

– Da, așa este, zic eu încurcat, dar e normal să îi acordăm unele drepturi, pentru că este singurul animal din joc. Regele, regina, bufonii, pionii – sunt toți oameni, turnul este un obiect, calul este singurul animal. Trebuie să compenseze într-un fel.

– Așa da, se luminează copiii.

– Dar, dom’ profesor, sare un alt băiat, nu e corect să exploatăm animalele, mai ales la război. Ele nu au nicio vină pentru conflictele dintre oameni.

Uf, ce lungă a devenit ora asta! Poate reușesc să scap cu o schimbare de nume, cum am făcut cu nebunul.

– Dacă nu vă place să îi spuneți cal, atunci îi spunem <cavaler>.

Copiii simt că e doar un truc.

– Dar cavaler e cineva călare pe un cal. Tot chinuim animalele.

Simt că explodez.

– Cal, cavaler, măgar, ce contează? Trebuie să îi spunem într-un fel! Avion e bine, că tot zboară peste ceilalți?

– Da, da! E bine așa. Avion e bine.

Și iată cum calul a ajuns avion. Trecem mai departe.
La explicarea capturii, a fost relativ simplu:

– Deci aici, în poziția asta, calul alb, adică avionul, a capturat, adică a luat prizonier un nebun, adică un bufon negru.

– Cum adică prizonier? Ce se întâmplă cu bufonul?

– Nimic, nu mai joacă mai departe. A plecat. A părăsit câmpul de luptă.

– Aha, se luminează copiii – adică e un fel de refugiat.

– Refugiat! Perfect! Ăsta e cuvântul potrivit. Merci (nu mai am putere să lupt cu ei).

Ajungem în fine să povestim despre pioni.

– Ăștia mici, de aici din față, sunt pionii. Ei sunt un fel de soldați, care avansează în teritoriul inamic. Dacă ajung pe ultima linie, se pot schimba în regină. Într-o partidă de șah, am putea avea – dacă toți pionii se schimbă în regină – 9 regine albe pe tablă.

Fetele se înfurie, fac gălăgie, iar băieții își ascund un zâmbet de satisfacție.

– Un singur rege și 9 regine??? Femeia nu este egala bărbatului în acest joc, nu e frumos. Nu ne place șahul. Nu mai venim la orele dvs.

Soneria mă salvează. Copiii își strâng caietele, băieții mă salută cu respect, fetele ies îmbufnate din clasă. Întreb un băiat:

– Ce oră ați avut înainte de ora de șah?

– Am avut literatură și am discutat despre desenele animate ale lui Walt Disney. Doamna profesoară ne-a explicat cum Disney a fost rasist, islamofob și misogin. Albă ca Zăpada era albă, de ce în Aladin hoțului i se tăia mâna, în Lion King nu s-a prezentat niciun om african…

Acum înțeleg. Școala modernă care rescrie istoria. Nu contează că în <Lion King> nu era vorba deloc despre oameni… Îmi strâng catrafusele și părăsesc școala. Mă bucur că lecția s-a terminat la timp. Tocmai urma să explic o poziție de mat în care albul ar fi sacrificat regina. Nu știu dacă aș fi scăpat întreg…”

Sursa: e-mail

44 thoughts on “Noul mod de viață occidental

 1. La alta clasa, in alta scoala, in alt oras, poate ar fi bine sa incepi asa: astazi copiii vom cunoaste lumea sahului, unde totul e altfel de cum sunteti obisnuiti! 🙂

   1. Nu stie nea Petre , n-are de unde sa stie , ai uitat ca-n povestire era vorba despre o ” scoala occidentala ” ?

   1. Intr-o tara ….PERSANA nea Petre caci SAH , inseamna REGE IN PERSIA . In India…nu domnea ” sahul ” ci… XD XD XD XD RAJAHUL 😉 !

   2. Apropos , s a nu crezi c a ma dau destept insa , numele celei ce m-a invatat sahul era : ELISABETA POLIHRONIADE [RIP ] si d e la dansa , am invatat inclusiv ceva din istoria acestui joc al mintii ….fireste la Palatul Pionierilor 😉 actuala resedintza a altui nordist 😡 .

 2. Absolut tulburator si chiar revoltator cum , o ARTA NOBILA , O ARTA A MINTII care este SAHUL poate fi compromisa prin manipulea mintilor unor copii desii cred , inca cred ca-i vorba …. doar de-o poveste . Fireste ca , poate peste nu prea mult timp , va devenii realitate si-i mare pacat . Felicitari onorate nordist , m-ai pus pe ganduri in special cu ” scoala moderna care rescrie istoria ” . Pentru noi : Roller a murit , traiasca noul Roller 😡 !

 3. Sub tirul întrebărilor… ☺ Şi ce întrebări, cel puțin unele dintre ele. Ca să nu mai vorbim despre concluzii. Trăim într-o lume frumoasă, însă nebună, nebună, nebună. ☺ Nici nu îmi dau seama ce-ar mai putea însemna reintrarea în normalitate, fiindcă şi normalitatea – constat – poate fi interpretată în fel şi chip. Acum sunt în ceață, la propriu şi la figurat. ☺ Atmosferic, politic, social…

  1. Cred că în politică suntem cu toții în ceață, dar tot nu reducem viteza pentru a distinge eventualele obstacole. Astfel ne ciocnim mereu de alții, așa cum s-a întâmplat la propriu pe Autostrada Soarelui. 😦

 4. Buna articolul si amuzant ,ce nu inteleg eu este ca nu se mai termina cu rasismul asta 🙂 pai toti sunt oameni indiferent de culoare ,iar titlul de rege,regina,nebun ,etc. cred ca exista si in lumea reala 🙂 🙂 🙂 de ex. eu sunt regina sotului meu regele ,nebunul este cel care se imbata si o face pe nebunul 🙂
  Copii sunt inventivi si greu este mai ales in ziua de azi sa le dai un raspuns pe masura lor 🙂

  1. Rasismul și intoleranța (dar și alte concepții) se învață prima dată acasă, de la părinți. Copiii prind repede și cred că lumea trebuie să fie așa cum au auzit în familie. Unii vor fi receptivi și se vor schimba, dar alții nu vor accepta alte opinii, asociindu-se cu alți rasiști, extremiști, misogini, habotnici… Grea treabă pentru orice profesor dedicat. 🙂

 5. Jos palaria , draga Petru ! Complicata mai este lumea noastra de astazi…o spun “pe bune” copiii la care “ce-i in guse si-n capuse”…Felicitari pentru postare ! Seara faina ! 🙂

  1. Să sperăm că e doar o satiră, iar o situație de acest fel nu poate fi încă reală. Doar adunând mai multe cazuri, din mai multe clase. Oricum, îți mulțumesc în numele autorului necunoscut. O zi cu multe bucurii, dragă prietene! 🙂

 6. Fiica mea din California merge des ca voluntara la scoala nepotilor mei si e la curent cu noile tendinte: vor deveni obligatorii wc-urile nediferentiate pe sexe…

 7. Salut Petru !
  Felicitari pentru superba postare ! 🙂
  Nu stiu cine a compus-o dar ii MERGE bine MINTEA ! 🙂
  La alta SCOALA, un altfel de profesor, nu de SAH,
  un PROFESOR de ISTORIE cu sange de ROMAN in VENE ar fi inceput ORA cu :
  – Dragi elevi, pe PAMANTUL in care AZI locuim,
  cu mila si protectia lui Dumnezeu,
  au trait si muncit dintotdeauna STRAMOSII nostri DACI ,
  cei mai VITEJI si DESTEPTI dintre TRACI ,
  iar in zilele noastre, ROMANII, urmasii acelor straluciti DACI,
  sunt UMILITI in propria lor TARA de cei ajunsi vremelnic la conducerea ROMANIEI,
  si care ,pun in practica DIRECTIVELE ocultei mondiale 😦 😦 😦
  ce vor DESTABILIZAREA si FEDERALIZAREA Romaniei ……………….
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2016/11/16/
  Zi faina, Petru ! 🙂
  Aliosa.

   1. Ieri m-am străduit până la amiază să compun ceva pentru SuperBlog, iar azi am fost în piață cu soră-mea, la cumpărături. E o situație care intervine întotdeauna joia, așadar, trebuie să înțelegi întârzierea răspunsului meu. Chiar dacă politica asta m-a scârbit până peste cap. 😉
    Oricum, știi tu că mă revanșez întotdeauna. 🙂
    Multă voie bună din partea mea, Sandule! 🙂

 8. Eu nu te înțeleg, Petru. Vrei sa scrii o carte de succes, însă ai mare succes cu blogul. Eu am primit emailuri cu articole de-ale tale (în general cele cu bancuri, pe care le citesc oricum la servici), mai mult de atât, am văzut articolul asta publicat pe Facebook de un fost coleg din SUA. Ce succes poți sa vrei mai mult de atât? 🙂
  Mai adaug doar ca jocul de șah, adaptat zilelor noastre, arata foarte bine dilema societății. Eu cred ca idealismul e de vina, caci s-a ajuns sa se generalizeze niște principii fără a se analiza realismul lor.

  1. Articolul de mai sus nu îmi aparține, ci l-am preluat de pe un e-mail, tocmai fiindcă mi-a plăcut. Aș fi vrut eu să predau șahul în școli occidentale, chiar dacă aș întâmpina unele probleme, de genul celor amintite în postare, cam exagerate, bănuiesc. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.