Ceapa… mai scumpă decât aurul!

A fost odată un om căruia îi plăceau călătoriile și aventurile, pe nume Saul Visătorul. Într-o zi, un înțelept rătăcitor i-a povestit despre o țară în care nu era cunoscută ceapa. „Nu au ceapă?”, a exclamat Saul Visătorul. „Cum pot să se bucure de mâncare fără ceapă? Trebuie să merg într-acolo și să-i fac să afle despre acest minunat aliment”.

Fără să mai stea mult pe gânduri, și-a încărcat căruța cu ceapă și a dat bice calului. După o lungă călătorie, a ajuns în cele din urmă în țara despre care îi vorbise înțeleptul și s-a îndreptat direct către palatul imperial, unde a fost primit de însuși împăratul.
„Maiestate, îți aduc o nouă plantă, care are calitatea unică de a îmbunătăți gustul oricărui fel de bucate. A o gusta reprezintă un deliciu pentru cei cunoscători. Te îndemn să o încerci cât mai repede.”
„M-ai făcut curios”, a răspuns împăratul. „Voi gusta din planta ta, dar te avertizez că dacă este dăunătoare îți vei pierde capul”.

Dineul la care urma să servească ceapa s-a transformat într-un eveniment oficial, la care au fost invitați toți curtenii, miniștrii și nobilii din imperiu. Felurile de mâncare, gustate mai întâi de către Saul Visătorul, au fost puse în fața tuturor invitaților și a aleșilor oaspeți. Reacția față de ceapă a fost nemaipomenită. Gustul, mirosul și suculența cepei au fost ridicate în slăvi de toată lumea. Împăratul i-a cerut imediat lui Saul să îi dea întreaga încărcătură din căruță și i-a dat în schimb greutatea cepei în aur.

Imagini pentru poze cu ceapa

Atunci când Saul s-a întors în satul său, un comitet de cetățeni de seamă l-au primit în mod festiv și l-au felicitat pentru succesul lui. Vreme de mai multe ore, Saul Visătorul a povestit despre splendorile și minunățiile văzute în acea țară îndepărtată, în care aurul valora la fel de mult precum ceapa.

Unui om strecurat prin mulțimea de ascultători, numit Kolbojnik, care visa de când se știa să ajungă bogat, i-a trecut prin cap o idee măreață, despre cum ar putea să câștige o comoară mult mai mare decât Saul Visătorul. Usturoiul! Nu era acesta nu doar mai de preț, dar și infinit mai gustos și mai aromat? De ce să nu strângă câțiva saci cu această delicatesă și să îi ducă în acea țară îndepărtată? Dacă lui Saul îi dăduseră aur în schimbul cepei, el ar fi putut să primească diamante pentru usturoiul său. Kolbojnik și-a încărcat căruța cu usturoi și a pornit în grabă către vestita împărăție.

La fel ca și Saul, de îndată ce a ajuns la destinație, a cerut să fie primit la palatul regal. Și, așa cum se aștepta, usturoiul a fost și mai lăudat decât ceapa. Împăratul s-a sfătuit vreme îndelungată cu consilierii săi despre ce răsplată să îi dea nobilului oaspete. După părerea lor, aurul nu era îndeajuns de valoros pentru o asemenea delicioasă plantă, un fel de mâncare care i-ar fi încântat chiar și pe Dumnezeu și îngerii săi. În cele din urmă, s-au hotărât să îi ofere străinului cel mai prețios lucru pe care îl aveau.
În acest fel, Kolbojnik s-a întors acasă cu… cinci saci de ceapă!!! 😀

Autor necunoscut

36 thoughts on “Ceapa… mai scumpă decât aurul!

 1. Kolbojnik…seamana a fi nume rusesc ! Doar un rus putea fi atat de imbecil incat sa dea carutza de usturoi pe cinci saci cu ceapa . Ceapa-i buna nu zic nu caci , contine multa valeriana care-i buna pentru inima dar , fara usturoi…cum dracu sa faci piftie fara usturoi frateeeee 😡 ??????????????

  1. Pai nu faci deloc! :))
   Numele imi aduce aminte de cuvantul colhoznic, care in ruseste inseamna cel ce lucreaza intr-o gospodarie agricola colectiva (colhoz), echivalent cu c.a.p.-ul nostru de altadata. Si la noi inainte de c.a.p.-uri au fost g.a.c.-uri, o scurta perioada.

   1. @ zaraza 26 Kolhoznic si Kalbojnik { chiar daca b-ul romanesc s-ar citii ca v -ul slav } sunt totusi doua cuvinte total diferite iar unul dintre ele , semnifica numele aluia .

   1. Nea Petre , pestele …ca pestele , ca are oase cu duiumul da-l dracului cu solzii lui cu tot dar , aia cu SLANINA CU BOIA SI USTUROI insa nu cu muraturi ci , cu o ” batrana ” de pruna d’aia de Seini avand minim 50 d e grade {!!! } ….pentru asta….doar pentru asta , si ar trebui sa castigi Marele Premiu la ….. Master Cief 😉 !!!

 2. Buna seara, Petru !!! 🙂
  Ce poveste minunata, ma gandeam ca cine stie ce va primi in locul usturoiului, cand colo ce sa vezi, a primit ceapa, care valora pentru ei mai mult ca aurul, am zambit ce sa zic ??? O seara faina sa ai, reusesti sa ne binedispui, multam !!! 🙂

  1. Tot mai de preț e ceapa și usturoiul, dar avem noroc că se fac din belșug, cu puțină muncă. Aurul e plăcut privirii și util unor instrumente, dar stomacului nu-i e de folos, deși am auzit că unii îl consumă.
   Săru-mâna pentru aprecieri, cu cele mai calde urări, Mica! 🙂

 3. Ceapa si usturoiul, doua antibiotice naturale de care trebuie sa profitam mereu …Faina povestea ta , draga Petru…saracul Kolbojnik, a fost trocul , bata-l vina ! 🙂 Seara faina ! 🙂

 4. Felicitari Petru !
  Povestea cu autor necunoscut,
  in care CEAPA a fost la rang de mare cautare,
  iar usturoiul, din iute devenind tacut,
  mi-a starnit de ceapa, o pofta mare ! 🙂

  Seara faina ca povestea si artista ! 🙂
  Aliosa.

  1. Recunosc că n-am nicio ceapă în casă, dar e timpul să mă aprovizionez și să consum. Mai ales că vine iarna și se taie porcii într-o veselie! 😉
   Mulțumesc pentru melodie și îți doresc tot binele pe care-l poți duce, Sandule! 🙂

  1. Nu ne dăm seama de valoarea și gustul cepei și a usturoiului decât atunci când nu le mai avem. Chiar și câte o feliuță de slănină e benefică, mai ales iarna. O dimineață frumoasă și o zi plăcută, dragă Gabi! 🙂

  1. Fi serios maeste ca-ti bagi si ficatul si stomacul in pioneze !!!! Asta lasand la o parte faptul ca , dupa o portie de ceapa prajita ai parte d e niste ragaieli de zici ca s-a dat cu iperita in camera ! 😡

 5. Frumoasa povestioara ta Petru insa ceapa si usturoiul dupa parerea mea sunt mai valoroase ca tot aurul din lume 🙂 eu le folosesc tot timpul ,mai ales ca usturoiul inlocuieste antibioticul 🙂
  O seara minenata !

  1. Eu nu folosesc usturoiul pe cât aș vrea de mult, fiindcă trebuie să consum ce-mi pregătește bucătăreasa. În anii trecuți, beam mai mult ceai, cu pâine prăjită, usturoiată.
   O zi de duminică excelentă, Anușka! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s