5 efecte ciudate ale iubirii asupra personalității noastre

Când suntem foarte îndrăgostiți, comportamentul nostru se schimbă radical, la fel și modul nostru de gândire.

iubire

Cercetătorii au identificat 5 efecte pe care iubirea le are asupra noastră, din punct de vedere psihologic.

 1. Ne simțim în extaz. Creierul unei persoane îndrăgostite are active aceleași regiuni cerebrale ca în cazul unor persoane care consumă droguri puternice, au observat cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York. De aceea, atunci când iubim avem o stare de euforie intensă și apare și sentimentul de dependență față de partener.

2. Ne face mai proști. Un studiu recent, realizat anul trecut, arată că persoanele îndrăgostite nu se pot concentra la sarcinile pe care trebuie să le facă. Cercetătorii cred că în această perioadă atenția noastră suferă din cauză că se schimbă echilibrul dintre atenție și fantezie, în beneficiul acesteia din urmă.

3. Ne face mai răi. Deseori, din cauza unei relații amoroase, cei mai buni prieteni ne devin dușmani. Totodată, când partenerul pe care îl iubim este amenințat într-un fel, acest lucru ne face mai agresivi decât de obicei. Creierul nostru transformă empatia și afecțiunea în agresivitate, pentru a proteja persoana la care ținem, explică psihologii de la Universitatea Buffalo.

4. Ne obsedează. Cercetătorii de la Universitatea din Pisa au descoperit că iubirea determină un comportament similar tulburării obsesiv-compulsive: ne gândim mereu la persoana iubită. Nivelul de serotonină din sânge este foarte scăzut, iar acest lucru duce la stres, la neliniște.

5. Ne face să ne simțim invincibili. Mângâierile oferite de persoana iubită ne alungă ca prin minune orice durere. Cercetătorii au observat că sentimentul intens de iubire acționează ca un analgezic natural, afectând aceleași regiuni cerebrale ca și medicamentele recomandate pentru durere. Imaginea persoanei iubite activează centrii recompensei, care blochează senzația de durere, asemeni analgezicelor pe bază de opiu.

Sursa: Time

33 thoughts on “5 efecte ciudate ale iubirii asupra personalității noastre

 1. E cum s-ar spune cu năbădăi. Totuși la punctul 2 nici eu nu sunt de acord, mai dedrabă aerieni, căci faptul că atenția suferă din cauză că se schimbă echilibrul dintre atenție și fantezie nu-i din cauza prostiei, e doar un efect secundar și nu la toată lumea.
  Toate cele bune și un decembrie fericit, cu multe bucurii !

  1. Cred că depinde de la om la om. Unii mai păstrează puterea de a se controla și a mai judeca. Alții, dimpotrivă, abandonează orice rațiune și sacrifică totul pentru iubire.
   Weekend de iarnă frumoasă și blândă!

 2. Păi Petru, io și așa nu fac distincție intre iubire și dragoste, acuma dacă așa arată o persoana îndrăgostit /ă, nooooo, nici nu-mi trece prin minte să am parte de dragoste. 😀😂
  Seară faină! 😊

  1. Dragostea, când vine, nu te mai întreabă dacă-i bine primită și nici cât poate să stea. Te poate lovi dintr-o dată sau se strecoară pe nesimțite, în timp ce mintea e pusă într-un colț. 🙂

  1. Ieri am ridicat și eu paharul de vin (de roșcă, producție proprie). Se poate spune că am fost pe aceeași lungime de undă, doar calitatea licorii fiind alta. Pe acolo se găsesc vinuri de soi. 😉

  1. Subscriu cu cea mai mare plăcere, mai ales că îmi place mâncarea bine condimentată și viața trăită din plin. Numai să fie emoții pozitive! Un sfârșit de săptămână minunat! 🙂

  1. Una peste alta, iubirea aduce mai multe beneficii decât „efecte ciudate” și negative. Printre ele e și acela că ne simțim mai tineri, cum bine zici. Zile din cele mai frumoase și plăcute, dragă prietenă! 🙂

 3. Drogati , rai….obsedati . Asta este ceea ce face iubirea , dragostea din oameni ? Atunci , ar trebui interzisa prin Lege frate ! Din pacate nici nu poti traii fara ea caci , ” DACA DRAGOSTE NU E….NIMIC NU E ” , vorba apostolului Pavel si daca nici ala nu stia ce spune…..

  1. Probabil că acei cercetători, responsabili pentru studiile de mai sus, au avut experiențe neplăcute în dragoste, fapt care le-a produs frustrări și păreri mai puțin favorabile iubirii. De fapt, oamenii iubesc mereu, uneori fără să-și dea seama.

   1. Asta…chiar o mai poti spune odata frate Petre caci , este un mare adevar : ” oamenii iubesc mereu , uneori fara sa-si dea seama ” !!!!!!!!!

 4. Cercetatorii amesteca efectele iubirii… Cand iubirea iti satisface orgolii, cand ai un ego puternic, esti rau cu ceilalti. Dar cand iubirea te inalta sufleteste, cand poti iubi neconditionat (din inima), scoti din tine ce e mai bun si poti sa manifesti empatie fata de oricine. Sa nu traim degeaba pe pamant si sa invatam sa iubim astfel incat sa ne facem noua viata mai frumoasa, dar si celor din preajma noastra!

  1. Am văzut exemple concrete în sprijinul celor afirmate de tine. Când iubirea a muiat suflete tari, făcându-i să fie mai buni și mai zâmbitori. Mai înțelegători și mai generoși cu cei pe care, până atunci, îi tratau cu răceală. Dar chiar și în aceste cazuri există excepții.

 5. Dupa mine dragostea e una si iubirea alta. Prima etapa e indragostirea asa cum spun specialistii dar sigur se trece prin cele cinci etape ca totul e in roz atunci si chiar daca nu ne convine dam si impresia ca ne prostim, parca nu mai suntem noi….. acum depinde si de cum suntem ca nu se potriveste la toti acelasi fel de manifestare. Daca se trece de faza asta si incepem sa vedem si defecte nu numai calitati si totusi ramanem alaturi unul cu celalalt este faza premergatoare iubirii iar cand aceasta s-a instalat atunci simtim ca putem sa facem si sacrificii in numele iubirii pentru persoana iubita.

  1. Mi-ai luat vorba din… gând! Iubirea, în focul ei aprig, poate să-ți ia mintea la început. Dar combustibilul trebuie dozat și apoi găsite alte surse, alternative, pentru a menține căldura sentimentelor. Cum bine zici: anumite sacrificii și compromisuri. Altfel se stinge și vedem doar defectele persoanei de care am fost atât de îndrăgostiți.
   Săru-mâna și mulțumesc pentru darul prietenesc, Anda! 🙂

 6. Buna dimineata! Petru
  Ce-i si cu iubirea asta ,dar cand trec anii nu mai e ca la inceput 🙂 vin grijile si ne lovim de mult stres in viata de zi cu zi …………..

  1. Depinde și de anturajul în care trăim. Al meu e predominat de cei patru pereți, deci am mai multe motive să iubesc pe toată lumea, nefăcându-mi mari probleme. 😉
   Să fii mereu iubită și iubitoare, Anușka! 🙂

   1. Ai dreptate Petru ,intre cei 4 pereti singur ,este f.f. greu si multumim de iubirea ta care ne-o oferi tuturor,multa sanatate si putere sa treci peste singuratate multi ani bucurosi langa prieteni ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s