Visuri

Stătea năuc cu biletul în mână și nu-i venea să creadă. Abia după câteva minute a realizat că e… milionar în euro! Atunci s-a revărsat într-un entuziasm nemărginit, prin strigăte de bucurie, sărituri și ridicărea continuă a mâinilor, de parcă ar fi vrut să atingă tavanul. Șase numere, toate norocoase! Se anunța la TV că există un singur bilet câștigător, desigur al lui! Extraordinar!!! Era cea mai fericită zi din viață și nu avea pe nimeni alături. Dar ce mai contează?, măcar avea timp să-și facă planuri… în intimitate. O, Doamne, ce bucurie mare!

Imagini pentru poze bilete loto

A țopăit așa până a obosit, iar inima sta să-i explodeze. Doar atunci s-a așezat și a privit încă o dată biletul atât de banal, dar atât de valoros, totodată. Visul lui de îmbogățire s-a împlinit printr-o hârtiuță ce la costat doar zece lei și care i-a adus patru milioane de euro! Acum era un om bogat și trebuia să se calmeze, pentru a judeca la rece pașii pe care urma să-i parcurgă. Pe cine să anunțe prima dată? Cu cine să sărbătorească? Cu prietenii, firește. Mereu și-au împărtășit bucuriile și necazurile, doar că acum era ceva ieșit din comun. Ar merita o petrecere pe cinste. Toți îl vor felicita și îi vor da sfaturi, chiar dacă el știa deja cum o să-și folosească banii. Sfaturi? La asta se pricep toți. De parcă el nu știa ce-i trebuie!

O să-și ia o casă spațioasă, cu cele mai moderne dotări. De fapt, o vilă impunătoare cu piscină și garaj mare. Apoi o mașină care să ia ochii fetelor și să-i facă invidioși pe bărbați. Urmează să se îmbrace în costume de la firme renumite, să-și cumpere un ceas scump și accesorii din cele mai extravagante. De asemenea, va călători în cele mai exotice destinații, având alături numai dive tinere și uimitor de frumoase. Toată lumea o să-l admire și o să vrea să fie în locul lui. Va mânca și va bea numai în restaurante scumpe: caviar, homar, trufe, șampanie, coctailuri scumpe. Televiziunile, presa, internetul vor spune povestea lui de succes și poate o să iasă chiar și o carte care să-i perpetueze memoria. Va trăi ca-n paradis, fără să mai muncească sau să-și facă griji. Doar cu gândul la cum să se distreze mai bine cu prietenii…

Prietenii?! Dar oare o să-i mai poată păstra pe aceia de care se bucura astăzi? Inevitabil, unii vor cere bani împrumut, iar când nu-i vor putea returna, se vor îndepărta de el. Alții îl vor invidia și nu-i vor mai căuta compania. La fel și vecinii sau cunoscuții. Îi era cunoscut cazul lui Laurențiu, care a moștenit o importantă avere din străinătate. După un an de zile a fost înjunghiat de un prieten, ce nu putea să-i returneze banii împrumutați. A scăpat cu viață, dar după puțină vreme s-a sinucis, se spune că din cauza stresului. Cine-i garanta lui că nu va păți la fel? Doar oameni suntem cu toții, iar ispita banului e mare.

Oare fericirea pe care o avea acum merita sacrificată pentru una iluzorie, fie ea și sprijinită pe bani mulți? De bine de rău, avea o garsonieră suficient de mare pentru un om. O mașină ieftină, dar care-l ducea unde avea nevoie. Prietenii nu erau mulți, dar buni și îl făceau atât de fericit când se întâlneau la o cafea, la o bere, la un meci! Se cunoșteau de multă vreme și se sprijineau de fiecare dată. Atâta vreme cât nu intervenea o ruptură între ei, o diferență majoră ce ar genera o prăpastie de netrecut. Merita oare acest sacrificiu?

Ca să nu mai vorbim de stresul unei averi venite dintr-o dată. Bani nemunciți, obținuți peste noapte, care se cer administrați cu calm și pricepere. Altfel te sfâșie vulturii cu experiență și fără scrupule. O fi un noroc sau o încercare a destinului? Era o dilemă pe care nu credea să o întâlnească niciodată, dar de care depindea viața lui. Era clar că nu-i va fi deloc ușor ca milionar, dar, pe de altă parte, acum își dădea seama că, de fapt, era mai fericit fără grija lor. Ce ar putea face, fără să regrete mai târziu?

Să îi doneze în scopuri caritabile? S-ar putea să se afle, iar, ulterior, ar fi avut multe reproșuri de la cei care se așteptau să primească și ei. Dar nici nu era convins că banii ar fi fost folosiți așa cum trebuie, după cât s-a văzut că se fură din aceste fonduri. Să ardă biletul? Banii ar fi rămas la agenție, iar de acolo în buzunarele celor care o administrează, deci tot hiene lacome. Nici Biserica nu era o opțiune, judecând după afacerile pe care le învârt prelații.

Biletul nu mai era atractiv, ci începea să-i ardă degetele. Toată bucuria de la început îi dispăruse, lăsându-i un gust amar, de care încerca să scape printr-o decizie. Dar care era cea mai potrivită? Cu astfel de frământări se scurse toată noaptea, lăsându-l fără vlagă, la ivirea zorilor.

30 thoughts on “Visuri

 1. Of of of … mă ofer eu să-i iau suferința omului :)) Oricum da, interesante frământări, deși tind să cred că în viața reală când i se pune omului un sac cu bani în față nu se mai gândește că își poate pierde prietenii.

  1. @Calator prin viata CORECT , ” isi poate pierde prietenii ” { desii ma cam indoiesc de asa ceva…de regula abia atunci iti vor devenii , si mai prieteni 😀 } aia vechi…saraciile , dar fara discutie isi va descoperii noi prieteni , avand in vedere ca ” acum are franci ” – vorba lui Stamatescu din Titanic Vals .

 2. Salut Petru !
  Frumoasa poveste ! 🙂
  Nu degeaba ti-am spus de mai multe ori ca ai talent si de POVESTITOR nu numai de EPIGRAMIST si POET ! 🙂 Felicitari pentru poveste ! 🙂 Cat despre intrebarea din final, ar fi mai multe variante de raspunsuri iar eu iti voi spune doar una :
  ” BANII n-aduc FERICIREA, mult mai de pret e IUBIREA …” ! 🙂
  ( ar fi mers la fix videoclipul cu Corina Chiriac ) dar……………,
  nestiind de frumoasa POVESTE postata mai sus si stiind ca diseara
  ” VINE Mos NICOLAE” 🙂
  ti-am adus in DAR,un altfel de videoclip ! 🙂

  Sa-ti fie ziua frumoasa, seara fabuloasa, noapte linistita, saptamana minunata iar luna DECEMBRIE BINECUVANTATA prietene ! 🙂
  Aliosa 🙂 🙂 🙂

  1. Mare recunoștință pentru frumoasele aprecieri și cadoul foarte sugestiv! 🙂
   Mă bucur de darurile virtuale, fiindcă Moș Nicolae nu cred că-mi știe noua adresă și nici codul de intrare în casa scării! 😉
   Gânduri bune și salutări pe măsură, Sandule! 🙂

  2. @ Aliosa Popovici Este adevarat : ” banii n-aduc fericirea ” dar numarul lor , INDISCUTABIL DA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Respect in continuare .

 3. Bine , bine omule dar , CE-A FACUT NENOROCITUL CU BILETUL ??? L-a daruit , la…ratacit prin casa …sa nu pateasca ca Lefter Popescu { cunostiinta aia comuna …. si-a mea si-a dumitale XD } si…sa-si dea demisia de la slujba razandu-i in nas ” Turbatului ” iar apoi , sa afle ca de fapt , numerele sunt castigatoarea dar ” vitazversa ” adica , ala de la Astronomie sa fi fost valabil la Observator si….invers 😀 !!! Unde ar fi pomana sa castig eu o suma d’aia si apoi…voi vedea daca voi avea oarece mustrari de constiinta , auzi dumneata : ” bani nemunciti ” 😡 😡 😡 . Bine zicea ala ca , le da Dumnezeu noroc la toti prostii 😡 😡 😡 !!! Ia vezi nea Petrica , daca afli ceva despre soarta biletului…fa-ti si matale un pustiu d e bine 😀 😀 😀 XD si , zi-mi si mie , te roaga fratele matale de-aci din Bucuresti ! Sunt dispus chiar la ….70-30 c-asa sunt eu….filotim din fire XD 😀 😀 .

  1. Uite cum foarte puțini dintre noi cred că banii mulți câștigați peste noapte ne pot distruge viața, mai ales dacă nu suntem pregătiți să-i administrăm cum se cuvine. Deși am auzit despre multe cazuri în care „norocoșii” au ajuns mai nefericiți ca înainte sau chiar au pierit la scurt timp.
   Exemplul de mai sus s-ar vrea un prolog pentru o povestire mai lungă, dacă muza o să-mi fie alături. 🙂

   1. Onorate nordist…ai grije sa-ti tii muza langa dumneata caci , sunt al dracului de curios sa citesc si viitoarea-ti snoava XD . ” Banii castigati peste noapte ” glumesti nu ? Pai…patruzeci de ani am castigat bani doar ziua si…nu m-am pricopsit , oare nu crezi ca ar cam fi cazul sa mai castig si ” peste noapte ” ? 😉 Oricum , la cati copii si mai ales cati nepoti am…ar fi o picatura intr-un ocean , chiar si suma aceea pentru care imbecilul ala isi facea probleme d e constiinta , sa fi sigur de asta 😡 ! Inainte sa ma retrag la bantuit NET-ul , da-mi voie sa urez tuturor acelora ce poarta numele Sfantului Nicolae , SANATATE , MULTA SANATATE caci…p’aci prin Bucuresti s-aude ca-i BUNA LA TOATE XD !!!

  1. Desigur că o investiție într-o întreprindere proprie ar fi cea mai indicată cheltuială, dacă ai calitățile unui patron hotărât și descurcăreț. Altfel nu faci față legilor încurcate de pe la noi și nici mentalității care ne caracterizează.

 4. Frumos povestit si exista in realitate astfel de oameni dar pentru ca-i poti numara pe degete aproape se crede ca nu exista. O saptamana frumoasa cu daruri multe si bucurii .La fel si prietenilor tai , pregatiti ghetele, ghetutele ca diseara , la noapte vine Mos Nicolaie……

  1. Chiar dacă sunt puțini, astfel de oameni există și trebuie să vorbim despre ei. Am auzit cazuri uimitoare, în care unii au renunțat la averi, făcând donații de milioane și preferând să trăiască cu un venit decent. Înseamnă că erau fericiți și își dădeau seama de asta. Vraja banului e mare, dar cu atât mai mare-i admirația față de aceia care îi rezistă. Gânduri și urări din cele mai frumoase, Anda! 🙂

 5. Tensiune, suspans, întrebări…
  Chiar mă întreb cum aş reacționa eu într-o asemenea situație. ☺ Unii i-ar spune situație fericită, alții exact invers. Uite ce probleme pot apărea, încă înainte ca (mult) hulita (pe drept/pe nedrept) Loterie Națională să ofere banii – minus impozitul aferent. Mulți câştigători, dacă nu mă înşel, au fost luați de val şi s-a ales praful.
  Bine surprinse stările contradictorii prin care a trecut personajul. Spor în continuare, Petru, baftă la LOTO, mai toți plasăm câte un bilet, măcar din când în când. 👍👍👍☺

  1. Și eu joc la LOTO, câte un bilet, mai mult pentru emoțiile pe care le provoacă șansa de a nimeri câteva numere. Dar și pentru visurile ce se pot înfiripa la gândul unui câștig substanțial. Nu știu ce aș face dacă s-ar întâmpla, dar poate că-i mai bine să nu-mi iasă niciodată șase numere! 😉

 6. E bine chiar foarte bine sa visam la lucruri frumoase,daca as castiga o suma asa de mare chiar ca si eu as avea palpitatii cum o sa traiesc intr-o alta lume plina de toate, da multe intrebari! Eu iti doresc sa-ti aduca Mos Nicolae numai bucurii si fericire. O noapte de vis!:)

  1. Atâta vreme cât doar visăm, nu ne poate face rău. Numai când ajungem să gestionăm sume mari e mai periculos și posibil dăunător pentru o persoană nepregătită. Moșul mi-a adus multe daruri virtuale din partea prietenilor online, deci sunt foarte mulțumit și îți mulțumesc, dragă Gabi! O zi superbă și ție! 🙂

  1. Foarte interesante și pline de învățăminte exemplele pe care mi le-ai oferit, dragă prietene! Tocmai potrivite pentru a lămuri mai bine zbaterile prin care trece personajul din postare. Toate cele bune și frumoase! 🙂

 7. Sunt destul de îndreptățite frământările bietului om. Celor mai mulți dintre norocoșii câștigători, banii mulți le-au cam luat mințile. Așa o „pleașcă”, îi fac pe mulți să nu mai gândească așa cum ar trebui. Nu că sărăcia l-ar face pe om mai înțelept sau filosof…
  Numai bine, dragă Petru! 🙂

  1. Fiecare se crede apt în a trece cu bine peste povara unei sume mari, picate ca din cer. Dar nu e deloc ușor, pentru că foarte mulți cunoscuți o să vrea a beneficia de o parte din ei, într-un fel sau altul. Orice vei hotărî să faci, tot rău va ieși în cele din urmă.
   Toate cele bune și frumoase, dragă Alex! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.