Poate nu știați că…

Vidrele se țin de mână când dorm, ca să nu se îndepărteze una de cealaltă. Asta pentru că dorm făcând pluta pe spate, în apă, și ar putea fi purtate de curent, cine știe pe unde…

Veverițele plantează mii de copaci în fiecare an, fiindcă îngroapă semințe ca să aibă ce mânca peste iarnă, dar uită locul unora dintre cămările subterane, iar primăvara, semințele încolțesc.

 

Cățeii au galanteria în sânge. Când se joacă, puii masculi lasă puii femele să îi domine sau să câștige (dacă e vorba de o întrecere), cu toate că ei sunt mai puternici.

Pinguinii din specia Gentoo își pețesc jumătatea la fel ca oamenii. Doar că nu le oferă inele, ci… pietricele culese de pe plajă.

Papagalii de mare – puffini, cum îi știm unii dintre noi – nu-și fac nevoile în cuib, ci într-o „cameră” separată de locul în care stau și-și cresc puii.

În adâncul oceanelor există o specie de meduză, Turritopsis nutricola, despre care se crede că este nemuritoare. O dată la câteva luni, aceasta inversează procesul de îmbătrânire. Shin, profesor la Universitatea din Kyoto, care a studiat aceste ființe extraordinare, spune că: „Din meduze devin polipi, apoi din polipi se transformă în meduze adulte. Au făcut acest lucru de 10 ori în ultimii doi ani”.

Struții aleargă mai repede decât caii, iar masculi de struț… rag ca leii!

Tarantula poate supraviețui fără mâncare doi ani.

Vacile pot dormi în picioare, dar visează numai dacă dorm culcate.

Wombatul face caca în formă de cub! Simpaticul animal din Australia folosește excrementele pentru a-și marca teritoriul și le lasă adesea pe teren accidentat, pe vârfuri de stânci ori de bușteni. Dacă ar fi rotunde – ca în cazul urșilor Koala, de exemplu -, excrementele s-ar rostogoli și nu ar mai servi scopului pentru care au fost „plantate” acolo.

Tigri nu au doar blana dungată, ci și pielea. Iar modelul e diferit la fiecare individ în parte, exact ca o amprentă.

Puricii sar cât lungimea lor înmulțit cu 200. Dacă un om ar avea această capacitate, ar putea să sară peste… Empire State Building, de exemplu.

Sursa: e-mail

23 thoughts on “Poate nu știați că…

 1. Nici nu stiu ce mi s-a parut mai curios. Cea cu puiul mascul al cainelui mi s-a parut cea mai faina. Asa ar trebui sa faci si tu cand joc sah cu tine.

 2. Foarte interesante informații. În fiecare zi aflăm lucruri noi și neștiute, despre lumea aceasta minunată în care trăim.
  Mulțumiri, dragă Petru, pentru că le-ai împărtășit cu noi. Numai bine și un weekend de poveste! 🙂

  1. Mă bucur dacă ai găsit informații noi și interesante, așa cum mi s-au părut și mie. Uneori, putem chiar să învățăm câte ceva de la animale. De pildă, e bine să ne ținem cât mai mult de mână, ca să nu ne rătăcim unul de altul. 😉
   Toate cele bune și frumoase, dragă Alex! 🙂

 3. Dap, nu s-au deschis pozele. Ce pacat! Pentru ca informatiile date de tine sunt superbe. Imi place mai ales cea cu Vidrele care se țin de mână când dorm :))
  Sa ai un weekend de poveste, Petru ❤

  1. Trebuia să mă revanșez cumva, după câte lucruri interesante am aflat la tine. 🙂
   Mulțumesc, la rândul meu, și îți doresc o zi desăvârșită, dragă prietene! 🙂

  1. M-a mâhnit și pe mine problema cu pozele, dar nu m-am mai îndurat să șterg articolul pentru asta. Măcar la mine se văd, iar curiozitățile merită să rămână chiar și așa. 🙂

 4. Foarte interesante. Animalele mereu ne arata ca avem multe de invatat de la ele. Stiu si eu cum ca lebedele daca-si pierd partenerul de viata se sinucid. Este deosebita si complexa aceasta lume a animalelor. Multumesc pentru minunata postare draga Petru ❤

  1. Foarte impresionantă e și povestea lebedelor, care rămân totuși un simbol al purității. Chiar și animalele pe care le vedem aproape zi de zi au curiozități pe care nu le cunoșteam, cum e cea despre căței. Săru-mâna pentru vizită și să auzim numai de bine, Anda! 🙂

  1. Veverițele sunt foarte drăgălașe și tot mai îndrăgite de români. Ferice de cei care le pot întâlni prin parcuri! Un gând bun și multe urări frumoase, dragă Gabi! 🙂

  1. Păcat că viața e prea scurtă să le aflăm pe toate și să facem schimb de experiențe. Animalele ar avea multe să ne spună și poate că într-o zi vom reuși să le ascultăm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.