Amnezie

Șoapte. Cuvinte. Cuvinte într-o limbă necunoscută. Ce se întâmplă? Oare de ce trebuia să facă un efort neobișnuit ca să-și deschidă ochii? Reuși să-și ridice pleoapele, ca apoi să-și dea seama că nu era într-un loc familiar. Oamenii în halate albe din preajma nu erau deloc un semn bun. O fi într-un spital, după vreun accident? Dar de ce nu vorbeau românește?

O femeie, probabil asistentă, observă faptul că pacienta mijise ochii și încerca să-și miște brațele, astfel că-i atenționă pe ceilalți. Imediat se apropiară de ea cu un zâmbet ce părea de complezență. Unul dintre ei o prinse blând de mâna ce-i fremăta și i se adresă în engleză:

– Bine ai revenit printre noi, frumoaso! Cum te simți?… Poți să vorbești?

Era o întrebare care nu anunța nimic bun. Oare chiar atât de grav fusese rănită? Încercă să demonstreze contrariul, dar limba i se mișca greoi:

– Daaa… Un…de… sunt?

– Ești în mâini bune și operația a reușit. Te doare tare capul?, se interesă mieros aceeași persoană, în timp ce suita lui o priveau ca pe o mare curiozitate.

De ce să o doară capul? Probabil că acolo fusese accidentată. Femeia își duse instinctiv mâna la creștet, pipăind cu groază pansamentul. Apoi încercă să-și adune forțele pentru a afla cât mai multe:

– Nu simt… nimic. Ce s-a întâmplat? Ce am pățit?

Zâmbetul doctorului dispăru imediat, după care se întoarse să poarte o discuție în șoaptă cu cei din preajmă. Erau cam mulți pentru a se obosi să-i numere, de aceea nici nu se strădui. Într-un târziu, personajul amiabil reveni cu atenția asupra ei, de data asta cu o mină mai serioasă.

– Îmi puteți spune cum vă cheamă?, întrebă el, uitându-se într-un dosar.

– Rodica… Rodica Militaru…

– Excelent!, se bucură bărbatul. Știți de ce v-ați internat la noi?

– M-am internat?! Nu a fost un… accident?

Urmă o altă rundă de consultări într-o limbă pe care nu o înțelegea. Doctorul reveni și se așeză alături, luându-i din nou mâna.

Imagine similară

– Domnișoară… v-ați internat acum două săptămâni cu o tumoare pe creier. Din păcate… tumoarea era prea mare pentru a fi extirpată fără niciun risc.

– Ceee?? Tumoare… risc?

– Stați liniștită! Acum sunteți bine, dar era și mai bine dacă veneați mai repede. Excrescența nu mai există, însă mă tem că ați rămas cu o amnezie pe termen scurt. Adică… vreau să zic că nu țineți minte ultima perioadă din viață. Aș putea să știu care sunt cele mai recente amintiri?

Rodica făcu un efort, iar după o bună bucată de timp spuse:

– Mă durea capul… Trebuia să-mi fac un control…

– Atât? De atunci nu mai știți nimic?

– Nu cred… Nu-mi amintesc acum. Unde mă aflu?, întrebă ea, încercând să-și oprească lacrimile care o încercau.

– La Tel Aviv, domnișoară. Nu vă îngrijorați, că totul o să fie bine. Memoria poate să revină, mai ales dacă e stimulată. Cauza amneziei poate să fie de natură chirurgicală sau psihică. Probabil că mintea dumneavoastră a vrut să elimine acest episod din viață, pentru a te proteja de depresie. Esențialul e că ați scăpat cu viață, la limită. Doar câteva zile dacă mai întârziați, erați irecuperabilă.

– Dar… operația… A costat mult? E plătită?

Doctorul zâmbi din nou ca prima dată:

– Totul e ok! Altfel nu ajungeați la noi, nu? Odihniți-vă și în curând o să plecați în România.

O strânsoare de mână pecetlui despărțirea de doctorul și alaiul său. Femeia rămânea cu gândurile și miile de întrebări ce se nășteau clipă cu clipă. Noroc că nu a durat prea mult această zbatere. Asistenta se apropie cu un telefon și îi explică, de data asta în românește:

– Mama! Te-a tot sunat în ultimele zile și m-a rugat să vă fac legătura când vă reveniți. Doar câteva cuvinte, să nu obosiți.

Se precipită să-și ducă singură telefonul la ureche, refuzând ajutorul asistentei.

– Mamă?

– Da, iubita mea. Cum te simți? Am auzit că operația a reușit.

– Așa e. Numai că…

– Ce e, scumpo?

– Nimic. Mi-e dor de voi. De tine, de tata, de Virgil…

– Și nouă de tine, dragă. Dacă ne-ai fi spus că pleci în străinătate, eram lângă tine acum. Am aflat de la medicul tău, care a binevoit să ne dea un număr de telefon. Nici nu știam că ai reușit să faci rost de bani. Oricum, 150.000 de euro nu e o sumă ușor de obținut.

– 150.000?!

– Atât ne-ai spus că ai nevoie. Ai uitat? Draga mea, e totul în ordine?

Dar Rodica nu mai asculta. Telefonul alunecă de pe pernă, iar asistenta se grăbi să-l recupereze. Pacienta era parcă în transă, căznindu-se să facă lumină într-un colțișor ce se încăpățâna să rămână în întuneric. Și cum să nu fie în șoc când în decurs de câteva minute aflase că era să moară, apoi a fost salvată după ce a plătit o sumă uriașă, despre care nu știa nimic? Nu putea decât să facă presupuneri. Probabil că iubitul ei, Virgil, i-a dat banii, doar avea rude înstărite în America. Precis că el a fost! Păcat că nu era lângă ea, să-i poată mulțumi și să o ajute în acoperirea lacunelor. Trebuia să mai aibă puțină răbdare, revederea va fi cu atât mai plăcută.

33 thoughts on “Amnezie

 1. O saptamana plina de reusite, bucurii si pregatire excelenta pentru intampinarea sarbatorii bucuriei a nasterii Domnului nostru Isus Cristos.

  1. Vrem nu vrem, deja am intrat în atmosfera sărbătorilor. Vedem peste tot lumini colorate, reclame specifice, mâncăruri tradiționale și auzim colinde ce ne revigorează spiritul. Să avem parte de o sărbătoare care ne fie de folos, așa cum se spune într-un cunoscut vers! 🙂

 2. Astept cu nerabdare continuarea, am intalnit cazuri si chiar am contribuit la alinarea si starea emotionala, e foarte delicat totul, insa cand totul se termina cu bine e ceva frumos.

 3. Incitant şi foarte credibil alcătuit din punct de vedere literar. Astfel de texte te fac să doreşti continuarea, mai ales atunci când eşti un avid cititor de proză. Spor pe mai departe, Petru! ☺

  1. Mă bucură și mă stimulează, totodată, aprecierile tale, Cristian. Pe de altă parte, având o fire de ardelean domol, nu mă grăbesc să trec la alt fragment până nu sunt convins că am ales continuarea cea mai potrivită, din punctul meu de vedere. Mult succes îți doresc și eu! 🙂

 4. Salutare ! Petru ,sa sti ca am lacrimat ,dar mi-a placut enorm de mult insaas dorii sa citesc urmarea 🙂 felicitari !
  O saptamana cu realizari si o seara de vis sa ai!

   1. Săru-mâna cu mare recunoștință pentru frumoasele tale aprecieri, Anușka! Zile rodnice și încărcate de spiritul inconfundabil al unor sărbători imaculate! 🙂

  1. Sunt încântat că ți-a plăcut și sper să fie la fel de bine primită și continuarea. Nădăjduiesc că muza lucrează și în preajma sărbătorilor. 😉 Zile minunate îți urez din nordul țării, draga mea prietenă! 🙂

 5. Continuaaaareee :))) eram cu sufletul la gura și tu spui stop.. să fie cu inspirație la continuare 😉 până atunci, îmbrățișări cu drag! 🙂

  1. Cam așa se întâmplă la foiletoane, fie că-s pe bloguri sau în alte publicații. Sper să nu pierzi firul povestirii până la următorul fragment. Mii de mulțumiri și tot atâtea urări de bine, dragă prietenă! 🙂

 6. Salut Petru !
  Inceputul povestirii este bine ticluit iar finalul , sunt convins ca va fi fericit ! 🙂
  Titltul ” AMNEZIE” mi-a trezit imediat interesul si banuiam ca ne vei povesti despre AMNEZIA ce i-a cuprins pe sustinatorii presedinteleui ANTIDEMOCRATIC al TARII versus ziua de 20 decembrie 1989 cand, CADAVRELE a 42 de TIMISORENI ucisi pentru ca au iesit in strada strigand ” LIBERTATE”, ‘ EGALITATE” “FRATERNITATE “, ” DEMOCRATIE ” ,au fost INCINERATE in Bucuresti iar CENUSA le-a fost ARUNCATA in sistemul de canalizare al orasului Popesti Leordeni…………………….

  O zi de MARTI fara ” cele trei ceasuri rele ” prietene ! 🙂
  Aliosa 🙂

  1. Au curs „râuri de cerneală” despre victimele din decembrie ’89, au fost alcătuite tone de documente, dar tot nu s-au găsit vinovații. Ce aș mai fi putut adăuga eu, care să vină cu ceva nou? Poate că ei vor fi condamnați post-mortem, după ce-și vor fi trăit viața în îndestulare și mulțumire.
   Gânduri bune și urări călduroase, Sandule! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.