Pâine și caviar

Fiule,

Știu că nu ne-am despărțit într-o atmosferă călduroasă și de aceea vreau să aștern aici cuvintele care-mi stăteau în gât atunci când simțeam nevoia să mă înțelegi. Mi-ai spus că nu sunt patriot, ci un fugar care își părăsește țara și familia pentru a slugări la străini, iar asta m-a durut. Nu știu dacă ai preluat de la școală o astfel de expresie sau te-a influențat propaganda dusă de unii politicieni la TV. Eu și mama ta avem o altă concepție, pe care vreau să ți-o expun pe scurt, mai jos. Dacă mă vei înțelege, e bine, iar dacă nu, te rog nu arunca rândurile la gunoi, ci păstrează-le pentru câțiva ani. Cu timpul și prin maturizare, s-ar putea să-mi dai dreptate, iar sfaturile mele să-ți fie de folos în viață.

Cea mai mare parte dintre milioanele de români care au plecat la muncă în străinătate, au fost și rămân patrioți, indiferent că lucrează ca ingineri, muncitori necalificați sau își pun în pericol viața luptând împotriva fanaticilor ce amenință liniștea civilizației noastre, pe care o apreciem și vrem să o păstrăm. Ei fac cinste țării, plătind cu sudoare sau chiar sânge, patriotismul și pâinea pe care o câștigă la mare depărtare de țara natală. Așa cum sportivii noștri de elită au fost și vor fi cei mai buni ambasadori ai românilor, și ei vor să arăte că poporul nostru este harnic și priceput în ceea ce face, dar condițiile vitrege create de conducătorii noștri i-au făcut să aleagă locuri de muncă în țări mai avansate democratic și economic.

Imagini pentru imagini pentru pâine și caviar

Crede-mă că rămânerea la mila unor guverne incompetente nu m-ar fi făcut mai patriot, dar pâinea de pe masă și căldura din casă ar fi lipsit. Patriot mă consider oricum, fiindcă îmi iubesc țara, familia, trimit banii acasă și vorbesc cu drag despre meleagurile noastre în fața străinilor, chiar dacă simt adesea un gust amar. La fel ca și cei care muncesc din greu în țară, cei plecați pe front, șantiere sau alte locuri de muncă, sunt la fel de patrioți și au aceleași năzuințe. Mi-ai dat exemple de oameni care o duc bine în România, fără să facă mare efort. Ei nu transpiră decât sub limbă sau în fața judecătorilor, nu-și folosesc creierul decât pentru a se cățăra mai sus, și totuși ei mănâncă doar cozonaci. Sunt patrioții care te-au fascinat, pentru că știu să se laude cu iubirea față de țară și popor, iar poporul i-a ales în funcții și posturi călduțe.

Cei mai pricepuți dintre ei se vor afirma cu patriotismul în fața Parlamentul Europei, ajungând să mănânce numai tort, uitând de multe ori cum e gustul unei pâini obișnuite și gustând din ea doar când li se servește pe o tavă, alături de sare. Și ei sunt ambasadori ai României, doar că ei își expun pieptul doar pentru a se bate cu pumnii în el, iar umerii pentru a fi decorați și lăudați. Fără riscul de a primi plumbi sau de a transpira, deși vor să fie considerați cei mai de folos pentru țară.

Dragul meu, când vei crește mare și vei ocazia să ajungi în cercuri elitiste, poate că vei vedea pe unii mâncând doar caviar. Să te ferești de ei, fiindcă aceștia sunt cei mai periculoși. Majoritatea și-au vândut cele mai mari valori spirituale: prietenii, colegii sau chiar patria, deși nu vor recunoaște niciodată și poate că nici nu-și dau seama. În sinea lor se cred tot cinstiți și patrioți, considerând că acel caviar li se cuvine datorită calităților pe care le au. În realitate, sunt corupți, hoți și trădători de neam. Niște oportuniști care profită de orice ocazie, inclusiv de vecinii pe care-i avem și de ofertele lor tentante. Să ții minte că cel mai bun caviar vine, totuși, de la ruși, iar ei au fost mereu darnici cu cei care se pleacă în fața lor. Până iau tot ce este de luat.

Eu te îmbrățișez din depărtare și sper să ne vedem cât mai curând, poate chiar pentru totdeauna. Mă gândesc că și din țările Europei occidentale au emigrat mulți în vremuri mai grele, dar acele state au progresat mult și acum sunt foarte avansate, din multe puncte de vedere. Poate scăpăm și noi de putregaiul care ne acoperă și ne vom întoarce cu fruntea sus în țara noastră. 

Te pupă tati

37 thoughts on “Pâine și caviar

 1. Foarte frumos, actual şi emoționant. Da, un gust amărui, însă combinat cu gustul dulce al scriiturii de calitate. Sunt mulți cei care uită de unde au plecat, şi mai mulți cei care încă nu înțeleg ce înseamnă sintagma “S-a suit scroafa-n copac”.

  1. Mă onorează aprecierea ta și mă bucur dacă am reușit să transpun în cuvinte emoțiile pe care le încercăm adesea, când vedem situații atât de triste și auzim povestiri atât de dramatice, încât avem impresia că trăim într-o apocalipsă a neamului.

 2. Superba scrisoare ! 🙂
  Felicitari Petru ! 🙂
  ” Paine si caviar ” = ” Decebal catre popor” 🙂
  Viata asta-i bun pierdut
  Când n-o traiesti cum ai fi vrut!
  Si-acum ar vrea un neam calau
  S-arunce jug în gâtul tau:
  E rau destul ca ne-am nascut,
  Mai vrem si-al doilea rau?

  Din zei de-am fi scoborâtori,
  C-o moarte tot suntem datori!
  Totuna e dac-ai murit
  Flacau ori mos îngârbovit;
  Dar nu-i totuna leu sa mori
  Ori câine-nlantuit.

  Cei ce se lupta murmurând,
  De s-ar lupta si-n primul rând,
  Ei tot atât de buni ne par
  Ca orisicare las fugar!
  Murmurul, azi si orisicând,
  E plânset în zadar!

  Iar a tacea si lasii stiu!
  Toti mortii tac! Dar cine-i viu
  Sa râda! Bunii râd si cad!
  Sa râdem, dar, viteaz rasad,
  Sa fie-un hohotit si-un chiu
  Din ceruri pâna-n iad!

  De-ar curge sângele pârau,
  Nebiruit e bratul tau
  Când mortii-n fata nu tresari!
  Si însuti tie-un zeu îti pari
  Când râzi de ce se tem mai rau
  Dusmanii tai cei tari.

  Ei sunt romani! Si ce mai sunt?
  Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
  Zamolxe, c-un întreg popor
  De zei, i-am întreba: ce vor?
  Si nu le-am da nici lor pamânt
  Caci ei au cerul lor!

  Si-acum, barbati, un fier si-un scut!
  E rau destul ca ne-am nascut:
  Dar cui i-e frica de razboi
  E liber de-a pleca napoi,
  Iar cine-i vânzator vândut
  Sa iasa dintre noi!

  Eu nu mai am nimic de spus!
  Voi bratele jurând le-ati pus
  Pe scut! Puterea este-n voi
  Si-n zei! Dar va gânditi, eroi,
  Ca zeii sunt departe, sus,”
  Iar TRADATORII printre noi ! 😦
  de George COSBUC .
  Seara faina Petru ! 🙂
  Aliosa 🙂

  1. Mulțumiri pentru apreciere și, mai ales, pentru poezia lui George Coșbuc, pe care am recitit-o cu aceeași plăcere ca prima dată. 🙂
   O zi luminată, dacă se poate și de soare, Sandule! 🙂

 3. Cutremurator ! Pacat doar ca-i si adevarat . Indiferent cine-a scris-o , si-a asternut intreg sufletul in acele cuvinte , iar asta o face adevarata si cutremuratoare scrisoarea respectiva . Pacat de Romania , mare pacat pentru poporul roman ce…chiar nu-i vinovat de faptul ca-i condus spre neant de catre niste escroci politici . Intotdeauna am asteptat si-am avut incredere , crezand ca , ” va fi mai bine ” . Am asteptat muncind din greu si-n niste conditii ingrozitoare pe timpul comunismului , asteptam si azi , la douazeci si sapte d e ani d e la mascarada aceia din Decembrie ’89 avand aceeasi speranta ca , ” va fi mai bine ” ! Qvo vadis Domine sau , citandu-l pe Galaction , ” Pana cand Doamne vei rabda aceasta urgie asupra noastra !? ” Nea Petre , ai reusit sa ma emotionezi iar pentru asta , iti multumesc si te respect !

  1. Ideea acestei scrisori mi-a venit când l-am văzut pe Dodon făcând plecăciuni în fața țarului Putin. Iar de aici și până la „caviarul” pe care-l primește ca vasal al Rusiei, n-a fost decât puțintică imaginație. Eu sunt cel care îți mulțumește pentru frumoasele cuvinte, știut fiind că nu-s gratuite dacă vin din partea dumitale, nea Marian!

 4. Impresionant și adevărat. Noi suntem cu dorul în suflet și da… e nevoie și de noi. Eu nu am dorit sa plec. Dar soarta, destinul a fost sa trăiesc departe. Crede-mă ca sunt mult mai româncă decât multi care trăiesc acasă. M-a impresionat textul tău. Pentru ca e greu și pentru cei care rămân cu dorul nostru.

  1. E drept că sunt și cazuri de români plecați de multă vreme care au uitat să-și vorbească limba maternă, dar astea sunt excepții inevitabile oricărei nații. În schimb, tu ai ales să exersezi mereu limba română, iar faptul că scrii pe un blog, fiind astfel mai aproape de concetățenii tăi, e unul din exemplele ce merită toată aprecierea.

 5. Foarte multi colegi cu care am inceput sa lucrezi au parasit tara,numai eu am ramas dar se intorc cel putin odata pe an si mereu ne intalnim ca sa putem povesti!Pacat.O seara faina iti doresc!:)

  1. E păcat, dar bănuiesc că au făcut-o pentru binele lor și al familiilor, chiar dacă nu e ușor să faci un astfel de pas. Măcar vă revedeți periodic. Sănătate multă și vreme tot mai caldă, dragă prietenă! 🙂

   1. Și eu vreau să gust, măcar o dată, din caviar. Periculoși nu devenim astfel, ci doar dacă uităm să mai mâncăm și pâine cu slană și cu ceapă. 🙂

   2. nuuuuuuuuuuuuuuu,asta nu se va uita niciodata Petru ,eu am mancar caviar la ocazii atat nu-mi permit eu sa cumpar mereu asa ceva 🙂

 6. I’ll immediately snatch your rss feed as I can’t find your email subscription link or
  newsletter service. Do you’ve any? Please allow me realize in order that I may subscribe.
  Thanks.

 7. Of, Petru, ce scrisoare tristă dar în același timp atât de minunată!
  Mi-am luat permisiunea s-o repostez, e tare faină și exprimă exact ce gândesc și eu, sper că n-am greșit.
  Mulțumesc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.