Banii (IV): Cerere în căsătorie

Parcă niciodată nu a fost atât de fericită ca atunci când a fost primită de cei dragi la aeroport. Erau acolo părinții și Virgil, încărcați cu flori și zâmbete neîntrerupte. Cu toții au asigurat-o că arată mai bine ca niciodată, ignorând galant peruca pe care o purta până o să-i crească părul. Adevărul e că se simțea fericită, iar asta se reflecta pe chipul ei, transformându-se într-un farmec de care nu beneficiase până acum. Iubitul a remarcat asta, a strâns-o cu putere la piept, a sărutat-o îndelung, șoptindu-i cât de mult i-a lipsit.

A urmat, firește, o cină cu familia și Virgil, în apartamentul părinților. Un prilej potrivit pentru Rodica de a pune întrebările care o apăsau insistent, ca o piedică în calea unei noi vieți, ce se anunța frumoasă. I-a fost greu să aștepte momentul prielnic pentru a lămuri cea mai mare necunoscută, dar, după ce s-au așezat la masă și efuziunea s-a mai domolit, a dat cărțile pe față, recunoscând că nu-și mai amintește ce s-a întâmplat în luna premergătoare operației. La îngrijorarea lor a răspuns asigurându-i că nu e un pericol pentru sănătate, dar ar fi bine să o ajute în umplerea unor lacune, în găsirea unor răspunsuri care o puteau liniști. Poate că era nevoie doar de o scânteie pentru ca memoria să-i revină, dar s-ar putea să fie nevoie și de o reconstruire, cărămidă cu cărămidă, a unei perioade atât de dureroase și importante din viața ei.

Din păcate, cea mai importantă necunoscută a rămas tot o enigmă. Nici Virgil nu știa de unde găsise ea banii necesari pentru operație, pentru că a fost secretoasă chiar și față de el, ceea ce l-a îndurerat mult atunci. La fel ca și pe tatăl ei, care se zbătuse atât de mult pe la minister pentru a obține aprobarea sumei necesare. Având în vedere că era colonel în rezervă, după ce activase mulți ani în armată, poate că ar fi reușit în cele din urmă. Rodica știa cât era de bătăios și perseverent, mai ales că a avut parte de o educație strictă din partea lui, în care disciplina și ordinea erau pe primul plan. Numele de Militaru era parcă predestinat, dar nu suficient pentru a muta munții din loc, după cum s-a dovedit. E drept că politica a fost o piedică, el fiind înscris într-un partid din opoziție, păcat ce nu putea fi iertat de cei de la putere.

Nici la celelalte întrebări nu a găsit răspunsurile pe care le aștepta. Se părea că în acea „lună întunecată” a fost mai reticentă față de toată lumea, ba chiar a rămas și fără serviciu din cauza deselor crize. Un lucru care l-a aflat doar acum, cu amărăciune în suflet, mai ales că locul de muncă ar fi putut fi o sursă importantă de informații. Din câte știa, nici financiar nu stătea bine, mai ales că s-ar putea să fie datoare celui sau celor care au ajutat-o. Gândurile negre i-au fost alungate tot de bunul ei iubit, care i-a făcut o mare surpriză cerând-o de nevastă, cu tot dichisul: în genunchi, cu un inel superb și un mic discurs care a mișcat-o:

– Rodișor, prințesă a sufletului meu, mi-am dat seama în aceste zile că viața e scurtă și numai alături de tine e fericită. De aceea nu mai vreau să pierd nicio zi fără minunea ochilor tăi și căldura sufletului tău. Știu că ai suferit enorm în ultima vreme, dar trebuie să dai uitării aceste nenorociri, iar eu vreau să te ajut. Gata cu trecutul, trebuie să ne gândim doar la viitor! Fă-mi te rog cinstea de a-mi fi iubită soție, pentru a-ți fi mereu alături, a te servi și bucura tot restul vieții, așa cum meriți.

Imagini pentru poze cu cereri in casatorie

Firește că a acceptat, cu ochii în lacrimi de fericire, mai ales că visase de mult timp această clipă. Tatăl și mama ei aveau o părere bună despre viitorul mire, îmbrăcat mereu ireproșabil, cu un chip atrăgător și un corp bine lucrat. Impresia bună era completată de un Bentley care lua ochii fetelor și un apartament spațios în centrul Capitalei, mobilat cu mare lux. Mai mult ca sigur că rudele din SUA au avut o contribuție importantă în aceste dotări materiale, fiindcă nimeni nu știa precis cu ce se ocupă, însă multă lume nici nu-i înțelege pe afaceriștii de succes. O droaie de fete frumoase îi căutau compania, și tocmai din aceea Rodica nu îndrăznise să creadă că-l va obține. Nici el nu-i dăduse motive să aspire la asta, comportându-se adesea rece și secretos. Dar iată cum se poate întoarce roata destinului, iar dintr-o mare deznădejde poți fi catapultată în al nouălea cer.

Astfel că seara s-a terminat cum nu se putea mai bine, târziu, când Virgil a chemat un taxi, și Rodica s-a retras într-unul din dormitoarele părinților. Era obosită, însă nu a putut adormi imediat, mai ales după evenimentele din acea zi. Avea multe lucruri de gândit și planificat. A doua zi, trebuia să se prezinte la medicul de familie, care precis că o va trimite la specialist, pentru control și teste.

43 thoughts on “Banii (IV): Cerere în căsătorie

 1. Bine ai revenit in 2017 cu aceasta poveste… Bun venit le doresc si personajelor, celor trecute, prezente si viitoare! 🙂

  Lunecos individul asta, Virgil…

  1. @zaraza26 Cum ai tras acesta concluzie ? Poate c a omu’ chiar o iubea ….si-atunci nu-i prematur sa-l banuiesti de oarece ?

   1. Petru a dat niste indicii… poate ca sa induca in eroare! :)) Dar eu musc momeala ca nu ma costa nimic – abia va fi mai interesant mai tarziu. Zice de el ca “nimeni nu stia cu ce se ocupa”. Ca avea un Bentley. Eu, daca as cunoaste unul ca asta, as fi foarte circumspecta… asa sunt eu! De exemplu daca un tip arata bine, cu muschi etc, il suspectez ca nu are nimic in cap… Si atunci il studiez cu atentie sa vad ce are in cap. Iar daca un tip imi place asa fara motiv de el, dar mai departe imi place si cum gandeste, nu conteaza cum arata. Asa sunt eu…
    Plus ca el nu stie de unde a scos ea banii… In capul lui cine stie ce explicatie a gasit!! Ca ea are surse pe care nu le poate divulga, deci e o partida buna pentru unul pus pe capatuiala.

   2. @zaraza Bentley avea si Dan Diaconescu 😉 ce-i asa mare branza daca ai suficienti { NICIODATA nu-s suficienti din pacate } gologani !!! In plus de asta, tipul imi pare ” o partida rara si cu care Misu …chiar nu s e compara ” vorba lui Toparceanu si…cat de nebuna sa fie o femeie incat sa dea cu piciorul la asa pleashca !?! Sa puna gheara pe fraier si dupa…se descurca ea ca d’aia-i neam cu Eva ! Iar el…oare chiar asa o fi si anume ca , “al intereseaza de unde a scos ea banii “, mai ales ca orice bou de barbat stie ca INTOTDEAUNA o femeie…se descurca intr-un fel sau …altul . Nu stiu si chiar nu cred ca tipul este pus pe capatuiala mai ales ca…cel putin de ochii lumii are si neamuri in state si Bentley si…apartament . Daca ar fi pus pe capatuiala si de fapt aia ar fi ” bucata ” asta ar insemna ca ea , ” bucata ” ar fi plina d e bani insa, daca-mi aduc aminte inceputul…cu tat-su care , desii era col. pensionar n-avea totusi chiar atitia incat sa-si permita sa-i ofere ficei o operatie …in afara evident…..parca ma gandesc la altele . L-am rugat pe nea Petre sa dea dracului suspansul si sa ne zica odata care-i treaba dar , fiind ardelean este e xplicabil ca se hotaraste mai incet daca sa dea sau nu din casa .Nu neg , chiar ma intereseaza povestirea in cel mai inalt grad deoarece , vreau sa-mi verific teoriile mele dar si pe-ale dumitale sau ale lui SufletNeinteles . Respect in continuare !

   1. Prietene , esti matale din Nord dar , nu uita : iubirea-i una….iar sa stai o viata cu cineva bolnav in halul ala , doar pentru ca iti pare la un anume moment cea mai frumoasa fiinta din lume este , cu totul si cu totul altceva si-o sti foarte bine , ca nu mai ai douazeci de ani . Cum s-ar spune pe la matale prin nordul tarii : ” alta gasca in alta straitza ” ! 😉

  1. @SufletNeinteles Ce ” beneficii ” frate …n-ai citit ca aia era dusa cu capul si bolnava vai mama ei ? Doar a scris omul foarte clar asta !

   1. @SufletNeinteles Pai…nu-i tot aia , ori ca si-a pierdut memoria ori ca era dusa cu capul ? Tot despre o boala , o suferinta { adica , ceva cumplit de fapt caci amnezia este intotdeauna cumplita la oricine s-ar manifesta } este vorba deci , masina sau apartamentul promise de ala , la ce i-ar mai fi folosit ? Ca idee nu de alta !

  2. Pur si simplu unele sunt convinse ca el chiar le iubeste… Ca ceea ce are nu le intereseaza… Dar cand apare adevarul despre el si relatia lor, ajungi sa te multumesti cu banii, mai ales ca inca e o rusine sa divortezi.

   1. @zaraza Unde-i ” o rusine sa divortezi ” ? Poate in Arabia Saudita dar in Europa…Romania , ma cam indoiesc de asta ! Dimpotriva , a devenit inclusiv divortul , o afacere la fel d e profitabila ca si…. cumpararea de actiuni pe bursa : oricum , tot castigi daca sti ce sa oferi dar mai ales , ce cumperi .

   2. Mentalitatea se schimba cel mai greu. Daca a crescut numarul de divorturi nu inseamna ca s-a schimbat ceva fundamental. Multe femei inca suporta umilinte din partea sotilor pentru ca asa au fost educate, pentru ca nu vad o iesire. Nu zic neaparat ca divortul e singura solutie in astfel de cazuri, dar multe femei se resemneaza foarte usor, acceptand situatii pe care ele cred ca nu le pot schimba.

 2. Inceputul este promitator pentru cei doi tinerei…totul este miere, ca doar urmeaza, probabil, luna de miere…sa vedem ce-o fi dupa ce dispare mierea…Interesanta povestea , draga Petru ! ❤
  O zi faina in continuare ! 🙂

  1. @mcooper901 Parca n-ai sti si singur ce contine de fapt , acel butoi -numit generic “luna de miere “- ce are DOAR un strat { mai gros sau mai subtire …” asta depinde dupa facultati ” 😉 } de miere deasupra iar dupa ce s e termina acel strat de miere…

 3. Onorate nordist….asta-i abia partea a IV -a astept , fie continuarea fie …. poate s-o face intre timp filmul pentru a ma lamuri deplin asupra situatiilor existente , inainte de-a da un verdict .

 4. Nea Petre , pe bune , este vorba despre o povestire cu iz de spionaj avand in vedere ocupatia anterioara a viitorului socru ? Da si matale din casa si nu ma mai tine in suspans !

  1. Nu prea am ce să dau din casă, nea Marian. Povestirea se țese singură, săptămână cu săptămână (dacă nu intervine ceva), iar eu nu fac decât să transpun în cuvinte ideile ce-mi vin pe parcurs. Dar e sigur că nu-i vorba de spionaj, decât d-ăla domestic, cum se întâmplă adesea între oameni.

 5. O cerere în căsătorie, planuri de viitor, suspansul aferent şi – ceea ce este mai mult decât îmbucurător pentru autor – părerile cititorilor care intră în jocul literar. Frumos. ☺ Inspirație cât cuprinde, Petru, îmi place cum aduci personajele sub ochii noştri. Ai condei. ☺

  1. Într-adevăr, comentariile cititorilor sunt pertinente și, adesea, mă inspiră, iar intervențiile lui nea Marian sunt savuroase și la obiect, așa cum ne-a obișnuit. 🙂 Mare recunoștință pentru complimente și urări, Cristian! O zi plăcută și rodnică! 🙂

 6. Petru, te rog eu să vii repede cu o continuare. Şi pentru că m-a prins tare povestea şi sunt curioasă dar şi pentru a “calma” spiritele că uite ce valuri ai făcut. Toţi au dreptate dar numai tu ştii care e adevărul 😉

  1. Să-ți spun un secret: nici eu nu știu încă mare lucru! 😉 Poate doar tâlcul povestirii, pe care o să-l extragă fiecare după socotință la final. La fel mi s-a întâmplat și în scrierile anterioare cu mai multe episoade.

  1. Foarte originală prezentarea de modă, iar muzica e minunată! Mulțumesc pentru că ai împărtășit cu noi aceste frumuseți! 🙂
   Să ai parte de o zi din cele mai plăcute, Sandule! 🙂

 7. Celelalte parti nu le-am citit, asa ca sunt in pierdere 😦 . Ce pot sa spun este ca “pe vremea mea” era musai de stiut unde si ce invarte viitorul ginere. Sotul meu a cam facut multe vizite in Vale inainte sa ma “ceara” si deja se punea intrebarea daca are un loc de munca? De unde atatea zile libere? Ce spun parintii lui ca vine atat de des? Acum e drept, poate daca ar fi aparut cu o limuzina intrebarile nu ar mai fi fost. Sau poate s-ar fi inmultit 🙂 .
  Zile frumoase, Petru!

  1. Pentru a facilita găsirea părților anterioare, le-am plasat în categoria „Banii”, după ce am văzut că or să fie mai multe episoade. Astfel că, dacă o să ai timp, curiozitate și răbdare, le poți lectura. 🙂
   Întotdeauna există întrebări, iar când răspunsurile întârzie, se nasc bârfele.
   Toate cele bune, dragă prietenă! 🙂

 8. Fiecare am trecut printr-o cerere de casnicie,dar fiecare dintre noi am trait ceva aparte ceva personal, numai clipe fericite si incredere in viitor! Astept sa citesc cu nerabdare continuarea! O seara minunata iti doresc!:)

  1. Unele doamne se pot lăuda chiar cu mai multe cereri în căsătorie, dar nu cred că-s de invidiat, pentru că i se diluează valoarea. Ar trebui să fie un moment unic și de neuitat, după părerea mea. Să fii iubită și mereu înveselită, dragă Gabi! 🙂

  1. Plecăciune pentru cafea și mulțămiri apăsate pentru frumoasele urări, Anușka! Mai ales că, oricât o fi gerul de mare, tot mai bine mă simt decât în timpul unei veri caniculare. 😉
   Să auzim numai de bine! 🙂

 9. Nu am urmarit celelalte episoade ale povestirii “Cerere in casatorie” , eu zic ca vom afla ce si cum.Zici ca o sa continuii, abia astept draga Petru !!! Stii ce e dragut si amuzant, comentariile in jurul povestirii, mai ales ale Dlui Marian care incita la discutii foarte interesante, cum ne-a obisnuit deja !!!
  Astept continuarea, bafta !!! 🙂

  1. Mă bucur că suntem într-un gând și sper să ne citim mereu cu aceeași plăcere, indiferent care ar fi subiectul. Sănătate, voie bună și inspirație să avem, dragă Mica! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.