Banii (XV): Pionul otrăvit

Oricât de mare e dragostea într-un cuplu, nu poate suplini dorul de prieteni și de locurile natale. Liviu suferea în tăcere, Rodica îi simțea amărăciunea, și de aceea au convenit ca imediat după înfățișarea în fața instanței să plece către Maramureș. Tânărul îi arătase biletul primit de la Virgil, dar n-a pomenit de tonul și amenințarea cu care fusese însoțit. Ar fi fost nedemn să se plângă și i-ar fi încordat zadarnic nervii iubitei sale. Așadar, mâine era ziua cea mare, iar azi, fiind duminică, și-au făcut planuri diferite. Ea voia să-și viziteze părinții, iar el avea un motiv plauzibil să-l evite pe colonel: un popas și câteva partide în cercul șahiștilor din Cișmigiu.

Nu a venit niciodată cu garnitură de joc, ci aștepta liniștit până prindea câte un loc liber la o masă. Nici de data asta nu a trebuit să aștepte mult până și-a găsit un partener, cu care a făcut mai multe partide, câștigând în toate. La urmă, probabil supărat de suita neplăcută a eșecurilor, omul și-a strâns piesele și a plecat. I-a luat imediat locul un bătrânel care așteptase în apropiere de mai mult timp. Avea o înfățișare de majordom, purta mănuși de un alb imaculat, iar fața îi ieșea în evidență printr-o barbă îngrijită și ochelari cu ramă din metal strălucitor. Și-a scos tacticos cartonul din geanta de piele, apoi a deșertat dintr-o pungă niște piese originale din marmură albă și neagră.

– Sunt piese sculptate de mâna mea, încă insuficient finisate, dar care-mi sunt foarte dragi. Mă scuzați și pentru mănuși, însă, fiind șofer de limuzină, m-am obișnuit cu ele, îi explică anticipat bătrânul.

Imagine similară

Într-adevăr, piesele de joc erau colțuroase pe alocuri, dar designul lor lăsa să se vadă talentul unui artist inspirat. Toate figurile erau mari și grele, cerând oarece efort pentru ridicarea și deplasarea lor. S-a nimerit ca Liviu să joace cu negrul, reușind să intre în Apărarea Siciliană, gândindu-se că-i mai puțin folosită de oamenii în vârstă, precum cel din fața lui. După câteva mutări, albul se părea că pierde un pion, iar tânărul nu a ezitat să-l ia. În momentul când a ridicat piesa, a simțit o mică înțepătură în degetul arătător, dar nu i-a dat importanță. Moșul a zâmbit în barbă, întrebând:

– Nu crezi că te-ai pripit când ai acceptat să intri în varianta „pionului otrăvit”? De aici o să ți se tragă necazurile, iar ca să-ți scapi dama vei avea nevoie de multă inspirație și noroc.

– Îmi asum riscul, răspunse Liviu cu încredere.

Nu era la curent cu această continuare, fapt care s-a dovedit hotărâtor pentru soarta partidei. Bătrânul câștigă într-un final strâns, dar nu-i mai acordă revanșa, pe motiv că se grăbește.

– Ați avut dreptate, nu trebuia să iau pionul acela. Felicitări pentru victorie și poate ne mai întâlnim!

– Desigur, tinere, doar sănătoși să fim!

Iar când Liviu i-a strâns mâna micuță, o pată mică de sânge i se scurse din deget pe mănușile albe ca zăpada. Era ciudat, mai ales că începea să simtă o apăsare în zona cefei. Dintr-o dată nu mai avea chef să caute un alt adversar, pornind alene spre casă. O să se odihnească puțin, până vine Rodica de la ai săi, după care vor ieși amândoi în oraș.

Iubita l-a găsit în pat, delirând și având febră mare. Înspăimântată, a sunat imediat la Salvare și a plecat cu el să-i facă internarea. Plângea întruna la pieptul lui, ascultându-i vorbele fără noimă:

– Bătrânul… pionul otrăvit… mănuși albe…

Cam așa a ținut-o toată noaptea, deși a primit perfuzii pentru scăderea temperaturii. Medicul de gardă avea nevoie de analize, pentru ca să știe cu ce se confruntă, iar acestea nu puteau fi făcute decât dimineață. La primele ore ale zilei, Rodica se zbătea să-l caute pe doctorul Andreescu, un medic cu experiență și foarte apreciat. Acesta a venit imediat și l-a găsit pe Liviu în stare de inconștiență. După o cercetare atentă, Andreescu a descoperit urmele unor înțepături în degetele mâinii drepte, dându-și seama că avea în față un caz de infectare cu o substanță periculoasă. Au urmat analizele și rezultatele lor îngrijorătoare: Liviu fusese otrăvit prin înțepare cu o toxină extrem de puternică. Era vorba de batrachotoxină, o otravă produsă de o broască veninoasă din America de Sud.

În marea majoritate a cazurilor, victimele mor în câteva ore, în funcție de modul de ingerare și cantitate. Un rol important îl are și puterea organismului de a lupta, iar Liviu dovedea că dispune de resurse nebănuite. Cu toate acestea, trebuia intervenit imediat cu o transfuzie masivă de sânge curat, până nu sunt afectate organele interne. Oricum exista riscul să rămână cu sechele pentru toată viața. Rodica a fost prima care a donat, având grupa de sânge 0. A urmat o cursă contra cronometru pentru a găsi alți donatori cu grupa A2, deoarece spitalul nu dispunea de întreaga cantitate.

Patru zile au fost necesare până când Liviu a deschis ochii și a reușit să scoată primele cuvinte. Iubita i-a fost alături oră de oră, iar în vizită i-au venit părinții și prietena Vera. Desigur că procesul s-a amânat, pentru două săptămâni. Amândoi știau că aici a fost mâna lui Virgil, însă niciunul nu voia să renunțe la luptă. Dimpotrivă, ambiția răzbunării devenise și mai mare.

60 thoughts on “Banii (XV): Pionul otrăvit

  1. Moroşean, bistriţean, tot pe-acolea e! 🙂
   Vreau să-ţi cer iertare, precum tuturor prietenilor care m-au vizitat, pentru că nu am putut răspunde, până acum, la comentariile atât de stimulative, dar mi-a “murit” de tot calculatorul, luni, la ora 12. 02. Am pierdut toate aplicaţiile şi tot ce aveam în memorie, şi pot să spun că am intrat în depresia inevitabilă unui astfel de accident.

 1. Foarte interesant…pion otravit ca sa salvezi o dama…Liviu vs Rodica…se pare ca se mai “lungeste” povestea , draga Petru, ceea ce este in folosul cetitorului…o zi minunata de primavara sa ai si o saptamana linistita ! 🙂

  1. Măi pretene, io şi tu, sper c-o să vedem Raiu,
   Dar nu cred c-om fi doar cei, care vor avea IQ.
   Scuze mii pentru întârziere, dar şi aşa apăs pe taste necunoscute!
   Toate cele bune, ca de obicei! 🙂

 2. Piesele de şah prinse în jocul cu răsturnări de situație/mutări surpriză, dar şi personajele, la rândul lor prinse într-un joc cu intrigi şi suspans. Citit cu plăcere, Petru, după-amiază frumoasă! 👍👍👍

  1. Am bănuiala că aş avea un adversar redutabil în tine, la o partidă de şah veritabilă. Poate tocmai de aceea apreciez mult comentariul tău, şi aştept cumva să jucăm o partidă veritabilă, Cristian! 🙂
   O seară de joi cum ţi-ai dori cu adevărat, prietene! 🙂

 3. Intriga se complica. O anchet serioasă s-ar impune. Mi-a placut aceasta urmare. De abia astept sa citesc urmatoarea parte!

  1. Facem noi o anchetă, Monica! De aceea mă bazez pe părerile tale şi a celorlalţi prieteni ai mei.
   P.S. – Dacă apar litere sau semne inadecvate, de vină e noul windows, care mi-a dat peste cap tastatura. 😦

 4. Plin de suspans, felicitari lui Liviu ca nu se lasa doborat. >3
  O saptamana Sfanta plina de reflectie, pace sufleteasca si ce mai crezi tu ca e bine pentru tine. ❤

  1. Eroii trebuie să fie mereu la înălţime, altfel s-ar termina povestirea cu un gust amar, neplăcut. Săru-mâna pentru consecvenţa lecturii şi mii de mulţumiri pentru cadou, Anda! 🙂

  1. Săru-mâna şi iertare pentru întârziere, Anuşka! Aşa se întâmplă când rămân fără obiectul principal al preocupării mele, dar e bine, totuşi, că pot să-mi revin. Va fi mai greu cu noul program, dar am speranţa că voi face faţă. 🙂

   1. Ce windows ai ❓ eu am 8 si ma descurc mai bine ca si cu 7 ,laptopul meu merge numai nu acest windows 8 ,bine ca l-ai rezolvat 🙂
    Seara frumoasa ca la Braila pe faleza iti doresc !

   2. Cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Paste primeste in dar un buchet de ganduri bune si urari de sanatate, bucurie si implinire.
    Sarbatori Fericite!

   1. Mă bucur mult pentru tine. Cred că toți avem o perioadă în care suntem mai puțin prezenți în virtual. Sărbători binecuvântate să ai, Petru!

 5. Salut Petru !
  Daca RODICA arata ca …………….

  LIVIU are de ce sa faca
  ceea ce vrea ! 🙂
  O zi de “POST NEGRU”
  de vrei mata,
  sa-ti fie purificat SUFLETU’
  in viata asta ! 🙂
  Aliosa 🙂

  1. Nu ştiu cum arată Rodica, dar mi-o închipui ca pe o fată deosebit de frumoasă, aidoma fostei mele profesoare de limba română, pe care o chema la fel.
   Sper că am trecut cu bine peste perioada de post negru, în ceea ce priveşte calculatorul, dar urmează altă fază: vine nepoţica din Austria, de mâine dimineaţă! 🙂
   Sper să fac faţă la câteva postări şi comentarii, Sandule! 🙂

   1. Cum Sarbatorile Pascale Luminate si Binecuvantate au trecut ,
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2017/04/14/
    iar tu din motive obiective timp sa mai treci pe la mine n-ai avut,
    iti spun din toata inima HRISTOS a INVIAT 🙂
    si pe la mine sa-ti ofer un SUC minunat ,
    te INVIT cu drag,
    asteptandu-te in prag ,
    cu o miraculoasa BAUTURA

    din LEGUME si FRUCTE ce cresc in batatura ! 🙂
    O zi faina ,Petru ! 🙂
    Aliosa 🙂

 6. Hm!E in stare de ori ce Virgil pentru a scapa dar viata nu iarta!O zi cu multe bucurii iti doresc!:)

 7. Buna dimineata Petru !
  ” Tacerea ta ” ma ingrijoreaza,
  neprezenta ta pe net ma alarmeaza,
  gandul ca nu stiu de esti BINE, ma intristeaza,
  iar prietenia mea sincera fata de tine ma motiveaza,
  sa te intreb in speranta ca nu deranjeaza :
  – Esti OK, Petru ? 🙂
  Daca ai ceva probleme,
  gandurile-ti sunt imprastiate,
  te INVIT cu drag la mine la ……..
  ” CINA cea de taina ” ! 🙂
  O zi pe placul ❤ tale Petru ! 🙂
  Cu prietenie,
  Aliosa .

  1. Din fericire, nu eu am fost cel bolnav, dar aproape la fel de grav e faptul că m-a lăsat de tot calculatorul. Dăduse el semne de moarte, dar eu le-am neglijat, şi astfel am pierdut toate aplicaţiile pe care le aveam în memorie. 😦
   Îţi mulţumesc pentru îngrijorare şi promit să revin la normalitate, Sandule! 🙂

   1. Salut Petru !
    Imi pare sincer tare rau ca ai PIERDUT toate APLICATIILE ! 😦
    Asa dupa cum ti-am sugerat si in raspunsul meu la commentul tau la mine,
    adreseaza-te unui specialist in calculatoare ! 🙂
    Ma bucur ca rudele din Austria vor petrece sarbatorile PASCALE cu tine ! 🙂
    Ca urmare, da-mi voie sa va urez tuturor,
    Sarbatori Pascale Luminate si Binecuvantate ! 🙂

    Cu prietenie,
    Sandu ! 🙂

 8. Cu toate ca nu am mai intrat pe aici, am avut o zapacita de raceala, dar am vazut ca si tu ai avut necuzuri cu calculatorul, mercur vinovat, fiind retrograd !!!
  Interesanta povestea cu suspans, sigur mai urmeaza multe !!! Chiar asa, ce intamplare ciudata pentru Liviu, noroc cu Rodica !!! 🙂
  Tot binele din lume sa-l ai in continuare, si fara stress !!!

  1. E bine când oamenii dovedesc că sunt buni şi chiar au ocazia să se ajute între ei! Prin asta creează o alianţă şi dovedesc că ţin unii la alţii.
   Mulţumiri călduroase că eşti alături de mine, dragă Mica, şi sper să recuperez restanţele acumulate în zilele trecute. O seară de toată frumuseţea! 🙂

   1. HRISTOS A INVIAT !!! PASTE BINECUVANTAT ALATURI DE MUSAFIRII TAI DRAGI, PETRU !!! 🙂

 9. Ca mereu, Petru, dragă, sunt primul, după ultimul . Și astfel, întregesc firul. Un fir care exprimă nu doar admirație, ci și surpriză.
  Lăudată, fie Inspirația ta! 🙂
  Onu

 10. Un gand curat,
  un miel impanat,
  un ou inrosit,
  cozonac indulcit,
  un vin de-ai bea,
  HRISTOS VA INVIA!
  Noaptea Sfântă a Învierii să vă lumineze sufletele pentru a fi mai buni, mai curaţi, mai înţelegători şi mai apropiaţi de Dumnezeu! Un Paşte fericit alături de cei dragi! ❤

 11. CRISTOS A INVIAT !!!Dumnezeu să iti dea un curcubeu la fiecare furtună, un zâmbet la fiecare lacrimă, o binecuvântare la fiecare pas şi un răspuns la fiecare întrebare. Paşte fericit!
  Dincolo de petreceri, de cadouri şi zile libere se află adevărata semnificaţie a Paştelui. Îţi doresc linişte, dragoste, bucurie de sărbători şi tot restul anului!

 12. Cristos a Inviat ! Paste fericit in continuare. Saptamana Luminata cu bucurii sa reusesti sa-ti gasesti tot ce nu mai ai acum in PC ca sa ai liniste si sa lecturam in continuare minunata poveste.

 13. PRIETENE,
  Cu drag te imbratisez,
  chiar de sunt departe,
  pace-n suflet iti asez,
  distanta nu ne desparte……
  sentimente sincere ,curate
  eu cu drag iti daruiesc,
  sentimente adevarate,
  sa stii ca te pretuiesc!!!!!!

 14. Offf, cred ca iar ai probleme cu PC-ul. Stiu ce inseamna si mai ales intr-o perioada ca aceasta cand doresti sa relationezi mai mult cu prietenii date fiind sarbatorile. Sper ca te voi auzi curand. Sa ai sarbatori frumoase in continuare si te astept cu mare drag , plin de bucurie sa apari ❤

 15. Cum se cunoaste ca nu esti bucurestean…. NIMENI , NICIODATA N-A JUCAT SAH IN CISMIGIU PURTAND PE MAINI …MANUSI ALBE !!! Mai purtau batranii manusi dar…doar atunci cand era frig afara { si oricum nu albe } dar altminteri , pana si George Calinescu { dupa marturiile lui Serban Cioculescu } pana si ala juca cu mana neacoperita de manusi . De regula , in sah cel putin , mana inmanusata insemneaza lipsa de respect vis a vis de adversar iar asta dumneata cel putin O STI FOARTE BINE . Chiar si-n sah exista niste reguli foarte stricte ce tin , cel putin de educatie si , trebuie s-o recunosti , nu orice mitocan care joaca sah poate fi considerat si om educat . Liviu…un sahist de duzina { s-a vazut dupa modul in care a adoptat siciliana gandindu-se ca… ” batranii nu folosesc asa ceva ” , pai cat d e tampit sa fie cineva care gandeste astfel….la sah !!! } si pe deasupra , si fara mare educatie . Cine dracu a mai vazut sofer de …limuzina cu infatisare de …majordom XD XD XD XD XD care sa sculpteze piese de sah din marmura XD XD XD si sa mai si piarda timpul in Cismigiu XD XD XD XD XD XD ? Eu , merg in Cismigiu si joc uneori si sah { cand am bani de aruncat ca , doar nu-ti inchipui ca aia de-acolo joaca pe moca , joaca de amorul artei 😡 ? } …de-o viata insa , asa ceva , chiar n-am intalnit . Chestia cu ” pionul otravit ” la propriu , mi-aduce aminte de un roman a lui Haralamb Zinca { se numea cred , ” Sfarsitul spionului fantoma ” } iar restul , de dupa , de alt roman pe care-l traiesc toti cei ce azi , in Romania de azi , au nevoie de sange pentru transfuzii . Liviu…a avut noroc ca n-a fost ucis chiar de dumneata caci , nici macar in Romania , nimeni nu vinde la colt de strada o asemena toxina si-n plus , cred ca nu era nici neam cu Sebastian Ghita pentru ca cineva sa scoata la bataie artileria grea in cazul sau dar , sti cum e : nepatrunse sunt caile Domnului si nu intotdeauna minunate 😉 . O sti Virgil saracu de ce-i vrea neaaparat moartea , pentru ce investeste atat doar ca sa-l vada neaparat p’ala la Belu … dar ramane pe data viitoare s-o aflam si noi , cei ce-ti urmarim povestirea cu sufletul la gura de mai bine de doua luni . Dupa umilele mele calcule , de bon ton ar mai fi…maxim doua , hai trei episoade , cei in plus , este mai daunator decat fumatul XD XD XD . Respectele mele onorate nordist si parerile de rau c-a revenit iarna pe meleagurile pe unde-ti duci matale existenta !

  1. Doar azi am găsit comentariul foarte acidulat al dumitale, nea Marian, dar m-am obişnuit cu tonul şi chiar îmi face plăcere culoarea pe care o dă paginii. Eu zic că nimic nu e imposibil în viaţă şi ficţiune, iar un om cu mănuşi albe poate să apară oricând în cercul şahiştilor din Cişmigiu. Aşa cum a apărut trăsnetul pe care l-am evitat în ultimul moment în 1973, în urma căruia au fost trei victime, chiar sub copacul cu care jucasem şah cu câteva minute înainte.
   Nu m-ar supăra iarna, dacă nu ar ucide florile pomilor. Ei sunt mai sensibili ca mine, deocamdată. Multă sănătate şi… căldură, maestre!

 16. Hristos a Inviat!! Urari de bine dragului nostru Petru, care este lipsa la apel !!! Sigur ai fost ocupat cu musafirii, sau daca nu ti-a dat de furca Pc-ul ??? O zi frumoasa de iarna, in milocul primaverii, si in saptamana luminata !!! 🙂

 17. ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
  Vă mulţumesc, dragi prieteni, că aţi trecut mereu pe la mine şi mi-aţi lăsat câte un mesaj îmbucurător. Le-am citit de fiecare dată şi m-au fericit, dar nu mi-am permis să răspund, neştiind precis cât timp am la dispoziţie până vine micuţa nepoţică să-mi facă program. 🙂
  Acum am intrat din nou în rutină şi sper să recuperez măcar o parte din articolele pe care le-am ratat, de citit şi de scris.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.