Copilul mării (2): Băiatul cu ochi mov

Plaja de la Vadu, un loc mai puțin vizitat de turiști, dar liniștit și plăcut pentru cei care vin pregătiți cu tot ce au nevoie într-o zi de distracție estivală. Puține familii se încumetă să străbată drumul de țară pentru a ajunge pe nisipul fin, spălat conștiincios de valurile răcoroase ale Mării Negre. Livia și cei doi copii ai ei erau printre cei care și-au întins azi cearceafurile, încă de la primele raze mai serioase ale soarelui de iunie. În dreapta lor se etala un cuplu de pensionari, iar în stânga, o pereche de tineri îndrăgostiți ce se căzneau să pună pe apă o barcă gonflabilă, adusă probabil cu mari eforturi. Strădania lor era un deliciu pentru privitori, dar mai ales pentru Sebi și Lavinia, ce chicoteau în timp ce-și ajutau mama la despachetat.

Imagini pentru poze cu plaja de la vadu

Simțeau o mare nerăbdare să fie botezați de apa sărată, așa că n-au avut timp decât pentru o mică gustare, după care s-au aruncat în îmbrățișarea revigorantă a valurilor. Nu se știe cât au auzit din sfaturile pe care le striga Livia:

– Sebi, ai grijă de Lavi, că încă nu știe bine să înoate! Nu vă despărțiți unul de altul și nu vă depărtați de mal! Nu stați prea mult, apa încă-i rece!

Dar adolescentul de paisprezece ani era prea entuziasmat de provocările mării, în timp ce fata, cu patru ani mai mică, se înfiora la mediul rece cu care trebuia să se obișnuiască. Primul, după ce făcu un număr consistent de tumbe și scufundări, se apropie de barca tinerilor, cu intenția vădită de a le da o mână de ajutor. În acest timp, copila se străduia să se obișnuiască cu ritmul impus de valuri, înaintând încet către o stâncă ce se ițea din apă, la o distanță tocmai potrivită pentru un popas. Din apropiere, ceea ce părea doar un pietroi scăpat de zei în apă, se dovedi o insuliță cu mai multe grote pe dedesubt, iar deasupra având porțiuni întinse de mușchi verde și moale, ca o pătură ce te îmbia să te întinzi. Era locul ideal, pe care fata îl revendică, ca pe o descoperire importantă în vederea explorărilor viitoare. Toate acestea și le spuse după ce găsi partea cea mai ușoară pentru escaladare, precum și locul cel mai indicat în a scruta depărtările.

O vedea pe mamă cum îi face cu mâna, după ce, cu siguranță, o urmărise cu inima strânsă cum escaladase stânca. Îl vedea pe Sebi împingând în larg barca tânărului cuplu. De asemenea, putea să-i vadă pe cei doi pensionari, cum se dau reciproc cu soluție pe corp. Un clipocit abia perceptibil, ce venea din spate, îi atrase însă atenția. Se întoarse și încercă să ghicească locul în care se produsese. Vedea o undă ușoară apropiindu-se de insulița ei, dar nu putea să-și dea seama ce ar fi generat-o. O fi vreun pește mai mărișor sau poate chiar un delfin? Se ridică în picioare, pentru a observa cât mai mult fenomenul, înainte de a se pierde sub stâncă. Probabil că intrase într-una din deschizăturile pe care se temuse să le exploreze, deocamdată. Acum avea un motiv în plus.

Coborî pe același traseu, încercând să nu uite locul în care se pierduse unda, apoi înotă până la o intrare destul de înfricoșătoare pentru ea. Curiozitatea vârstei era mai mare decât frica, așa că nu pregetă să intre în întuneric. Apa nu era adâncă, dar cu siguranță era mai rece. După ce-și obișnui ochii cu întunericul, începu să exploreze fiecare cotlon, în speranța ocaziei de a mângâia pielea fină a unui delfin. Pe măsură ce înainta, nu se mai putea ajuta de vedere, astfel că mergea doar pe pipăite. Locul era tot mai strâmt și tocmai se gândea să se întoarcă, când ceva zvâcni în apropiere și se strecură pe dedesubt, atingându-i picioarele. Imediat se întoarse și Lavinia, pornind în urmărirea vietății. Firește că nu a ajuns-o, iar asta a necăjit-o tare când a ieșit la lumină.

Stătea mirată și analiza în gândul ei acea atingere care-i provoca și acum furnicături. Parcă nu era delfin sau vreun pește, parcă simțise niște brațe ce-și făcuseră loc de trecere. Să fi fost o caracatiță? Dar oare sunt caracatițe în Marea Neagră? Privirea ei dezamăgită urmărea calea pe care bănuia că s-a îndepărtat viețuitoarea, regretând șansa pe care a pierdut-o. Nu-i venea să creadă când văzu acea undă întorcându-se și dându-i ocol. Oare o va ataca? Iarăși curiozitatea învinse teama, iar fata rămase pe loc, gândind cu glas tare:

– Hai, arată-te! Hai că nu-ți fac nimic…

Îndemnul ei chiar a avut efect, și deasupra apei își făcu apariția, încet, un cap de băiat, după părerea ei. Totuși, nu era sigură, capul fiindu-i acoperit cu o cască protectoare, iar chipul dezvăluind un zâmbet stingher și niște ochi mov, cum nu mai văzuse în viața ei. Nu putea să-și explice de unde o fi răsărit, doar nu-l văzuse pe plajă. Și cum a putut sta atâta vreme sub apă? Îi zâmbi și ea, încercând să se apropie. Băiatul, însă, dorea să păstreze distanța, astfel că se îndepărta la fiecare intenție de acest fel.

– Ești de pe aici? Cum îți spune?, încercă Lavi să-l cunoască.

Dar omulețul zâmbi mai larg, după care se scufundă definitiv, dispărând în larg, odată cu unda lui. Numai fata îl văzuse, stânca fiind un paravan bun între ei și ceilalți turiști. Ăsta era un imbold suficient pentru a-l căuta și în zilele următoare.

43 thoughts on “Copilul mării (2): Băiatul cu ochi mov

  1. O fi nepotul lui Elizabeth Tailor daca are ochii mov…… Cred ca o sa fie foarte interesanta aceasta povestire. Mult succes si asa cum a scris Potecuta sa fii bland cu personajele ❤

    1. Liz Taylor a fost cea mai cunoscută persoană care a avut ochii violet, culoare cauzată de lipsa melaninei din pigmenul irisului. Dar mai există astfel de cazuri, la oameni mai puțin celebri. Mulțumesc pentru îndrumare urări, Anda! 🙂

  2. Interesanta poveste care te tine in suspans,sa vedem continuarea….abia astept! O seara frumoasa iti doresc!:)

  3. Salut Petru !
    În ritmul ăsta de vei merge,
    pe la sfârșitul VERII vei culege,
    roadele nuvelei tale,
    și, de ce nu, poate și ceva parale ! 🙂
    Succes în continuare ! 🙂
    O duminică fără ploaie ! 🙂
    Aliosa 🙂

    1. Bună dimineața de duminică, Alioșa! 🙂
      Parale din literatură scot doar scriitori de renume. Noi ceilalți, scoatem din buzunar pentru literatură. 😉
      Deocamdată e fără ploaie duminica, dar sunt zvonuri că situația se va schimba spre seară. Oricum o fi, să te bucuri de ea, Sandule! 🙂

  4. Nu am fost cam de multicel pe aici dar promit să mă întorc. M-am apucat şi eu de blogărit aşa că nu scapi de mine. Fain ai scris. Felicitări!

  5. Astep cu nerabdare sa vad ce creatura o sa iasa cu ochii mov de pe dedesubturi, sa fie un baiat??? Placuta lectura, multumesc draga Petru !!! 🙂

    1. După cum se spune: fie orice numai sănătos să fie! Da’ tot mai bine ar fi băiat, ca să-și moștenească tatăl! 😉 Mulțumesc, la rândul meu, pentru vizită, dragă Mica!

  6. Obsesia mea pentru Omul din Atlantis îmi dă mereu târcoale și la asta participi acum și tu! N-am reușit să găsesc filmul online, așa că băiatul cu ochi mov seamănă teribil de bine cu Patrick Duffy! :))

    1. În filmul cu Omul din Atlantis, Patrick Duffy joacă rolul unui tânăr cu branhii, din câte îmi amintesc. Nu mai știu povestea lui, dar sper să fie cât mai diferită de cea a băiatului cu ochi mov.

  7. Voi lipsi o perioada, insa sigur voi citi continuarea. Succes! Felicitari! Imaginatia vine de la sine!
    Zile frumoase!

  8. E de (foarte) bine, Petru, sunt sigur că această grijă permanentă pe care o ai în alcătuirea scrierilor tale va avea ca rezultat un alt text bun. Gânduri bune la început de săptămână, mulțumesc şi pentru zâmbetele de la capitolul “bancuri”. Ziua de luni a pornit cum nu se poate mai bine… 👍☺

    1. Asta încercăm cu toții, să așternem rânduri frumoase și cât mai interesante. Mulțumiri pentru urări, cuvintele frumoase și zâmbetele călduroase, Cristian! Din partea mea, numai gânduri bune! 🙂

    1. Desigur. Nu scriu „continuare” de fiecare dată, ci doar notez numărul fragmentului și titlul lui. Iar ca să-ți mai odihnești ochii, partea următoare se va desfășura noaptea. 🙂

  9. Te superi daca nu vad finalul …pozitiv? Asta daca nu cumva continui povestea? Dar eu rătăcirea fetei prin ape și cotloane…nu-mi suna decat a fi furata de ape fie ele si cu chip frumos si ochi..aparte.

      1. …am reînceput de trei ori ultima poveste din copilul marii, n-am reusit s-o citesc in liniste. Cred ca o voi face acum…sa vad daca am batut campii in viziunea mea de o clipă…

  10. Prevad o alta poveste frumoasa si romantica…cred eu. Si mai cred ca fata a intalnit…un siren…sau un omulet al marii si intre ei cu siguranta se va intampla ceva…sper eu, de bine. Asa ca abia astept continuarea, care sunt convinsa ca va veni la fel de spectaculoasa si in acelasi timp aventuroasa.
    Seara linistita tuturor si, draga prietene, muza fie cu tine…always! 🙂

    1. „SIREN” e foarte bine spus, Ileana! Sau un Tarzan al mărilor, de ce nu? Cred că orice e posibil într-o aventură care se vrea fără limite. Doar imaginația să fie la înălțime… sau la adâncimea mărilor. 😉
      O după amiază și o seară de toată frumusețea, dragă prietenă! 🙂

  11. Surprinzător, ca de obicei. Intenționez să citesc câte o parte a Copilului mării pe zi. Să fie așa, ca o pastilă de literatură captivantă. Spor la scris și condei ușor și în 2018!

    1. Firește că sunt încântat de intenția ta și sper să ai parte de lectură plăcută. Dacă vrei să cunoști începutul povestirii și prima apariție a unor personaje, îți recomand să parcurgi „Metamorfoza”. Mulțumesc pentru urări și îți doresc să fii mereu prezentă cu articole la fel de plăcute, Roxi! 🙂

      1. Mulțumesc, la fel îți doresc Eu cred că al meu va fi plăcut căci în seara asta voi merge cu mama la piesa de teatru Povestea Unirii. Abia aștept! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.