Mândria ne fură energia și puterea de viață

Mândria este sursa multor emoții și gânduri negative, care la rândul lor pot provoca boli și suferință. O persoană care dorește să acumuleze putere personală, adică energia vitală care este necesară pentru a depăși obstacolele, își va realiza ușor intențiile de a lucra asupra lui și va reuși să scape de mândrie. Dar, pentru a scăpa de aroganță, trebuie să o recunoaștem.

 

Imagine similară

Semnele caracteristice ale mândriei:

1. Mândria este un sentiment al propriei infailibilități. Acești oameni simt că ei au întotdeauna dreptate, sunt mereu înclinați să critice pe cineva, să vorbească, să bârfească și să învinuiască.

2. Următoarea manifestare a mândriei este mila de sine. O astfel de persoană se concentrează numai pe el însuși, începe să joace rolul de tiran sau sacrificator al vieții sale.

3. Atitudinea arogantă. Persoana se simte superioară altora.

4. Atitudinea ocrotitoare față de cineva. O astfel de manifestare este aproape de condescendență. De obicei, persoana care ajută pe cineva are nevoie de recunoștință și respect.

5. Umilirea altora și a lor înșiși. Există oameni care se consideră învinși, indiferent de situație, și dacă văd pe cineva că este mai sus, sunt dispuși să se târască în genunchi în fața lor.

6. Manifestarea propriei importanțe sau ideea că „fără mine lumea nu poate exista”. Acești oameni cred că numai de ei depind toate: pacea, munca, familia. Aici există o linie foarte fină între responsabilitate și importanța de sine.

7. Atitudinea prea gravă. Acești oameni trăiesc cu sentimentul că ei sunt foarte importanți. Iar acest sentiment le dă motive să se enerveze. Iar atunci când ceva nu merge așa cum își doresc, se ridică și pleacă. Această situație este întâlnită în familiile care divorțează. Fiecare dintre soți consideră că, procedând astfel, vor arăta forța caracterului lor, dar greșesc.

8. O importanță excesivă, la rândul său, dă naștere unei alte probleme – persoana începe să se concentreze asupra a ceea ce cred alții despre ea. Este fixată pe problema lui și vorbesc în mod constant despre el.

9. Sentimentul de superioritate asupra altora. Omul începe să-și elogieze virtuțile. Și face acest lucru pentru că are un complex de inferioritate.

10. Refuzul asistenței. Oamenii mândri nu permit altor persoane să îi ajute. De ce? Pentru că ei vor să obțină toate succesele.

Sursa: Graiul Maramureșului

44 thoughts on “Mândria ne fură energia și puterea de viață

 1. Există două feluri de mândrie, amândouă şi bune şi rele. “Mândria bună” reprezintă demnitatea noastră şi respectul faţă de noi înşine. “Mândria rea” este păcatul mortal al sentimentului de superioritate care duhneşte a dispreţ şi aroganţă.

  citat din John C. Maxwell

 2. La urechea mea mandria suna mai mult a lauda, mai ales cand am vazut imaginea de mai sus 😀
  Insa citatul de la vaperi mi se pare Bun.
  O seara faina! 🙂

  1. Trebuie să recunosc că imaginea de mai sus e alegerea mea, nu a cotidianului maramureșean. Dar mi s-a părut mie foarte reprezentativă pentru ”mândria rea”.
   O seară și mai faină! 🙂

 3. Bine de stiut si de constientizat …de la mandrie la prostie nu-i decat un pas mic..”Ne dam mari in gara mica” – dauneaza grav sanatatii….eu , totusi, sunt mandru ca mi-s roman ! 🙂 O zi excelenta sa ai , draga Petru ! 🙂

  1. Și eu sunt mândru că mi-s român, dar mi-e rușine de românii care ne conduc. 😦
   Dar acum, în prag de seară, să ne gândim mai mult la bune și, în acest context, îți doresc să te bucuri de frumuseți și iubiri mari, dragă prietene! 🙂

  1. Mă bucur dacă tu consideri că sunt apropiat de vârsta ta, George. 🙂
   De fapt chiar mă simt adesea ca un copil zvăpăiat la minte. 🙂
   Să fii iubit și mereu iubitor, George!

 4. Tu redai aici doar partea umbrită a mândriei, aceea care o simt unii fără nicio justificare. Eu pot să vorbesc de o măndrie care chiar mă onorează: sunt mândră că sunt româncă ( ştii ce româncă? de aia că m-aş lua de piept cu Dumnezeu pentru a apăra demnitatea de român. Am fost în Israel şi am avut un ghid român, plecat din România, ce nu ştia nimic despre ţărişoara asta şi nici despre valorile ei. Zece zile cât a trebuit să stea cu mine, i-am făcut zile fripte. Cred că abia a aşteptat să scape de mine. I-am băgat pe gât, cu forţa, Eminescu, Paulescu, Cioran, Tessla, Vuia, Coandă, Brâncuşi şi-un telefon cu internet ca să se informeze. Jigodia ştia de hoţii nostri, de ţiganii nostri, de uscăturile noastre, care nu sunt nici mai multe, nici mai puţine decât a altora). Sunt mândră de copiii mei care trăiesc în România şi nu sunt muritori de foame. Sunt mândră de românii plecaţi în alte ţări şi muncesc cinstit. Sunt mândră de românii cărora le este dor de iarba verde de acasă şi sunt convinşi că nici iarba altora nu ştie tabla înmulţirii. Şi pentru că sunt prea ocupată de o astfel de mândrie, nu mă interesează aceea care duce la aroganţă sau vanitate

  1. Așa este, articolul se referă doar la partea nocivă a mândriei, una care n-are corespondent în realitate sau e prea exagerată. Mândria de care vorbești tu e chiar necesară, pentru că ne ajută în exprimarea valorilor unui neam, a unui grup sau a propriei persoane. Mi-a plăcut felul în care l-ai tratat pe românul acela rupt de neam și țară. 🙂

   1. @clipederaidiniadulmeu Pe unde vrei si pe unde nu vrei , vorbiti despre … Eminescu , Paulescu , Cioran , Vuia , Coanda …Brancusi insa , daca va cere careva niscai informatii despre ei , cam dati din coltz in coltz . Insa , da bine la fraieri si este cool sa-ti arati cultura in fatza ” maselor ” . Nikola Tesla bunaoara { atentie , se scrie cu-n singur S } , pana si numele i l-ai pocit si-atunci , ce pretentii mai ai de la altii !?

   2. @clipederaidiniadulmeu Ma bucura patriotismul dumitale insa { cu toata ” bibliografia ” pe care cu multa bunavointa mi-ai trimes-o } chiar n-ai dreptate insa, nu-i aici locul sa discutam despre asta . Poate ca , cu alta ocazie si evident cu permisiunea dumitale iti voi vizita blogul si atunci…. Oricum se scrie TESLA si nu altfel { aici chiar nu cred c-a fost o gresala de redactare ci mai mult pentru ca , asa credeai dumneata ca se ortografiaza numele astuia } , esti de acord cu mine ?

 5. O persoană mândră nu încearcă să pară ceea ce nu este. Întotdeauna aroganții tind să lase impresia că ei sunt mai buni decât restul și că se pot depăși pe ei înșiși oricând. Această atitudine nu este total greșită, dar trebuie să aibă o limită. Aroganții sunt întotdeauna atenți la aspect și la ce cred alții despre ei, pe când persoanele mândre se mulțumesc cu simplul fapt că au reușit să ducă la bun sfârșit o sarcină grea. Aceste persoane vor recunoaște întotdeauna greutatea unei probleme și vor face tot ceea ce le stă în putință să o rezolve. Pe când aroganții vor lăsa impresia că tot ce fac ei e floare la ureche și nu vor recunoaște niciodată că au nevoie de ajutor…..O seara faina iti doresc!:)

  1. Aroganța nu e plăcută nici măcar într-o mică măsură. Din păcate, de ea ne lovim în fiecare zi, mai ales din partea parveniților fără educație, dar plini de bani și relații. Să fii iubită și mereu iubitoare, dragă prietenă! 🙂

 6. ” 10. Refuzul asistenței. ” Asta ne-ar mai lipsi , sa vina Putin Vladimir Vladimirovici { el este in poza nu ? } sa ne ceara asistenta noua romanilor ! 😡 Si apropo de asta , sambata viitoare este ziua lui aniversara , implineste 65 de ani , vezi poate faci si matale ceva in acest sens : dedicarea a macar unei ode amarate acolo , ceva care sa-l faca sa nu mai stea cu ochii pe noi ca pe butelie . 😉 😎

  1. Nu știam de ziua lui Putin, dar sunt sigur că are mulți oportuniști prin preajmă care să-i ureze câte-n lună și în stele. Sunt sigur că orice „cadou” i-aș oferi, nu va ajunge să fie apreciat de el sau de cei din preajma lui. Nu le-am urat la mulți ani nici președinților noștri. 😉

 7. Buna dimineata, draga Petru !!! Un piculet de mandrie nu strica, sigur, in exces dauneaza grav sanatatii!!! Ar fi frumos ca toate in viata sa aiba o masura, dar nu toti oamenii reusesc , mai ales in actiunile lor !!! Eu incerc !!! O zi cu raze de soare, la noi este inchisa vremea!!! 🙂

  1. Bună dimineața de sâmbătă, dragă Mica! Măsurile astea sunt cheia în toate, dar sunt adesea foarte greu de găsit. E nevoie de educație și multă experiență pentru le potrivi pentru fiecare lucru, și niciodată nu putem fi siguri că le vom găsi pe cele ideale, mai ales că depinde de gradul de civilizare a societății în care trăim. Îți doresc să ai parte de bucurii pe măsura așteptărilor tale! 🙂

 8. Mandria este ca o umflatura a sufletului plina de noroi; daca e coapta, se sparge si pricinueste multa scarba (Sf. Nil Ascetul).

  Mandria este o otrava care ucide nevinovatia (Fericitul Augustin).

  Mandria este semnul osandei (Evagrie Ponticul).

  1. @anuska “Mandria este semnul c-am fost creati de-o fiinta mai inteligenta decat suntem noi si , fiindca aceasta fiinta trebuia sa poarte un nume , i s-a spus : DUMNEZEU . ” { Arsenie Boca } 😉 Eu zic , cu umilinta ce sti ca ma caracterizeaza , ca Arsenie Boca ne este mult mai apropiat in timp si spatiu decat cei aminti de dumneata . Respect !

 9. Daca pastram calea de mijloc nu ajungem la mandria rea ci la cea buna ne oprim. E bine sa fim multumiti de noi, sa nu asteptam laudele altora dar sa stim si sa fim umili pentru ca umilita este o virtute mai ales in fata lui Dumnezeu.
  Pentru domnul Marian :conform Wikipedia si a mai multor reviste :
  Marele savant NIKOLA TESLA este de origine ISTRO-ROMÂN …
  O seara de Vineri placuta draga Petru si-mi cer eu scuze doamnei Crinuta care este in admiratia mea pentru cum s-a comportat fata de acel pseudo-roman. Nu este rau sa le amintim celor plecati ca Romania a dat multe valori lumii nu numai nimicurile pe care le pun ei mereu pe tapet.

 10. Bună seara Petru ! 🙂
  Inspirată postare ! 🙂
  Dacă cei de la ” Graiul Maramureșului ” postau o fotografie cu Klaus Werner Iohannis și nu cu Vladimir PUTIN , le acordam nota 10 ( zece ) cu PLUS 🙂
  dar așa, le acord doar un simplu 10 ( zece ) !!! 🙂 🙂 🙂
  Bună seara !
  Sincer, la cum evoluează lucrurile în ” România lucrului bine făcut ” 😦
  dar mai ales între președintele țării, Klaus Werner Iohannis cu CSM de partea lui
  și Coaliția de Guvernare PSD& ALDE,
  EU , nu sunt deloc MÂNDRU că-s contemporan cu ei………………….😦
  ROMÂNIA se afundă din ce în ce mai tare în MOCIRLA în care a fost băgată timp de 10 ( zece ) ani de Traian Băsescu, întemietorul ” STATULUI mafiot ” după chiar spusele lui ,
  iar actualul președinte , Klaus Werner Iohannis ,cu ÎNCĂPĂȚÂNAREA caracteristică etniei lui,
  vrea s-o AFUNDE și mai tare spre BUCURIA dușmanilor ROMÂNIEI și ROMÂNILOR ! 😦
  Îmi pare tare rău că spun asta dar, a spune altcumva, aș MINȚI și nu-mi stă în caracter
  În rest, un sfârșit de săptămână așa cum ți-l dorești ! 🙂
  Alioșa .

  1. PS !!!
   Am dat ” REBLOG ”
   pe My Blog
   http://amintiriamintiri.wordpress.com
   să-mi aduc aminte cât mai des,
   despre cel ce-mi provoacă mult stres,
   și care , se consideră tare mândru,
   că-i președintele ” câtorva sute de mii de români ”
   ce țipau în februarie a.c. la Palatul Victoria ca fiarele în codru ,
   și vor țipa din nou și peste câteva săptămâni ……………………

   1. Bună dimineața onorate coleg și apreciat prieten! 🙂
    Poza din articol am ales-o eu de pe Google, pentru că nu am reușit să o transfer pe cea din Graiul Maramureșului. Cred că Putin e foarte potrivit pentru a ilustra grandomania unor conducători care nu pierd niciun prilej de a-și etala calitățile, cuceririle și… corpul bine lucrat. 😉
    Mă bucur că ai găsit interesant articolul și îți mulțumesc pentru preluare! 🙂
    Să auzim numai de bine, Sandule! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.