9 adevăruri dure despre căsnicie

1. Dragostea nu rezistă singură. Dragostea este o acțiune, nu doar un sentiment. Trebuie să muncești pentru căsnicia ta, să lupți, să o aperi și să o cultivi. Și trebuie să faceți amândoi asta. Nimeni nu poate menține viu de unul singur focul iubirii.

2. Vă veți răni unul pe celălalt. Viața în doi nu înseamnă doar momente frumoase, fericire, zâmbete și bucurie. Dar adevărul e că nimeni nu poate răni mai mult decât persoana pe care o iubești și este normal să fie așa, pentru că pui cel mai mare preț pe cuvintele sale. În toiul unei dispute, partenerul tău te poate lovi unde te doare cel mai tare, însă cel mai important este să vă rezolvați problemele până nu-i prea târziu.

3. Uneori veți pierde legătura. De multe ori simți că destinul tău e strâns legat de omul de lângă tine, dar sunt momente când această legătură dispare. E normal. Cel mai probabil, ești doar obosit(ă).

4. Vei avea gânduri ciudate. Nu, nu e vorba de gândul că te înșală sau de teama că te va părăsi cândva. ”Oare e mai bine să divorțăm?”. ”Aș fi mai fericit(ă) cu altcineva?” – astfel de gânduri îți pot da târcoale când lucrurile nu merg grozav, dar se pot insinua și în cele mai fericite cupluri. Oamenii se gândesc la asemenea lucruri noaptea sau când sunt singuri, însă ele sunt la fel de utile precum întrebarea: ”Cum ar fi fost dacă m-aș fi născut în Franța?”. Urmarea e logică: realizezi că îți pierzi vremea cu o prostie și îți vezi de viața ta.

Imagini pentru poze cu cupluri

5. Nu veți fi atrași pe veci unul de altul. O relație este foarte pasională doar la început. Însă, oricât de puternic ar fi focul iubirii, iubirea se domolește în timp. Uneori, asta poate fi o problemă. Cel mai important lucru este să nu cazi pradă disperării și să nu te gândești că poate n-ați fost meniți să fiți împreună pentru totdeauna. Stă în puterea voastră să treceți peste acest impas.

6. Căsnicia și copiii nu sunt o decizie, ci o provocare. Mulți cred în mod greșit că o căsnicie le va întări relația și venirea pe lume a copiilor va micșora distanța dintre soți. Ei bine, aceste convingeri nu se confirmă întotdeauna. Atât căsnicia, cât și statutul de părinte sunt de fapt niște teste care te vor ajuta să afli cum să fii un partener și un părinte bun. E ca mersul pe bicicletă – la început cu ezitări și chiar cu căzături, apoi cu încredere și cu satisfacția reușitei.

7. Nu veți fi mereu de aceeași parte a baricadei. Acesta este un adevăr dureros, dar e vital să-l înțelegeți și să-l acceptați. Oricât de uniți ați fi, în viață apar situații în care aveți opinii diferite. Chiar dacă obișnuiți să luați decizii de comun acord, mai devreme sau mai târziu, veți ajunge pe poziții diferite. Este foarte important să nu vă enervați și fiecare să încerce să se pună în pielea celuilalt pentru a găsi o cale de ieșire în situații complicate.

8. Uneori vă veți plictisi. Doar în visele noastre cuplurile stau mereu împreună și fac totul fără să se plictisească. În viața reală, o carte sau o întâlnire cu prietenii pot fi mai interesante decât o seară petrecută cu partenerul. Asta nu înseamnă că apare o ruptură între voi, ci doar că fiecare are nevoie câteodată să stea puțin deoparte, iar apoi regăsirea va fi interesantă și vă veți simți din nou minunat împreună.

9. Dragostea este foarte fragilă. Toate relațiile se bazează pe încredere, iar de multe ori aceasta pare foarte solidă. Dar tocmai această percepție este periculoasă, pentru că încrederea între soți se poate spulbera foarte ușor.

Sursa: Graiul Maramureșului

45 thoughts on “9 adevăruri dure despre căsnicie

 1. Deși n-am avut bucuria să (și atunci, poate vorbesc din imaginație), punctele atinse sunt chiar valabile. Și adevărate. Chiar și într-o relație care nu se numește căsnicie.
  Frumos mesaj, Petru! E bine că ni l-ai semnalat.
  Zi frumoasă!

  1. Mergând pe logica – cea mereu invocată – și eu cred că sfaturile de mai sus trebuie să fie eficiente. Doar cu unele adaptări, în funcție de caracterul fiecăruia.
   Îți doresc să ai parte de bucuria unei relații reușite, Oana, după care să ne povestești despre ea cu zâmbetul pe buze! 🙂

   1. Wow…tare mult mi-aș dori. Și să nu vă mai povestesc doar din vise (visuri) :))
    Deocamdată, nicio șansă :)) Că nu s-a-ndrăgostit nimeni de mine 🙂
    Mulțumesc, Petru, pentru gândul cel bun!
    Bucurii îți doresc!

 2. Foarte buna postarea, adevarate lectii de viata, draga Petru…intr-adevar casnicia nu este un lucru usor, fara contributia ambilor nu rezista…sa ai o zi plina de frumusete ! 🙂

  1. Mă bucură adeziunea ta față de alegerea făcută de mine în ceea ce privește articolul, dragă prietene! Deși nu mai sunt căsătorit de multă vreme, îmi pun mereu niște întrebări despre ceea ce aș fi putut să fac pentru a-mi face căsnicia mai bună și mai îndelungată.
   Vreau să cred că toți prietenii mei sunt mai norocoși ca mine! 🙂

  1. @Nautilus Asta-i cea mai tare replica posibila !!! Ideala era si-o precizare : femei divortate din cauza carora “ala” a fost nevoit sa divorteze pentru a scapa intreg din…casatorie !

   1. Mersi, nu e chiar cea mai tare. Adevărul e că oamenii divorțează și e nasol.
    Trăim însă în epoca problemelor personale rezolvate de alții, iar chestia asta mă face să vomit. Scuzați exprimarea.

 3. O frumoasa zi de joi daca Petru. Este utila postarea ta mai ales acolo unde scartie casnicia. Pot sa afirm asta pentru ca la cei 46 de ani ai mei de casnicie am acumulat destula experienta, ha, ha, ha. In casnicie daca nu esti un prieten cinstit, iubitor si cu respect mai bine pleci pe drumul care-ti place decat sa aduci suferinta.
  O frumoasa zi de joi, sper ca ai facut cumparaturi pe placul tau, ai reusit mai ales ca timpul a fost favorabil. sa ne mai bucuram de aceasta blanda toamna cat ne mai incalzeste, numai bine prieten bun ❗ ❤

  1. Săru-mâna cu mare plăcere, Anda! 🙂
   Aștept să-ți sărbătorim împreună nunta de aur, chiar dacă eu voi fi doar în spatele tastelor. Doar sănătoși să fim cu toții! 🙂
   Mă înclin în fața ta, nu numai pentru experiența de viață frumoasă, ci și pentru cafeaua aburindă pe care mi-ai oferit-o! ❤

 4. Părerile sunt împărțite, întotdeauna, suntem diferiți, asta e clar, dar nimeni nu are rețeta perfectă pentru o căsnicie de durată. DRAGOSTEA NU DUREAZĂ SINGURĂ, poate aici ar fi cheia, plus respectul pe care vrei să-l primești…oferă-l; să știi să asculți/înțelegi; un gram (mai mult)de toleranță; compromis….
  Interesant articolul, dragă Petru, bun și pentru creat polemici, dar și pentru cei ce au câțiva ani buni de căsnicie! O zi senină la Seini!

  1. E adevărat că sfaturi și păreri e foarte ușor să dăm, dar mai greu e când vine vorba de exemplul personal. Iar cei care au exemplul lor la activ, nu au mare lucru de spus și nici mari secrete de dezvăluit. Totul vine de la sine, dacă partenerii se potrivesc, se iubesc cu adevărat și sunt deciși să ducă până la capăt căsnicia.
   O zi de vineri norocoasă, în ciuda cifrei 13! 🙂

 5. Poate este prima oara si pentru intaiasi data cand , le dau dreptate astora de la ” Graiul Maramuresului “! Fireste ca , odata vede nashul “aia” a finei…. 😎 asa incat , sa fie atenti la ce scornicesc pentru viitor 😡 . Nu ma pricep sa fac asta si chiar pare rau dar , chiar ar fi meritat sa postez acea extraordinara melodie a lui Florin Bogardo care-i fix pe subiect : ” Iubirea cea mare ” si daca nici acolo nu gasesti cele spuse de ” Graiul Maramuresului “, la modul cel mai complet si placut cu putinta plus cu niste ani buni mai inainte ca astia de la GM sa se fi nascut macar atunci … regrete eterne nea Petre ! 😉

  1. Melodia amintită de dumneata, nea Marian, o fredonam și eu de pe băncile școlii, în încercarea de a găsi o iubire printre colegele de atunci. 😉 Nu am reușit nici eu să o integrez în comentarii, dar uite că am avut noroc cu Anușka, mai experimentată în găsirea și împărtășirea frumuseților.
   Pe vremea când o ascultam prima dată, Graiul Maramureșului se numea Pentru Socialism și era singurul cotidian din județ. Sănătate multă și numai gânduri bune! 🙂

 6. Draga Petru este un articol super
  uite ,completez si eu cum ar trebuii sa fie o casnicie perfecta 🙂

  Iată 31 de reguli simple care aduc armonie în cuplu şi vă aduc mai aproape de căsnicia perfectă!

  1. Nu vă certaţi la telefon. Împăcarea este improbabilă atunci când există o distanţă fizică.

  2. Nu vă certaţi cât timp unul dintre voi conduce maşina. Nu există contact vizual, iar atenţia este prost distribuită.

  3. Nu vă faceţi reproşuri (includem şi glumele acide cu un sâmbure de adevăr) de faţă cu alte persoane. Aşteptaţi să fiţi singuri pentru a discuta.

  4. Nu vă culcaţi supăraţi unul pe celălalt.

  5. Dacă eşti nervoasă, rezervă-ţi un moment de singurătate, respiră adânc şi mai apoi vorbeşte cu el.

  6. Nu luaţi disputele ca pe atacuri personale. Neînţelegerile nu ar trebui să vă modeleze părerea pe care o aveţi unul despre celălalt.

  7. Nu încetaţi să faceţi sex, doar pentru că aţi avut o discuţie în contradictoriu. În general, nu îl „pedepsi” cu abstinenţa.

  8. Realizaţi că nu vă puteţi schimba unul pe celălalt. Acceptaţi-vă căsnicia aşa cum este ea acum. O puteţi înfrumuseţa cu compromisuri, nu cu comenzi.

  9. Nimeni nu poate fi simpatic întotdeauna. Acceptaţi-vă unul altuia stările de proastă dispoziţie şi nu le luaţi personal.

  10. Rezervaţi-vă momente de singurătate.
  11. Plănuiţi activităţi doar pentru voi doi, chiar dacă e vorba de o după-amiază în care copii sunt la bunici, iar voi vă cuibăriţi în pat.

  12. Luaţi deciziile importante în doi, altfel unul se va simţi lăsat pe dinafară.

  13. Marii duşmani ai comunicării în cuplu sunt orgoliul şi ignoranţa. Depistaţi-i şi încercaţi pe cât posibil să-i îndepărtaţi.

  14. Împărţiti responsabilităţile în mod cât mai eficient, luând în calcul efortul şi timpul, nu stereotipurile de genul „femeia trebuie să gătească”.

  15. Fii mereu atentă la tonul pe care îl foloseşti. Multe contra argumente în cuplu se leagă nu de ceea ce se spune, ci modul în care se spune.

  16. Remarcaţi unul la celălalt şi lucrurile bune, nu doar pe cele rele. Criticile ar trebui echilibrate cu laude de câte ori este cazul. Atfel celălalt se va întreba de ce stai cu el şi va adopta o atitudine defensivă.

  17. Nu presupune că ştii ce simte celălalt. Întreabă-l înainte de a a trage concluzii.

  18. Nu îl mai bârfi de rău prietenelor. Nu le mai lăsa pe ele să îţi rezolve probleme maritale.

  19. Egalitatea financiară, nu independenţa, face o căsnicie trainică.

  20. Întrebaţi-vă mereu de ce vă certaţi.

  21. Nu folosiţi ameninţări de genul „îmi iau copiii şi plec”. Cuvântul „divorţ” nu ar trebui pomenit pentru că lucrurile au devenit dificile.
  22. Contează să fii înţeleasă, nu sa ai dreptate.

  23. Chiar dacă sunteţi căsătoriţi, respectaţi-vă unul altuia intimitatea.

  24. Iubirea este precum un copil- trebuie să înveţi să dăruieşti.

  25. Căsnicia nu înseamnă că tu dai 50%, iar el 50%, ci că fiecare se implică 100% în căsnicie.

  26. Iubirea nu este doar un sentiment, ci şi o decizie. Rămâneţi motivaţi.

  27. Nu-i amestecaţi pe socrii în căsnicia voastră.

  28. Cereţi-vă iertare, nu scuze. Recunoaşteţi când greşiţi şi exprimaţi-vă părerea de rău.

  29. Nu ţineţi secrete unul faţă de celălalt. Adevărul este cea mai bună minciună.

  30. Nu folosiţi cuvintele „întodeauna” şi „niciodată” într-o ceartă.

  31. Nu comparaţi căsnicia voastră cu a altora. Aparenţele înşală

  Eu spun ca daca intr-o casnicie ,nu exita ,comunicare si respect ,degeaba trage unul sa fie bine daca altul o trage in hais 🙂

  Aceasta melodie minunata care scria Marian mai sus este superba si glasul regretatului Florin Bogardo avea ceva care te linistea

  1. Săru-mâna cu mii de mulțumiri pentru videoclip, dar și pentru cele 31 de reguli, Anușka! Pentru mine e cam târziu, dar cei tineri ar putea lua aminte. Pe lângă multă dragoste, e nevoie și de nițică minte. 🙂

  1. Cine are urechi de auzit, le aude sau le citește dinainte. Dar celor care se gândesc la divorț ca la unica rezolvare, degeaba le aduci la cunoștință aceste sfaturi, că pe o ureche le intră și pe alta le iese.

 7. Din fericire cei necăsătoriţi, care nu au trecut niciodată printr-o căsnicie, nu vor lua în seamă adevărurile Graiului Maramuseşan. Este foarte bine. Să-ncerce pe pielea lor. Cei ce au trecut prin cele nouă adevăruri, unii le analizează şi caută unde s-au opintit, aşa ca tine; alţii strigă “Bino”, că au ieşit întregi din ele, aşa ca mine şi ca Beta. O seară faină!

  1. @clipederaidiniadulmeu Dumneata si Beta strigati ” Bingo ” { parca nu-mi vine a crede ca poate striga cineva…” Bino ” } 😉 de bucurie c-ati scapat intregi , de soti sau de casatorie ?

   1. Nu, nu de soţi şi nici de căsătorie nu ne bucurăm c-am scăpat. De faptul că am depăşit cele nouă adevăruri şi nu ne-am scos ochii. Când ajungi la 30 de ani de căsnicie ai mei şi 46 ai Betei, putem spune că am avut înţelepciunea de ne alege partenerii şi a depaşi toate pragurule, alături de ei.

   2. @clipederaidiniadulmeu 30 de ani de casnicie…doar atat ? Insemneaza ca , fie esti incredibil de tanara , fie te-ai maritat tarziu ! Eu si cu Beta , noi putem vorbi in cunostiinta de cauza 😉 caci , suntem cu adevarat niste supravietuitori dumneata…mai ai rabdare caci…s-au vazut casnicii destramate chiar si dupa 40 de ani ! Sarutari de maini si , nu va suparati pe mine , respect !

   3. Rămân la “Insemneaza ca , fie esti incredibil de tanara….” că-mi dă o stare de bine. La mine nu mai este cazul să vorbim despre căsnicie destrămată. A mea s-a terminat la 30 de ani. Din păcate, soţul meu s-a făcut steluţă- vorba nepoţeilor mei-, şi-l port în amintiri. Nu, nu sunt supărată pe dumneavoastră. Mult respect şi de la mine.

  2. Eu nu mă pot lăuda decât cu opt ani de căsnicie, dar dacă ar fi să aleg din nou, poate că nu aș schimba mare lucru. Au fost ani furtunoși, dar care mi-au lăsat și cele mai frumoase amintiri. Toată admirația pentru tine și Anda, Crinuță!

 8. Intr-adevar, ca sa dureze relatia trebuie sa ai sentimente puternice ca sa treci peste clipele grele care apar in viata,merita si e bine sa ai pe cineva langa tine si la bine si la greu! O seara frumoasa iti doresc!:)

  1. Știu că vorbești din experiența unui om care și-a dus până la capăt căsnicia, dar e ceva firesc ca partenerii să ajungă separat la linia de sosire. Sănătate multă și ani frumoși în continuare, dragă prietenă! 🙂

 9. Trebuie menținut un echilibru, evident, ceea ce nu se poate face întotdeauna – depinde de factori diverşi, fiecare caz în parte are o problematică specifică… Folosind o sfântă limbă de lemn. Şi eu am trecut printr-un divorț, încerci să tragi concluzii, uneori nu le tragi, mergi mai departe. Am cunoscut-o pe Geanina, trecută şi ea, la rându-i, printr-un divorț. E un subiect delicat acesta abordat de respectivul articol, nu există o rețetă perfectă. Zic.
  Gânduri bune, Petru! 😊

  1. Echilibrul e esența în toate, dar e mai greu să găsim acest echilibru, fiecare dintre noi având alte unități de măsură și o obiectivitate mai mică sau mai mare. Nici măcar experiența mai multor ani sau a mai multor căsnicii nu garantează succesul unui mariaj, pentru că, așa cum bine spui, sunt foarte mulți factori de care depinde o bună înțelegere.
   Să fii iubit și mereu iubitor, Cristian! 🙂

 10. Salut Petru ! 🙂
  La cele 9 adevăruri despre căsnicie postate de cei/cele de la ” Graiul Maramureșului ”
  aș adăuga și eu două :
  1) CĂSNICIA cu de-a SILA, nu se ține……………………..
  2) ” Unde DRAGOSTE nu e, NIMIC nu e ” !!! 🙂 😦 🙂

  În rest, TRĂIASCĂ ” pomanagii” !!! 🙂 🙂 🙂
  Weekend plăcut prietene din nord ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  1. Salutare, Alioșa! 🙂
   Sfinte regulile adăugate de tine, dar cu toate astea nu-s respectate nici ele prea des. Vedem atâtea căsnicii în care partenerul e tratat ca o slugă sau altele în care dragostea e doar pentru banii care rezultă prin căsătorie. 😦
   Am fost și am luat aminte de pomanagii noștri bogați! 😉
   Să auzim numai de bine, prietene dunărean! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.