Matul lui Legal

Povestea unei victorii frumoase și rapide

1. e2-e4… Du-te două câmpuri în față, soldat al regelui, și poartă în tine credința că poți ajunge până la capătul terenului de bătaie, transformându-te într-o nouă regină pentru Majestatea Sa și, implicit, pentru tabăra pe care-o slujești cu credință.

1… e7-e5. Dar pionul adversarului răspunde cu același curaj, blocându-i intenția de a mai înainta și luând sub control două câmpuri centrale, foarte importante din punct de vedere strategic.

2. Cg1-f3… Cavaleria e cea mai eficientă în deschidere, iar calul regelui trebuie să iasă primul la atac, amenințând capturarea ostașului de culoare neagră.

2… d7-d6. E nevoie de un sprijin pentru a pionul din avangardă, iar ostașul din fața reginei pare cea mai bună soluție.

3. Nf1-c4… Ofițerul regelui alb țintește cel mai vulnerabil punct din preajma regelui advers, f7.

3… Nc8-g4. Nici ofițerul reginei negre nu se lasă mai prejos, țintuind pe loc calul alb, care devine o pavăză pentru propria regină.

4. Cb1-c3… E timpul ca și al doilea cal să intre în lupta pentru centru.

4… Cb8-c6. Cam așa s-a gândit și negrul, doar că e cu o mutare importantă în urmă.

5. h2-h3… O mișcare pregătitoare pentru spectacolul care urmează. Încă sunt șanse pentru negru să evite dezastrul.

5… Ng4-h5. Ofițerul negru se retrage un pas, considerând că-i mai bine să-și păstreze amenințarea indirectă asupra reginei. Nu a prevăzut surpriza.

6. Cf3:e5!… Uimitor! Calul capturează pionul central, lăsând propria damă la cheremul ofițerului. Cine poate rezista unei astfel de oferte?

6… Nh5:d1. Albul a rămas fără cea mai puternică piesă, și numai o minune poate întoarce soarta partidei.

7. Ncu:f7+… Câmpul cel mai asaltat al inamicului a căzut sub atacul nemilos al ofițerului, sprijinit de cal. Oare e grav?

7… Re8-e7. Singurul câmp de salvare a regelui negru. Dar…

8. Cc3-d5#… De data asta, șahul celui de-al doilea cal e decisiv, aducând matul și victoria albului.

Știu că unii dintre voi nu au jucat niciodată șah și nu o să înțeleagă mare lucru din aventura de mai sus. Să mă scuzați, dar nu m-am putut abține, amintindu-mi de multe alte bijuterii de acest gen, mai simple sau mai complicate. Legal a fost un campion din secolul XVIII, care a dat numele acestui mat, inițial în 7 mutări. Eu am avut șansa să parcurg această partidă de pe băncile școlii gimnaziale, fapt care mi-a oferit posibilitatea să o pun în practică de mai multe ori sau să evit această capcană, când era cazul. Desigur că mai sunt și alte maturi și combinații celebre, la fel de captivante și periculoase pentru cei neavizați. Fiecare poate avea câte un tâlc pentru viața reală. Morala care răzbate din Matul lui Legal ar fi să cugetăm bine înainte de a accepta daruri ce par atât de tentante.

 

33 thoughts on “Matul lui Legal

 1. Tare. 🙂 Joc şah, ţin minte că ţi-am mai spus asta, dar la un nivel mediocru. Tu eşti maestru. Mă mai prostesc din când în când, deşi mi-ar fi plăcut să stăpânesc mai bine această artă a războiului în 64 de pătrate. Dacă timpul îmi va permite voi lua fiecare mutare în parte ca să văd şi eu cum evoluează această bătălie pe care ne-ai prezentat-o…

  Gânduri bune la sfârşit de săptămână, Petru!

  1. Îți mulțumesc pentru compliment, dar de la mine până la maestru mai e cale lungă. Ultima evaluare mi s-a făcut acum vreo două decenii și aveam doar categoria I. De atunci nu am mai jucat în turnee naționale, iar asta face ca valoarea să scadă. Îmi rămâne, însă, pasiunea la fel de mare ca în tinerețe. 😉
   Duminică din cele mai plăcute, Cristian! 🙂

 2. Ziua bună, dragă Petru! Și felicitări pentru această pasiune atât de frumoasă. Un sport al minții, o „artă a strategiei, logicii, gândirii”. Ar trebui să se facă și la școală, de la cele mai mici clase. Copiii ar avea numai de câștigat și ar învăța să gândească… strategic.
  Recunosc că nu am mai jucat de mult timp șah. În copilărie făceam campionat pe stradă și toți copii erau pasionați de acest joc fascinant.
  O să încerc să pun pe tabla reală piesele și să văd jocul de mai sus cum s-a desfășurat.. pe viu, ca să-i admir mutările.
  Numai bine și un sfârșit de săptămână tare frumos! 🙂

  1. Guvernanții care s-au perindat ne-au tot promis că se va introduce șahul în școli, dar ne-am obișnuit să nu-i mai credem. Așa cum am mai spus cu alte ocazii, șahul ar fi de mare ajutor copiilor, pe lângă divertismentul și spiritul de competiție. El inoculează și dezvoltă gândirea logică, precum și capacitatea de a stabili prioritățile, atenuând tendințele de violență fizică.
   Mult succes în revenirea pe tabla cu pătrățele, dragă Alex! 🙂

 3. Nu am jucat în viaţa mea nici măcar un joc. Intuiesc că șahul este un joc care necesită inteligenţă. Doar tabinet mai jucam, foarte rar. Respect jocurile și jucătorii, chiar dacă nu particip. Te salut cu inima, Petru!

  1. Niciodată nu e prea târziu să începi, George! Dacă nu neapărat șah, măcar câte o canastă sau bridge. Păcat că eu nu prea am cu cine juca, nici măcar cărți sau remy. 😦
   Să fii iubit și mereu iubitor!

 4. Nu joc şah, Petru (am jucat în adolescenţă, dar la un nivel vai de mama lui), dar mi-a plăcut scrisul.

   1. Joc și din alea, dar am început să o las mai moale, mi-am găsit alte preocupări.

 5. Acest fel de-a da MAT , este valabil cand joci impotriva unui bididiu plin de el si care se da mare sahist si-i stiut ca in afara lui , mai exista inca cateva moduri de-a incheia rapid o partida de impins lemne . Repet : cu-n bididiu ! Impotriva unuia versat , impotriva unuia care-si calculeaza si mutarile lui dar si cele pe care le vei face tu ca adversar in zeci de variante , INAINTE de-a muta macar …impotriva aluia , chiar n-ai sanse nea Petre nici cu Legal si nici macar cu…Ilegal ! Iti spun asta ca unul care , atunci cand are timp si drum prin Cismigiu sau Carol { fost Libertatii } , imi rup de la gura cativa leusteni { ca doar nu-ti inchipui cumva ca aia joaca pe moca sau de amorul artei 😡 } si m-asez la masa cu gandul de-a mai pune ceva inapoi in portofel sau macar de-a ramane cu ce am , dupa terminarea partidei 😉 . Iti doresc o duminica cat mai senina si cu multa , multa sanatate nea Petre !

  1. Nu credeam că ești un jucător atât de versat, nea Marian! Mi-ar plăcea să ne duelăm în câte o partidă, măcar prin intermediul internetului. Poate ni s-au încrucișat drumurile în Cișmigiu, prin anii ’70, când aproape că nu lipseam o zi de la Colțul Șahiștilor din renumitul parc. Ai dreptate, matul lui Legal se ivește foarte rar, și numai când întâlnești un începător sau un jucător neatent. Dar mai sunt foarte multe capcane în deschidere sau în final, pe care nu strică niciodată să le avem în memorie. Eu am dat doar un exemplu mai spectaculos și mai renumit. Din partea mea, cele mai frumoase gânduri și urări!

   1. “Versat ” …merci mult dar , este…prea mult , chiar si pentru egocentricul din mine nene Petre 😀 😀 😀 ! Mai degraba sunt omul momentului , tipul care ataca doar de dragul atacului si ma intereseaza mai degraba un mat rapid decat sa stau sa elaborez fel de fel de mutari , care mai de care mai sofisticate . Iar in unele cazuri , prefer chestia aia pe care , nici un sahist adevarat n-ar recunoaste-o : cel mai destept…cedeaza primul ! 😉 Respect , o duminica cat mai placuta in continuare si…merg mintenas sa ma amuz la bancurile spuse de matalutza ! 😎

 6. Buna dimineata! Petru
  O duminica binecuvantata !
  Sah ,am invatat in scoala primara de la prof. de sport ,iarna in special nu faceam sportul afara si pe vremea mea nu erau ca acum sali de sport , ne invata diferite jocuri ,tintar ,sah,etc. dar eram cea mai tare pe vremea aceea la sah ,acum mai joc cateodata cu calculatorul si uneori ma bate 🙂 🙂 imi place si rummy
  O cafeluta calda sa iti prinda bine !

  1. Săru-mâna și bună dimineața, Anușka!
   Țin să te felicit pentru performanțele din tinerețe și perseverența de acum în ale șahului! Și eu joc aproape zilnic cu calculatorul, cu programul Titan, în fața căruia am un procent de 65% victorii. La programul Fritz, foarte rar reușesc să câștig sau să fac remiză.
   Mare mulțămire pentru cafea și multe urări pentru o zi cu bine! 🙂

 7. Felicitări, Petru! Cred că jocul de șah la nivel de maestru a influențat într-un mod specific&personal modul în care-ți construiești acțiunile narative 🙂

 8. Ce dragut esti Petru, tu care esti profesor in ale sahului, ce sa spun eu, care nu am jucat niciodata ??? Musai trebuie sa luam lectii , dar macar o sa-ti tinem pumnii cand vei avea concurs de “Ziua Nationala”, bafta !!! 🙂

  1. Șahul se poate învăța și din cărțile scrise de mari maeștri. Eu așa am făcut, plus că pe atunci aveam mereu cu cine pune în practică învățăturile. Astăzi, rar mai vedem tineri care au răbdarea să se aplece asupra acestui joc. Mulțumesc mult pentru urări, dragă Mica! 🙂

 9. Petrica, deja m-ai provocat. Ce te dai asa de mare? Te provoc la o partida de sah, ca sa-i razbun pe toti de aici, care spun ca nu stiu sa joace sah. Poate nu te voi bate, dar te voi enerva cu siguranta. Ai jucat sah vreodata cu o persoana nevazatoare? Iti recomand sa nu pierzi ocazia, daca ti se va ivi. Merita experienta si daca vei pierde. Te asigur ca nu te vei putea concentra la joc. Ramai stupefiat de cata memorie pot sa aiba plimbandu-si doar odata mainile peste tabla de sah. O seara minunata!

  1. Accept provocarea cu mare plăcere, deși sunt sigur că n-o să-mi fie ușor. Să știi că am jucat șah cu persoane nevăzătoare și am câștigat cu greutate, de parcă nici nu ar fi avut acest handicap. Trecând peste modestia ce mă caracterizează ( 😀 ), te informez că am jucat un simultan cu patru jucători, fără să mă uit pe table. Am câștigat toate partidele! Acum, însă, nu cred că aș mai reuși.
   O săptămână rodnică îți doresc!

   1. A fi modest nu inseamna, neaparat, a nu te lauda, ci a-ti recunoaste defectele in egala masura cu calitatile. Pregateste-te! Eu joc foarte bine sah. Cunost cum se fac mutarile. Unde nu voi sti, te voi intreba.

 10. Salut Petru ! 🙂
  Felicitări pentru postarea ” MATUL lui LEGAL ” ! 🙂
  Sincer, NU știam de acest ” MAT ” destul de rapid și ca urmare,
  am scos pagina la IMPRIMANTĂ ,în zilele următoare voi scoate ” ȘAHUL ” de la ” naftalină ” ,
  voi EXERSA până ce voi REȚINE toate MUTĂRILE iar după aceea…………………,
  fuga-fuguța la Clubul Pensionarilor unde se joacă ȘAH din PLĂCERE
  și-i voi ” BATE ” pe toți !!! 🙂 🙂 🙂
  Seară faină,
  Alioșa ! 🙂

  1. Salutare, Alioșa! 🙂
   Mă bucur că ești interesat de această combinație și îți doresc să o memorezi bine. Deși nu cred că o să găsești imediat ocazia de a o aplica, având în vedere spectrul larg de deschideri și gradul diferit de pregătire a potențialilor parteneri. Dar nu se știe niciodată. 🙂
   O zi cu bune și cu frumos în jurul tău, Sandule! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.