Diferențele dintre dragoste și obsesie

1. Vrea să fie în contact în mod constant cu tine. Dacă partenerul tău dă mesaje și te sună de o mie de ori pe zi și are nevoie să știe unde ești în fiecare secundă a vieții tale, nu este vorba despre dragoste. Este evident că nu are încredere în tine și că tot ceea ce vrea să facă este să te controleze.

Imagini pentru imagini cu îndrăgostiți

2. Este gelos. Dacă trebuie să răspunzi la un milion de întrebări de fiecare dată când ieși împreună cu prietenii tăi și dacă orice ieșire fără partener aduce un motiv de ceartă între voi, atunci nu ai parte de un semn al iubirii, ci unul al posesivității.

3. Face mereu lucruri pentru tine. Dacă partenerul tău face multe lucruri pentru tine, chiar dacă nu i-ai cerut niciodată, ar putea fi vorba despre o tactică de manipulare. S-ar putea să își dorească să te simți îndatorată și să folosească acest lucru împotriva ta atunci când simte că e momentul potrivit.

4. Nu îți respectă limitele. Dacă simți că ești neputincioasă în fața insistențelor partenerului, dacă acesta nu ține cont de solicitările tale în mod constant și își dorește să se impună constant în fiecare aspect al vieții voastre împreună, probabil că ar trebui să îți reconsideri implicarea în relație.

5. Găsește motive de ceartă din nimic. Dacă partenerul tău face scene în public pentru a te rușina, dacă își folosește toate mijloacele aflate la dispoziție pentru a te convinge să faci ce vrea, înseamnă că te afli într-o relație foarte disfuncțională.

6. Te urmărește. Poate că unul dintre cele mai clare semne ale obsesiei este că partenerul apare în mod neașteptat la tine la birou, atunci când ești în oraș cu prietenii sau chiar în casa ta. Aceasta este o cale periculoasă, așa că încearcă să nu tolerezi un astfel de comportament în momentul în care ți se pare că deja lucrurile sunt exagerate.

Sursa: Graiul Maramureșului

37 thoughts on “Diferențele dintre dragoste și obsesie

 1. Foarte bun articolul si mare actualitate, draga Petru….ma duce cu gandul la -Dragoste buruiana rea, care-ti frange inima…sfîr, sfîr, sfîr….

  O zi plina de dragoste adevatara ! 🙂

  1. Și buruienile își pot găsi utilitatea, dacă știm cum să le folosim. La fel cum unele plante benefice sănătății, pot deveni otrăvitoare atunci când abuzăm de ele. Mulțumiri pentru melodie, alături de urări pentru un sfârșit de săptămână tihnit, dragă prietene! 🙂

 2. Faine pilde!

  Să-ți mai zic și eu câteva (unele verificate-n timp):

  1. Dacă partenerul nu te caută, nu te sună (nici măcar când știe că ai o problemă – de rezolvat, inclusiv de sănătate), nu-nseamnă că are deplină încredere în forțele/capacitățile tale, ci că nu-i pasă!
  2. Dacă nu face NIMIC pentru tine (nici dacă îl rogi, nici din proprie inițiativă), nu-nseamnă că se bazează pe abilitățile tale, ci că nu dă doi bani pe relația voastră. (aceea nu e relație, dar să nu mai zici nimănui).
  3. Dacă apare neașteptat la birou, nu înseamnă mereu că e …obsedat de control, ci poate că îi era dor.

  Una peste alta, dacă ne luăm după reguli (vezi că și eu am scris azi câteva), n-ajungem nicăieri. Fiindcă un semn mic, dar pur, de tandrețe poate fi perceput drept dorință de control/abuz din partea cuiva care a-ncasat, în timp, numai vorbe aspre, durități ori…simple și îndelungi tăceri.

  Sentiment cu miez bun îți doresc!

  1. Fiecare cuplu are caracterul lui, iar regulile se pot modifica în funcție de personalitatea celor implicați. Sfaturile de mai sus sunt generale și nu strică să le știm, pentru că în multe cazuri s-a dovedit că semnalele enumerate s-au dovedit a fi fundamentate. Trebuie să recunoaștem că iubirea adevărată e foarte rară și necesită sacrificii mari, dacă se impune. Până la întreruperea relației, dacă e spre binele partenerului. Altfel devine obsesie.

   1. Nu cred că sunt de acord cu toate cele, dar nici nu trebuie 🙂 Mie texte din acestea de genul: “draga mea/dragul meu, ți-ar fi mai bine fără mine, deci plec (sau pleacă), nu mă ating”. Sunt doar pretexte…atunci când oamenii se plictisesc. Și se-ndreaptă spre alte zări, la fel de non-cardinale.
    Și, sincer, nu mai știu ce-nseamnă iubire adevărată și neadevărată (deși am folosit și eu termenii). Cred că cel mai potrivit ar fi un echilibru (cum spui), altfel totul se duce de râpă.
    W/e frumos, Petrule, cu oameni dragi aproape, dacă se poate!

 3. Cred că fiecare persoană își poate da singură seama dacă este în relația pe care și-o doreșta sau nu. Pentru că, aș zice eu, noi înșine atragem un anumit tipar de parteneri sau partenere, în funcție de nevoile noastre, conștiente sau nu. Un astfel de articol poate fi de ajutor celor la început de drum în viață și în dragoste…

 4. Obsesia are ceva in comun cu pasiunea; ambele au ceva conotație negativă, temă centrală, dominantă, nu le poți controla, etc. Dar cred ca sunt norocoși cei ce au trăit o pasiune….

 5. Interesant articolul, Petru. Eu cred că nu e tocmai potrivit să ne trăim viața suspectându-ne partenerul/a pentru fiecare gest pe care-l face. Să avem încredere în noi și în intuiția noastră și să acționăm doar atunci când e cazul, altfel am pierde timp, energie și emoții.
  O seară frumoasă îți ! ❤~~~~

  1. E bine să gândim așa cum zici, iar iubirea să curgă ca un izvor lin și neîntrerupt. Dar când intervine dezamăgirea, de care am avut parte mulți dintre noi, începem să ne îndoim de oameni și să regretăm încrederea pe care le-am acordat-o.
   Să fii iubită și mereu iubitoare, Ștefania! 🙂

 6. Ma bucur cand am timp pentru mine cred ca asa doreste fiecare sa aiba un pic de liniste si libertate,daca urmaresti pe cineva in fiecare secunda e insuportabil!O seara minunata iti doresc! 🙂

  1. Ce-i prea mult strică, chiar și în iubire. Multe persoane se plâng că partenerul îi sufocă prin prezența continuă și gesturi copleșitoare. O zi senină și plăcută din toate punctele de vedere, dragă Gabi! 🙂

 7. Nu mi-a pasat decat de mine si familie sa fie bine ,eu am acordat libertate fiecarui membru fara sa-i controlez 🙂

  Buna dimineata! Tuturor

  Buna dimineata! O cafea de la mine si ceva in plus… o imbratisare, un zambet si un gand bun! ❤

 8. Asta e adevărata iubire, când pui mai presus binele celor din jur, iar tu te bucuri de bucuria lor.
  Bună dimineața cu plecăciune pentru cafea și urări, Anușka! 🙂

 9. Interesant și bine de urmărit semnele unor astfel de comportamente. Dragostea, atunci când e dragoste ține de frumos, de bine, de uniune, respect și multe altele. ”Dar unde dragoste nu e/
  Nimic nu e…” Hai că am luat-o razna! Zi faină să ai, Petru! 🙂

  1. Sfaturile și regulile sunt bune, și multă lume care a trecut „prin foc și apă” știe să le dea. Doar că, atunci când suntem îndrăgostiți, nu mai vedem bine și nici nu mai credem în nimic altceva decât în ființa care ne-a fermecat. 😉
   Weekend de toată frumusețea, Dana! 🙂

 10. Unde nu este incredere, iubirea nu isi mai are loc, doar…., asa de…
  Bun articol, toate cele 6 sunt pentru cei ce nu iubesc, parerea mea.
  Libertatea, increderea si Bunul simt nu trebuie sa lipseasca, atunci cand iubim. Din pacate cei ce iubesc mai dau sanse, uneori devin pozitive, insa de regula totul este negativ cand increderea a fost trecuta de prima limita, mai ales cand vine vorba de infidelitate. Am spus toate astea deoarece cele 6 puncte vin dupa ce intervine neincredere, infidelitate si…bineinteles poate fi obsesie fara un motiv motivat. E bine sa fim rabdatori si sa rumegam bine inainte de…
  O zi frumoasa! ☕ 🍀

  1. Răbdarea e mare virtute, cum bine zici, Ileana! Poate că tocmai de aceea o găsim atât de rar, mai ales la tineri. Tocmai aceia care au mai mult timp înainte.
   Să auzim numai de bine și în dragoste! 🙂

 11. Se mai întâmplă… Și e neplăcut pentru cei hărțuiți sau cele hărțuite. Dragoste cu sila nu se poate, din păcate suntem informați că alt cretin a omorât o femeie din motive… sentimentale. Dureros…

  1. Chiar acum a dat la TV știrea cu directoarea de grădiniță ucisă de partenerul gelos. Încă o dovadă că dragostea e de multe ori egoistă, iar ordinele de restricție nu fac doi bani, în condițiile de la noi.

 12. Şi în dragoste ca, de fapt în toate celelalte, este nevoie de echilibru. Unele cupluri se desprt că nu mai au aer, iar altele din nepăsarea unuia dintre parteneri. O seară minunată, Petrică!

  1. Desigur că ai mare dreptate. Echilibrul acesta e însă foarte greu de găsit, mai ales când iubești cu pasiune sau doar ți se pare. Timpul va stabili dacă a fost dragoste sau obsesie, dacă nu va fi prea târziu.

 13. Din cele 6 puncte enuntate este vorba mai mult ca sigur de obsesie. Cand ai de-a face cu un obsedat indiferent ca esti intr-o relatie de casnicie (desi nu ar trebui sa se ajunga la ea dupa cele 6 semne date) sau intr-o prietenie (si in astfel de relatii se intampla) mai bine-ti vezi de ale tale. In situatia data dragostea este departe si pana la urma sa nu confundam dragostea cu iubirea…..Cineva care procedeaza ca-n cele 6 enunturi, nici nu e indragostit e mai mult egoist si posesiv, fereasca Dumnezeu ! Persoane ca acestea ajung si la crima cand apare refuzul sau despartirea sau cand nu te supui sa-i dai mereu dreptate.
  Un sfarsit de saptamana cu bine draga Petru ❗ ❤

  1. Judecând la rece, așa cum faci tu și eu acum, totul pare atât de simplu. La fel ni se pare și când vedem cazuri de acest fel în filme sau în jurul nostru. Doar că iubirea are puteri magice, care ne pot subjuga și suci mințile, încât nu mai deosebim albul de negru. Cei cu rațiune și experiență de viață se mai pot feri, dar tinerii sunt victimele preponderente.
   O duminică senină și îmbucurătoare, Anda! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.