Știați că… oamenii își programează singuri sărăcia?

De unde vin sursele sărăciei? Potrivit psihologilor, există o lege a sărăciei genetice, programate de om. Patru factori influențează sărăcia.

Imagini pentru imagini cu portofele goale

* Gândirea: Murdăria este o manifestare a omului și nu o lipsă de bani. Este mai degrabă o lipsă a mentalității. Mizeria este o manifestare a mentalității corespunzătoare. Și din moment ce murdăria și sărăcia sunt vecine, sărăcia este un fel de mentalitate.

* Mecanismele: Este o rușine să ai o minte devastatoare în capul tău, care inevitabil îți afectează casa, copiii și mentalitatea acestora. Viața trăită prin așteptarea viitorului duce la devastare.

* Cinderella Complex: O mamă a cumpărat o cabană fetelor ei. Fetele au format un complex de Cinderella. Adică erau obișnuite să vadă doar scaune vechi, frecate, case vechi, prosoape și haine zdrențuite. Devenind adulte, ele se temeau să-și cheltuie banii pentru a-și cumpăra ceva. Sărăcia genetică este deja prezentă în celule, sânge, oase. Teama de a cheltui bani pe tine însuți te face cerșetor.

* Programarea subconștientă: Mizeria și sărăcia pot suprima o persoană. Un tip obișnuit care a crescut într-un mediu sărăcăcios este sortit să fie așa.

Sursa: Graiul Maramureșului

54 thoughts on “Știați că… oamenii își programează singuri sărăcia?

 1. Nu sunt convins că cineva care a crescut într-un mediu sărăcăcios este programat să fie aşa. S-au mai văzut cazuri care au dovedit contrariul.

  1. Trebuie să luăm articolul de mai sus ca pe un punct de vedere, pentru că sărăcia poate avea o mie de cauze, unele întâlnite mai des decât cele patru arătate în cotidianul maramureșean.

 2. Aș spune că sărăcia este o stare interioară. Dacă te simți sărac, atunci așa vei și fi. Dar dacă te simți bogat, iar asta poate depinde de factorii la care te raportezi, atunci bogăția va fi a ta. Și nu va fi vorba doar de bogăția interioară, a sufletului, ci și cea exterioară, căci din nou vin și spun, depinde la ce anume te raportezi atunci când îți spui că ești bogat.

  1. Perspectiva sărăciei vine din educația primită, dar și de la societatea în care trăim. Degeaba ai o situație decentă, dacă cei din jurul tău se etalează cu lux și te privesc de sus. Ajungi să crezi că dacă nu ai haine de firmă, telefoane de ultimă generație, mașini scumpe și nu faci excursii în locuri renumite, ești sărac. Acest sentiment poate fi inoculat din școală și te face să lupți toată viața pentru a-l combate.

   1. Cred că trebuie să ne raportăm la cei cu o condiție socială asemănătoare sau identică cu a noastră, iar aici fac referire la studii, funcții și alte asemenea. De asemenea trebuie făcută raportarea și la unele percepte morale, compatibile cu cele proprii. Altminteri compararea este fără fond. La asta ar trebui să acordăm atenție.
    Eu nu mă pot compara cu politicianul corupt sau cu un om de afaceri veros, așa cum nu mă pot compara cu cel care a absolvit studii superioare, eu fiind un simplu absolvent de liceu. Asta ar trebui să vedem și să separăm din cele învățate în școală sau în familie.

   2. Așa ar trebui, dar pentru cei tineri e mai greu de priceput și de urmat. Dovadă stau atâtea depresii sau răbufniri, la care părinții trebuie să facă față.

 3. Bună ziua, Petru ! 🙂
  De obicei, ” Graiul Maramureșului ” le NIMEREȘTE 🙂
  dar , în cazul de față, a precizat prea puține din ” sursele SĂRĂCIEI ” 😦 😦 😦
  Sunt mult mai MULTE SURSE decât cele PATRU 😦
  dar NU le voi enumera pe toate ,
  căci, NU te SUPĂRA frate,
  ” Qui prodest ” ??? 🙂 😦 🙂
  Voi preciza doar una care se VEDE, se SIMTE și se AUDE ,
  chiar dacă nu-i ființă CĂLĂTOARE ci sursă TRECĂTOERE :

  – Este vorba despre NOROCUL persoanei născute dintr-o FEMEIE și un BĂRBAT !!! 🙂 🙂 🙂
  – Nu-i așa ? 🙂
  – Ba DA ! 🙂 O spune chiar proverbul : ” PROST să fii, NOROC să ai ” !!! 😦 🙂 😦
  O zi faină, Petru ! 🙂
  Alioșa !!! 🙂 🙂 🙂

  1. Salutări energice, Alioșa! 🙂
   Nimeni nu are apanajul de a deține numai adevărul, iar Graiul Maramureșului nu face excepție. În paginile cotidianului se regăsesc mai mulți colaboratori, și nu sunt toți la fel de inspirați. Mai ales când e vorba de un subiect atât de complex și dureros pentru români: sărăcia. La care, precum bine ai remarcat, norocul are o mare contribuție. 🙂
   Mult noroc și sănătate îți doresc, Sandule! 🙂

   1. SĂNĂTATE e mai bună decât BOGĂȚIA !!! 🙂 😦 🙂
    Dacă avem SĂNĂTATE, bucuroși le-om duce toate ! 🙂
    Se pare că la tine
    ” IARNA-I grea, OMĂTU-I mare ”
    altfel, cum se explică că n-ai reușit să treci CARPAȚII ??? 🙂 😦 🙂
    Weekend plăcut, prietene ! 🙂
    Alioșa .

 4. Asta voiam si eu sa spun, ca Aliosa! Sunt mult mai multe programari. Avem din frageda copilarie intiparite niste sabloane. Depinde in ce familie am crescut, depinde cine ne-a influentat. Depinde daca am avut un psihic care nu s-a dat batut, ci a cautat programarile pozitive.
  Exemple de sabloane: ca sa ai tot ce-ti trebuie, trebuie sa muncesti din greu. Evident ca cineva care nu a excelat printr-o sanatate buna, cu o conditie fizica slaba, va fi convins ca nu va reusi sa aiba tot ce-i trebuie. Dar sunt si multe exceptii.
  Ca sa fii la un anumit nivel trebuie sa furi. Asta e valabil in Romania dupa 1990. Ca programare, nu ca adevar.
  Nu ma lasa guvernul, cu legile lui etc sa adun si eu niste bani.
  Si nu in ultimul rand, dar vreau sa inchei cu asta, conteaza cat iti e de ajuns. Cand urmaresti sa ai mereu masina noua, telefon nou, masina mai buna ca vecinul, sunt mici sansele sa iti ramana bani pentru ce intr-adevar iti tanjeste sufletul. Si te simti… sarac.

  1. Se întâmplă adesea ca acei copii care au crescut într-o familie săracă, să-și canalizeze toată energia pentru a se realiza material, tocmai pentru ca familia lui să nu trăiască în lipsurile pe care le-a avut el. Această ambiție poate fi înțeleasă, până la un punct, dar dacă acest scop devine o obsesie și îl îndepărtează de ai lui, duce la o viață nefericită și un caracter nociv.

   1. Tot destul de des se intampla ca acei copii dintr-o familie fara posibilitati sa fie convinsi ca nu exista sansa sa isi schimbe destinul. Isi aduc singuri argumente ca nu pot iesi din situatia data. E drept ca isi doresc prea mult…. daca s-ar gandi ca ar fi suficient sa faca pasi mici in directia buna, situatia lor s-ar imbunatati. De aceea pledez pentru o educatie sociala, de la om la om, care sa ii ajute pe toti sa aiba o viata decenta.

 5. Probail cei de la “Graiul Maramuresului” au dreptate cu programarea saraciei, prin felul lor de a fi in viata de toate zilele!!! Am avut atatea exemple pe langa mine, care pur si simplu sau obisnuit sa primeasca, in loc sa_si caute de munca!!! Acum nu_i mai obliga nimeni sa munceasca!!! 😋
  O zi frumoasa si luminoasa sa ai Petru !!! 😆

  1. Un exemplu de sărăcie genetică și mizerabilă îl găsesc și eu la unii cunoscuți. La fiecare chenzină cumpără exagerat de multe alimente, unele dintre ele ajungând apoi la tomberon. Nu își planifică niciodată cheltuielile, iar la sfârșitul lunii cere mereu bani împrumut. Nu obișnuiește să-și spele hainele, ci le aruncă într-o cameră-debara și își cumpără altele de la second hand. Și exemplele ar putea continua.
   Zile cu bogăție sufletească îți doresc, dragă Mica! 🙂

 6. Foarte interesanta abordarea…totusi vs de ultima , sunt atatea s-atatea exemple care o anuleaza…pana la urma totul tine de atitudine, obiceiuri….un lucru este sigur- cel care se plange mereu de lipsa banilor, nu-i va avea niciodata – tine tot de subconstient ! O zi excelenta sa ai, draga Petru ! 🙂

  1. Mulți sau puțini, banii cheltuiți cu chibzuială sunt una dintre condițiile esențiale pentru a scăpa de lipsuri. Dacă mai avem și tăria de a nu ceda ispitei generate de luxul „norocoșilor” din jurul nostru, ispită care poate duce la gesturi imorale și/sau ilegale.
   Să auzim numai de bine, dragă prietene! 🙂

 7. Eu sunt excepţia care întăreşte regula. Dar, dar….. nu uit de unde am plecat şi nici ruşine nu-mi e!

  1. Mă bucur că ești acea excepție de care aveam nevoie. Știam, de asemenea, din povestirile tale, că te gândești cu nostalgie la timpurile și locurile din trecut. Așa cum fac și eu.

 8. Se spune că gândurile pot avea o mare influență asupra vieții de zi cu zi, cu impact pozitiv sau negativ, în funție de modul în care percepem realitatea și ne ”programăm” gândirea.
  Gândurile negative, căutarea surselor din care acestea provin, îndreptarea lor, pot fi de ajutor.
  Nu știu dacă ai înțeles ce am divagat eu pe aici, dar îți doresc o zi bună! 🙂

  1. Gândirea pozitivă e de mare folos și în această problemă. Să privim și de această dată partea plină a paharului, să nu uităm că mulți suferă de foame și sete, iar un de acoperiș deasupra capului nici nu poate fi vorba. Iar sărăcia e mult mai puțin vizibilă atunci când trăim în curățenie și ordine.
   Toate cele bune și frumoase! 🙂

 9. Întotdeauna am văzut bogăţia în familie și nu bani.
  Mă bucur și acum de un măr stricat ori o gutuie, sau o ceapă degerată. Banii sunt o necesitate, dar nu sunt prioritari pentru mine. Discutabil textul, sărăcia este un fenomen actual din totdeauna, că este și programată, am dubii…
  Toate cele bune și o seară cu liniște îţi doresc, Petru!

  1. Textul o fi una din consecințele faptului că prăpastia dintre bogați și săraci se tot mărește, pe măsură ce populația globului crește. Iar în România, o țară clasată tot mai vehement în lumea a treia, diferențele dintre păturile sociale sunt tot mai mari. Cu toate că și la noi se aruncă zilnic tone de alimente, în timp ce spitalele nu au cu ce să-și hrănească pacienții.
   Salutări efervescente și o îmbrățișare călduroasă, George! 🙂

 10. “Este o rușine să ai o minte devastatoare în capul tău”

  “Viața trăită prin așteptarea viitorului duce la devastare.”

  ”Fetele au format un complex de Cinderella. Adică erau obișnuite să vadă doar scaune vechi, frecate, case vechi, prosoape și haine zdrențuite.”

  Aceste chestii sunt mai tari ca perlele de la bac și ca bancurile de duminica asta.

  ”Cinderella Complex” (pe românește Cinderella este Cenușăreasa) este altceva și se poate afla la prima căutare google.

 11. Când Mafia-i la putere,
  Birocratul mită cere.
  Ce să facă sărăcia?
  Stă la colţ cu pălăria…

  epigramă de Mihai Cucereavii din Pledoarie pentru epigramă

 12. Uneori lucrurile vechi au farmecul lor. Cât despre haine…cel mai comod mă simt într-o pereche veche de pijamale. Sigur că acel complex al Cenușăresei m-a atins și pe mine. 🙂 Cred totuși că a fi sărac dar totuși curat, nu e rușinos. Mai rușinos e să fii bogat și murdar în gânduri, casă …

  1. Pe mizeriile din suflet și din casă am vrut să pun și eu accentul. Chiar dacă avem o slăbiciune pentru anumite lucruri vechi, trebuie să le întreținem și să nu exagerăm cu numărul lor. Așa cum nici sufletul nu se hrănește numai cu amintiri. 🙂

 13. Da, oamenii îşi programează singuri sărăcia, fiindcă suferă de complexul corectitudinii: părinţii le-au băgat în cap să nu fure. 😆

 14. Nimic nu mi-a picat din cer am muncit toata viata si cred ca o sa lucrez pana cand ma tin puterile ca asa a fost sa fie!Intr-adevar, mediul in care ai fost crescut te influenteaza sigur,trebuie sa faci calcul ca sa poti rezista si sa nu aluneci pe panta in jos!O seara placuta iti doresc si un weekend minunat! 🙂

  1. Munca e singurul mod cinstit pentru combaterea sărăciei, exceptând norocul. Bine că ești mulțumită și nu ai pretenții irealizabile. Îți doresc să fii fericită și bogată sufletește, dragă Gabi! 🙂

 15. Buna dimineata! Tuturor
  Petru draga la sfarsit de saptamana,
  te servesc cu o cafea buna!

  Banii fac mulţumire, mulţumirea face bucurie, bucuria aduce sărăcie şi sărăcia face minte.

  proverbe aromâne

  Sărăcia este un conducător sigur care duce pe om pe cărarea spre cer.
  definiţie clasică de Sfântul Ioan Gură de Aur

  Sunt semne bune-n România,
  Guvernu-i pus, abil cârmaci,
  Să lichideze sărăcia…
  Şi-i lichidează pe săraci.

  epigramă de Ioan Frenţescu

  Între clase-s bariere
  Cum e cerul cu văzduhul,
  Unii sunt săraci de-avere
  Alţii sunt… săraci cu duhul.

  epigramă de Petre Gigea-Gorun

 16. Bună dimineața, Anușka!
  Cafeaua de azi a avut o garnitură minunată de epigrame reușite, prin care mi-ai redeschis apetitul de a mai scrie și eu, cât de curând. Mulțumesc din suflet și îți transmit cele mai eficiente urări de bine! 🙂

 17. Eu rămân un visător incurabil. Mi-aș dori ca oamenii să nu fie niciodată săraci. Sau măcar să trăiască decent, oriunde s-ar afla. Ar merge aici și melodia lui Ionel Tudorache – “Sărăcie, sărăcie!” ☺ O zi frumoasă, Petru! Numai cu gânduri bune!

  1. O lume fără săraci pare o utopie, dar mi-aș dori-o și eu. Mă gândesc că atunci nu ar mai exista nici oameni bogați și nici ambiția de a avea mai mult decât altul. S-ar chema Rai. 😉
   Să fii iubit și mereu iubitor, Cristian! 🙂

 18. Saracia are multe cauze insa , niciuna dintre ele nu se regaseste in lista de mai sus nea Petre . Insa , daca un “cercetator ” , daca un psiholog nu face in urma unor scremete epocale macar un KKTZEL …insemneaza ca tipu- i constipat rau si , solutia romaneasca la o chestie dintr-astea ar fi aceea ca , trebuie sa manace un KKT proaspat pentru a-l putea elimina pe cel vechi . Fara suparare si , cu respectul cuvenit pentru aia de la ” Graiul Maramuresului ” insa , respectivii psihologi chiar au mancat atata KKT incat s -au constipat si chiar n-ar fi rau daca ar apela urgent la…. “solutia romaneasca ” . Respect onorate nordist !

  1. Îmi amintesc că am mai avut un articol cam pe aceeași temă, preluat tot din Graiul Maramureșului, iar părerea dumitale nu a diferit de cea exprimată acum. E o opinie consecventă și logică, pe care o respect, cu unele rezerve, venite din experiența mea de viață. Sănătate și să auzim de bine, nea Marian!

 19. Interesant articol!
  E bine de retinut, insa creierul depinde si de noi ca Persoana. Oricum mai bine bogat sufleteste decat bogat material si sarac la suflet!
  O seara frumoasa!

  1. Cel mai bine e să fim bogați și sufletește, dar și material. Dar dacă trebuie să alegem doar o bogăție, desigur că am alege-o pe prima. 🙂
   Un sfârșit de săptămână de toată frumusețea, Ileana!

 20. Factorii enumerati influenteaza atitudinile, comportamentul; nu stiu daca decisiv; e bine de stiut si de indreptat cât/când e posibil…
  P.s. M-am gândit că discutia trece in alt plan daca in loc de ‘”sărac” zicem “sărman”…

 21. O tânără a refuzat să iasă la o întâlnire cu un băiat, doar fiindcă a crezut că e sărac și prost îmbrăcat. Dar acesta i-a dat o lecție de viață greu de uitat!
  Îmbrăcată destul de provocator, fata stătea pe o bancă atunci când un tânăr în haine nu tocmai de firmă a abordat-o timid pentru a-i propune o întâlnire.
  Fata s-a enervat și i-a vorbit urât, iar băiatul a dispărut. S-a îmbrăcat în haine de firmă, și-a luat motocicleta și a revenit.
  „Sunt cunoscut pe internet, tocmai mi-am cumpărat o casă cu piscină. Vrei să îmi arăți orașul? Poate vii și la petrecerea mea”

  Apoi, motociclistul și-a dezvăluit identitatea.
  „Îți amintești de sărăntocul de mai devreme, care te-a abordat? Eu sunt ăla”
  Speriată, fata s-a retras.

  Atunci, tânărul i-a dat o lecție de viață despre cum nu ar trebui ca oamenii să se ghideze după aparențe și interese materiale.

  Aceasta povestioara am citi-o mai demult de pe internet in timp ce cautam niste pilde.
  Acum nu cred ca putem sa spunem ca esti sarac pentru ca asa vrei desi multe situatii asta ne demonstreaza la unii oameni. Depinde si din ce unghi privesti saracia si daca stii ca e cel putin de doua feluri, te gandesti cum sa abordezi problema. Poate fi saracie spirituala sau de bani.
  Multa incredere in noi ne trebuie si daca am venit pe lume in saracie nu este obligatoriu sa ne balacim in ea. De noi depinde totul.

  1. Cel puțin pe la noi, bogăția materială e mult mai apreciată decât cea spirituală. E una din cauzele pentru care căsniciile nu durează mult, după o vreme se satură unul de altul, își împart averile, înjurăturile și pumnii, după care își caută o altă pereche, poate tot pe aceleași criterii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.