Fericirea artificială – drogul secolului XXI

Când ai mașină scumpă, lucruri frumoase, o casă scumpă și altele legate de statutul social, începi să te simți de parcă prețuiești mai mult și că te ridici cu un nivel mai sus față de cei care nu au toate acestea. Te uiți la vecinul care are o mașină mult mai ieftină și-ți spui: asta e, pentru că sunt mai șmecher și câștig mai bine. El e sărăntoc, dar eu sunt bogat. Te încălzește faptul că vecinul crede despre tine că ești cool, fiindcă ai mașină scumpă. Te simți mai important.

Imagine similară

Charles de Montesquieu, filozof și scriitor francez, a spus odată: „Dacă noi, pur și simplu, am vrea să fim fericiți, să atingem fericirea, ar fi ușor, dar noi vrem să fim mai fericiți decât ceilalți oameni, asta e practic imposibil, fiindcă nouă mereu ni se pare că ceilalți sunt mai fericiți decât noi”.

În goana după fericirea artificială, oamenii devin ca și drogați, uitând simțul măsurii. Ei își cumpără telefon nou, își cumpără perechi de pantaloni noi, de dirmă, sau mobilă scumpă în casă, de ochii lumii, ca toți cei din jur să vină în vizită și să vadă în ce lux trăiesc. Dar cum toate acestea costă mult, oamenii împătimiți intră în datorii. Se așază pe „acul” creditului în goana după fericire. Viața lor se transformă în minciună. Îi mint pe cei din jur și pe ei înșiși. Iar când băncile nu mai dau credit, atunci și izvorul de veselie seacă, iar aceștia cad în depresie.

Henry Ford spunea: „Nu am de ce să mă cazez la un hotel scump pentru că nu văd sensul să plătesc suplimentar pentru lucruri inutile. Oriunde aș poposi, eu sunt tot Henry Ford. Și acest palton de pe mine – da, aveți dreptate, l-a purtat tatăl meu, dar asta n-are nicio importanță. Pe mine nu mă preocupă părerea celorlalți oameni, fiindcă îmi cunosc adevărata valoare. Și miliardar am devenit pentru că știu să număr banii și fac diferența dintre valorile adevărate și cele false”.

Sursa: Graiul Maramureșului

35 thoughts on “Fericirea artificială – drogul secolului XXI

 1. Asta e esenţa, să ştii cine eşti şi cât valorezi, fără a te crede superior în mic celorlalţi. În final, când plecăm din această viaţă, şi săracul şi bogatul tot acolo ajung.

 2. Se pare că suntem structurați să nu fim fericiti cu ce avem si sa facem continuu comparații. Poate câte un moment de criza reala ( ce bine ar fi sa fiu sanatos sau sa am un acoperiș deasupra capului) ne mai arată ce e important.

  1. Educația își spune cuvântul și în această privință. Dacă am fost învățați să prețuim fiecare lucru pe care îl primim sau câștigăm, vom avea sentimente din cele mai plăcute din lucruri mărunte.

 3. Omul cel mai bogat este omul sanatos,trebuie sa avem timp si pentru noi si cei dragi noua,totul e sa ne simtim bine,goana dupa bani nu aduce decat lipsa de omenie! O seara minunata iti doresc! 🙂

  1. Sănătatea noastră și iubirea celor din jur sunt cele mai mari daruri care ne pot face fericiți. Depinde numai de noi ca să le prețuim. Să fii iubită și mereu fericită, dragă Gabi! 🙂

 4. Ce articol placut s adevarat ,conteaza sanatatea si sufletul curat!
  Binecuvântată să îți fie ziua!
  De la mine gânduri bune!
  Să ai parte de iubire, sănătate, fericire, de tot ce-i mai bun pe lume!

  1. Bună dimineața și săru-mâna pentru vizita atât de plăcută, Anușka!
   Sănătate multă și voie bună îți doresc și eu, o garanție pentru fericirea atât de prețuită! 🙂

 5. Nu degeaba , inainte de a muri , marele Alexandru le-a cerut generalilor sai ca mâinile sale să atârne în afara sicriului, să poată fi văzute de toți.
  “Vreau ca mâinile mele să atârne în aer, goale, pentru a le permite oamenilor să vadă că vom pleca cu mâinile goale, așa cum am venit, atunci când se termină tezaurul cel mai de preț – Timpul.”
  O zi excelenta ! 🙂

  1. Deși nu avem cum să ducem nimic cu noi, după moarte, sunt lucruri pe care le putem lăsa în urma noastră. Și nu mă gândesc la bunurile materiale, ci la cele spirituale, daruri care ar trebui să contribuie la starea noastră de fericire, prin mulțumirea că nu am trăit degeaba.
   Un sfârșit de săptămână fericit! 🙂

 6. Am aflat destul de recent, cam odata cu internetul, sper ca nu prea tarziu, ca fericirea se invata. Incep sa cred asta, dar nu insist, nu as vrea să devin asa curand un pensionar sâcâitor…
  Să ai bucurii!
  P.S.
  In Bucuresti a existat un “institut al fericirii’; nu dau link; prin 2014 se facea promovare:
  ‘ Costul participării la workshop-urile Happy U este de 80 de lei/workshop, iar studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 25%. “

  1. Mă întreb cum de nu mai există acel institut al fericirii, având în vedere cererea de fericire de la noi, și nu numai. Pe de altă parte, arta de a fi fericit ”se fură” pe parcursul vieții, în funcție de educația primită și predispoziția de a învăța din experiențe. Fiecare după caracterul și sensibilitățile sale. Un psiholog bun, poate să ne ajute să găsim calea, dacă noi n-am reușit.
   Să auzim de bine!

 7. Bună ziua, Petre!
  Hm, ce subiect ai atacat!Fericirea! O zi cu soare, o floare frumoasă, o idee bună, un text reușit, o apreciere, un vis pe cale de a deveni realitate, o întâlnire, toate astea pot să-mi creeze o stare deosebită. Simt niște perle albe, strălucitoare ce se rostogolesc câteva secunde, parcă venind de nicăieri și dispărind la fel, undeva în zona inimii. Văd soare chiar dacă e înnorat, capul mi-e limpede, dar sunt pe pilot automat. Timpul parcă stă în loc și în secunda în care realizez că acest ceva se numește fericire, gata! Perlele dispar, dar starea de bine mai rămâne un timp. Dacă acest joc al perlelor ar fi permanent am mai putea descrie fericirea?
  Să ai perle albe, Petre!

  1. Fericirea e un subiect inepuizabil și mereu de interes, oricât l-am dezbate și întoarce pe toate fețele. De aceea nu am putut să rezist articolului din ziarul local, mai ales că mi s-a părut o abordare simplă și convingătoare. Mă bucur că ai o metodă personală prin care găsești fericirea, la fel cum procedez și eu când simt că am nevoie. Mulțumesc pentru perlele oferite în dar și îți doresc să te bucuri de cât mai multe momente de fericire, Erika!

 8. E foarte interesant cu mulţi dintre cei spre care privim poate cu invidie dau de înţeles că viaţa lor nu e perfectă doar pentru că au bani. Unii chiar trec prin drame interioare. Dar noi credem că-s fericiţi pentru că, credem noi, având bani nu le lipseşte nimic. Cât de greşit!

  1. Cred că e mare lucru să fii foarte bogat și fericit cu adevărat, în același timp. Ținând cont de faptul că banii aduc griji, un anturaj de oportuniști și prieteni interesați, precum și pericolul de a fi victima unor răufăcători.

 9. Cred în fericirea alcătuită din lucrurile mărunte, din bucuriile mici – dar dese – care ne înfrumuseţează viaţa. E drept că e complicat să fii cu adevărat fericit dacă nu ai ce să pui pe masă, într-o variantă împinsă la extrem, până şi idealiştii trebuie să aibă un acoperiş deasupra capului şi simt senzaţia de foame. Din păcate, aşa cum spune şi articolul, sistemul de valori al oamenilor s-a modificat radical în ultimii ani. Şi nu în bine. Pe de altă parte, nici nu putem spune că fericirea – aşa cum o vedem noi – trebuie să fie etalonul mondial. Şi fericirea este o noţiune interpretabilă, fiecare având dreptul la propria interpretare. 🙂
  O zi cât mai frumoasă, Petru!

  1. Cam asta e și concepția mea despre fericire. Bucurii mărunte și distribuite de-a lungul zilei, a săptămânii și a anului. Astfel încât și așteptarea lor să devină o stare plăcută, iar momentul împlinirii să fie savurat alături de persoane dragi, pentru a-i spori valoarea.
   Un weekend cu multe momente plăcute, Cristian! 🙂

 10. Interesant și adevărat articol, adus de tine, si publicat de “Graiul Maramuresului” despre “Fericirea artificiala”, și știm ca foarte mulți o cauta, pentru mine contează sănătatea, bucuriile mici, dar și cele legate de copii!!!
  Dragobetele sa_ti aducă un an plin de bucurii, sănătate și multa izbândă în tot ce ti_ai propus!!! Fericire cât cuprinde draga Petru!!! 😆

  1. Copiii sunt un dar menit să ne aducă satisfacția împlinirii și, evident, al fericirii. Mai ales în zilele noastre, când natalitatea scade mereu, iar creșterea urmașilor noștri necesită multe sacrificii.
   Dragobetele, precum și Valentine’s Day, m-a prins tot singur, dar cu gândul la prietenele virtuale de pe blog. 😉 Multă iubire virtuală, dragă Mica! 🙂

  1. Se merge pe ideea că acela care a știut să facă avere este un afacerist inteligent și descurcăreț. Doar că, pe la noi cel puțin, cei mai mulți îmbogățiți sunt infractori necondamnați încă.

 11. Asa cum spun si versurile cantecului :”banii nu aduc fericirea” sunt convinsa ca asa este. Un om inteligent nu-si da valoare in functie de avere ci de ceea ce stie si poate. Am intalnit multi oameni la viata mea datorita meseriei dar am putut sa diferentiez pe cel inteligent si valoros de ceilalti prin prisma modestiei pe care o avea. Fericirea este relativa si depinde de noi sa o avem, nu ne-o da nimeni si nu o gasim decat in noi.

  1. Revin și aici cu aceeași apreciere față de modestie, o calitate care denotă cel puțin o educație aleasă, la care se pot adăuga și altele, cum ar fi inteligența, profesionalismul, o stare materială bună…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.