Tangențial (8)

Întuneric complet. Doar liniștea nu era totală, pe fondul unui sunet îndepărtat și nedefinit se auzeau respirații sacadate, câte un oftat sau o tânguire involuntară. Era pentru a doua oară, într-un răstimp scurt, când își pierdea cunoștința, iar asta îi dădea lui Săndel noi dureri de cap. Ce se întâmplase și unde erau acuma? Își amintea vag cum s-au hotărât să descopere neapărat și cât mai repede secretul dispozitivului din fundul lacului. O nouă noapte petrecută pe mal ar fi însemnat condamnarea la moarte prin îngheț, soarele micșorându-se tot mai mult în urma planetei migratoare.

Imagini pentru imagini cu intuneric

Călin s-a oferit să verifice îndeaproape aparatul cu pricina, exprimându-și bănuiala că ar fi un indiciu spre găsirea fratelui dispărut. A coborât o dată, apoi a doua oară, după care nu a mai apărut la suprafață. Trecând peste fireasca îngrijorare, misiunea nu trebuia să înceteze, iar Sabina era cea care a urmat să se scufunde. De data asta au înotat cu toții până la locul în care se desfășura operațiunea, deși Georgică a trebuit să fie dus mai mult cu forța. Tânăra a zăbovit minute lungi în adânc, dar a revenit la suprafață cu o figură entuziasmată: găsise modalitatea prin care se deschidea o ușă în cutia misterioasă.

Acum se punea întrebarea dacă merita ca toți să-și riște viața intrând într-o gaură necunoscută și plină cu apă. Erau slabe șanse să ajungă într-un loc mai bun, dar alternativa era moarte sigură. S-a supus la vot și, precum era de așteptat, doar Georgică și-a exprimat dorința să fie lăsat pe mal. Prefera să moară de frig, decât înecat pe fundul întunecat al unui lac efemer. Oricum, nu avea nicio șansă, neputând să-și țină respirația mai mult de treizeci de secunde. Doar că nimeni din ceilalți nu voiau să-l lase singur, iar Sibel și Sabina i-au promis că-l vor ajuta. De altfel, după ce tânăra a explicat tuturor felul în care se deschide ușa dispozitivului, ea și cu Georgică au coborât primii.

Restul a fost un coșmar care s-a derulat rapid, în care viața nu avea un preț mai mare decât un pot la un joc de cărți sau zaruri. O decizie riscantă, precedată de un „Doamne ajută!”, după care totul depinde de soartă sau de factori pe care nu îi poți influența și la care poți doar spera că-ți vor fi favorabili. Imersiunea și credința că poarta se va deschide la timp, intrarea în întunericul inundat, alunecarea în abis și expulzarea într-un tobogan ce-i transporta spre necunoscut. Loviturile inevitabile și senzațiile de nedescris au făcut ca psihicul să cedeze și leșinul să devină anestezic. Atât își amintea Săndel, căpitanul neoficial al echipei.

– Ați ajuns cu toții aici?, încercă el să facă un fel de prezență. Sunteți teferi?

– Eu sunt bine, se auzi vocea lui Titus.

– Ați răzbit și voi?, exclamă o voce ce semăna cu a lui Călin. Mă gândeam eu că o să vă descurcați.

– Puteai să ne aștepți, așa cum a făcut Sabina, îi reproșă glasul lui Sibel.

– Eu cred că mi-am rupt un picior, se tângui Georgică.

– Sabina nu-i lângă tine?, întrebă Titus.

– Bănuiesc că ea e, dar nu mișcă.

– Unde sunteți? Mă duc să văd ce i s-a întâmplat, rosti bărbatul Sabinei, îngrijorat.

A durat ceva până s-au găsit și apoi s-au pipăit pentru a se asigura că sunt aproape unul de altul. Tânăra femeie și-a revenit curând după ce a ajuns în brațele lui Titus.

– Oare unde suntem?, întrebă ea după ce se mai liniști. Nu se poate face cumva lumină?

– Probabil am ajuns în adâncul planetei, după cât am coborât, își dădu cu părerea Călin.

– Măcar nu am murit niciunul, găsi Săndel o consolare.

– În schimb, s-ar putea să murim aici de foame și de sete, completă Călin.

– Să nu ne pierdem speranța, îi încurajă tot Săndel. Trebuie să existe cineva care știe de prezența noastră. Cineva care a construit aparatul de afară și tot sistemul de intrare. Bănuiesc că nici zumzetul ăsta nu vine de la natură, l-am sesizat de când eram pe malul lacului.

Au urmat alte frânturi de dialog, mai mult pentru atenuarea tăcerii și colorarea întunericului. Hainele de pe ei începeau să se usuce, iar temperatura din jur era acceptabilă, la aceasta contribuind pardoseala călduță dintr-un material ce părea plastic dur. Așteptarea le-a fost răsplătită după un timp îndelungat, când parcă a început să se lumineze de ziuă. O lumină albă ce creștea în intensitate și a cărei sursă nu putea fi ghicită, oricât se străduiau. După ce intensitatea ei a atins doza normală, în fața lor a apărut un om, ca ieșind din peretele din față. Uimirea grupului lor a atins cota maximă când și-au dat seama că semăna perfect cu Călin, doar că avea o vânătaie în frunte. Însă au dedus că trebuia să fie fratele lui geamăn, Albert, presupus înecat și dispărut. Era un motiv de mare bucurie să știe că au fost salvați de unul de-al lor și nu de niște ființe ciudate, pentru cine știe ce scopuri obscure.

33 thoughts on “Tangențial (8)

    1. Așa cum preconizezi, totul e posibil, pentru că nu suntem decât pe la mijlocul povestirii. Nădăjduiesc să găsesc continuări cât mai surprinzătoare, așa cum se cade unei ficțiuni.
      Mulțumesc frumos pentru comentariu, Anușka! 🙂

  1. Uneori suspansul pozitiv ne îndeamnă la supoziţii iar răbdarea ne este frumos pusă la încercare. Ce va urma, fiecare cititor intuiește în felul lui, însă adevărul acestei povești minunate, doar tu îl cunoști, dragă Petru!
    Mulţumesc frumos pentru punctualitatea fiecărei sâmbete, pentru întâlnirea cu noi. Numai de bine și frumos să ai parte, Petru!

    1. Mă bucur să știu că unii dintre cititori încearcă să ghicească caracterul personajelor și să anticipeze acțiunea. Dar recunosc și că sunt încântat să-i surprind cu altă continuare sau o latură necunoscută a unor eroi.
      E plăcerea mea să fiu punctual în orice, dar mai ales într-o întâlnire virtuală cu prieteni ca tine, George!

  2. La inceput m-am oprit, insa, cu teama am continuat si nu am regretat. Faci in asa fel incat cititorul sa nu poata fi intrerupt din citit 😉 e de bine! Felicitari!
    Astept continuarea cu nerabdare!
    Noapte linistita! 🍀

    1. Îți sunt recunoscător că ai avut încredere în mine și ai continuat lectura. Promit să nu te dezamăgesc până la capăt, chiar dacă aparențele or să-ți dea altă impresie. 🙂
      Duminică revigorantă, Ileana!

  3. Seara buna, Petru ! 🙂
    ” Tangential”
    – Dinamo Bucuresti va juca in “play out ” 🙂 🙂 🙂
    pentru evitarea RETROGRADARII 🙂 🙂 🙂
    – maine este DRAGOBETELE asa ca……………,
    La Multi Ani de DRAGOBETE ! 🙂

    sa ai in CASA zeci de FETE,
    cu par scurt dar si cu plete,
    desculte sau in ghete,
    frumoase si cochete,
    dar musai DESTEPTE !!! 🙂 🙂 🙂
    Aliosa ! 🙂

    1. Bună dimineața, Alioșa, cu mare mulțămire pentru ultimele știri din fotbal! 🙂
      Ieri, de Dragobete, nu am avut parte decât de o singură prezență feminină, vecina Monica, bucătăreasa și menajera care mă ajută. Dar nu mă plâng, ci mă bucur că am petrecut două ore de dialog plăcut, cu zâmbete și vești bune. 🙂
      Pentru azi, îți doresc o zi de toată frumusețea, numai cu voie bună, Sandule! 🙂

  4. Palpitant,am citit cu mare curiozitate unde ajung personajele dar sper ca o astepta o lume interesanta,astept cu nerabdare continuarea! Un weekend minunat iti doresc!:)

    1. La o lume interesantă mă gândesc și eu, dar asta implică și niște pericole pe care personajele trebuie să le depășească. Mulțumiri alese și urări din cele mai eficiente, dragă Gabi! 🙂

    1. Săru-mâna de dimineață bună, cu mare recunoștință pentru urări și cafea, Anușka!
      Să-ți fie duminica o oază de odihnă și plăcere, alături de cei mai frumoși și îndrăgiți oameni! ❤

  5. Întotdeauna am citit cu plăcere textele în care aventura ocupă primul loc, iar textele tale, Petru, sunt un exemplu sugestiv în acest sens. Place fiecare episod, am mai spus-o. Mulţumesc pentru acest răgaz literar. Duminică frumoasă!

    1. Aventura e domeniul în care îmi place și mie să mă desfășor, ca într-o partidă de șah în care combinațiile pot fi imprevizibile și la orice pas. Îți mulțumesc de fiecare dată pentru comentariile onorante și mobilizatoare, Cristian! O săptămână cu multe realizări!

  6. Foarte interesante şi palpitante episoadele tale scrise , doar că ne laşi tocmai când este mai interesant şi trebuie să aşteptăm episodul următor. Asta înseamnă să creezi suspans, nu? Să ai o duminică frumoasă, Petru!

    1. Uneori e o coincidență – pentru că am în plan un anumit număr de cuvinte -, dar alteori chiar intenționez să închei cu o doză de suspans. Fapt care îmi dă și mie un timp de pregătire pentru dezvăluirile necesare. Îți doresc să treci cu bine peste zilele acestea de iarnă, Viorel!

      1. Mulţumesc, Petru. O să stau în casă, la gura sobei, cu gândul că apropiata primăvară va alunga rapid anunţata zăpadă bogată. O zi bună şi ţie!

  7. Frumos curge fictiunea ta. De data asta parca-i mai bine pregatit suspansul si nu-ti da posibilitatea sa renunti, te indeamna : hai, hai ca e tot mai interesant ! Succes pe mai departe si sa ai idei tot mai bune mai ales ca-i doar pe la jumatate. ❤

    1. Sunt încântat de frumoasele tale cuvinte și foarte bucuros de revenirea ta, Anda! Să fie de bun augur și să ne molipsești mereu cu buna ta dispoziție, dragă prietenă! ❤

    1. Mulțumesc frumos pentru aprecierile tale și toată admirația pentru că te-ai încumetat să reziști unui protest pe așa o vreme. Exemplu ce ar trebui urmat de cât mai mulți români. 🙂

  8. Ce frumos a apărut fratele geamăn Albert, bucuria grupului eșuat pe o alta planeta, este mare, mai ales ca sunt toți în viata, chiar dacă Georgică avea piciorul rupt, Sabina si_a revenit și ea, ma gândesc ca vor fi uniți în continuare, sa ajungă la liman!!! Scris frumos, felicitări Petru!!!

    1. Trebuia să-l găsim și pe fratele pierdut, mai ales că o pereche de gemeni poate adăuga un farmec aparte oricărei povestiri. Mulțumesc frumos pentru frumoasele aprecieri și îți doresc o zi de marți cu multă căldură în inimă, dragă Mica!

  9. No, eu nu prea ştiu care cu care votează aici, dar mă bucur că au ajuns la căldurică, şi la lumină, şi s-a întors şi fratele geamăn. Pentru mine se poate termina, ca mie mi-e teamă de necunoscut. Stau cu frica-n oase că apare vreo aschimodie si cum eu citesc, în general noaptea, rişti să mă ai pe conştiinţa. Mai bine ai pune lângă titlu atenţionarea: “lecturarea acestui episod, vă poate afecta emoţional”. No, nu te supăra, no! Hai, să te mângâi pe chelie, să-ţi tracă.

    1. M-ai pus în încurcătură cu anunțul în stil CNA. Mă tem că dacă îl pun, nu o să mai citești episodul și ai să pierzi șirul evenimentelor. Iar eu voi fi lipsit de comentariile atât de plăcute din partea ta. 🙂

    1. Sunt onorat și recunoscător de interesul pe care îl arăți povestirilor mele. De fapt e gând la gând cu bucurie, pentru că și pe mine mă atrag cele postate de tine.
      Mi-ar plăcea să nu ne formalizăm, ca să nu par prea bătrân, Rodica. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.