Celor două jumătăți

Am fost provocat de cineva la niște versuri închinate celei mai mari însușiri ale femeii, aceea de reproducere. După ce, persoana care vrea să rămână anonimă, a compus versuri dedicate însușirii de însămânțare pe care o are bărbatul. Iată ce a ieșit din această colaborare:

LUI (autor nedivulgat)

Pilon al omenirii, de viață purtător,
Tu porți sămânța vieții, miracol sau mister
Tu-ncununezi iubirea și-i dai aripi de zbor
Să guverneze sacru între pământ și cer.

Cu forță și tărie iubirii dai avânt
O faci o rugăciune când e curată, pură,
Dar poți să faci cenușă, purtată doar de vânt,
Când faci păcat și-mprăștii în juru-ți numai ură.

Deși tu porți sămânță a omenirii-ntregi,
Un zeu te face omul cu sufletul curat.
Poți zămisli în lume doar împărați și regi
Sau poți să fii un vierme de intri în păcat.

Imagini pentru poze cu îndrăgostiți

ODĂ FLORII OMULUI (contribuția mea)

Tu, floarea cea mai ascunsă,
Fără martori și lumină,
Doar de dragoste pătrunsă,
Înflorești o dată-n lună.

Iar atunci, când simți fiorul,
Și cronometrul te sună,
Atragi polenizatorul
Cu sămânța cea mai bună.

Și-l provoci la luptă dreaptă
Pe falnicul cu tărie,
Ce-n strânsoarea-ți delicată
Va fi stors ca o lămâie.

Din sămânța cucerită,
Atrasă s-ajungă-n față,
Numai celei ce merită
O să îi oferi tu viață.

Și minunea se produce:
Timp de nouă luni de zile
Tulpina-ți va reproduce
Un urmaș ce-l chemi „copile”.

51 thoughts on “Celor două jumătăți

 1. De data asta (şi sper să nu te superi) îi dau întâietate anonimului, că ţie ţi-am tot spus şi-o să-ţi mai spun că ai talent cu carul.
  Anonimule, ai condei bun la vers şi muză darnică! Înţeleg dorinţa de a rămâne anonim, dar să nu rămâi în umbră. Nu ştiu, poate vrea Petru să mai găzduiască şi altele, poate mai faceţi astfel de jocuri cu replici în strofe. Că e păcat să fie doar atât.
  Zi frumoasă, Petru! Frumoasă joacă!

  1. Niciodată nu m-am supărat de critici, cu atât mai puțin de observații pertinente. Și eu îi apreciez talentul anonimului, ba chiar îi mulțumesc pentru că mi-a dat o temă frumoasă de abordat în versuri. Reușite sau nu, sunt gândurile mele și ale lui, pe care mi-am permis să le fac publice, în speranța că rezonează cu concepțiile a cât mai multor căutători în jumătatea pe care o visează.
   Săru-mâna cu mare recunoștință și urări din cele mai bune, Potecuță.

 2. Hai fratilor ca – voi poetii in primul rand – prea le ridicati in slavi pentru….NIMIC !!! Care-i meritul lor , imi poate spune cineva ? Pot zamisli si singure copii fara aportul…cuiva de alt sex ? Ce dracu s-ar face daca ar fi singure pe Pamant , si-ar face copii din…plastelina sau din pamant rosu , precum a facut Dumnezeu cu Adam ??? Pentru a fi sincer , ” contributia” dumitale , mi-a placut mult decat cea a ” oponentului ” { asta prea le inaltza un imn de slava } mai ales acolo unde spui : “Iar atunci, când simți fiorul,
  Și cronometrul te sună,
  Atragi polenizatorul
  Cu sămânța cea mai bună.

  Și-l provoci la luptă dreaptă
  Pe falnicul cu tărie,
  Ce-n strânsoarea-ți delicată
  Va fi stors ca o lămâie.

  Din sămânța cucerită,
  Atrasă s-ajungă-n față,
  Numai celei ce merită
  O să îi oferi tu viata ” Este…sexi , este aproape lasciva { asta ca sa nu zic…altfel 😉 😎 } nea Petre si pentru asta , RESPECT SI STIMA !!!!!

  1. Domnule Marian, îmi amintesc că acum ceva vreme aţi dat o replică unui comentariu lăsat de mine pe acest blog şi asta mă face să cred că nu vă veţi supăra că-mi permit şi eu să o fac. Şi mă gândesc că nici Petru nu se va supăra. “Imnul de slavă” al anonimului nu e înălţat femeilor. Scrie şi Petru că “persoana care vrea să rămână anonimă, a compus versuri dedicate însușirii de însămânțare pe care o are bărbatul”, scrie şi “LUI” la începutul poeziei.

   În rest, aveţi dreptate. Fără un bărbat şi o femeie nici poeziile astea nu ar fi existat, că n-ar fi avut cine le scrie, nici dumneavoastră nu aţi fi putut comenta, nici eu să vă dau replica asta. Deci da, singure nu am fi putut face asta.

   Pentru orice eventualitate, replica asta vine doar ca să vă fac atent că oda e închinată domnilor. Nu eu sunt anonimul, nu ştiu cine e, nu sunt avocatul şi nici purtătorul de cuvânt al nimănui. E doar o mică atenţionare.

   1. @ Poteci de dor Evident ca nu ma voi supara insa – cu permisiunea lui nenea Petre fireste – am sa va intreb stimata prietena virtuala : DA’ CUI MA ROG ??? “Pilon al omenirii, de viață purtător,
    Tu porți sămânța vieții, miracol sau mister
    Tu-ncununezi iubirea și-i dai aripi de zbor
    Să guverneze sacru între pământ și cer.” Astea-s dedicate Elenei Ceausescu { nu ma-ndoiesc ca la vremea respectiva ar fi facut furori } Elenei Udrea sau madammei Dancila cumva ??? ” Pentru orice eventualitate, replica asta vine doar ca să vă fac atent că oda e închinată domnilor.” Sincer sa fiu…chiar n-am vazut unde este referirea la….”domni ” iar daca dumneavoastra , aveti privirea mai agera decat o am eu…va rog ajutati orbul din mine dandu-i lumina . Sa nu uit : v-am bantuit o vreme blogul { chiar si-acum am acest obicei } si…IMI PLACE CUM SCRIETI DECI : RESPECT POTECI DE DOR !!!

   2. @Poteci de dor Bine ca mi-am amintit la vreme : FELICITARI PENTRU “PREA PLIN DE PREA NIMIC ” CACI , DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE { chiar daca se aseamana la ritm si topica cu scrierile lui AP } ESTE EXCEPTIONALA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   3. Vă mulţumesc mult, mă bucur că vă place! Asemănarea nu e intenţionată în sensul că nu am stat cu o poezie semnată de AP în faţă când am scris. Mă onorează mult comparaţia. Nu ştiu dacă o merit. Dar mă bucură!

   4. @Poteci de dor Desii este scrisa in stilul absolut inconfundabil al lui Eminescu , ” Dulce resemnare ” , nu doar ca mi-a placut dar…am si invatat-o pe de rost iar tipii cu care mai ” imping lemne ” pe la carciuma din coltzul strazii , cand le-a recitat-o au tras aceeasi concluzie : ASTA-I EMINESCU FRATE !!!! Alte felicitari care , sper din toata inima sa nu te supere caci , ce-i parea mult … Nu ma pricep cum s-o fac dar , mi-ar fi placut al dracului de mult , s-o plasez la Cristian Lisandru pe blog caci , nu ma-ndoiesc de faptul ca acolo ar fi fost apreciata la justa-i valoare . Intrebare : te-ai gandit sa publici , pe hartie , nu doar pe blog si-apoi pe NET ??? Crede-ma , nu-ti va pare rau , scrii absolut DUMNEZEIESTE !!!

  2. Să nu neglijăm că propunerea ar putea veni din partea unei persoane de sex feminin, deci ar fi de admirat gestul acesta față de bărbați. Asta nu-l caracterizează ca oponent, ci partener într-o odă adusă Omului în sine, pentru victoria lui în dominarea planetei și în dobândirea cunoștințelor necesare. Nea Marian, știu că ești bine intenționat și îți apreciez contribuția, de multe ori foarte logică, dar și amuzantă, la fel de bine primită. De aceea îți mulțumesc mult și sper să înțelegi că versurile sunt scrise cu toată dragostea față de Om, indiferent că-i bărbat sau femeie. 🙂

   1. Ei bine onorate nordist dar…asta-i altceva , asta-i cu totul si cu totul altceva si-ti multumesc prea plecat pentru lamuriri ! “Om, indiferent că-i bărbat sau femeie.” Asta-i tot cea ce conteaza !!!

 3. Chiar daca ma vor huidui vizitatoarele dumitale…nu-mi pasa : AZI ESTE JOI…S-A CAM TERMINAT SAPTAMANA !!!!!!!!!!! 😀 😀 😀 😀

  1. Vă răspund aici pentru că mai sus nu-mi mai apare opţiune de reply. În primul rând, vă mulţumesc frumos pentru aprecieri!

   Eu am înţeles aşa din ceea ce a scris Petru şi am pus “citatul” în celălalt comentariu: anonimul “a compus versuri dedicate însușirii de însămânțare pe care o are BĂRBATUL” şi Petru a scris despre femeie.
   Acel “LUI” de la începutul versurilor anonimului înseamnă, din punctul meu de vedere”, că îi e dedicată LUI, adică bărbatului. La felul ordonat, corect şi frumos în care a scris versurile, e imposibil să cred că ar fi putut scrie “LUI Elena, lui Viorica sau lui… femeilor”.

   Dacă eu am înţeles greşit, îmi cer iertare. Cel mai bine ar fi să aşteptăm să vină Petru şi să ne lămurească.

   O zi bună vă doresc!

   1. @Poteci de dor Va sarut mainile respectuos pentru urare si…la randu-mi l-am rugat pe nea Petre sa ne spuna : cine-i ” BIBICU’ ” !? 😉

 4. Versuri foarte reusite despre “mirabila samanta”. Felicitari pentru cel care le a compus , dar si pentru inspiratia ta de a le posta …
  O zi faina sa ai , draga Petru ! 🙂

  1. Chiar m-am gândit la expresia marelui Lucian Blaga, dar nu am vrut să-l copiez, ci mai bine să-mi găsesc metaforele mele. S-ar putea ca acel anonim o să-ți citească aici aprecierea ta, dar îți mulțumesc mult în numele lui.
   O zi cu simfonia mirifică a ploii, precum o simt și eu, dragă prietene! 🙂

 5. Interesant “jocul” schimbului de replici 🙂 Frumoasa idee ! Si versurile-s la fel ! Zi cu zambete si soare, draga Petru ! Hristos s-a inaltat !

  1. Adevărat s-a înălțat!
   Mare mulțămire pentru cuvintele frumoase, dragă Liana! Speram mult la ele, mai ales fiindcă anonimul se temea de o reacție nepotrivită. 🙂
   Să fii iubită și mereu iubitoare!

   1. Nu cred ca s-ar cuveni critici si vorbe urate unui om care scrie. Este important ca SCRIE si nu sta sa carcoteasca pe margine . Multumesc de urari, draga Petru, te mai astept pe la mall 🙂

 6. Nene Petre , fa-ti o pomana si dezvalui identitatea oponentului dumitale ca , mor de curiozitate si-i mare pacat sa se intample asta , taman inainte sa-mi fie platita pensia !!!! 😉 Nu de alta dar , afla nevasta-mea cati gologani iau de fapt si…nu-mi mai face cuvenitele pomeni 😎 😀 😀 😕 !

  1. O sa fac off-topic si se supara Petru… dar nu ma rabda tastatura.. Pana la urma ce conteaza cine-a scris versurile alea ? ca doar nu va duceti sa-l luati la rost sau sa-i dati in cap. nu va plac versurile, nu le cititi – si-atat !
   Si alt off topic – pana la urma tot va afla pensia 😀 Imi cer scuze, Petru 🙂

   1. @Liana Conteaza caci…m-a scos din pepeni !!! Fireste ca nu se va duce nimeni peste el sa-l ia la refec dar ” s-o stim si noi ” , vorba lui nenea…Iancu 😀 ! “pana la urma tot va afla pensia 😀 ” Ei , cu chestia asta…sunt de acord cu dumneata mai ales cand n-oi mai fi eu care, sa-l “cinstesc ” cum se cuvine pe postas . 😀 😀 😀 Sa dea Dumnezeu ca aceasta sa se intampe { altora nu mie 😕 !!! } cat mai tarziu cu putintza ! Liana de la…mall nu ??? Respect si sarutari de maini Liana !

  2. Nu moare omul de curiozitate, nea Marian! Ăsta e doar un mit, valabil mai mult pentru pisici. Îți dai seama că nu pot să fac public numele, atâta timp cât persoana în cauză nu e de acord. Dar nu văd de ce ar fi asta o problemă, în afara versurilor în sine.

 7. E frumoasă ideea de colaborare, indiferent de temă. Poate vei fi promotorul acestor tipuri de scrieri in oglindă. Ai creat un precedent, din care sper să iasă o colaborare interesantă între blogeri. Poate vii pe viitor cu o temă la care să adere cine doreşte. Hristos s-a înălţat, Petrică!

  1. Această colaborare îmi amintește de o alta, generatoare de o carte pe care o așteptăm cu toții de la prietena noastră Em Sava, din Canada. Sper și eu să nu fie prima și ultima, asta depinde doar de propunerile pe care le voi primi în continuare. Doar o temă și un impuls îmi trebuie, restul se programează de la sine. Mulțumesc mult pentru vizită și apreciere, Crinuță!

 8. Dupa atâtea comentarii nu-mi găsesc cuvintele potrivite 🙂 Colaborări rodnice sa ne bucurați cu creații inedite. Seara fericita!

 9. Hristos S-a Înălțat ,Petru ! 🙂
  La frumoasa ta PROVOCARE,
  EU nu pot a veni cu mâna goală,
  ci voi posta cu mare ÎNCÂNTARE 🙂
  un videoclip ce INIMA-MI înfioară !!! 🙂 🙂 🙂

  Weekend plăcut ! 🙂
  Alioșa ! 🙂

  1. Adevărat s-a înălțat, Alioșa! 🙂
   Foarte frumos cadoul cu care ai poposit pe această pagină, pentru care meriți mii de mulțumiri. Încă mai avem multe colțuri de rai în țara noastră, iar muzica asta ne unge la suflet. 🙂
   Nu știu cum e vremea pe la tine, dar aici continuă să plouă și tare-mi place. Îți doresc să te bucuri și tu de o zi pe placul inimii tale, Sandule! 🙂

  1. Bună dimineața și mulțumesc frumos pentru aprecierile care se cuvin mai mult partenerului cu inițiativa și versurile lui inspirate.
   Recunoștință pentru cafea și cele mai bune gânduri în schimb, Anușka! 🙂

 10. Incitante versuri, Petru draga…in unele locuri, chiar sexi, pot spune. 😉 Felicitari! Muza ta calatoare te inspira tot mai bine. 🙂 Week-end minunat si binecuvantat!

  1. E bine să lăsăm inhibițiile și să spunem lucrurilor pe nume, fiecare după cum gândește și poate să se exprime. Așa cum ne exprimăm dragostea față de natură sau credința. Zile frumoase și benefice, dragă Ileana! 🙂

  1. Bună dimineața și bun să-ți fie tot sfârșitul de săptămână, Anușka!
   Chiar dacă e noros în multe zone, mai sorbim câte o gură din cafeaua virtuală și/sau cea reală, după care totul devine mai frumos și liniștit. Mare mulțămire! 🙂

 11. Eu drept sa-ti spun le-am apreciat pe amandoua. La fel ca si Potecuta am inteles ca versurile anonimului sunt inchinate barbatului iar tu ai fost invitat sa intri-n joc cu versuri pentru femeie ceea ce ai si facut cu multa daruire si telentul ce te caracterizeaza. Ca si predecesorii mei prieteni virtuali consider ca n-ar fi rau daca tot s-a spart gheata sa si continuati . Un sfarsit de saptamana minunat sa ai draga prieten daruit si de o muza buna insotit , la fel si prietenilor de pe acest blog ❗ ❤

  1. Mă bucur că gândim la fel în ceea ce privește propunerea de cooperare și sper ca ea să nu se oprească aici. Doar idei interesante să ne vină, căci eu sunt dispus a răspunde la alte provocări în versuri.
   Săru-mâna pentru frumoasele cuvinte de încurajare, Anda, alături de cele mai bune gânduri și urări! ❤

 12. Delicate si elegante versuri, dar ale tale mi-au placut mai mult draga Petru, recunosc !!! !!! Am cam ramas in urma cu vizitele pe aici !!! O noapte cu vise placute !!! 🙂

  1. Mă simt onorat de aprecierea ta, dar oricare dintre noi poate să aibă o înclinație, mărturisită sau nu, spre unul din cele două moduri de abordare. Depinde de preferințe. Mii de mulțumiri și aleasă recunoștință, dragă prietenă! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.