Statul paralel a marcat

Cu puține realizări ne putem lăuda în perioada postdecembristă, dar cred că cea mai mare a fost, până mai ieri, justiția independentă. Aprecierea nu vine doar din partea mea și a altor români sătui de corupție, ci mai ales din partea forurilor internaționale, care i-au lăudat de multe ori rezultatele obținute în acești ani, sub conducerea Laurei Condruța Koveși. De obicei, noi suntem receptivi în ceea ce privește opiniile occidentale, ca dovadă artiștii cărora le recunoaștem valoarea de abia după de se afirmă peste hotare, frumusețile mioritice pe care le punem în valoare doar după ce primim sugestiile străinilor, autoturisme pe care le cumpărăm mai mult dacă sunt cumpărate peste hotare. Doar justiției nu-i acceptăm galoanele oferite de țările mai dezvoltate. Pentru că, în privința ei, suntem asaltați de o campanie de denigrare pusă bine la punct de politicieni puternici și direct interesați să o discrediteze cât mai mult. Iar unele greșeli judecătorești, inevitabile de altfel într-un sistem tânăr, sunt amplificate, popularizate și generalizate, tot pentru decredibilizarea justiției și, în special, a DNA.

Imagine similară

Povara tot mai mare de pe umerii instanțelor de judecată, nu ar potrivit să fie eliminată nici prin trecerea la judecarea de către un grup de jurați proveniți din rândul oamenilor obișnuiți. Tocmai pentru că, la noi, oamenii au idei preconcepute și prejudecăți atât de puternice încât orice dovezi s-ar aduce de către apărare sau procurori, aleșii ar rezona doar la părerea lor, formată de educația deformată sau precară. Un exemplu elocvent ar fi cazul scriitoarei ce dormea într-o ambulanță și care era să fie linșată pentru că a îndrăznit să le ofere dulciuri unor copii. Oamenii au ieșit la vânătoarea de vrăjitoare, fără vreo logică, dar plini de furie necontrolabilă. Cea mai mare construcție pe care ar trebui să o facem în următorii ani, nu e infrastructura, spitalele sau sistemul de învățământ, ci schimbarea mentalității noastre. Atunci când vom avea mentalitatea japonezilor sau a occidentalilor, vom putea muta munții din loc în câteva zile. Iar asta e prima condiție pentru rezolvarea celorlalte probleme. Plus o justiție independentă, în care niciun politician să nu poată interveni, indiferent că-i șeful celui mai mare partid sau Ministru al Justiției.

Ieri, statul paralel înființat de Liviu Dragnea a marcat un gol important în Justiție. Statul paralel din care șeful PSD arăta cu degetul spre statul legitim, ce s-a dovedit atât de periculos pentru unii miniștri și parlamentari oportuniști. Drept pentru care, unii au fost închiși, iar miliarde de lei confiscate. Dar Dragnea striga ”Hoții!”, așa cum fac hoții prinși cu mâța-n sac, pentru a crea confuzie și a scăpa cu bine. Pentru a face din statul paralel un regat al lui, eliminând orice pericol care l-ar putea detrona. Președintele țării e singur în lupta lui, deși a fost ales de cei mai mulți români. Opoziția e prea slabă și dezorganizată pentru a conta, în parlament făcând doar o figurație lamentabilă. Se mai aud doar vocile miilor de români conștienți de situație ce ies mereu în stradă, singura modalitate de a se mai face auziți.

Dacă regresul democrației va continua în același ritm, sancțiunile Uniunii Europene nu vor întârzia. Dragnea, pentru a-și păstra privilegiile, nu va ezita să ne scoată din Uniune, ba chiar și din NATO, când va fi cazul. Apoi va închide granițele și va desființa mass-media care-l deranjează. De aici și până la a umple pușcăriile cu deținuți politici nu mai e decât un pas. Poate doar atunci o să construiască închisori mai multe, știind că el n-o să aibă parte de ele.

25 thoughts on “Statul paralel a marcat

 1. Adevărat şi trist, în condiţiile în care românii nu fac decât să comenteze, aşteptând soluţia sau acţiunea salvatoare de la alţii.

  1. Nu știu ce ar trebui făcut, dar în mod sigur nu trebuie să fim impasibili la politică, din moment ce ea se strecoară în toate aspectele vieții noastre, prin legi din cele mai trăsnite.

 2. Într-o clipă am făcut un mare pas înapoi, ceea ce îmi crează o deznădejde nesfârșită. Pe de altă parte, nu mă pot opri să mă gândesc că “norocul” ăsta ni l-am făcut singuri, prin votul majorității. Ăștia suntem!

  1. Trăim într-un cerc vicios: am merge la vot, dar parcă nu găsim oamenii în care merită aleși. Pe de altă parte, dacă nu mergem, îi aleg alții pe aceiași comuniști care tind să reformeze un partid unic.

 3. Nea Petre , onorabile nordist fara suparare : ramai la ce te-a consacrat si nu te mai amesteca in taratze 😡 !!! Respect deosebit de aici , de la fatza locului 😉 !!!

 4. Bine ca mi-am adus aminte la vreme nene Petre caci , nu mi-asi fi iertat asta ! Atunci cand le vei raspunde vizitatorilor ce-au comentat la postarea de azi , nu uita sa le reamintesti acel celebru dicton de la Platon citire : SCHIMBAREA DOMNILOR , BUCURIA NEBUNILOR !

  1. Sunt sigur că dictonul lui Platon a fost lecturat fără să mai amintesc de el. Mai sunt, însă, atâtea cugetări înțelepte și celebre care spun cu totul altceva, cum ar fi acela lui George Orwell: ”Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, ci complice”. Sau alta, tot de Platon: ”Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea că vei ajunge condus de inferiorii tăi”.
   Dacă popoarele lumii ar fi rămas cu capetele plecate, am fi trăit încă în Epoca Sclavagismului. Sănătate bună și energie tinerească îți transmit din Seini, nea Marian!

 5. Mă gândesc la titlul pe care l-ai pus. În fotbal se marchează, nu? Joc pentru cei ca Dragnea și gașca lui. Nu cere inteligență. Joc în care doar momentul contează. Sper că Iohannis iubește șahul și va acționa gândit și strategic, anticipând și blocând mișcările hoților. Cât mai poate 😦

  1. Am vrut ca titlul să fie în ton cu Campionatul Mondial de Fotbal, dar m-am gândit și la satisfacția pe care a simțit-o Dragnea la demiterea mult așteptată. Ca la un gol marcat de echipa favorită. L-am auzit și pe șeful PSD vorbind de strategii șahiste, deci mă gândesc că ar fi mai bine să-l vedem cum joacă pe tablă cu Johannis și să rezolve astfel problemele țării. 😉

 6. Un articol excelent. Și o luare de poziție foarte potrivită cu acest moment. Ai spus bine că cea mai mare realizare ar fi schimbarea mentalității românilor. Ceea ce s-a „lucrat” în mentalul colectiv în anii de comunism, abia acum se vede cel mai bine, iar „celebrul” Brucan a fost prea optimist. Nu 20 de ani ar fi trebuit acestei țări ca să o apuce pe drumul schimbării în bine, ci mult mai mulți! Păcat că multe dintre năravurile și moravurile vechi s-au lipit și de cei mai tineri, adică tocmai aceia de la care ne așteptam la…altceva. Tot ceea ce se întâmplă din 1989 încoace, arată că țara noastră se scufundă tot mai mult într-o profundă criză morală și o criză de valori. Atâta vreme cât cei care reprezintă poporul în Parlament, în Guvern și în instituțiile centrale sunt oameni total nepotriviți, imorali, penali, fără nicio urmă de patriotism și respect față de țară și față de poporul acesta, lucrurile nu vor merge niciodată bine. Excelent citatul din G, Orwell! Ne resemnăm, tăcem, bombănim pe la colțuri sau doar în gând și devenim complici la această „operă” de distrugere sistematică a țării. Unde sunt oamenii de valoare, unde sunt acei „stâlpi morali” ai societății? Lăsăm să fim conduși de niște lepre care se ascund în spatele unor găști politice jalnice, care nu-și văd decât de interesele lor meschine. Cel mai trist este că nu se vede la orizont nicio alternativă… Și ne tot afundăm în această mizerie morală și socială….
  Numai bine, dragă Petru!

  1. Foarte potrivită și binevenită completarea ta, pentru care îți mulțumesc, dragă Alex!
   Îmi amintesc cât de neîncrezători eram când Brucan a dat un termen atât de lung pentru revenirea la normalitate a conștiinței românilor, dar acum îmi dau seama cât de mult trebuie încă să muncim pentru asta. Mai ales că nu ne dăm seama de problemele pe care le avem, ci dimpotrivă, credem că Europa e decăzută, iar oamenii care-s altfel trebuie să se schimbe. Purtăm ochelarii de cal și nu ne dăm seama că-i avem, ba vrem să-i îndrumăm și pe alții.
   Să auzim mai multe de bine!

 7. Este trist, as putea spune chiar tragic. Urmarile vor aparea, incetul cu incetul. Incerc sa ma rup de politica, nu reusesc, imi vine sa scriu iar arricole la cateva zile. Ma bucur ca ai facut-o tu, Petru. Suntem de aceeasi parte a baricadei. Mai degraba cred ca l-as scoate pe Ainstain de la naftalina, el are libertatea de a scrie mai fara perdea. 😎😎😎👍

  1. Mă bucur că ai adus vorba de Ainstain și de articolele tale cu temă politică, Cristian. M-aș bucura și mai tare dacă le-ai relua, pentru a beneficia de încă un loc în care să ne regăsim păsurile, mai ușor de suportat dacă sunt împărtășite într-un stil atât de spiritual, precum o face eroul tău. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.