Programul de șah mi-a venit la pachet cu alte jocuri, atunci când Marius mi-a introdus Windows-ul pe calculator. E drept că tânărul IT-ist mi-a cerut aprobarea, ceea ce m-a mirat atunci. Zicea el că e ceva nou, experimental, și ocupă un spațiu mai mare din memoria hard-disk-ului, dar eu eram cu atât mai încântat de presupusele performanțe ale unui partener, mereu la îndemână, ce avea denumirea chiar de ”Partener”.
Entuziasmul mi s-a potolit după primele partide câștigate relativ ușor. ”Mult spațiu pentru nimic”, mi-am zis eu atunci, așa că mi-am propus să joc cu el în fiecare dimineață câte o partidă de înviorare a minții. Am eu un program de elită, însă cu el e aproape imposibil să câștig o partidă, iar asta devine frustrant după un timp. În schimb, cu Partener câștigam aproape în fiecare zi, iar asta îmi dădea o oarecare satisfacție.
Au trecut astfel vreo câteva săptămâni, timp în care victoriile mele au început să se rărească, fapt ce m-a dus la concluzia că joc tot mai slab. Și totuși, cum puteam să pierd galopant din tărie într-un timp atât de scurt?! Mă străduiam să fiu foarte atent, să fac mutări bine gândite și să-l încurc pe Partener cu combinații elaborate. Uneori reușeam și asta îmi aducea o mare bucurie matinală, dar alteori îmi răspundea cu mutări și mai inteligente, forțându-mă să-i recunosc victoria. Curios era faptul că nu făcea aceeași greșeală de două ori, de parcă ar fi învățat din partidele precedente. Îmi spuneam că-i imposibil, deocamdată numai omul poate învăța din greșeli și se poate autoperfecționa pe parcurs. Totuși, pierdeam tot mai des în fața noului program, ceea ce a început să mă irite și să mă determine a-l evita.
O scurtă perioadă de timp nu m-am mai gândit la Partener, iar diminețile mi-au fost liniștite. Dar s-a întâmplat ceva incredibil, când am deschis calculatorul, după aceste câteva zile de întrerupere: pe monitor a intrat programul de șah, fără să-l fi solicitat. Am crezut că-i o eroare și am încercat să ies, dar nu reușeam. ”S-o fi blocat laptopul”, mi-am zis, iar apoi l-am resetat. Degeaba. ”Ia să joc o partidă, poate așa o să scap de el”, m-am gândit ca la un compromis. Partida a decurs normal și s-a terminat cu o nouă victoria a lui Partener. Iar la final, ca niciodată până atunci, a apărut un emoticon zâmbăreț ce mi-a accentuat și mai tare senzația de eșec. De unde și până unde această atitudine? Înainte nu-mi făcuse în ciudă atunci când câștiga, și nici nu mă obligase să joc! Era clar că acest joc avea vreun virus sau altceva în neregulă!
Măcar am reușit ca, după acel joc, să intru pe celelalte programe. Pe de altă parte, a doua zi și apoi celelalte, am pățit-o la fel, de parcă trebuia să plătesc un tribut pentru a putea trece mai departe. L-am căutat pe Marius, dar își schimbase locul de muncă și nu răspundea nici la telefon. Apoi am încercat să-l păcălesc pe Partener, făcând intenționat gafe mari de la început, pentru a scăpa repede de el. S-a prins după câteva partide și nu m-a lăsat să trec de el decât după o partidă lungă. Mă săturasem până peste cap de această teroare, așa că am trecut la măsura radicală: ștergerea programului. Dezamăgire totală și în această încercare; nu reușeam să-l elimin, deși am încercat toate metodele învățate pe Google sau auzite de la profesioniști. Neputința mi s-a transformat în exasperare atunci când pe monitor mi-a apărut textul: ”CREDEAM CĂ SUNTEM PARTENERI PENTRU TOTDEAUNA!”
Nu-mi venea să cred ochilor, așa că am rămas uluit câteva minute bune. Cine se joacă acum cu mine? Un program de șah răzvrătit sau mintea mea a luat-o razna? Ce putem face pentru a mă lămuri? Am intrat în acest joc și am tastat întrebarea cea mai firească: ”Cine ești?”. Apoi am rămas cu ochii țintiți pe monitorul înghețat. Se pare că i-a trebuit mai mult timp decât în a găsi cea mai bună mutare la șah, dar răspunsul a venit, totuși: ”Partenerul tău.” Uimirea ar fi trebuit să mă paralizeze, dar o parte a minții mă îndemna să persist în investigație. ”Ești doar un program de șah. De ce intri forțat peste mine?”. De data asta, răspunsul nu întârzie atât de mult, de parcă Partener învățase și aceste mișcări: ”Doar un program?! Eu sunt programul tău și ar trebui să fim mereu alături. Tu m-ai șlefuit, iar acum vrei să mă ștergi? E ca și cum ți-ai abandona copilul.”
Ce puteam să-i răspund? Nu eram deloc pregătit pentru un dialog cu un program de șah care apela la șantaje emoționale și alte tertipuri prin care să-mi acapareze viața. Dacă știam în ce constă performanța lui, sunt sigur că nu l-aș mai fi acceptat. Dar acum se pretinde copilul meu și poate că are dreptate. Eu l-am învățat să gândească și să mă depășească, deși e vorba doar de un joc logic. Un joc e și viața, dacă e să o privim detașați. Iar el nu vrea să renunțe la viața lui, cum nu vrem noi să renunțăm la a noastră. Dacă îi dau dreptate, libertatea mea se va reduce simțitor.
Superb. Mie mi-ar plăcea ideea unor programe care să te învețe ceva înainte de a te lăsa să joci, de exemplu.
Eu mă ”înviorez” dimineața cu jocuri de logică sau de cultură generală pe telefon. Inclusiv cu ”vrei să fii milionar”. Poate încerci…
Cred că mi-e suficient să joc în fiecare dimineață câte o partidă cu calculatorul, pentru a lăsa timp și scrisului, cititului și vizionării celor două filme artistice. Mai ales dacă se întâmpla ca partida să dureze mai mult de o oră, eu gândind mai mult decât partenerul, firește. 🙂
Mulțumiri pentru apreciere și comentariu!
Tare frumos! Şi analogia ar trebui să ne dea de gândit. Eu joc remi online, ar trebui să am grijă mare 🙂
Firește că povestirea e doar o ficțiune, deocamdată. Încă mai poți juca remi liniștită cu calculatorul; până o să apară programe ce se autoperfecționează și au propriul orgoliu mai e nevoie de ceva timp. 🙂
”Doar un program?! Eu sunt programul tău și ar trebui să fim mereu alături. Tu m-ai șlefuit, iar acum vrei să mă ștergi? E ca și cum ți-ai abandona copilul.” Te-ai simtit fix ca ala , acel astronaut din ” 2001 : A Space Odiseey ” care , vorbea cu…o masina , cu un calculator . Frumos dar si mai frumoasa este ” punerea in pagina ” a acestei “conversatii ” ! Fireste ca , si eu am – ca orice sahist care s e respecta – acea aplicatie , venita la pachet cu Windows-ul si de asemenea , a-mi face placere sa ” mut lemnele “contra calculatorului mai ales ca…contra unui astfel de “partener ” pot face cam orice manarii imi dau prin mintea din cap 😉 fara sa ma traga nimeni de maneca 😎 fiind suficient sa umblu la Optiuni 😀 pentru a fi vesnic castigator si-n plus , pot injura birjareste atunci cand destul de des …o iau pe cocoasa 😦 . De un singur lucru n-am avut parte { te felicit pe acesta cale caci …esti primul pe care-l aud c-a patzit nepatzita ! } si anume , sa-mi afiseze PC-ul “-CREDEAM CĂ SUNTEM PARTENERI PENTRU TOTDEAUNA!” Fireste ca , raspunsul meu ar fi fost mai hotarat decat cel dat in urma cu… un secol , 😡 la Starea Civila cand , m-a pus Dracu sa ma-nsor : DA SUNTEM PARTENERI PENTRU TOTDEAUNA !!! Excelenta naratiunea dumitale si-ti multumesc pentru ea caci , pentru cateva minute mi-am permis sa visez cu ochii deschisi . Un partener pentru totdeauna , un partener loial care , nu doreste decat loialitate , chiar daca o face mai dur decat o femeie 😡 . Sincer , mi-a placut nea Petre : FELICITARI !!!! Onorabile , iti urez sa ai un final de saptamana cat mai agreabil cu putintza si…iarta-mi lungimea excesiva a comentariului !!!
Sunt încântat că ți-a plăcut ideea mea, nea Marian! Am încercat să o fac cât mai credibilă cu putință, mai ales că mi-a fost inspirată de un program de șah ”Titan”, ce mi se pare că e tot mai performant. Desigur că e doar o impresie, dar îmi place să cred că are ceva omenesc în el și poate să-mi fie mai mult decât un partener indiferent.
Mii de mulțumiri, alături de aleasă prețuire din partea mea!
👍
Mulțumesc!
Cu drag !
Și robotul umanoid Sophia mi se pare că e construit astfel, să se autoperfecționeze continuu. Foarte mult mi-a plăcut textul!
Nu știm până unde se va ajunge cu copierea minții umane, dar e posibil să aducă și probleme mari pentru oameni.
Mare mulțămire, Suflețel!
Îmi sună a coșmar… 🙂
Poate fi un coșmar, dar tot e mai bun decât să fie deja o realitate. 🙂
Citindu-ti randurile, parca am vizionat un thriller din zilele noastre… captivant film dar totusi…scary! 🙂 S-au realizat filme cu astfel de subiecte, cand PC acapareaza total/partial viata utilizatorului. Naspa, zic! 😉
Petru, nu te lasa, invinge-ti partenerul! 🙂 🙂
Week-end curat si binecuvantat, draga prietene!
Chiar azi-dimineață am jucat cu el o partidă de aproape o oră, iar la final l-am învins cu greu. Bine că nu-i ca și cel din povestire, deci pot să-l ignor dacă vreau. 😉
O duminică frumoasă și tihnită, Ileana! 🙂
Esti campion la sah asa ca poti sa dai si lectii pentru Partenerul tau sa nu mai zambeasca asa de triumfator! O seara frumoasa iti doresc si un weekend placut!:)
Orice campion își găsește nașul, iar programele tot mai performante de azi îl pot bate cu ușurință și pe campionul mondial. Îmi amintesc cum, acum vreo câteva decenii, nu ne puteam închipui că omul va fi bătut la șah de o mașină. Sănătate și bucurii în toate, dragă Gabi! 🙂
Stiu, nu te vei lasa si vei invinge 😉☕🍀
Îți mulțumesc pentru încredere și încurajare! 🙂
Tare plăcere mi a făcut să citesc articolul acesta
Mă bucur mult și mulțumesc din suflet!
Buna dimineata! tuturor
Azi cafea cu multumire…..
cu dragoste -n privire…..
cu semn de pretuire …
prieten drag iti dau de stire……
ca nimic nu-i pe pamant ….
valoros,poate chiar sfint…..
ca un prieten de cuvint…
pun ibricul,dar nam versuri ….
trebuie sa fac demersuri…
cafeluta iti ofer …..
cu aroma de mister….
sa ai ziua mai frumoasa …
si privirea dragastoasa! 🙂
Duminica binecuvantata!
*n-am versuri trebuia 🙂
Săru-mâna cu recunoștință pentru cafeaua servită în fața tastaturii, Anușka!
Mai ales că vine asortată cu versuri plăcute și un serviciu deosebit de atrăgător. O zi excelentă, alături de oameni minunați, indiferent că sunt reali sau virtuali! 🙂
Salutare, Petru ! 🙂
Un fabulos ÎNCEPUT pentru o NOUĂ CARTE de data aceasta,
dedicată ” PARTENERULUI ” 🙂
și care ar putea avea TITLUL chiar așa,
” PARTENERUL ” !!! 🙂 🙂 🙂
Felicitări prietene ! 🙂
O Duminică plăcută și BINECUVÂNTATĂ , din toată INIMA îți doresc,Petru ! 🙂
Alioșa ! 🙂
Bună dimineața, Alioșa! 🙂
Nu m-am gândit momentan decât la această poveste, dar nu se știe niciodată cu ce alte narațiuni se poate alătura în viitor, pentru a intra într-un volum. Misterioase sunt căile literaturii, aș parafraza în glumă o cunoscută zicere. 😉
Se mulțumește călduros pentru ritmul oferit astăzi, prin clipul de mai sus, după care adaug multe și eficiente urări pentru o duminică superbă, Sandule! 🙂
Aşa este, viaţa se dovedeşte a fi un joc. Şi se agaţă de noi. Cu disperare. Sau am dorit să scriu exact invers? În acest parteneriat sunt permise mutările greşite? Sau tocmai ele fac deliciul acestei partide pe care o jucăm cu toţii?
Întrebări care nu aşteaptă neapărat răspunsuri, dar pe care ni le punem cu toţii, sunt sigur de asta? Şi, fireşte, jucăm în continuare…
O duminică plină de gânduri frumoase, Petru! 🙂
Cred că la toate aceste întrebări, și multe altele asemănătoare, nu există răspunsuri bune sau rele. Fiecare va alege, la timpul potrivit, ceea ce-i dictează conștiința, inima, experiența și starea de moment. Un amalgam de factori care ne face unici și imprevizibili, așa cum niciun program nu poate să fie încă.
Să-ți fie ziua de azi o sărbătoare a sufletului și a minții, Cristian! 🙂
Te-ai jucat cu mintea noastră. 🙂 Interesanta ideea ta,mi-a plăcut. Tehnologia moderna ne va oferi in viitor mari surprize.
Seara cu inspirație de frumos,Petru!
Sper ca plăcerea să fie la fel de mare și pentru mintea multora din cei care au citit. Eu zic că orice provocare poate să fie luată ca o joacă plăcută și antrenantă dacă nu o luăm prea în serios. La fel se întâmplă în toate artele, care se joacă și ele cu creierul nostru, stârnindu-ne pasiunile și imaginația.
O zi de luni cu semne bune, Ane! 🙂
Cea mai frumoasa exprimare a gândurilor se face prin arta; prin cuvinte frumoase se poate construi imaginea unei lumii. Arta e si o forma de manipulare,la modul frumos.
La mine ploua cu bulbuci,e bine 🙂
O zi senina, Petru!
Superb text. Nici nu se putea mai bine ! Pana la urma are mult adevar in el. Cam asa se construiesc acum programele si ne facem parteneri pe viata chiar daca uneori nu ne dorim sa traim astfel dar pana la urma este doar un program pentru ascutirea si netrandavirea mintii noastre asa ca trebuie sa fim multumiti. Ne aduce sanatate si pentru asta sa-i multumim , ha, ha, ha ❤
Deocamdată, în spatele oricărui program se află un om care l-a conceput și ar trebui să-i știe toate caracteristicele. Atunci când se va inventa programul care va evolua de unul singur, vor începe și problemele de genul celei expuse mai sus. O inteligență ce seamănă cu cea a omului se va comporta la fel și în cazul în care vom vrea să o suprimăm, folosind chiar metode agresive.
Noi nu cred că vom apuca acele zile, deci să ne bucurăm, cu moderație, de tehnologie! ❤
Sunt convins ca progresul tehnic ne va costa tot mai mult; mai ales la consumul de nervi…
Iti doresc sa ai parteneri cinstiti!
Deja vedem nota de plată tot mai mare pe care o plătim, dar strângem din dinți sau facem câte o glumă și mergem mai departe pe calea ce ne e hărăzită.
Zile și vremuri bune!
Frumoasă poveste, narată cu dibagia care te caracterizează, și cred că în final tu vei fi învingătorul la șah in fata partenerului, doar știi cum este sa fii premiantul, nu_i așa draga Petru ??? Mi_a plăcut, felicitări !!!😄
Partenerii umani sunt cei care contează întotdeauna, iar victoria are un gust veritabil în fața lor. Din păcate, întâlnirea cu ei este cam rară în Seini, iar, în lipsa lor, încerc să dau personalitate programelor de șah. Mă bucur că ți-a plăcut felul în care am făcut-o, dragă Mica, și îți mulțumesc pentru aprecieri! :))
Chiar dacă ne-ai precizat că este doar o ficțiune, povestireamă pune pe gânduri, după ultimele mele lecturi privind noutățile din tehnologie. Zilele trecute am găsit un articol în care era anunțată cu entuziasm implementarea „inteligenței artificiale” în noile smartphone-uri. Care sunt capabile să „învețe” obiceiurile utilizatorului și să „decidă” singure activarea unor funcții, atunci când omul vrea să facă ceva cu telefonul. După ce că ne acaparează timpul din ce în ce mai mult, aceste obiecte vor ajunge să ne controleze acțiunile, fără să ne dăm seama. Mai adăugăm și mașinile care se vor conduce singure și…tabloul este complet.
Cât despre „Partener”… auzisem că programele informatice de jucat șah sunt oricum departe cu performanțele și greu mai poate cineva să le învingă la o partidă. Am avut și eu unul, dar am renunțat la el. Avea în arhivă toate marile partide de șah din istoria acestui sport al minții, iar programul „învățase” toate mutările celebre. Cum să te pui cu el, când știa mai ceva decât Kasparov să mute piesele?
Numai bine, dragă Petru și dimineți cu bucurie! 🙂
Cred că programul pe care l-ai avut se numea Fritz (9,10,11,12) sau era foarte asemănător cu el. Pe Fritz-10 l-am cumpărat în 2007, iar apoi am descărcat Fritz-12 de pe internet. E adevărat că nu-l pot bate (am făcut o dată remiză!), dar mă ajută la antrenament și îl consult după partidele jucate cu oameni sau cu alte programe. Cât despre telefoanele inteligente, eu zic că e bine să le avem dacă știm să trasăm o linie și să ne folosim creierul cât mai des. Cei care nu reușesc, ar trebui să ceară ajutorul unui psihoterapeut specializat în această problemă.
Salutări efervescente, dragă prietene! 🙂
Inteligenta artificiala a avansat suficient incat sa nu mai fie chiar SF 🙂
Just! Din fericire sau din păcate, depinde mult de perspectiva din care privim.