38 thoughts on “Lăzi de zestre

 1. Da, femeia trebuia să vină cu dzestre, să mai compenseze din pagubă 🙂

  Atenție un pic la etimologie: femeie nu vine din latinescul femina, ci din latinescul familia…

  1. Pe la noi a cam dispărut obiceiul și lada de zestre, dar mai sunt țări în care se practică, precum ar fi India. Acolo, se pompează „înzestrări” substanțiale dacă vor să-și dea fata.

 2. Am băiatul în ţară și poate îmi trimite o fotografie cu lada de la bunica, frumoasă tare, ţinem mălaiul în ea, când vine căldură mare face stârlici.
  Gânduri bune, Petru!

  1. Cred că o astfel de poză valorează cât zeci de povestiri. Lada bunicii mele a fost simplă și încăpătoare, dar am ajuns să depozităm surcelele pentru foc în ea. 😦
   O zi pe placul inimii tale, George!

  1. Nu ai avut zestre care se poate pune în ladă, dar sunt sigur că ai fost înzestrată cu calități mai importante și mai durabile. 🙂
   Toate cele bune, Ileana!

  1. Precis că și pe la voi se mai găsesc încă lăzi de zestre frumoase, doar să vizitezi anumite case de la țară. Gânduri bune și sentimente pe măsură, dragă prietenă! 🙂

 3. Bune si frumoase acele lazi iar , daca-s lucrate ca lumea de catre un mestesugar adevarat , le poti folosii in loc de barci in caz de inundatie desii , pana sa inunde Dumnezeu Seini-ul mai repede inunda Dambovita Bucurestiul si Palatul Parlamentului odata cu el ! Iarta-ma caci , de atatea zile te-am citit cu placere , ti-am urat de sanatate insa , nici macar o data nu te-am intrebat , cum este pe la matale in materie de inundatii sau ploi torentiale sau refulari ale canalizarii . O fac acum , cu scuzele de rigoare nea Petre ! Cum va descurcati pe-acolo onorabile nordist ?

  1. Mulțumesc pentru vizită și întrebare, nea Marian! E adevărat că Seiniul e mai ferit de inundații, iar în ultimii ani nu am avut probleme de acest fel. Ultima năvală a apelor a fost prin 2002 sau cam așa ceva, când a ieșit Seinelul și a acoperit centrul orașului cu un strat apreciabil de apă. Se întâmplă să iasă și Someșul, însă e bine că-i la câțiva kilometri de localitate. Anul ăsta nici n-a plouat prea mult pe aici, deci nu ne-am îngrijorat pentru asta, ci mai degrabă pentru seceta din iunie.
   Îți doresc numai vreme bună, roade dulci și anturaj plăcut! 🙂

 4. Asa era pe vremuri ,cand o fata se marita ,avea lada de zestre ,dar nu asa frumos lucrate ,erau simple 🙂
  Bafta Petru la piata !

  1. Săru-mâna și bună dimineața, Anușka!
   Acuma depinde de situația familiei din care provenea fata. Poate că unele lăzi de zestre valorau mai mult decât ceea ce conțineau. 😉 Dacă era o ladă mare și avea înăuntru țesături multe și frumoase, nu prea mai conta cum arăta ambalajul. 🙂
   Mulțumiri pentru cafea, alături de urări pentru o zi frumoasă!

 5. Ce frumoase sunt! Cu adevărat niște bijuterii, care împodobeau casa miresei și după ce devenea nevastă. Am bservat că unele dintre ele au o vârstă considerabilă. Multe generații de mirese s-au folosit de ele. Un fel de… moștenire de familie. O moștenire neprețuită!
  Frumos și acest subiect, dragă Petru! Mai ales pentru că ne prezinți ceva atât de fain dintr-o zonă plină de tradiții.
  Toate cele bune și o zi cu multe bucurii! 🙂

  1. E, într-adevăr, o moștenire frumoasă, care se pierde inevitabil din cauza sau datorită evoluției. Adoptăm alte tradiții, mai mult sau mai puțin frumoase și durabile, pe care generațiile noi le impun. Nouă nu ne rămâne decât să visăm frumos la trecut și să ne integrăm în ce ni se pregătește, cu bune și rele.
   Să-ți fie zestrea apreciată de cine se cuvine, dragul meu prieten! 🙂

  1. Sunt încântat dacă am iscat o mică dezbatere prin această selecție, mai ales dacă e vorba de o moștenire atât de apreciată de români, și nu numai.
   Bucuriile meritate să ne fie o altă tradiție!

 6. Bună dimineața Petru!!! 🌺 Pot sa spun că ginerele meu are o lada zestre asemănătoare cu cea de a patra de la bunica lui, are ai multe lucruri gasite la bunica, le_a recondiționat, și le_a așezat la loc de cinste !!! In continuu îți vin idei interesante !!!☕☕👍😄

  1. Toată aprecierea pentru ginerele tău și pentru cea care l-a dotat cu lada de zestre, dragă prietenă! E mare lucru să mai ții cont de o asemenea moștenire, ba chiar să-i oferi cinstea ce i se cuvine în aceste vremuri.
   Mulțămiri alese pentru compliment, alături de gânduri din cele mai frumoase! 🙂

 7. Îmi place materialul din acest articol, mai ales că vreau și eu să scriu unul sau mai multe articole pe tema asta și am adunat material pentru asta. Mulțumesc!

 8. Unele mai moderne, dar majoritatea tradiționale, cu multă istorie…aș zice chiar pline cu povești despre viață, nuntă, moarte…toate sunt parte din noi..

  1. Firește că nu le putem uita, așa cum am dori să nu fie uitate de generațiile viitoare. Măcar în muzeu să fie apreciate și, eventual, simbolic să fie reprezentate. Arta e nestăvilită în imaginație.

  1. E bine dacă ai spațiu unde să le expui și apoi lucrări de artizani cu care să le umpli. După cum am văzut și la Săpânța, se găsesc tot felul de minunății create de mână, doar bani să fie. 🙂
   Bună dimineața, cu mult spor în tot ce ți-ai propus pentru astăzi, Anușka!

 9. @ Bună dimineața, Petru ! 🙂
  SUPERBĂ colecția de ” lăzi de zestre ”! 🙂
  Mi-a plăcut atât de TARE 🙂
  încât am dat REPUBLICARE 🙂 🙂
  pe My Blog
  http://amintiriamintiri.wordpress.com/
  un fel de CATALOG 🙂 🙂 🙂
  unde REPOSTEZ fără condiționări 🙂 🙂 🙂 🙂
  cele mai bune POSTĂRI
  din blogosfera celor patru ZĂRI !!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
  Weekend BINECUVÂNTAT, Petru ! 🙂

  Alioșa ! 🙂

  1. Bună dimineața de weekend, Alioșa! 🙂
   Sunt încântat că te-au impresionat și pe tine lăzile noastre de zestre și îți mulțumesc pentru preluarea pe blogul tău de amintiri! Mersi și pentru videoclipul de mai sus, în schimbul căruia nu pot să vin decât cu urările mele sincere și călduroase. Zile frumoase și radioase, Sandule! 🙂

  1. Săru-mâna cu aceeași dragoste și căldură cu care mi-ai adus această frumoasă și îmbietoare imagine, Anușka!
   Mii de mulțumiri pentru cafea și urări pentru un sfârșit de săptămână binecuvântat! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.