Autobuzul (3)

Grigor își stăpâni cu greu un zâmbet când dădu mâna cu oaspetele său. Noroc că avea brațele lungi, ca să-i poată strânge cu temeinicie toată palma mică și transpirată pe care acesta i-o întinse cu emfază. Omulețul nu atingea un metru și jumătate, dar compensa mult printr-o pălărie cu calotă înaltă și un baston mai lung ca el, din lemn nobil și frumos lucrat, ce se termina cu un mâner alb, probabil din fildeș. Se putea spune că toate accesoriile făceau notă discordantă cu mogâldețea ce se căznea să pară altceva decât era. Lanțul gros de aur cel purta la gât, ghiulul enorm de la deget, ba chiar și numele pe care îl pronunță la prezentare:

– Piți-Barosanul! Porecla îmi vine ca o recunoaștere a realizărilor mele mărețe. Sunt sigur că ai auzit de mine, doar suntem vecini de când te-ai mutat aici. E drept că n-am avut timp să te vizitez, bade Grigor, fiind un om ocupat și mereu pe drumuri. Dar acu’ mi-am zis: ia să ne cunoaștem mai bine și să ne ajutăm dacă e cazul, că așa se cade.

Grigor îl invită în casă și-i făcu semn să ia loc. Piticul acceptă bucuros scaunul cel mai înalt, deși făcu un efort vizibil să se cațere pe el. Se părea că gazda nu observase acest amănunt, căci era ocupată cu umplerea pipei și aprinderea tutunului. Piți îi privea mișcările cu un aer superior, în timp ce-și sprijinea ambele mâini de bastonul impozant.

– Am auzit că ai descoperit o vechitură de autobuz în grădină, vecine, trecu ”Barosanul” la subiect. Ce ai de gând cu el?

Bătrânul își termină ritualul pipei, trase cu sete un fum adânc, după care răspunse cu greutate:

– Apăi… eu știu?

– Că bine zici, bade Grigor! Ce poți să faci cu o grămadă de fier vechi care împiedică iarba să crească? Doar să-l dai la topit și să iei câteva sute de lei pentru deranj. Ei bine, în calitate de vecin, eu te pot scăpa de deranj și să-ți ofer chiar mai mult decât ai primi în mod normal.

Alte câteva fumuri se înălțară din pipa și gura fumătorului, înainte de a-și face cunoscută părerea:

– Lasă-l acolo, că nu cere de mâncare, răspunse el molcom.

– Cum poți să spui asta, vecine!?, se arătă uimit Piți. Ți-ar strica niște bani? Ca să nu vorbesc de șobolanii și șerpii care se adăpostesc în rugina aia, copiii și tinerii mânați de curiozitate, ce s-ar putea accidenta. Plus reputația proastă care se răsfrânge și asupra dumitale.

– Ce reputație?, veni, iarăși cu greu, întrebarea bătrânului.

– Păi, nu se poate să nu știi! Autobuzul ăsta a aparținut lui Dani, un criminal în serie care ademenea copii cu dulciuri și promisiuni, după care dispărea cu ei. Niciunul nu a mai fost găsit în viață, dar se știe că își bătea joc de ei și apoi îi ucidea cu cruzime. A durat ani de zile până ce oamenii de aici au pus cap la cap faptele și au descoperit ce învârtea tânărul cu autovehiculul misterios. Aici a fost încolțit de părinții îndurerați, adunați cu furci, coase și arme de vânătoare. Se spune că a fost linșat înainte ca poliția să poată interveni. Asta s-a întâmplat cu vreo trei-patru ani în urmă, când noi doi nu eram încă mutați aici, dar am auzit povestea asta din surse sigure. Crede-mă, mașina asta criminală nu-i o priveliște plăcută într-o grădină ce se vrea frumoasă, ca a dumitale.

Bătrânul nu schiță niciun gest și nu lăsa să se vadă vreo emoție pe chip. De parcă singura grijă îi erau cercurile de fum pe care le făcea cu măiestrie la fiecare expirație.

– Îți dau bani frumoși pe vechitură, omule!, insistă cu o oarecare iritare, piticul.

– De ce?, se auzi întrebarea scurtă și prea generală.

– Cum de ce? Eu sunt om de afaceri, fac bijuterii dintr-o nimica toată. O să-l vopsesc, o să-i aduc modificări, o să-i fac publicitate printr-o istorie interesantă și îl voi transforma într-un punct de atracție.

– Un circ…, completă amar badea Grigor.

– Spune-i circ, muzeu sau orice vrei, se exaltă Piți-Barosanul. Măcar nu va rămâne un morman de rugină, ci un obiectiv turistic ce aduce bani și satisface curiozități. Zi-mi la ce sumă te-ai gândit și hai să facem târgul!

Imagini pentru imagini cu pipe pentru fumatori

Se pare că tutunul din pipă arsese complet, din moment ce bătrânul începu operațiunea de curățire. Un ritual la fel de temeinic executat ca la umplere, doar că acum avea o altă semnificație. Un înțeles pe care badea Grigor ținu să-l sublinieze și printr-o concluzie ceva mai lungă:

– Lasă autobuzul acolo unde îi, până aflăm precis care-i adevărata lui poveste.

După care se ridică în picioare, semn că discuția nu-și mai avea rostul. Piticul sări și el nervos de pe scaun, se întoarse spre ieșire fără să dea de data asta mâna, dar nu plecă înainte de a se adresa gazdei cu o avertizare:

– Bagă de seamă că te joci cu focul, vecine! Gândește-te bine, până mai poți scăpa de lucrul dracului. Eu te mai aștept, dar nu-mi pune prea mult răbdarea la încercare.

Și a ieșit pe ușă, ținându-se țanțoș de mânerul alb-strălucitor.

35 thoughts on “Autobuzul (3)

 1. Mi-a plăcut mult cum ai redat încetineala caracteristică moroșenilor și ardelenilor în general! O încetineală care ascunde aici multă înțelepciune!

 2. Foate interesant dialogul intre badea Grigor si Piti-Barosanul,dar trebuie sa aflam adevarul despre autobuz! O seara excelenta iti doresc! 🙂

 3. Salutare, frățioare Petru ! 🙂
  De-ar fi mai mulți ca GRIGOR al tău,
  în ” România lucrului bine făcut ” 🙂 😦 🙂
  NU ar mai fi un asemenea TĂMBĂLĂU ,
  și nici un procuror mincinos ,perfid și prefăcut …………………….
  http://stiri.tvr.ro/duel-pe-tema-protocoalelor–toader–intarzierea-desecretizarii-e-sfidare-la-adresa-statului-de-drept–procurorul-general-lazar-considera-ca-tema-documentelor-e-falsa_835168.html#view
  O zi faină,
  Alioșa ! 🙂

  1. Bună dimineața, Alioșa! 🙂
   Alde Grigor nu s-ar băga în politică nici mort, ci ar prefera să meargă la cosit și să asculte greierii dintre ierburile grădinii. 😉
   Amestecul politicului prin trepădușul Toader continuă să destabilizeze situația, și așa destul de explozivă, din societatea românească. Minciunile guvernanților sunt atât de multe încât se bat cap în cap și nu mai știi care-i mai gogonată. 😦
   Tu să fii sănătos și mereu voios, Sandule! 🙂

   1. Nu știu cine MINTE mai mult,
    dar SIGUR știu că procurorul ” PORTOCALĂ ” a făcut mult RĂU și ROMÂNILOR nevinovați………………
    URAREA din final mi-a arătat că POLITICA nu trebuie să ne afecteze moral și psihic VIAȚA ! 🙂
    Ca urmare, închei urându-ți seară plăcută pe ritmuri PORTUGHEZE ( Cerbul de Aur )
    și răcoroasă pe ritmuri ITALIENE ! 🙂

    Sandu ! 🙂

   2. PS ! 🙂
    Bună dimineața Petru ! 🙂
    La cele afirmate de tine pe
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2018/08/29/
    versus Ministrul Justiției, Prof.Univ.Dr. TUDOREL TOADER ,
    ca să NU fiu ACUZAT de partizanat politic chiar dacă .
    NICI eu și NICI ministrul justiției NU SUNTEM MEMBRII NICIUNUI partid politic din
    ” România lucrului bine făcut ” 🙂 😦 🙂
    postez cu ghilimelele de rigoare REPLICA de ultimă oră a ministrului Justiției cu privire la ieșirea publică a procurorului general al PÎCCJ , Augustin Lazăr,versus DESECRETIZAREA blestematelor de PROTOCOALE SECRETE semnate el și șeful SRI despre care, se face că ………………..PLOUĂ !!! 🙂 🙂 🙂
    -” Se numeşte libertate de exprimare şi fiecare se exprimă după cum îi dictează limitele de înţelegere, ca să nu vorbesc de altele” …………………………..
    Sursa REPLICII de mai sus se regăsește pe sitte-ul Dc.News.ro
    SITTE care NU-i a PSD-ului…………………
    De Sf.Ierarhi ALEXANDRU,Ioan și Pavel cel Nou,
    îți doresc din toată inima, toate ce-mi dorești și mie, ALEXANDRU 🙂 🙂 🙂
    ( Alioșa ) !!! 🙂 🙂 🙂

   3. Salve din zi de joi, Alioșa! 🙂
    Bune și de bine credință sunt multe afirmații din cele de mai sus, dar aș face o mică-mare corectură. Atâta timp cât Ministrul Justiției este numit de politicieni și poate fi schimbat oricând de ei, se numește că e politic și lucrează în favoarea celor care îl aleg. Altfel, Kaput, cum s-a văzut de atâtea ori când un ministru, sau chiar un prim-ministru nu ascultă de indicațiile politice. 😉
    În rest, toate cele bune și cât mai frumoase, Sandule! 🙂

 4. Şi eu aştept cu nerăbdarea continuarea, mai ales că acest episod – mi-a plăcut foarte mult modul în care ai creionat personajul cu pipă – s-a dovedit a fi extrem de incitant prin dialogurile dintre personaje. Am fost acolo, în text, ascultându-le şi văzându-le cu ochii minţii. Spor pe mai departe, Petru! Zi frumoasă şi gânduri bune! 🙂

  1. Mă bucur mult dacă am reușit să transmit prin cuvinte ceea ce simțeam în suflet și vizualizam în gând, iar comentariul tău îmi transmite convingerea că merg pe drumul cel bun. Mii de mulțumiri și urări de succes, Cristian! 🙂

 5. Candva imi imaginam ca la pensie voi pufăi din pipa tutun aromat pe balcon…
  Acum imi dau seama ca fumatul cu pipa e cu mult dichis…In plus, nici n-am balcon!
  Toate cele bune!

  1. Eu zic că-i bine, cât numai balconul lipsește. Sănătate și pipă să ai, că balcoane, terase și tutun se găsesc încă din plin, chiar dacă-s pe Litoral, la Munte sau în alte stațiuni mioritice!

 6. Buna dimineata! Tuturor
  Draga Petru ,nu am citit acest articol,promit ca dupa ce ma-ntorc de la regii mei il voi citii ,acum sunt in graba si am venit cu o cafeluta si sa-ti o zi de joi spornica !

  1. Bună dimineața, urmată de o zi spornică și rodnică, Anușka! Am aflat din căsuța ta că ești așteptată la regi și te înțeleg perfect. Cu atât mai mare recunoștința pentru că ți-ai făcut timp să mă vizitezi și să-mi aduci cafeaua zilei de joi, o zi în care am nevoie de mai multă energie. 🙂
   Să auzim de bine!

 7. Uite cu ce idee a venit Piti Barosanul, sigur să câștige de pe urma autobuzului părăsit, dar nici cu Badea Grigor nu îmi este rușine, uite cum i_a căzut fisa, că ar putea face el ceva !!!🤔 Acum Petru, vom vedea ce_o sa se intample până la urmă !!! Îmi place, chiar daca vin pe aici mai târziu !!!

  1. Piți-Barosanul vine dintr-o lume în care afacerile și inventivitatea primează, în timp ce badea Grigor e obișnuit cu vorbă puțină și muncă mai multă. Mă bucură de fiecare dată vizita ta și îți mulțumesc pentru timpul acordat, dragă prietenă! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.