30 thoughts on “La Centenarul Marii Uniri

 1. Germania e unită
  Și familia despărțită!
  Orișicum noi am vota,
  de unit nu ne-or lasă,
  fiindcă suntem țară mică!
  Nouă de “stăpâni” ne e frică
  preferând să fim doar câini
  decât să luăm soarta în mâini!
  Să murim ca in Egipt
  pentru un rest de carne fript!
  Nu-l urmăm pe Dumnezeu
  că Bruxelles ne este zeu!

  1. Dacă familia este celula de bază a societății, așa cum se tot afirmă în discursurile politicienilor, înseamnă că stăm foarte rău la capitolul UNIRE. Degeaba ar dispărea granițele de pe hartă, dacă noi ne simțim pierduți de mamă, de copii, de frați, de conducătorii aleși.

   1. Care noi domnule Petru?Eu nu! Poate dumneata! Eu nu ma simt pierdut nici de ai mei nici de neamul meu deși sunt la 1500 de km depărtare. Dimpotrivă! Sigur sunt dezamăgit de putere dar la puterea este dintre noi si e urmarea a zeci de ani de comunism!Mai durează până se schimba mentalitatea! Iar familia ca celula ă societății nu este o găselniță politică ci o realitate! Pentru creștini este clar ca-i cerută de Dumnezeu pentru restul ar trebui sa le-o ceara rațiunea, cultura, pragmatismul social!Daca a funcționat atata timp mai va funcționa! Sigur exista indivizi care pun interesul personal peste cel socială, peste ratiune, peste cultură, peste Dumnezeu dar eu sper ca in Romania sunt foarte puțini încă.

   2. Recunosc că eu simt lipsa rudelor, vecinilor și prietenilor care trăiesc acum în străinătate și îi consider ca și pierduți din anturajul meu. Mai ales că vin prea rar să ne mai viziteze și nici eu nu am ieșit vreodată din țară. Iar ca mine mai sunt destui.

 2. După o sută de ani, România profundă este dezbinată, cronicizată în decalajele dintre provincii și stingheră într-o Europă pe care mai degrabă o stânjenește.

  Ar trebui, în 2018, să sărbătorim Reîntregirea. Dar câți români împărtășesc astăzi idealul Reîntregirii?

  1. Unii politicieni se străduiesc să se achite de datorie, procedând ca în vremurile apuse și făcând paradă cu masele de care dispun. Banii alocați sărbătoririi Centenarului trebuie justificați prin manifestări cât mai entuziaste ale participanților, chiar dacă în spatele zâmbetului afișat se ascunde amărăciunea.

 3. Această problemă trebuie s-o rezolvăm noi toți, prin efortul comun, atât cei de la putere, cât și cei din opoziție, indiferent de culoare politică, în anul Centenarului și în anii care urmează.

  1. E un vis frumos, dar pentru a se împlini e nevoie ca fiecare să facă anumite compromisuri, să plece urechea la ce are de spus celălalt și apoi să acționeze în consens. Dar pe la noi e greu să se ajungă la înțelegere când fiecare se ascultă doar pe sine sau pe cei care îi cântă în strună.

 4. Tot ce se întâmplă cu noi după revolutie, putem încadra societatea în alb , gri și negru, și probabil asa sa vrut 😯Ai dreptate Petru suntem dezbinați, mai presus de toate interesele bate_le vina!!! O duminica binecuvântata, neata!!! 🍮🌺🍀

  1. Toată această situație are mai multe cauze, dar cea mai mare vină o au aleșii noștri din fiecare mandat. Știu ei bine că doar dacă ne dezbină și ne ațâță pe unii împotriva altora ne pot ține cu botul pe labe. Toate cele bune și frumoase, dragă Mica! 🙂

 5. E o problema cu aceste evenimente istorice: îi complexeaz si enerveaza pe unii; aceste povesti le amintesc de umilintele din scoală si nu numai. Cine să tină minte anii si intâmplarile din vremurile lui Mihai Vodă, Cuza Voda, Ferdinand ?
  Am auzit ca Ana Blandiana ar fi spus că i-a dăunat faptul că apărea/apare(?) in literatura scolară…
  Apoi, cam nimeni nu are chef/timp sa se intereseze cum acele intamplari si acei oameni mai au legătura cu traiul de azi al poporului…
  Toate cele bune!

  1. Multora ne-au dat de furcă datele istorice și denumirile complicate pe care profesorii ne obligau să le învățăm ca pe o poezie. Ne plăceau faptele și derularea evenimentelor, dar insistența de a memora atâtea informații inutile ne-a temperat tensiunea pentru această materie. Așa se preda atunci, dar am auzit că sunt tendințe pentru un învățământ mai relaxat mai eficient.
   Salutări efervescente!

 6. O reaitate dură și tristă, atât de bine punctată.
  Da, este anul Centenarului Marii Uniri, dar nu se simte sub niciun fel acel spirit de sărbătoare, de bucurie și de mândrie națională. Cu așa probleme în țara noastră…. cam greu.
  Ne păstrăm, totuși…speranța!

  1. Degeaba se cheltuie bani – câți or fi -, dacă nu se simte acel spirit de român mândru și bucuros de progresele făcute în această sută de ani. Doar cu promoții, mai mult sau mai puțin inspirate, și cu declarații insipide nu se poate face o aniversare credibilă.
   Speranța ne rămâne întotdeauna veritabilă.

 7. După 100 de ani,
  în ROMÂNIA lucrului bine făcut ” 🙂 😦 🙂 sunt mulți TRĂDĂTORI de NEAM și ȚARĂ 😦 😦 😦
  iar cei care ar trebui pe ROMÂNI să-i UNEASCĂ în cuget și simțiri,
  îi DEZBINĂ și ÎNVRĂJBESC ” pas cu pas ” ca la BALAMUC !!! 😦 😦 😦
  De ar ieși din morminte LIBERALII din familia BRĂTIENILOR care au făcut Marea Unire de la 1 DECEMBRIE 1918 🙂 🙂 🙂 i-ar CERTA tare rău pe actualii liberali și pe președintele lor…………………

  1. Bună dimineața, frate român! 🙂
   Toți politicienii trebuie certați, iar mare parte dintre ei trași la răspundere. E trist când vezi mereu cum parlamentul protejează acuzați de corupție care ar trebui să fie demult în închisoare. Când românul cinstit vede asta, firește că-i vine să-și ia lumea în cap.
   Sănătate și voie bună, Sandule! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.