Fetița care visa pentru alții

Vacanța nu s-a mai terminat pentru Lena, iar asta nu a fost un lucru îmbucurător, deși așa ar fi trebuit să pară. O vizită neplăcută, de care au avut parte după Anul Nou, a fost pentru restrânsa familie Popan o lovitură crâncenă, la care nu s-ar fi așteptat nici în visele cele mai negre. Mesagerii erau domnul doctor Oșan și o tânără reprezentată a Instituției pentru Protecția Copilului. Primul părea vădit încurcat atunci când a fost întâmpinat de gazdă și poftit să intre, în timp ce domnișoara afișa o ținută rece, specifică oficialităților preocupate să-și facă datoria conform legilor și regulamentelor seci, inflexibile.

– Greu vă mai găsește omul acasă, au fost primele cuvinte ale asistentei, după care s-a prezentat. Sunt Țompa Valeria și am fost însărcinată să evaluez modul în care este educată și crescută fiica dumneavoastră…, aici vocea ei rece se frânse, căutând sprijin.

– … Popan Elena, o salvă la timp medicul de lângă ea. Sau Lena, cum o știe toată lumea.

Doamna Popan presimți că oaspeții nu veneau cu gânduri binevoitoare, dar își struni curiozitatea și îi invită să ia loc la masa din sufragerie. Abia apoi li se adresă, cu o voce amiabilă:

– A fost o perioadă mai aglomerată, așa cum se întâmplă de sărbători, însă acum totul a revenit la normal. Dar de ce vă interesează fiica mea? A făcut ceva la școală sau a lipsit de la ore fără să știu?

– Noi suntem preocupați de toți copiii din familii disfuncționale sau cu un singur părinte. Cu atât mai mult de Elena, despre care am primit numeroase sesizări și plângeri.

– Plângeri… de la cine?, începu să se irite mama fetei. Și despre ce e vorba?, pentru că sunt unii oameni răi care se ocupă cu plăcere de așa ceva.

Țompa Valeria scoase din geantă un dosar destul de voluminos și începu să-l răsfoiască, ocolind astfel privirile interlocutoarei sale.

– Atunci când mai mulți oameni spun același lucru, e clar că nu sunt născoceli. Nu vă pot da multe nume, dar e suficientă concluzia examenului medical făcută de domnul doctor Oșan, la care se adaugă evaluarea învățătoarei. Amândouă arată că fiica dumneavoastră suferă de o depresie psihică post-traumatică gravă, ce periclitează psihicul copiilor cu care vine în contact.

– Nu pot să cred!, izbucni doamna Popan, ridicându-se în picioare. Ce examen medical a făcut domnul doctor, că nu am fost decât la o ședință, și aceea incompletă? Ce rău le poate face colegilor ei, când ea de-abia scoate câteva cuvinte?

– Am aici o declarație a unui părinte, care spune că Elena i-a amenințat copilul cu moartea. Citez cuvintele fetiței: „Am visat că o să mori”. Acel băiat s-a îngrozit, crezând că e o prezicere reală, după cum s-au dovedit altele.

– Lenaaa!, strigă gazda, în timp ce își scotea instinctiv o țigară. Până la apariția fetiței, avu timp să tragă câteva fumuri adânci, care, cel puțin aparent, o mai liniștiră.

– E adevărat ce spune doamna aceasta? Cum că ai spus unui coleg că i-ai visat moartea?

Lena afirmă din cap, ținând ochii ațintiți spre podea, după ce-și trecuse imperceptibil privirea peste chipurile oaspeților.

– De ce ai făcut asta?, se răsti la ea maică-sa, scuturând-o cu mâinile pe umeri. De ce ai mințit? Ai mințit, nu?

Un nou răspuns afirmativ, tot tacit.

– Ți-au spus ceva înainte? Ți-au făcut ceva? Ai vrut să te răzbuni prin asta?

Fetița continuă să aprobe din cap, fără să apeleze la cuvinte.

– Vedeți dumneavoastră?, zise doamna Popan, întorcându-se spre cei doi. Sunt unii copii care o agasează, iar ea se apără cum poate. Asta nu înseamnă că trebuie exclusă dintr-un mediu normal. De fapt, în ultima vreme, de când am angajat o nouă bonă, parcă e mai puțin introvertită și dă semne de socializare.

– Da, știm despre cine e vorba și nu cred că-i o prezență potrivită pentru fiica dumneavoastră.

– Dar ce are tanti Anița?, se miră gazda. E o femeie decentă și binevoitoare.

– E o femeie bătrână și ciudată, căreia nu i-aș da nici cățelul în grijă, răspunse rece asistenta. Trebuie să recunoașteți că sunteți depășită de situație, fata nu are cu cine să comunice în lipsa dumneavoastră, iar serviciul pe care-l aveți vă ocupă prea mult timp. De fapt, copila se simte intimidată chiar și în fața dumneavoastră, după cum se vede. Să nu mai zic de faptul că fumați în preajma ei. În concluzie, recomand internarea de urgență a Elenei, pentru tratament și recuperare emoțională. Uitați-vă la ea: cum să nu se lege copiii de părul ei cărunt?, fiind ceva neobișnuit pentru ei. Măcar de o vopseați sau îi puneați o perucă decentă.

– Faceți o mare greșeală, doamnă Țompa și domnule Oșan. Nu-mi puteți lua fiica, doar pentru ea trăiesc.

– Trebuie să sosească o ambulanță, în cel mult o oră. Dacă vă opuneți, va fi și mai rău pentru toți. Vă rog să fiți rezonabilă și veți primi dreptul la vizite, o avertiză domnișoara.

Imagine similară

Doamna Popan era înecată de lacrimi și nu mai putea decât să-și îmbrățișeze odorul. Timpul era limitat, căci, peste câteva minute, se auzi motorul unei mașini care se oprea în fața casei lor. Trebuiau împachetate câteva lucruri, astfel că mama a fost nevoită să se desprindă și să se ocupe de asta. Eliberată de la pieptul ei, Lena se apropie de doctorul Oșan și îi spuse mai mult în șoaptă:

– Sunt sigură că la noapte o să vă visez!

Omul tresări, se ridică brusc în picioare și făcu un pas în spate. Apoi se uită la asistentă, dar aceasta era prea ocupată cu reașezarea actelor în dosar, deci nu văzuse și nu auzise nimic.

60 thoughts on “Fetița care visa pentru alții

 1. Acum e o moda cu socializarea.
  Cand eram la liceu la Seini nu prea aveam ce sa discut cu colegii care nu era la internat. Daca i-ar fi intrebat cineva despre mine, probabil ar fi spus ca sunt nesociabil…
  Succes in toate!

  1. Probabil că nu ai agreat viața de internist, dar eu m-am obișnuit după un an și chiar așteptam să mă reîntâlnesc cu unii colegi. E drept că și acolo se formau grupuri, pe bază de zona de origine, din cei care erau buni la învățătură, cei care-și impuneau forța fizică sau introvertiții.
   O zi excelentă!

 2. Nimic nu mă mai miră în zilele noastre.
  Sănătosul la spital, iar nebunul la altar…înțelegi tu ce vreau să spun…😉
  O zi minunată!!! ☕🍀

  1. Firește că deja ne-am obișnuit să vedem sau să auzim mereu de absurdități din acestea, iar asta ne dă prilejul să le scoatem în evidență, ori de câte ori avem ocazia. Poate ajută.
   Să fii iubită! 🙂

 3. Într-o povestire personajele se mișcă singure, au autonomie și sunt destul de independente. Sau cel puțin au cam aceeași independență pe care ne-o închipuim și noi că am avea-o. În momentul în care te gândești, ca narator, să intervii, mișcarea browniană continuă chiar și dacă i-am schimbat cursul.
  Îmi place „Fetița care visa pentru alții”

  1. Mă onorează aprecierea și sper ca intervențiile mele să nu fie deplasate, ci să urmeze o narațiune cât mai realistă, chiar dacă personajul principal pare fictiv, printr-o însușire ieșită din comun. Se întâmplă ca realitatea să fie, adesea, incredibilă.

  1. Mi-aș fi dorit să surprind cu o altfel de continuare, dar n-am vrut să forțez nota, pentru a nu intra prea mult în fantezie, ignorând realitățile zilelor noastre.
   Mulțumesc, Mugurel!

 4. Lena internata intr-un spital ,trist!Sper ca aflam cine a facut tot necazul! O seara excelenta iti doresc!:)

 5. Am revenit in tara pe 7 Ianuarie direct din UK… de pe un pat de spital din Nothingam { orasul ce are un muzeu inchinat lui Robin Hood } , iar azi iti ” vizitez ” cu mare placere sufrageria . Chiar dac-o fac cu intarziere , o fac din tot sufletul atunci cand iti doresc : LA MULTI ANI CU MULTA, MULTA SANATATE NEA PETRE , SI NU DOAR PE 2019 CI… CAT O VREA “ALA DE SUS ” !!! Acum , intorcandu-ma la povestirea dumitale care , asa cum am mai spus , imi face un milion de nervi 😡 spun ca , daca doamna Popan ar fi trait in orice tara civilizata { adica , inclusiv Norvegia 😉 } in afara de Romania , la ora asta o luau in grije si pe ea si pe madamme Popan aia de la CIA , MI 5 sau chiar FSB !!! Aia de la institutul ala de rahat numit Protectia Copilului m-au facut sa injur mai ceva ca birjarii de asteptau clienti langa Gara de Nord sau la Obor … inainte de WWII ! Ai dracului nenorociti , nu-i intereseaza daca copilul ala are ce manca , daca are un acoperis deasupra capului , daca-i iubit si ingrijit de mama sa… una stiu una zic : ” Dacă vă opuneți, va fi și mai rău pentru toți. ” prafu’ sa se-aleaga de ei si institutia aia a lor de tot KAKA-tul !!!!! Exista sute , mii si zeci de mii de copii care nici macar nu pot visa sa fie in locul Lenei si sa fie iubiti asa cum o iubeste ma-sa pe aia , dar ei ai dracului oameni … incearca sa-si justifice existenta lor de rahat !!! Daca Osan ala nu-i reprezentantul ” cuiva interesat , de acolo de sus ” care , in interes personal se foloseste de incompetenta si obtuzitatea alora de la ” protectia copilului “{ pentru a da o nuantza de legalitate gestului lor ticalos } … bag mana in foc ca Mucius Scevola ! ABIA ASTERPT URMAREA desii… mi-am cam facut si singur un fel de scenariu . Nene Petre , aceasta izbucnire de furie este datorata in totalitate povestirii dumitale care m-a prins si care… chiar imi place . Tine-o tot asa si… ai grije sa nu te transformi in Sheherezada vorba lui “vax albina ” 😀 😀 😀 ! P.S. Nu te intreba care-i motivul de-s treaz la ora asta ca-ti spun eu si singur : PROSTATA ! 😡

  1. Din păcate, temerile mele provocate de lipsa oricărui semn virtual din partea dumitale, s-au adeverit, nea Marian. De fapt, mă gândisem la două variante: ori ești bolnav, ori ți-a confiscat nevasta calculatorul ;). Mai bună era cea de-a doua variantă, căci se rezolva cu bine, având în vedere imaginația de care dai dovadă.
   Îmi pare rău că te-a iritat subiectul povestirii, dar îți recomand să nu pui la inimă, e doar rodul imaginației mele, diluată, e drept, cu ceea ce ne oferă realitatea cotidiană. Îți doresc multă sănătate și calm ardelenesc, că și ăla contează, în orice probleme!

   1. Nevasta-mea are… TABLETA 😎 ! Bolnav nu sunt . Am fost in UK pentr-o simpla operatie de extirpare a unui plaman dar in rest , sunt sanatos slava Domnului ! ” Îmi pare rău că te-a iritat subiectul povestirii, dar îți recomand să nu pui la inimă, e doar rodul imaginației mele, diluată, e drept, cu ceea ce ne oferă realitatea cotidiană.” M-a iritat in sensul bun al cuvantului iar la a doua parte… pai si Raymond Chandler scria cam la fel , ca si dumneata tot din imaginatie insa , asta n-a constituit un impediment in a nu-mi face nervi citind ” Somnul de veci ” bunaoara , c-asa am fost toata viata : am trait pur si simplu actiunile cartilor citite . Respect nea Petre !

   2. Bine ca-mi adusei aminte la vreme ! Nu m-au operat aia caci , vazand cu cate boli sunt captusit… au spus PAS in cea mai curata limba engleza si , m-au trimes sa-mi gasesc “sanatatea ” pe perna mea . Niste jegosi si un spital nenorocit , cum n-am vazut in viata mea . Nu lua nimeni o spaga ceva … un buchet d e flori amarat , o cutie de Ness un pachet de tigari … NIMIC ! In plus , ca sa-mi fac si mai multi nervi pe chestia asta… n-am vazut macar un amarat de gandac prin acel spital de rahat iar sobolani… nici macar atata lucru , asta ca sa nu mai fac vorbire despre empatia si politetzea absolut nelalocul ei de care dadeau dovada cu totii { de la portar pana la seful de clinica } caci din SIR , nu m-au scos cat am zacut pe-acolo de parca eram neam cu Charles . Pana si plata serviciilor , pana si aia a fost facuta { crapa nora-mea de ciuda } doar strict legal …ai dracului bulldogi ! D’aia zic : BINE CA AM AJUNS ACASA LA SPITALELE NOASTRE AUTOHTONE 😡 !

   3. Ha,ha,ha Marian ,mereu te citesc ,chiar m miram pe unde esti ,ma inveselesc cu umorul din comentariile tale
    Sanatate multa ,multi ani!

   4. În acest caz, mă bucur că ești sănătos și la fel de șugubăț ca înainte, nea Marian! Bine că ai avut parte de o îngrijire profesionistă, ținând cont de cât de mulți concetățeni se plâng de sistemul de sănătate de la noi. Îți doresc să te simți cât mai bine, iar noi să ne dăm seama de asta prin comentariile pline de sevă din lumea asta virtuală! Bănuiesc că nu te lași mai prejos nici în cea reală! 🙂

 6. Aoileu ,devine complicat rau povestirea ,abia astept ce se va mai intampla 🙂
  O cafeluta cred ca iti va prinde bine pe vremea asta geroasa 🙂

  1. Pentru ca o stare de lucruri să devină mai bună, e necesar ca întâi să fie mai rău. Cam așa spunea un cugetător.
   Bună dimineața și mare mulțămire pentru cafeluța de miercuri, Anușka! O gust pe îndelete, cu ochii pe fereastră, admirând albul desăvârșit al zăpezii de azi-noapte.
   Frumoasă să-ți fie și ție ziua, dragă prietenă! 🙂

  1. La titlu am omis să completez că-i partea a șasea, dar, cei care mă urmăresc constant, își dau seama că-i doar un fragment.
   Iarna e faină, așa cum sunt sigur că-i și peste gardul ce ne desparte, dragă Cornel! 🙂 Doar că-s cam împotmolit în bloc.

 7. Salutare ,Petru ! 🙂
  În ” România lucrului bine făcut ” 😦 🙂 😦
  NIMIC nu mă mai MIRĂ:-( 🙂 😦
  nici măcar MERSUL de individ turmentat dar foarte CUNOSCUT ,
  ce va VENI azi în ROMÂNIA să ne DEA LECȚII de DEMOCRAȚIE și MORALĂ :

  Alioșa ! 🙂

  1. Salve amicale din nordul înzăpezit al țării, Alioșa! 🙂
   Mi-am dat seama de înclinația către băuturile bahice ale individului de mai sus, dar firește că el dă vina pe niscaiva probleme de sănătate. 😀
   Ne amuzăm de politicienii noștri, de ce să nu ne amuzăm și de cei europeni? Una le e cununa, cum se spune pe la noi. 🙂
   Toate cele bune, Sandule! 🙂

 8. Titlul acestui fragment mă duce cu gândul spre romancierii nordici. Apreciez calitatea de narator perfect, calitate care transformă cititorul într-un personaj prezent, captiv în mijlocul desfășurării acțiunii, dar totodată invizibil. Spor!

  1. Mulțumesc efervescent pentru frumoasele aprecieri, prin cuvinte atât de încurajatoare! Multă râvnă îți doresc, la rândul meu, și să ne citim cu interes, mulți ani încă!

 9. Buna dimineata! Tuturor
  Draga Petru ,ieri imi parea rau ca la tine ningea ,acum sunt fericita ca ninge si la mine 🙂
  Serveste o cafeluta proaspat facuta si o zi placuta iti doresc ,mai ales ca astazi este joi si te vei duce la piata ,iti va prinde bine cafeluta ! 🙂

  1. Bună dimineața de joi, cu felicitări pentru zăpada proaspătă pe care ai primit-o, Anușka!
   Eu sunt prea înzăpezit pentru a merge azi la piață, așa că o să-mi facă soră-mea cumpărăturile strict necesare. Aștept dezghețul, că e nevoie să ies și eu prin urbe.
   Mulțumiri pentru cafea, alături de cele mai eficiente urări de bine, dragă prietenă! 🙂

   1. Ieri am avut niste drumuri urgente de facut si nu-ti spun ce uda la picioare am venit ,ca s-au format balti de apa prin topirea zapezi ,a nins 2 zile cam 20 cm si pe trazi e dezastru

   2. Am văzut și eu la știri ce probleme sunt cu circulația pietonilor în Capitală. Chiar că-i un dezastru, care poate genera și multe accidente. Am înțeles că multe guri de canalizare sunt înfundate cu gheață sau zăpadă.

 10. O lectură care ne ține cu sufletul la gură! Abia aștept continuarea. Situația în sine este una dramatică. Ce părinte ar accepta o asemenea intervenție brutală a autorităților, care vin să-i ia copilul? Ceea ce mă intrigă, este faptul că mulți „oameni de bine” făcuseră sesizări contra fetiței. Ce veninoși mai sunt unii….
  O zi frumoasă, dragă Petru! 🙂

 11. Din păcate, astfel de situații se întâmplă foarte des în realitate, și nu numai la noi în țară. Am văzut cu toții un caz, care a devenit notoriu, în care unei familii de români i-au fost preluați copiii – în Norvegia parcă -, tot din cauza unor vecini „binevoitori” care au făcut sesizări răutăcioase.
  Mare mulțămire pentru popas și apreciere, dragă Alex! Toate cele bune! 🙂

  1. O, da! Cazul românilor din Norvegia m-a revoltat teribil. Cât de mult îi admiram pe nordici, pentru stilul lor de viață sobru și ordonat, după acest episod mi s-a răsuflat de tot admirația. Unde realitatea pare strălucitoare, trebuie să fie și ceva putred la mijloc… Iar cu binevoitorii… așa ce i-aș taxa la sânge pe cei care se dovedesc niște mincinoși oribili.
   Numai bine, dragă Petru! 🙂

 12. Uffff, nu am trecut pe aici, și ce aflu ca lui Lena i s_au făcut plângeri, și surpriza sau trezit la ușa, chiar de sărbători, cu controlul medical, și asistenta sociala, vezi Doamne era un pericol pentru colegii ei!!! Frumos narata continuarea povestii, draga Petru!!! 👋 Noapte bună!!!

  1. Luna ianuarie nu-i prielnică nici pentru noi, dar nici pentru personajele din povestire. Sărbătorile au trecut, oamenii sunt mai morocănoși și mai puțin binevoitori, în special cei care lucrează în funcții birocratice. Noi trebuie să avem tărie și să ne punem speranțe în primăvara care se apropie pentru toți, chiar și pentru Lena. 😉
   O zi de vineri ușoară ca un fulg îți doresc, dragă Mica! 🙂

 13. Citesc povestirile dumneavoastră pe sărite – din lipsă de timp. De aceea nici nu trișez cu like-uri răzlețe. Dar, atunci când citesc, sunt fermecată de arta dvs narativă, de cea a dialogului, a dozării suspansului. O plăcere fiecare lectură!

  1. Te înțeleg perfect în privința timpului și tocmai de aceea mă simt onorat când acesta îți permite să poposești și în ”grădina” mea. Mare mulțămire pentru aprecieri și mult spor la versurile atât de inspirate cu care ne delectezi!

 14. O poveste pe cat de tulburatoare pe atat de reala. Ei bine, draga prietene, ca intotdeauna nu pot scrie decat ca mi-a placut…m-a impresionat chiar daca povestea este trista si, sincer, mi-a umezit ochii…pt. ca exista astfel de cazuri (si) in viata reala, din nefericire. Nu stiu de ce…dar astept continuarea…
  O duminica binecuvantata si tot binele si frumusetea lumii sa se reverse asupra ta si a muzei tale creatoare de frumos si inedit! 🙂

  1. Consider că subiectul povestirii și personajul principal e la granița dintre ficțiune și realitate. S-au auzit astfel de cazuri și multă lume crede în vise, dar, ca întotdeauna, sunt și sceptici care privesc cu neîncredere orice previziune onirică. Rămâne la latitudinea fiecărui cititor, scopul meu e să fie o acțiune cât mai palpitantă și interesantă.
   Mulțumiri călduroase pentru încurajare, alături de urările de bine cele mai intense, dragă prietenă! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.