Drogul uzual

Bărbatul, la vreo treizeci de ani, intră timid în încăperea luxoasă și salută cu exagerată politețe. Omul dolofan, din spatele mesei, se ridică și îl întâmpină cu un zâmbet radios, întinzându-i mâna de departe.

– Bine ai venit, domnule…

– … Cumpănitu, domnule. Cumpănitu Vasile.

– Domnule Cumpănitu, mă bucur că te-ai gândit să apelezi la mine și la pachetele de cea mai bună calitate pe care ți le-ai putea dori vreodată. Numele meu e Ispită Aurel, și am să fac din dumneata un om fericit. Dar ia loc și spune-mi ce preferințe ai, îl invită cu amabilitate gazda, așezându-se înapoi, pe fotoliul larg.

– Știți, eu nu prea voiam să fac pasul ăsta, dar m-a influențat vecinul, care-i clientul dumneavoastră de câțiva ani. Am văzut cât de fericit este de atunci, iar el mi-a explicat că totul a început de la primul pachet luat de aici. A intervenit și nevastă-mea, care dorește să plutim și noi în al nouălea cer, doar nu suntem mai proști ca ei.

– Are perfectă dreptate, nevasta dumitale, domnule… pot să îți spun Vasile? Cumpănitu e un nume care mie, drept să-ți spun, nu-mi prea place. Fără supărare! În schimb, dumneata poți să-mi spui Aurel.

– Desigur, cum vreți. Numele îl am din străbuni, dar în ultima vreme pare cam demodat, după cum mi-au spus prietenii de familie. E bine și Vasile, așa cum îmi spun toți cunoscuții.

– Așadar, domnule Vasile, ce fel de pachet crezi că ar fi pe gustul dumitale? Aveți de unde alege, credeți-mă.

– Încă nu m-am hotărât. E un pas mare și nu aș vrea să fac o greșeală iremediabilă, cum ar fi să cad în dependență.

– Și ce e rău în asta, Vasile?, rosti Aurel cu convingere. Toată lumea e dependentă de ceva, iar dacă prin asta devii fericit, ce mai contează?

– Da, e drept, însă, până la urmă, s-ar putea să nu-mi mai permit. Am văzut oameni care au ajuns pe stradă, alții în ospiciu, iar unii chiar s-au sinucis. N-ar fi mai bine să trăiesc pe picioarele mele, fără să mă avânt într-o euforie înșelătoare?

Grăsuțul oftă dezamăgit și-și ridică brațele a neputință, recunoscând:

– Firește că sunt și astfel de specimene, dar pe dumneata te văd om calculat. Sunt convins că ai să fii rațional și te vei opri atunci când va fi cazul, fără repercursiuni negative.

– Și dacă nu mai pot renunța?, se tângui Vasile. Mai ales cu un anturaj în care sunt încurajat să continui, ba să iau și mai mult, tot mai mult, până când ajung incurabil și irecuperabil. Prietenii, vecinii, colegii de muncă și rudele care procedează la fel, nu sunt un sprijin în moderație, ci într-o escaladare a consumului. Nu prea cunosc oameni care au reușit să-și revină și care să mă ajute atunci când va fi cazul. În concluzie, sunt un om slab și mă tem pentru viitorul familiei mele, cu toată fericirea ce mi se arată la început.

– Ești fricos, iar asta te face și slab, îi răspunse, dezamăgit, Aurel. Pentru a învinge, trebuie să riști, iar dumneata nu ai curajul. Uită-te la mine, crezi că eu n-am riscat? Dar acum am apartament ultracentral, casă la țară, cabană la munte, mașină de lux și nevastă tânără.

– Și dumneata te-ai împrumutat de la bancă?, întrebă Vasile cu mirare.

– Ei, nu chiar. Dar eu risc de fiecare dată când dau împrumuturi unor persoane care ar putea ajunge insolvabile. Risc, dar uite că nu pierd, pentru că am fler.

– În acest caz, e mai bine să nu riscăm niciunul. Mai bine mă retrag și economisesc pentru fericirea dorită, decât să o trăiesc cu bani împrumutați, că mi-ar sta în gât.

 

34 thoughts on “Drogul uzual

  1. Suntem slabi de înger și ușor de manipulat când e vorba de lux și bunăstare. Ne luăm la întrecere în confort și vrem să dovedim celor din jur că am reușit, iar ambiția asta i-a dus pe mulți la pierzanie.
   Salutări amicale și urări călduroase, George!

  1. Echilibrul acesta îl înțelege fiecare în altfel și nimeni nu recunoaște că a exagerat cu împrumuturile. Oamenii găsesc ușor justificări, dar nu prea caută alternative.
   Avem o iarnă teribil de reală, să ne fie de bine!

 1. CUMPANITU VASILE !!!!!!!!!!!!!! ISPITA… AUREL !!!!!! Alte ” nume de familie ” mai romanesti , mai obisnuite nu gaseai si dumneata ? Nu de alta dar , daca tipii ar fi fost anglo-saxoni , francezi sau macar macaronari treaca mearga , dar in romaneste… cine dracu vine sa ceara ceva { chiar si doar…sfaturi } de la cineva care sa se numeasca ISPITA iar ala , Ispita ala , cum dracu sa-si piarda vremea cu cineva numit… Cumpanitu ?!? Vorba lu’ Petre Roman : “- Asta suna ca Dracu !” Dar nici macar Satana nu cred c-ar fi incercat asa ceva , mai ales dupa plasa luata cu incapatzanatul ala de Iisus 😉 . Nene Petre , ai de gand sa continui ” lucrarea ” ? Nu de alta dar , deja am ochit asta ” A intervenit și nevastă-mea, care dorește să plutim și noi în al nouălea cer, doar nu suntem mai proști ca ei. ” astfel inca… se anunta interesanta urmarea , pe bune , chiar ma intereseaza 😎 . 😡 A dracului hoashca , o manca in… tender , si n-avea cine-o “scarpina ” ca sa fie si ea ca aia !!! N-a auzit de CARITAS sau de… Nutu Camataru , nenorocita ??? Fireste , daca Cumpanitu { hal d e ” nume ” } si-o ia in mana presupunand ca … Ispita Aurel s-ar risca….sa vezi ce va fi la gura ei , sa vezi dracuieli si blesteme la adresa ” prostului care i-a mancat viata ” si , parca vad ca-i va spune si ca… ” nici copii nu i-am facut cu tine boule ” !!! Precis ca va divorta de fraier { cu-asa un ” nume d e familie ” e de asteptat } si-i va declara public : O AI MICA !!!!!!!!!!!!!!! Iar amaratul ala…ce draci sa-i mai spuna ? Va tace molcom si se va duce la primul cap de pod fie sa se spanzure , fie sa cerseasca si sa aiva un loc de dormit , vai de mama lui 😡 . Nea Petre , onorate prieten din Nord respect deosebit , un weekend cat mai placut si-ti urez … sa n-ai multa zapada de dat mai ales ca , primarita PSD din Seini banuiesc c-a luat toate masurile…bla , bla , bla si etc . 😀 😀 😀 P.S. CONTINUA “LUCRAREA ” !!!!!!!!

  1. Și povestea nu-i mai multă,/ Să trăiască cine-ascultă,/ Și povestea-i atâta,/ Să trăiești și dumneata!
   Am așternut doar o mică schiță despre năravul atât de răspândit și încurajat prin tot felul de promoții. Nu se cădea să încep altă nuvelă, atâta vreme cât e în lucru încă „Fetița care visa pentru alții”
   Primărița își face treaba și străzile sunt curățate, dar nu-i suficient pentru circulația în siguranță a pietonilor ca mine. Așa că zic pas și aștept soarele pentru a topi gheața de pe trotuare și zăpada de pe mașină. Zile cu bucurii și gânduri bune, nea Marian!

  1. E adevărat că puteam să o țin mult cu ofertele lui Ispită, dar ideea pe care am marșat era faptul că împrumuturile sunt ca niște droguri legale și încurajate. Odată ce s-a deconspirat natura dependenței, pe care sper că nu am sugerat-o prea evident de la început, am considerat subiectul încheiat.
   Mulțumiri și toate cele bune!

  1. Ambiția pentru o viață tot mai luxoasă poate să ne ducă la o viață cu mai multe lipsuri decât ne puteam închipui. Îți doresc să fii fericită și să te bucuri de lucrurile mărunte, dar benefice, dragă prietenă! 🙂

  1. Am văzut prea multe persoane care „s-au fript” după ce au exagerat cu împrumuturile. De aceea nu risc nici eu, oricum se spune că banii nu aduc fericirea.
   Săru-mâna pentru apreciere, Ane! 🙂

 2. Foarte sugestiva postarea. Felicitari pentru Cumpatatu, nu degeaba purta acest nume . M-am intrebat totusi unde locuia acest om de era inconjurat numai de “fericiti”…….
  Drept recompensa te servesc cu o prajitura buna ❤

  1. Locația lu’ Cumpătatu rămâne un secret, la cererea lui. Ca să nu fie asaltat de alți creditori zeloși în a-l corupe și a-l face fericit cu tot dinadinsul. 🙂
   Mare recunoștință pentru prăjitura care arată delicios! ❤

 3. Nu degeaba îl chema Cumpanitu, în final a reușit sa cumpaneasca corect, dar sunt destui care si_o iau în freza, spre nefericirea lor, și bucuria altora care se îmbogățesc nemeritat!!! O noapte liniștită, somn ușor Petru!!! 😔

  1. Ne-am dezobișnuit să economisim, măcar câte puțin din fiecare salariu sau pensie. La urma urmei, tot din aceiași bani trebuie să ne descurcăm, plus că plătim și dobânzi. Doar că nu avem răbdarea să așteptăm, de parcă suntem într-o competiție.
   O zi frumoasă și rodnică, dragă Mica! 🙂

  1. Totuși, am auzit vești bune. Statisticile spun că românii au început să economisească, ce-i drept într-un procent mic, dar e un semn îmbucurător. Poate ne educă realitatea.

 4. Aurel asta se lauda ca are masina de lux,nevasta tanara ,etc. dar nu spune cate pers. a inselat ,insa Vasile om intelept ,bun raspuns i-a dat 🙂
  Cu drogul asta de imprumut ,am platit si eu cu varf si indesat la o banca fantoma,n-as mai lua asa drog in veci 🙂
  O zi frumoasa ca la mine ,cum ninge ca-n povesti si o cafeluta ptr. incalzire 🙂 draga Petru

  1. Bună dimineața, cu mare mulțămire pentru cafea, Anușka!
   Îmi pare rău că ai pățit-o personal, pentru că știu cât de greu este să toooot plătești rate, ani de zile. Din fericire, numai o dată din experiența mea, dar din cea a multor prieteni, rude și alte cunoștințe. Eu am luat împrumut doar atunci când jucam la CAR-ul de la serviciu, iar după plecarea nevestei, a trebuit să plătesc două rate pe lună. Astfel că luam doar avans, iar la salariu îmi rămânea câte un leu, timp de un an.
   O zi de toată frumusețea! 🙂

   1. Of, Petru ,ai luat si tu cunostinta cu ratele ,numai ca la mine ptr. o intarziere de 2 luni am platit triplu ,asta e ,avusesem nunta cu unul din copii si nu am mai putut plati 2 luni ,desi la banca anuntasem si mi-ai zis ca n-o sa fie mare intarzierea ,dar nu a fost asa ,astia iti ia pielea de pe tine 🙂

 5. Ha, ha! Mi-a plăcut mult numele ales pentru personaj: Vasile Cumpănitu. Care stătea… „în cumpănă”, dacă să facă sau nu o alegere grea. Iar ispite sunt atât de multe în viață…
  Numai bine dragă Petru și mult spor în tot ceea ce scrii atât de bine! 🙂

  1. Cred că numele acesta chiar îl are cineva, din moment ce am văzut altele mult mai insolite. Dar nu putem garanta că aceia care-l poartă chiar rezistă atâtor ispite. 😉
   Sănătate și mult succes în tot ce ți-ai propus, dragă Alex! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.