Occident Express (7)

Colonelul Zamfirescu avea multe calități, nu degeaba a ajuns unul dintre cele mai active și decorate cadre din armată. Toți știau că-i ambițios, perseverent sau încăpățânat – după cum considerau prietenii sau invidioșii -, neiertător și răzbunător din fire. De aceea, un om cu vanitatea lui, nu putea să treacă peste eșecul misiunii de a captura trenul pirat, o operațiune care păruse atât de simplă, dar care-l dezonorase în fața superiorilor. Însă nu reproșurile lor îl dureau cel mai tare, ci lovitura pe care o simțea în mândria lui de militar profesionist și ireproșabil. Acest sentiment dureros l-a împins pe nesimțite către obsesia de a îndeplini cu orice preț acest țel, oricâte sacrificii ar fi trebuit să facă.

I s-a dat mână liberă, după mai multe insistențe în cercurile politice pe care le cunoștea bine. A început cu anunțuri în mass-media, prin care promitea o recompensă substanțială celui care îi va da informații privind traseul Occident Express-ului. Reacția doritorilor de câștiguri ușoare nu a întârziat să apară: sute de oameni l-au contactat, asigurându-l că ei știu precis pe unde va trece trenul într-o anumită zi și la o anumită oră. Însă datele se contraziceau adesea unele pe altele, de parcă ar fi existat mai multe garnituri de acest fel. Iar atunci când pontul părea verosimil și colonelul își mobiliza trupele, ceea ce s-a întâmplat de multe ori, se dovedea că totul a fost o înșelătorie care-l înfuria la culme pe Zamfirescu și îl făcea să se descarce pe toți cei cu care venea în contact. Nici nevasta lui nu era exclusă de la aceste răbufniri care au determinat-o să-l părăsească, luând cu ea și cei doi copii.

Rămas singur, obsesia colonelului nu se diminuă deloc, ci crescu în intensitate și frecvență. Cutreiera incognito toată țara în căutarea ocaziei de a se răzbuna, se întâlnea cu oameni de toate categoriile, intrând în case deocheate sau crâșme prăpădite, însoțit de locotenentul Pascu, singurul care-l compătimea și-l ocrotea în același timp. De obicei, auzea despre trecerea trenului la trecut, iar asta îl scotea iarăși din sărite. Dar, dintre atâtea întâlniri, una l-a convins din nou să-și adune oamenii și să împânzească cu ei o gară de câmpie. Omul cu informația era lângă el, supărat că fiul său apelase la Occident Express pentru a părăsi țara. De mai multe ori a încercat să o facă pe căi obișnuite, dar l-a prins la timp și l-a întors acasă cu forța, după care i-a aplicat câte o bătaie sănătoasă. Ar fi făcut la fel și de data asta, dar auzise că trenul acesta poate veni pe unde nu te aștepți, deci se temea să riște. Mai bine să scape definitiv de amenințarea lui, plus că primea și o sumă frumoasă de bani, ca recompensă.

Colonelul putea să-și mângâie iarăși mustața, prevăzând parcă mult așteptata răzbunare. Soldații erau pe poziții, tunarul era unul nou și fără mustrări de conștiință, iar Pascu își desfășurase oamenii pe partea cealaltă a gării. De data asta nu vor pregeta să tragă cu toate gurile de foc, la prima vedere a locomotivei sau la primele semnale sonore. Evacuaseră gara și personalul de serviciu, pentru a preveni victimele colaterale, dar și martorii unor eventuale nesincronizări. Pasagerul nu putea fi confundat și numai el trebuia lăsat să se miște în voie.

Zamfirescu știa deja pe de rost mersul trenurilor, din câte misiuni a avut parte la fața locului sau pe care le-a pregătit teoretic, aplecat nopți la rând deasupra hărților. Acum, scruta liniștit depărtările ce se expuneau de-a lungul liniei de cale ferată, dreaptă precum lumânarea. Mirarea nu-i fu deloc mică atunci când văzu ceva apropiindu-se, deși băiatul încă nu-și făcuse apariția. Ca niciodată, trenul venea mai devreme, poate pentru a-l surprinde nepregătit, doar că el era precum un pescar veteran, răbdător și experimentat în toate trucurile.

– Simioane!, strigă el tunarului. Fixează ținta pe locomotivă și trage imediat.

Imagine similară

Sergentul recepționă comanda și, în câteva secunde, proiectilul țâșni către ținta tot mai vizibilă. O lovitură în plin zgudui trenul și îl opri brusc din cursă, fapt subliniat cu un chiot de entuziasm al colonelului.

– Toată lumea în mașini!, transmise el. Mergem să prindem vinovații și să-i salvăm pe prizonieri. Să sune cineva la Salvare, pentru a prelua răniții.

În timp ce marea majoritate a soldaților se îmbarcau în autovehicule, în frunte cu colonelul, locotenentul Pascu și omul care-și aștepta recompensa, unii au luat-o înainte pe jos, nebăgându-l în seamă pe tânărul cu geamantan ce tocmai intrase în gară. Trenul era la aproape doi kilometri de stație, iar cei motorizați au ajuns imediat. Doar când s-au dat jos și s-au apropiat de vagoane, și-au dat seama că loviseră un tren obișnuit, care trebuia să fi trecut de două ore, dar avea întârziere. Au sărit cu toții să scoată oamenii din vagoane și să selecteze răniții, fiind bucuroși să constate că nu era niciun mort printre ei. În timpul acestei operațiuni, se auzi un șuierat cunoscut prea bine de colonel. Privind dincolo, peste fiarele îndoite și vagoanele răsturnate, văzu cum trece maiestuos Occident Express-ul, construindu-și singur calea temporară și apoi culegând-o cu aceeași rapiditate. Într-un acces de furie, scoase pistolul și îl descărcă înspre acele vagoane sclipitoare, țipând către soldați:

– Trageți în el cu ce aveți! Trageți în nenorocitul ăla de tren!

Dar militarii lăsaseră armele grele în mașini, pentru a fi mai eficienți în ajutorul dat pasagerilor. Până să ajungă la ele, garnitura oprise deja în gară să-l ia pe băiatul care pleca în Occident, lăsându-și tatăl bătăuș să se certe cu colonelul.

– Trebuie să-mi dați banii! V-am dat informații corecte, deci îi merit, căuta el să se facă auzit.

– Mai taci odată, că te împușc aici!, se răsti la el Zamfirescu. Grijania mamii lui de tren!

23 thoughts on “Occident Express (7)

  1. N-aș putea zice că „lucrez”, ci mai degrabă mă joc cu o idee, adăugând câte un nou fragment, după cum îmi vine inspirația. S-ar putea să iasă o nuvelă, dar nu cred că va ajunge roman. Poate cealaltă povestire, ”Fetița care visa pentru alții”.
   Mulțumesc frumos pentru vizită și compliment, Contesă! 🙂

 1. M-a intristat gestul tatalui care nu a reusit sa-si inteleaga fiul.
  Am un vecin asemanator in Ilfov, dar sunt convins ca il puteam avea si in Pomi, (si langa Alba Iulia de unde este sotia). Acest vecin, care are ambii copii plecati in Anglia, sustine ca nu e drept sa li se permita sa voteze celor care lucreaza in strainatate. Cumva, acesti romani n-au mancat “salam cu soia”. Istoria se repeta

  1. Cam la fel s-a întâmplat și cu nepoată-mea, înainte ca mama ei să o lase în Austria. A trebuit să o sperie că se sinucide cu un pumn de pastile, să plângă zile la rând și să-și procure singură banii pentru acte și drum. S-a dovedit că a făcut bine că a plecat, dar și norocul a contat.

 2. Petru, ne surprinzi plăcut cu fiecare nouă narațiune! De data asta ai prins cu forță și maximă acuratețe un gen de purtător al răului în istorie.

 3. Palpitant dar ma bucur ca acest colonel pierde de fiecare data 🙂

  Bună dimineaţa!

  In cafeaua de-azi am pus
  Tot ce-am strâns după apus,
  Vise, dragoste, speranţă
  Să le-aveţi de dimineaţă
  La cafea, să le serviti
  Din suflet să fiţi iubiţi!

  1. Trebuie să piardă mereu colonelul, atâta vreme cât reprezintă partea întunecată a omenirii.
   Săru-mâna pentru cafeluța de duminică, Anușka, ce vine cu versuri îmbietoare și face pofta mai mare!
   Toate cele bune și frumoase, dragă prietenă! 🙂

 4. Continuarea povestirii avându-l ca personaj aproape principal pe colonel (nu vreau să pun trenul-fantomă pe locul doi) mă face să visez la un mod cu totul neconvențional prin care trenul îl ia pe colonel și îl transformă într-un tren ca și el. Hahaha, am vrut să spun un tren bun, dar ce-ar fi ca trenul confecționat din colonel să îi culeagă pe cei răi, răi la modul absolut? Eu nu cred că există oameni 100% răi, dar în literatură orice e posibil! 🙂

  1. Nu mi-a trecut prin minte o asemenea năzdrăvănie, dar promit că mă voi gândi la asta. Poate iese ceva mai credibil, pentru că trenul din povestire ar putea să fie realizabil, poate peste câteva decenii. Dacă s-ar dori. 🙂

 5. Am sesizat noutatea din Occident Express. Ai continuat fragmentul anterior. Te gândești să-i transformi în personaje principale pe colonelul Zamfirescu și locotenentul Pascu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.