Datoria de cetățean

Știu că nu sunt un cetățean model – nefiind prezent la manifestațiile împotriva corupției – și îi admir pe oamenii de cultură sau pe artiștii care fac un mare efort pentru a ajuta țara noastră. Mi-ar plăcea să dau exemple, dar aș neîndreptăți pe alții, pentru că sunt mulți și apreciați de compatrioți. I-am văzut în demonstrații elocvente, sacrificându-și timpul și expunându-și concepțiile populare nouă. Personalitățile intelectuale ne avertizează de pericolul inculturii și al cenzurii, ușor de perceput pentru cei cu mintea limpede și obiectivă.

De trei decenii suntem manipulați, iar mulți dintre noi s-au scârbit de alegeri, considerând că toți politicienii sunt la fel, deci n-are rost să mergem la vot. Nici eu nu am încredere deplină în cel pe care-l voi alege, dar o să-mi sacrific o oră din program, cu încrederea că nu voi mai avea parte de aceleași ordonanțe anti-justiție pe care le-am văzut în ultimii ani. Avem o datorie de cetățeni, pentru democrație și o conducere dreaptă, fără nelegiuiți. Se tot imploră „prezumția de nevinovăție”, dar un om care conduce o țară trebuie să fie mai presus decât orice bănuială, iar aici mă refer, evident, la Liviu Dragnea.

E greu să te decizi atunci când vezi că atâția politicieni ne-au dezamăgit, sau nici măcar nu și-au făcut auzit glasul, în parlamentul nostru sau în cel european. Dar sunt sigur că, dacă vom sta mereu cu mâinile în sân, problemele noastre se vor agrava. Sunt mulți candidați și s-ar putea ca niciunul să fie pe gusturile noastre. ALEGE unul dintre ei, pentru că oamenii nu-s la fel și s-ar putea să te surprindă. Recomandarea mea ar fi să nu fie din PSD, astfel am scăpa de un penal și un partid populist, care spune multe și face puține. Sunt „doar” alegeri europarlamentare, dar e o ocazie în care putem demonstra că avem nevoie de schimbare la guvernare. Iar întrebările din referendum sunt un imbold în plus pentru a merge la vot.

„ALESULE, oricare ai fi tu, să nu uiți niciodată că ne-am rupt din timpul nostru – poate foarte prețios – pentru a te alege pe tine. Dar, înainte de acest gest, a trebuit să ne gândim bine, să analizăm toate variantele și să luăm o decizie grea. Voi merge la vot pentru tine și sper să apreciezi decizia pe care am luat-o. Să vorbești în Europa așa cum ai promis, să lași deoparte interesele de partid și, mai ales, cele personale. Alesule, fii altfel decât predecesorii tăi, dă o nouă speranță alegătorilor și fă-i să vină în număr mai mare la vot și data viitoare.”

Nu putem schimba România prin alegerile europene, dar putem începe acum, prin prezența cât mai mare la vot. Altfel vom rămâne mereu în expectativă, plângându-ne de societatea care ne surprinde neplăcut, de guvern, de sistem, de mediul în care trăim. Dacă nu mergi la vot, nu îți faci datoria de cetățean și nu ai dreptul să te lamentezi. Întotdeauna există o alegere, iar tu ai datoria să o găsești, altfel ești doar un amănunt insignifiant.

Vino la vot, să schimbăm percepția Europei despre români! Noi nu suntem precum baronii din PSD!

 

Imagine similară

 

 

54 thoughts on “Datoria de cetățean

   1. A nuuu! Nu asta vroiam sa spun nu stiu ce a spus sau nu Johannis ca nu-l ascult (nu am rabdare si e pacat de televizor) intrebarea era daca contracandidatul (Johannis) e omul fara pata?

   2. Niciun politician nu e fără pată, dar sunt unele pete strigătoare la cer, care au fost depistate de judecători și sancționate. Doar că pedepsele nu pot fi puse în aplicare, după cum vedem mereu. Cu toții tremură de frica lui Dragnea și tot amână deciziile care l-ar putea trimite după gratii.

  1. Cine-i omul fără pată? Doar când nu circula informația și când oamenii își cunoșteau măsura, doar pe vremea aia mai puteai vorbi de oameni eligibili. Acum și dacă ești cât de cât ok, mass-media manipulabilă vine cu informații false. Petru a folosit o figură de stil când a spus că trebuie să fie un om fără pată. Altfel trebuie să îl dăm jos de fiecare dată când își pătează cămașa cu sos. 😀 Iar eu la fel, tot o figură de stil am folosit! 😀

   1. Dupa cum vad reactia Johannis va mai ramane presedinte! Bine ca am plecat! Si ca vorbim de figuri de stil zic romanii ca “sangele apa nu se face” Acum Klaus nu e nici de-un sange cu noi si nici copii nu are asa ca v-a face si el ce poate pentru cei de-un neam cu el!

 1. Mi-ai spus cu cine să nu votez. Ai adus și argumente. Cu cine să votez? Mereu s-a votat schimbarea. La toate alegerile s-a votat schimbarea. M-am uitat dăunăzi pe listele candidaților. Aceiași… de treizeci de ani. Tu vezi vreo schimbare?

  1. Nici eu nu mă topesc după propunerile partidelor, oricare ar fi ele. Dar trebuie să fac o alegere care să taie din aripile PSD-ului, pentru a-i determina să-și schimbe conducerea arogantă și incompetentă. Iar asta o putem face votând pentru alte partide, după cum crezi tu de cuviință. Numai să o faci.

 2. Nu-mi pac listele. Nu-mi plac primii promovați. Dar nu voi vota PSD, ALDE, UDMR, PMP, UNPR și alte alea.
  Noroc că alegerile sunt pentru europarlamentare. Vom avea timp să vedem ce vor zice și ce vor FACE aleșii. M-am săturat de textele gen ”vom face”. Aștept rezolvări.

  1. Europarlamentarii competenți pot accesa fonduri importante pentru țară. În plus, e o ocazie să vedem cu adevărat ce sprijin are fiecare partid în rândul electoratului.

 3. Orice gest in directia buna este de apreciat,nu trebuie sa fim prea aspri cu noi insine pentru ca nu am facut TOT ce trebuia.Cine-a facut TOTUL ?

  1. Gestul cel mai democratic și ușor de făcut e să ne exprimăm opinia în fața urnelor. Celelalte depind de poziția, caracterul și inspirația fiecăruia.

 4. M-ai convins si mi-ai livrat si argumente pentru a riposta la avalansa propagandistica ajunsa pana la cei de care imi pasa. Nu e simplu: guvernantii promit eliberarea din puscarii, case moca, pensii mari la toamna si la anul, bilete ieftine pe trenuri si avioane, bacalaureat pentru toti…
  Sa ai bucurii!

  1. Populismul e metoda cea mai utilizată și a devenit populară în tot mai multe țări. E greu ca oamenii să reziste unor minciuni atât de frumos împachetate, pentru că se cere raționament, deci efort mintal. Iar pe la noi nu au rămas mulți care se pretează la efort, de oricare ar fi acela.
   Zile bune și inspirație în luarea deciziilor!

 5. Sigur ca merg la vot!Asa ca asteptam la rezolvari fara promisiuni!O seara excelenta iti doresc!:)

  1. Știu că tu mergi la vot și îți doresc să fie cu folos! Așa cum îți doresc un sfârșit de săptămână cu toate cele bune și frumoase, dragă Gabi! 🙂

 6. Vreau o schimbare ,dar oare care -i mai bun ❓ Oricum nu voi vota PSD,canu l-am votat niciodata ,dar la intrebari voi raspunde cu DA
  Un sfarsit de saptamana cu ganduri bune ! ❤

  1. Bună dimineața la cafeaua foarte bună pe care ai adus-o, Anușka!
   Important este să mergem la vot, să se vadă că ne pasă de viitorul țării, al nostru și al urmașilor noștri. Găsim noi pe cine să punem ștampila la fața locului, pentru că mai rău decât acum nu se prea poate.
   Gânduri bune și alegeri inspirate, dragă prietenă! 🙂

   1. Draga Petru copiii mei mi-au spus sa votez PNL sau USR,kar n stiu din astea 2 pe cine sa votez 🙂 Ce parere ai ❓

 7. In “ofertele” din Ro pentru alegeri politice rar intalnim candidati fara pata (cei care sunt nu au puterea financiara de a se face cunoscuti si fiind independenti nu au nici putere politica pentru a realiza ceea ce si-au propus). 😦
  E dreptul meu sa merg la vot si e tot dreptul meu sa nu merg la vot – asa e democratia. Cei care nu merg la vot au (si ei) dreptul sa isi “strige” nemultumirile – tot din “cauza” de democratie. 🙂

  1. Abținerea de la vot, dă prilejul altora să voteze și pentru viitorul meu. Dar oricum o să-l nimeresc, vreau să știu că a fost și alegerea mea. Dacă toți ar gândi astfel, poate că politicienii pătați ar fi mai puțini, știind că nu se pot baza doar pe naivii manipulați prin creșteri de venituri iluzorii.
   Și eu îmi exprim nemulțumirile în diferite moduri, dar votul e cel mai eficient, cu condiția să fim mai mulți acolo. 🙂

 8. Apreciez mult demersul dumneavoastra. Eu sigur merg la vot si sper s-o faca cati mai multi tineri. Au ramas ultima speranta, altfel… 🙂 Numai bine! si gand bun…

 9. Oare o sa apuc timpurile in care conducerile tarilor sa fie pur tehnice ? In care problemele sociale sa fie solutionate prin propuneri exprimate de acasa online? Ca de promisiuni neonorate de politicieni m- saturat.Ne tin sa ne multumim cu o viata moderata in speranta unui trai bun maiine.Cumva ca si popii care promit fericerea in viata de apoi sau in rai.Tromboneala sau conducerea militara(a se citi politica) duala, politica si religioasa a existat la toate civilizatiile antice,chiar si la daci.

  1. Visul de a trăi într-o democrație autentică și prosperă ne e încurajat de țări europene, în special cele scandinave. Ne spunem că dacă la ei se poate, de ce să nu ajungem și noi așa. Numai că „molipsirea” nu se produce ușor, mai ales când am moștenit o mentalitate comunistă ce se manifestă de jos și până sus, în elita politică. E nevoie de perseverență din partea avangardiștilor, multă luptă și mult timp.

 10. Buna dimineata! ! !Tuturor de pe acest blog
  De cind zorii s-au ivit
  eu cafeaua am pregatit ,
  si din suflet o urare ……
  va doresc o zi cu soare ……! ❤

  1. Bună să-ți fie inima și mereu viguros trupul, Anușka!
   Mulțumiri alese pentru cafeaua asortată cu versuri vesele și benefice!
   Sper să ai parte și tu de o zi cu soare, după potopul pe care l-am văzut ieri în Capitală. Toate cele bune, dragă prietenă! 🙂

 11. `„Iohannis nu e de-un sânge cu noi”, scrie un postac un text cu destule greșeli de ortografie ca să-l descalifice, cu sângele lui cu tot. Așadar, discriminare, naționalism, șovinism. Și ne mai mirăm că se impune o cenzură a bunului simț care este acea „political correctness”. Se pune problema dacă e cinstit sau nu, nicidecum că nu-i de-un sânge cu noi. Se vede clar că Dragnea e de-un sânge cu postacul cu greșeli de ortografie. Cum să nu ne PESE DE PSD?

  1. Mă doare și pe mine când văd o gândire atât de superficială, cu influențe retrograde și dăunătoare națiunii. Încerc, cu puțina mea influență, să schimb aceste prejudecăți nocive, să privim cu încredere spre deschiderea care ne-a oferit-o integrarea în Europa. Din păcate, știrile false, care alimentează o mentalitate învechită, au o mare influență asupra multora dintre cei care preferă comoditatea în gândire și au o teamă nejustificată pentru schimbare.

 12. Frumos îndemn la spirit civic! Așa este: stând degeaba și doar lamentându-ne… nu facem absolut nimic. Votul este un drept și o datorie de onoare pentru fiecare cetățean responsabil al acestei țări. Iar dacă cei dare decid alegerile sunt în număr cât mai mare, poate înțeleg și politicienii noștri că nu s-au ales singuri și că trebuie să reprezinte cu adevărat pe cei ce i-au ales.
  Numai bine și vești cât mai bune după alegeri! 🙂

  1. Se pare că România s-a trezit și a mers în număr mai mare la vot. Astfel s-a văzut că aceia care stăteau acasă, de obicei, erau împotriva PSD-ului, doar că le era lehamite să se pronunțe. Să sperăm că tendința de creștere a electoratului activ se va menține și pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, iar cei care vor veni la conducere vor ține cont de dorința alegătorilor, nu de cea a președintelui de partid.
   S-auzim și mai multe de bine, dragă Alex! 🙂

 13. Am citit abia azi indemnul tau la vot scris pe un ton echilibrat cu mult bun simt… am fost pe aceeasi lungime de unda, ma bucur sa constat. Ajung mai tarziu cu ale mele comentarii, mai exact cu exact 7 ore diferenta…Intre timp insa, “s-a luminat a bine”, dupa cum arata rezultatele pana acum. Sa ramanem pe drumul asta si cu o crestere a numarului de votanti inca si mai mare, care sa ne scoata din marasmul in care fusese aruncata tara…Dum spiro spero! Avem acum dovezi ca nu speram in zadar. Adaug si un “Doamne ajuta”!

  1. Într-adevăr, semnele bune au început să apară, iar românii și-au dat seama ce putere are votul. Cu ajutorul lui se pot schimba multe lucruri, iar justiția e încurajată de popor să-și facă datoria și să scape țara de baronii care o jefuiesc. Trebuie să mergem pe aceeași linie și în alegerile viitoare, să sancționăm abaterile politicienilor și să le arătăm că minciunile și populismul nu sunt tolerate. Mulțumesc pentru popas și „Doamne ajută!”

  1. Suntem cu ochii pe ei și așteptăm să se schimbe ceva, după cum ne-am exprimat la urne. Păcat că partidele din opoziție nu ajung la un numitor comun în demersurile lor.

 14. Mi-a plăcut felul in care ai pus problema mersului la vot, deșii doar acum am citit articolul..
  Am citit si o parte din mesaje, iar uni ma întristează cu opinia lor nepasatoare față de acest drept pentru care îl avem liber, iar pentru aceasta uni si-au pierdut viața..
  Si am putut vedea că uniți putem aduce schimbarea.. a
  Am rămas șocat cât de rapid l-au bagat după grati pe dubiosul de dragneeea care a provocat atâta neliniște, agitație, rușine, că de actele de corupție care erau vizibile cu ochiul liber nu mai discutăm..
  Mereu avem varianta de a alege râul cel mai mic..

  O să mai rasfoiesc pagini de la tine.!
  Multe Salutări !!!

  1. Mă bucură vizita ta și îți mulțumesc pentru aprecieri. Evident că politica noastră are multe fețe neplăcute (ca să nu zic murdare), dar trebuie să ne implicăm cât mai mulți pentru a o mai curăța. Mulți gândim la fel, dar nu e suficient dacă nu acționăm ca atare.
   Te mai aștept cu mare drag, deși nu vei găsi prea multe referiri la politică, eu preferând povestirile și versurile.
   Să auzim de bine!

   1. Cu Plăcere !!!
    Mă și bucur că nu ai o pagină cu multă politică..!
    Nu-mi place politica, si chiar mă și plictisește, dar asta nu înseamnă ca ma complac în nepăsare, si că nu îmi pasă când dăncilă spune că se află în jud Hunedoara, când ea se afla de fapt in Suceava.. No când auzi astfel de aberații de la cei care te conduc, chiar că îți vine să dai de toti pereții cu ei, când România are valori, oameni cu două, trei facultăți, și stă una care nu știe pe ce lume trăiește..
    Te SALUT !!!

 15. Mă încântă faptul că avem aceleași principii, după cum îmi spui aici, dar și după cele împărtășite de tine într-o postare pe care tocmai am vizitat-o! Viața e complexă și poate fi grea, dar dacă facem alegerile potrivite și găsim rezonanță în oameni asemeni nouă, ne-o putem face mai bună. În acest fel o îmbunătățim și pe acelora de lângă noi. Puțin câte puțin, zi de zi.
  Salutări amicale și din partea mea!

 16. A ajuns acolo unde ii era locul, la groapa de gunoi a istoriei. Ca sa citez pe cineva ” toti astia de ati furat si sunteti vii…o sa scrieti doctorate pe la puscarii”

 17. Prea mică penitență pentru răul atât de mare pe care l-a făcut națiunii. Ar trebui să i se confiște toată averea, la fel ca și celorlalți hoți care au băgat mâna până în cot în fonduri de investiții și și-au însușit bunuri necuvenite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.