Fetița care visa pentru alții (18)

Ceremonialul mesei s-a scurs în aceeași rutină, cu aproximativ același gen de dialog și cam aceleași feluri de mâncare. Nino nu mai avea apetitul și entuziasmul de la început, când încercase cu mare curiozitate fiecare preparat exotic, punând întrebări și minunându-se de răspunsuri. Icrele negre, peștele balon, fructele de mare, limbile de ciocârlie, greierii crocanți, ciocolată cu furnici, ciorba de rechin și celelalte feluri exotice, deveniseră ceva banal și lipsit de gustul inițial, chiar dacă uneori se adăuga ceva nou. Nici subiectele de discuție nu difereau cu mult, cu excepția zilelor în care li se alăturau câte o persoană importantă. Atunci se țeseau planuri mărețe, se rosteau cuvinte mari și se ridicau pahare întru slava zeilor neiertători.

Imagine similară

În acea zi, însă, Montezuma îl abordă altfel pe tânăr, imediat după ce au încetat să se mai atingă de farfurii. Vocea îi era mai gravă, privirea mai aprinsă, gesturile mai ample.

– Am o veste pentru războinicul meu favorit, spuse el atingându-i mâna. Perioada ta de pregătire s-a terminat cu bine, iar acum trebuie să treci la fapte. E vorba de o misiune importantă, încă de la început, pentru că trebuie să lovim în inima inamicilor. Să-i dezbinăm și apoi să-i cucerim, așa cum mi-au cucerit și ei regatul. Întrebarea mea este simplă: pot să am încredere că te vei achita de sarcină? Sau să mă îndoiesc de tine, așa cum mă sfătuiește trimisul zeiței Cuatlicue. El crede că inima e cea care te conduce, nu rațiunea. Spune-mi dacă-i drept.

Pe fața lui Nino se putea citi mirarea și indignarea, privind pe rând spre mentorul său și apoi spre Pablo. Zise fără echivoc:

– Îți sunt dator și am promis că te voi urma în lupta ta dreaptă. Cine mă cunoaște bine, știe că-mi respect întotdeauna cuvântul.

– Asta am vrut să aud, se bucură bărbosul, mângâindu-i tandru mâna ce părea naturală. Vezi, bătrâne sfătuitor, cât de sincer și hotărât este fiul adus de zei?

Individul cu glugă nu schiță niciun gest, dar vocea lui pițigăiată pronunță câteva cuvinte:

– Să nu te încrezi în nimeni, cu atât mai puțin în copii.

Montezuma interveni înaintea tânărului:

– Ooo, dar acesta nu mai e un copil. La vârsta lui, noi eram războinici și luptam să ne apărăm neamul, să facem alte cuceriri mărețe. Acum e momentul cel mai bun să-și arate puterea și credința, iar el recunoaște că-i pregătit. Asta o va dovedi chiar de mâine, când va părăsi castelul.

– De mâine plecăm?, întrebă Nino, cu o bucurie sesizabilă.

– Mâine plecați, tu și Pablo, îl asigură bărbosul, mângâindu-și barba.

– Și Sentimente? Avem nevoie și de el…

– Ai nevoie de Pablo, să-ți dea instrucțiuni pe parcurs. Nu îți trebuie Sentimente și n-ai trebuință de sentimente. Prietenul tău va fi în siguranță aici, iar noi vom fi mai liniștiți dacă nu-ți va fi alături. Am observat că are o influență proastă în ce te privește, dar îl tolerăm de dragul tău. Însă bagă de seamă: dacă mă vei dezamăgi și nu-ți vei îndeplini misiunea, jur pe Zeul Răzbunării că-l voi da leilor să-l sfârtece. Poți să spui că-i un fel de asigurare, în eventualitatea că înțeleptul meu sfătuitor are dreptate.

Nino își retrase mâna de sub atingerea bătrânului, invocând vizibil o aranjare a părului care-l supăra. Doar că mai tare-l deranja vestea despărțirii de Sentimente, o situație pe care sperase să o amâne la nesfârșit.

– Durează mult această misiune?, întrebă el cu strângere de inimă. Și unde trebuie să mergem?

– O să fii plăcut surprins dacă-ți voi spune că mergi în țara ta natală, România!

Tânărul chiar tresări la auzul acestei vești, apoi așteptă cu emoție să audă alte detalii.

– Sunt convins că ai vrea să demonstrezi rataților de acolo cum ai devenit o putere mondială, precum le-ai promis. Niciunul nu te-a crezut, nu te-a ajutat și nu ar fi făcut-o niciodată. Dar ne-am întâlnit și ți-am îndeplinit visul, iar ei vor rămâne muți de admirație și prețuire atunci când vei stârpi cu fulgerul tău un om care pare intangibil. Tu vei fi scânteia care va porni flacăra războiului de izbăvire a neamului nostru sfânt și nedreptățit.

– Care om?, încercă să se lămurească Nino.

– Toate la timpul potrivit, dragul meu, îl asigură Montezuma, atingându-i din nou mâna. Și încă ceva: acolo o să-ți poți revedea prietena despre care vorbea Pablo. Poate o aduci printre noi, să se bucure de confortul unui cămin edenic, unde poate visa frumos și visele să i se îndeplinească. Vezi că mă gândesc mereu la tine? O fată cu un astfel de har este mai potrivită decât un mut care îți umple capul cu prostii.

Bătrânul se ridică cu un zâmbet care-i dezveleau dinții lați și galbeni, îl cuprinse cu ambele mâini de umeri și îl trase cu putere la piept. Nino nu încercă să se opună, dar nici nu răspunse cu aceeași afecțiune. În mintea lui se învălmășeau informațiile primite, se iscau întrebări multiple și se ițeau răspunsuri din cele mai neplăcute. Pentru prima dată se simțea slab, iar acest sentiment aducea cu el o frică pe care nu o mai cunoscuse.

33 thoughts on “Fetița care visa pentru alții (18)

  1. Ni se tot recomandă să trecem la un meniu bazat pe insecte. De ce n-ar fi și ciocolata o metodă de a ne învăța cu această schimbare? La câte inovații vedem în domeniul gastronomiei… 🙂

 1. Interesant,sa vedem cine e persoana vizata,sper intr-o rezolvare favorabila! O seara frumoasa iti doresc!:)

  1. Bună dimineața, cu mulțumiri călduroase, la fel cum e și cafeaua ta, Anușka!
   Peste tot este ceva de făcut, dar la noi parcă-i cel mai mult de lucru în acest sens. Desigur că nu dorim moartea nimănui, așa cum intenționează cel care-și spune Montezuma.
   Îți doresc o zi cu gradele ce se anunță în Maramureș (26), numai să scap de vreo 4 din ele! 🙂

  1. Salve amicale din Seini, Alioșa! 🙂
   CCR-ul a decis, se pare că în unanimitate, deci președintele trebuie să se supună. Un motiv în plus ca să se lucreze mai atent la legi, pentru a fi mai clare și astfel să apelăm mai rar la descifrarea lor.
   Mulțumiri pentru apreciere, alături de gândurile mele bune, Sandule! 🙂

  2. @Petru,
   nu obișnuiesc să răspund trollilor care te bântuie.
   Legea e neclară, dar e lege de 13 ani. Președintele a acționat legal.
   Parlamentului îi revine sarcina de a o clarifica pentru viitor. Atât.

 2. Foarte interesant episodul. Mai ales că urmează o misiune în România. Să vedem ce va urma!
  Îmi place tare mult numele de Montezuma la acel personaj. Îmi închipui cum ar fi un dialog, atunci când se prezintă în fața cuiva cu un așa nume răsunător: „Îmi pare bine. Mă numesc Montezuma!”, „Te salut, pe mine… Burebista”! 😀
  O zi cu veselie, dragă Petru!

  1. 😀 😀 😀
   Interesantă întâlnire ți-ai imaginat, demnă de pus într-o altă narațiune de acest gen. În acest caz, musai ar trebui ca Burebista să fie un personaj pozitiv, care să-l anihileze pe infatuatul Montezuma și să ne transmită nouă o lecție de patriotism ancestral.
   Să auzim de bine, dragă Alex! 🙂

  1. Copiii ne pot surprinde în tot felul, dar mai ales prin decizii corecte. Încă au în ei puritate, deși uneori trebuie un factor declanșator pentru a ieși la iveală.

  1. Așa e și viața, complicată, cu personaje care gândesc malefic și acționează ca atare. Chiar dacă, la prima vedere, credem că o fac în interesul nostru.
   Să fii iubită și mereu iubitoare, Constanța!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.