Ecouri

Au trecut două săptămâni de la Zilele Orașului Seini și, evident, de la lansarea cărții mele „Versuri pentru suflet și cuget”, însă ecourile nu s-au stins. Mă opresc concitadini pe stradă ori în piață și își exprimă bucuria că au participat la un eveniment atât de frumos sau, după caz, regretul că nu au reușit să fie și ei prezenți. Despre astfel de oameni vreau să scriu acum, să le mulțumesc încă o dată că au contribuit la „cea mai frumoasă lansare de carte pe care am avut-o până acum”, după cum afirmam într-un comentariu de la postarea „Amintiri de la Zilele Orașului Seini”.

Sala Centrului RO-UA a fost plină cu seineni iubitori de literatură dar și cu oaspeți veniți din Ungaria și prezenți la toate evenimentele celor două zile de sărbătoare. Le-am mulțumit cu mare recunoștință atunci și o fac încă o dată acum, chiar dacă au trecut paisprezece zile. În primul rând doamnei primar Gabriela Tulbure, sufletistă și neobosită prin prezența și cuvintele de încurajare, dar și pentru diploma de onoare pe care mi-a oferit-o din partea Primăriei Seini, alături de o orhidee minunată pe care o admir în fiecare zi.

Dar, în spatele fiecărui eveniment cultural există un seinean cu o muncă asiduă pentru ca totul să iasă cât mai bine, iar acesta este devotatul domn Dan Skorka, care face afișele, trimite invitațiile, moderează discursurile și le îmbogățește aducând tineri artiști și recitatori la fiecare lansare de carte. Drept pentru care merită toată aprecierea și recunoștința noastră!

Sunt mulți cei care mi-au bucurat sufletul în acea zi specială de 13 iulie. Știu că nu o să-i pot aminti aici pe toți și îi rog să mă ierte pe aceia omiși, din cauza memoriei care-mi mai joacă feste sau pentru că nu le știu numele complet. Nici fotografiile nu mă ajută prea mult, întotdeauna părându-mi-se că sunt prea puține și nu cuprind tot ce merita văzut. De aceea voi încerca să completez cu poze ale unor invitați fotografiați cu altă ocazie.

Au vorbit foarte sensibil și frumos: doamna primar Gabriela Tulbure, domnul preot paroh, Gheorghe Pop (poet și autor a monografiei Cetății Zynir -Seini, Cetățean de Onoare al Orașului)), doamna profesoară și membră a Uniunii Scriitorilor din România Betty Kirmaier (președintele cenaclului seinean „Mihai Eminescu” și Cetățean de Onoare al Orașului), doamna Kadar Ioana Gabriela (scriitoare și director adjunct al Liceului Tehnologic din Seini), prietena mea de suflet, profesoara Lucia Tămaș (care m-a impresionat recitând versuri pe care încă nu le-am publicat decât pe blog), precum și prietena care m-a încurajat de la începuturile scrierilor mele: Florica Rus.

Au mai luat cuvântul și alți invitați, printre care și oaspeții dragi din Ungaria, iar faptul că au vorbit în limba lor nu a fost un impediment. Dimpotrivă, am observat că suntem uniți în cuget și simțiri, iar darurile pe care mi le-au oferit sunt încă un gest cu ecou în memoria și inima mea. La fel cum a făcut și doamna Ioana Kadar, căreia îi aduc distinse omagii și alese mulțumiri. Un alt cadou, pe care l-am apreciat cu toții, a fost mini-recitalul de vioară oferit de tânăra și talentata elevă Dîrle Mirabela. Pe lângă plăcerea oferită de o fotografie împreună, am citit cu încântare cuvintele frumoase pe care le-a scris despre versurile mele. La fel de frumoasă a fost și compilația de versuri din carte, făcută de d-l Dan Skorka și recitată de un tânăr înzestrat în fața unei tinere minunate care purta o coroană de flori. Le mulțumesc și lor pentru reprezentație, iar ei și pentru coroana pe care mi-a lăsat-o la plecare!

Timpul a trecut repede în această companie, deci era imposibil să ia cuvântul toți cei prezenți, dar le mulțumesc că și-au rupt din timpul lor prețios și au venit alături de mine, alături de alți iubitori de carte. Printre ei s-a numărat și cea mai dragă mătușică, Veronica Moldovan, însoțită de vărul meu Adrian Moldovan și soția lui Daniela. Aleasă plecăciune și neștirbită recunoștință!

Ar fi multe de spus despre această întrunire ale sufletelor, dar nici cuvintele cele mai meșteșugite nu ar putea reda toate sentimentele trăite. Săptămâna trecută am încercat să redau câte ceva prin fotografii, pe considerentul că o poză face cât o mie de cuvinte. Mi-am dat seama că nu-i suficient și am revenit astăzi cu câteva completări. E drept că mi-a trebuit ceva timp până mi-am ales abordarea, dar invoc scuza că sunt ardelean sadea, care gândește încet și acționează la fel. Vă mulțumesc și vă doresc tot binele pe care-l puteți duce!

36 thoughts on “Ecouri


 1. Felicitari pentru sarbatoarea oraselului tau minunat dar mai ales pentru minunata lansare de carte. Ai devenit o mare mandrie pentru toti cei ce locuiesc pe frumoasele meleaguri ale Maramuresului dar si pentru toti romanii ce te cunoasc si nu te cunosc. Cu asa oameni ii multumim lui Dumnezeu ca ni-i da si ne bucura inima si mintea. Sa ne traiesti prieten bun Petru

  1. Mulțumesc frumos pentru cuvintele atât de frumoase, dragă Anda! Se știe că oamenii care se aseamănă se adună, iar noi suntem mai mulți iubitori de literatură în Seini, care ne susținem reciproc prin astfel de întâlniri și sărbători ale cărților, dar sunt și mulți cutezători ce se încumetă să le scrie și apoi să le ofere celor interesați. Bucuria e mai mare când e împărtășită astfel.

 2. „Ecouri” proaspete, calde și… pline ochi de sentimentul apartenenței la o comunitate de oameni minunați. Care au folosit prilejul pentru a-și revărsa prea plinul sentimentelor de apreciere și recunoștință față de un membru drag al comunității lor!
  FELICITĂRI pentru reușită (nu doar pentru cea scriitoricească!) și… la cât mai multe asemenea ocazii!

  1. Mă simt onorat și recunoscător pentru intervenția atât de plăcută cu care îmi bucurați sufletul. Încă o dovadă a faptului că sunt binecuvântat de oameni minunați nu numai în localitate, ci și în mediul online. Mii de mulțumiri și să mai auzim tot de bine!

 3. Felicitări pentru aceste zile minunate și pentru bucuriile adunate cu acest prilej. Felicitări și tuturor acelora care au ostenit pentru acest eveniment de suflet. Și mulțumiri, dragă Petru, pentru că ne-ai făcut părtași la toate aceste momente încântătoare! 🙂

  1. Nu puteam să închid toate aceste sentimente în mine, mai ales că sunt un om deschis, poate prea mult uneori. Mi-a făcut plăcere să dezvolt un subiect frumos și să uităm pentru câteva momente de problemele de care ne lovim zi de zi. Gânduri bune și urări așijderea, dragă Alex! 🙂

 4. Felicitari draga Petru, pentru care eu iti multumesc ca ne faci partasi la bucuriile tale, sa traiesti sa-ti dea Domnul putere sa ne bucuri in continuare cu scrierile tale!!!❤

  1. Săru-mâna cu recunoștință, dragă Mica! Recunosc că eram indecis până în ultimul moment ce să scriu ieri: un episod cu Occident Express sau o poveste pescărească. Cred că Muza mi-a dat o idee mai bună. ❤

 5. Felicitari dragaPetru ,ma bucuri ca ai avut un eveniment de neuitat si plina de emotii pozitive si aprecieri pe masura!Iti doresc mult succes in continuare sa ne incanti cu scriierile tale minunate!:)

  1. Despre evenimentele de la Zilele Orașului am scris la timpul potrivit. Era cazul să amintesc și oamenii care au făcut ca totul să fie posibil. Aleasă mulțumire pentru felicitări, precum și calde urări duminicale, dragă Gabi! 🙂

 6. În fond ești un ambasador al acestui orășel. De aceea te felicită oamenii. Eu nu știam nimic de existența lui până mai ieri. Iar azi… parcă aș vrea să mă număr și eu printre cetățenii lui. Cu stimă, maestre!

  1. Sunt onorat și copleșit de cuvintele tale, pentru care mulțumesc din inimă. Mă bucur să fiu unul dintre ambasadorii Seiniului, pe lângă veteranii care fac această muncă de decenii, cum ar fi Cetățenii de Onoare ai localității.
   Cu aleasă prețuire, colega!

  1. Câte o astfel de sărbătoare e o răsplată cu prisosință pentru sutele de zile în care ne aplecăm asupra tastelor și ne dăm frâu liber gândurilor. Chiar dacă uneori se lasă mai greu strunite.
   Mulțumesc din suflet, Ileana! 🙂

 7. Buna dimineata! Tuturor
  Să citim şi noi ceva
  Savurând inc-o cafea,
  Ziua să vă fie plină
  De răcoare şi lumină!
  La o cafea amăruie
  Soarele să vă mângăie,
  Doar veşti bune să primiţi,
  Să iubiţi, să fiţi iubiţi!

  Frumoase amintiri draga Petru ,e o mandrie ptr. orasul tau si felicitari ptr. tot ce ne impartasesti ! ❤

  1. Recunosc că am trișat,
   Zahăr de-am adăugat,
   Ce l-am cules din cuvinte
   Spuse de tine-nainte.

   O fi sentimentul reciproc, pentru că și eu m-am mândrit cu localitatea mea încă de pe vremea copilăriei, când era doar o comună. Mulțumesc pentru gândurile tale, dragă prietenă! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.