Fetița care visa pentru alții (28)

Următorul fragment din jurnal a fost cauza unei mari supărări pentru doamna Popan, după o ceartă înverșunată cu Stanca. Cea dintâi nu putea să-i ierte jurnalistei tupeul de a publica un material fără aprobarea ei, mai ales că era vorba de un subiect sensibil și prea intim pentru a fi cunoscut de altcineva. Cum și-a permis aceasta să treacă peste înțelegerea avută de la început și să expună lumii întregi sentimentele și gândurile copilei sale la adresa ei? Pentru Violeta era clar că aici se încălcase deontologia profesiei, iar asta era de neiertat pentru un om în care avusese atâta încredere și în care își pusese mari speranțe. La rândul ei, Stanca a încercat în repetate rânduri să-și explice decizia, argumentând că Lena i-a oferit ei jurnalul, știind care-i este profesia și renunțând de bunăvoie la secretele care o erodaseră până acum. Blânde sau dure, gândurile fetiței își cereau dreptul la eliberare, iar cititorii aveau posibilitatea să o cunoască și să o judece după ce-i cunosc toate frământările, fără cenzură.

Timpul a fost acela care a contribuit la reconcilierea dintre cele două femei, dar și promisiunea jurnalistei că nu va mai acționa de una singură, din moment ce erau o echipă cu același țel. Iată mai jos articolul care a produs această ruptură temporară:

Dragă Mămică Mami

Astăzi sunt dezamăgită de tine, după ce mi-am dat seama că m-ai dat deoparte. Credeam că ținem una la cealaltă și amândouă o să-i fim credincioase tăticului, dar simt că ne-ai trădat pe amândoi. Chiar dacă nu mai suntem niciunul lângă tine, iar ție îți e greu singură, ar fi trebuit să te dovedești tare, așa cum încerc să o fac și eu, în fiecare zi. Sunt sigură că tati te ajută de sus și ar face-o mereu, doar să te gândești la el și să ai încredere. Dar tu ai ales calea cea mai ușoară, fără să ții cont de sentimentele noastre, și te-ai măritat cu doctorul Oșan.

Știu că e un om bun, dar eu am un tată al cărui loc nu-l poate lua nimeni, nici prin acte și nici prin declarații. Prin căsătoria voastră pot să cred că ai renunțat la mine și la cel căruia i-ai jurat credință veșnică „până la moarte, și dincolo de ea”, așa cum spuneați de câte ori vă priveați cu dragoste. Tăticul nici măcar nu a murit cu adevărat, iar tu ți-ai încălcat jurământul. Îți spun și de data asta că el ne privește și cred că e tare supărat să vadă cum l-ai înlocuit în casă și în inimă. Probabil te-a auzit când i-ai jurat și acestui străin că o să-l iubești tot până la moarte, și dincolo de ea, iar asta l-a îndurerat la fel de mult ca pe mine. Precis că această lovitură îi scade puterile cu care ne poate ajuta pe amândouă, iar eu nici nu știu cum să-i alin suferința, din moment ce și mi-e greu și mie să o ascund.

Imagine similară

Ca și cum nu ar fi fost destul, ”am văzut” că vei avea un copil căruia o să trebuiască să-i spun frate. Încă un semn că iubirea ta pentru mine a scăzut mult și încerci să mă înlocuiești. Să nu-mi spui că te apasă singurătatea și încerci să umpli golul pe care l-am lăsat în inima ta. Crezi că mi-e ușor să te văd numai în vise, fără să-ți simt mâna ușoară pe chipul meu și parfumul atât de plăcut prin care îmi transmiteai o stare de siguranță? Mi-e dor de vocea ta blândă și pașii ușori pe care-i auzeam când veneai să mă învelești. Mi-e dor de toate mâncărurile tale, chiar și de acelea pe care atunci nu le suportam. Dar eu nu te-am înlocuit, deși acum mă simt mai singură ca niciodată. E adevărat că am o prietenă, dar ea mă ajută să-mi amintesc mai des de tine, nicidecum să te abandonez.

O prietenă bună puteai să-ți găsești și tu, cum ar fi tanti Anița. E o bătrână simpatică și înțeleaptă, pe care ai fi putut să o primești în casă, să doarmă în camera mea. Te-ar fi ajutat la treburi și ați fi povestit despre mine, așa cum povestesc eu cu Poligraf. Ți-ar fi dat niște idei și încurajări pentru a mă căuta și a ne întâlni toate trei. Dar tu ai renunțat să te mai lupți, iar profesorii de aici mi-au spus că nici nu te interesezi de mine. La fel gândește și noul tău bărbat, cu care ți-ai făcut deja planuri în care eu nu mai exist. Cu ce ți-am greșit eu, mami? Nu eu am vrut să fiu internată la școala profesorului Bogdan. Nu eu am vrut să fiu luată de acolo și despărțită de toți cei pe care-i iubeam. Nu eu am vrut să am toate aceste vise bolnăvicioase pentru mine și interesante pentru cei care mă țin aici. Eu nu am vrut altceva decât ce vrea orice copil normal, dar am primit un blestem ce mă apasă prea tare. Și totuși, eu te iubesc, oricât de supărată sunt acum.

34 thoughts on “Fetița care visa pentru alții (28)

 1. Da este emoționantă scrisoarea. M a impresionat când îi spunea mamei, că putea să și găsească o prietena s o ajute la treburi și cu care să vorbească despre ea. Nu cum face acum că nici nu o interesează, cum i au spus profesorii. Tristă manipulare. Sa sperăm că adevărul triumfa.

  1. Copiii pot fi foarte geloși pe dragostea părinților, mai ales când sunt departe de ei. Orice zvon neplăcut îi poate face suspicioși și frustrați de ceea ce credeau că le aparține, dar le-a fost furat. Adevărul trebuie să învingă întotdeauna, dar numai în povești. 😉

  1. Nu iartă, dar măcar sunt sinceri și iubesc cu adevărat. Poate că fetița va înțelege situația și va reveni la gânduri mai bune. Zile tot mai plăcute și mai rodnice îți urez, dragă Gabi! 🙂

 2. Of,of,of……. cata suferinta in sufletul fetitei ,dar cred ca ,,mami” s-a recasatorit cu acel ptr. a o ajuta in regasirea fetitei ,asta era scopul ei 😦
  Frumos detaliat .
  Sa ai o zi cu multe realizari draga Petru ,iar prietenilor acestui blog minunat le doresc numai bucurii !

 3. Și eu cred că mami a făcut ce trebuia, dar copii sunt mai sensibili, mai ales când trec și ei prin necazuri.
  Mii de mulțumiri pentru lectură și cafeluță, Anușka!
  Îți doresc o dimineață cu miresme de toamnă blândă și rodnică, precum și o zi cu gânduri bune, dragă prietenă! 🙂

 4. Sunt relatii delicate, dar, cred eu, normale…
  Mi-am amintit că intr-un an, când eram la internatul liceului din Seini, am tinut si eu un jurnal; mare greseala: l-a găsit sorâ-mea si a aflat că fumez. M-a pârât la părinti.
  Inspiratie si spor!

  1. E un mare risc să ții un jurnal intim, în care să scrii tot ce faci și gândești. Al meu a fost găsit de un coleg care l-a citit apoi în public. Am simțit că intru în pământ de rușine, pentru că-mi intrau cu toții în suflet și îmi aflau slăbiciunile, temerile, preferințele.
   Toate cele bune și sănătoase!

 5. Situație delicata in momentul publicării fragmentului din jurnalul Lenei, frământări ce o urmăreau în privința mamei ei, pentru că tatal ei a fost înlocuit cu doctorul Osan, și va avea un frate, pentru Lena nu era normal !!! Sensibil episod Petru !!! 🤔

  1. E de înțeles pentru mulți copii, deși alții își doresc cu ardoare să aibă un frățior cu care să se joace și să se mândrească. Doar că în această postură, de îndepărtare de lângă mama ei, fetița se simte uitată și înlocuită. Sunt sigur că lucrurile vor fi lămurite, doar timp să avem și să urmărim continuarea. 🙂
   Mulțumesc mult, dragă Mica!

  1. Mii de mulțumiri, cu scuze pentru întârziere, Anușka!
   A fost frumos și bine la piață, dar n-am găsit leuștean. Pe la noi nu se prea folosește, în schimb punem din abundență pătrunjel și mărar.
   Dar am găsit încă afine, la 15 lei/Kg. Nici într-un alt an nu a fost atâta recoltă din acest fruct. Acum aștept să apară castanele. 🙂

   1. Am inteles Petru ,la noi se foloseste f. mult leusteanul la ciorbe si eu care sunt o adepta a ciorbelor ,nu prea-i gustoasa daca nu are leustean 🙂
    Afinele nu am vazut pe la mine inca ,ca si eu fac cura de afine 🙂
    Multumesc de raspuns! ❤

  1. Bună dimineața de sâmbătă, Alioșa! 🙂
   Din ceea ce vedem, iar și iar, ni se inoculează ideea că politicienii nu sunt oameni obișnuiți. Ei sunt „Aleșii”, noi suntem pleava; noi visăm frumos, ei trăiesc bine și nu mai au nevoie de vise. 😦
   Eu îi urez și câteva ploi, așa cum îmi doresc și mie, că tare-i uscat pământul și se rupe sapa încercând să scoatem cartofii! 🙂

 6. Povestea ei. Povestea nostră. Povestea mea.
  Am avut un jurnal pe care îl ascundeam cu grijă, credeam eu. Cu fleacuri și gânduri de adolescentă. Când am aflat că părinții îl citeau, i-am dat foc în curte cu tot felul de poze și bilețele primite. Acum mi-ar fi plăcut să-l recitesc.
  PS efect? Niciodată nu am citit cele scrise de copii sau scrisorile primite de ei, decât dacă mi le arătau. Sper că vor face la fel la rândul lor.
  Îmi plac scrierile tale care îmi reamintesc greșelile mele 😀

  1. Chiar că e povestea noastră și a altora care au avut necazuri din cauza jurnalului descoperit. Tu ai regretat pierderea lui, după ce a fost probabil citit de părinții tăi.
   Eu am simțit o rușine mare când a fost lecturat în fața colegilor, după ce mi-a fost subtilizat din valiză. Astfel am ajuns să-i dau chiar eu foc și să mă lecuiesc de notițe intime.
   Mulțumesc mult pentru vizite și frumoasele aprecieri, dragă Albinuță! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.