Fetița care visa pentru alții (29)

Următoarele fragmente din jurnalul Lenei au fost selectate de comun acord între mama fetiței și jurnalista Stanca. Ele cuprind doar perioada de după despărțirea de copilă, de altfel cea mai zbuciumată și dramatică.

Imagini pentru imagini pagina de jurnal

„Dragul meu Jurnal

Am rămas doar noi doi și trebuie să fiu foarte atentă dacă vreau să nu te pierd și pe tine. Acum sunt singură în cameră, iar pe Poligraf o văd doar când ne întâlnim la masă și la ore. Atunci îmi povestește o mulțime de lucruri, din care nu rețin mare lucru, pentru că mintea mi-e acasă și la prietenii pe care i-am pierdut. Dar îmi face bine să o aud cum vorbește întruna, după atâtea ore de singurătate și gânduri care nu duc nicăieri. O profesoară, care-și spune dirigintă, i-a propus să-și însușească numele de „Avalanșă”, tocmai din cauza potopului de cuvinte pe care-l sloboade atunci când prinde ocazia. Mie mi-a dat porecla de „Bunica”, probabil fiindcă am părul alb și vorbesc mai puțin. Așa am fost sfătuite să ne semnăm și lucrările, doar că nouă ne plac vechile denumiri, deci nu ne-am supus chiar dacă am fost avertizate că vom avea probleme din cauza oamenilor răi care ne caută. Sunt sigură că Poligraf știe de tine, dragul meu Jurnal, doar nu pot să-i ascund nimic. Totuși e o prietenă bună dacă nu dezvăluie nimănui și nici între noi două nu aduce vorba. Pe ea nu o pot minți ca pe profesori, dar mi-e frică să nu-i pună ei întrebarea potrivită, pentru că-i în caracterul ei să spună adevărul despre orice.”

„Trăiesc într-o lume rece și necunoscută, în care un zâmbet îl prețuiesc ca pe o rază de soare printre norii persistenți. Nimeni nu mă întreabă cum mă simt și ce-mi doresc, dar sunt consultată aproape în fiecare zi de doctori fără halat care îmi spun ce ar trebui să visez și apoi sunt curioși să afle dacă mi-a reușit. Ei mă asigură că acesta e cel mai bun tratament, prin controlarea viselor și memorarea fiecărui amănunt, dar asta mă obosește și mi se face frică atunci când nu reușesc. Înseamnă că vindecarea e departe, la fel și revederea celor de lângă care am fost luate amândouă. Mă întreb adesea de ce se spune că și Poligraf e bolnavă, din moment ce ea nu spune decât adevărul. Apoi îmi vine să cred că Adevărul e o boală ca și a mea, deci trebuie tratat ca să poți minți fără să clipești.”

„Astăzi am fost foarte fericită, când am văzut că prietena mea a fost mutată cu mine. Deși va trebui să fiu mai atentă când scriu în paginile tale, tot e mai bine că putem să ne împărtășim amintirile frumoase de la școala domnului Bogdan și să ne facem speranțe pentru viitor. Poligraf mă întreabă despre mama, despre tata și Anița, iar eu îi povestesc cât de dor îmi este de toți. Dar asta doar pe scurt, până își trage răsuflarea și începe iar să vorbească despre trecutul ei diferit, dar la fel de trist ca al meu. Profesorii de aici se schimbă foarte des, la fel și unii dintre doctori. Probabil fiindcă ne mutăm cam o dată pe trimestru, de nici nu știm unde suntem. Uneori vedem cerul doar de la ferestrele cu gratii, dar alteori suntem lăsate să ieșim în curtea împrejmuită cu gard înalt și fără pic de vedere spre exterior. Atunci ne bucurăm de aerul liber, de iarba verde sau de zăpada atât de albă și de soarele scump la vedere.”

„Nu am scris încă nimic despre colegi, pentru că nu-i cunosc bine și nici nu-mi plac, așa cum nu-mi plac nici profesorii aceștia severi. Doar unul de limba română ne-a predat altfel, cu cuvinte care ne-au mers adesea la suflet, făcându-ne să-l îndrăgim ca pe un prieten mai în vârstă, aproape ca și pe profesorul Bogdan. Îl chema Costaș și, pe lângă materia predată, ne vorbea despre problemele vieții, începând de la relațiile dintre oameni și continuând cu sfaturi din te miri ce domeniu: cum să avem un regim alimentar sănătos, în ce fel de persoane să avem încredere, cât e bine să ne jucăm pe calculator și ce jocuri sunt cele mai indicate, precum și alte subiecte prin care ne făcea să-i așteptăm nerăbdători orele. Din păcate l-am pierdut și pe el, când ne-am schimbat iarăși locația”

„Colegi avem puțini, dar foarte ciudați și ei. Celui mai ieșit din comun i se spune „Adormitul”, pentru că doarme aproape mereu. Am aflat de la el că suferă de o formă foarte rară de narcolepsie. Interesant e atunci când se trezește, la fel de brusc precum adoarme, și răspunde exact la toate întrebările puse în timpul cât se părea că dormise. Cam o jumătate de oră părea total absent, cu ochii închiși și răsuflarea abia perceptibilă, dar apoi recupera în vreo șapte minute cu o viteză uluitoare, rezolvând oral sau pe monitor probleme atât de dificile încât îi corecta chiar și pe profesorii de matematică, fizică sau chimie. La fel se întâmplă și când ne jucăm împreună pe calculator sau în aer liber, îi bate pe toți la orice joc de logică sau viteză.”

va urma

27 thoughts on “Fetița care visa pentru alții (29)

  1. Copiilor le plac poreclele, mai ales cele date altora. Plus că și circumstanțele sunt de natură să fie nevoie de un anonimat oferit prin orice mijloace.
   Mulțumiri și gânduri bune! 🙂

  1. În mare parte așa se întâmplă, dar trebuie să mai fie școli în care majoritatea profesorilor să rămână în amintirile plăcute ale absolvenților. Așa cum mi-au rămas mie cei din școala gimnazială.
   Să auzim de bine!

 1. Un jurnal in care te tine cu sufletul la gura sa nu se termine dramatic 🙂
  Felicitari Petru ptr. tot !

  O cafea in zori de zi,
  Sa v-aduca bucurii
  sanatate,fericire,
  si-o zi plina de iubire ! ❤

  Sa ai un shopping reusit la piata ,este joi ,nu ❓ 🙂
  Cand revi gasesti cafeluta 🙂

  1. Cred că relatările din jurnal vor mai continua câteva episoade, doar au trecut doi ani de când nu s-a auzit nimic de Lena. Sper să nu plictisească cititorii, dar e nevoie de o imagine cât mai completă pentru a intra apoi în acțiune.
   Mulțumesc din suflet pentru vizită și cafeluță, Anușka! Tocmai ce-am venit de la micul dejun, deci mi-a picat cum nu se poate mai bine! Bine să-ți pice și ție toată ziua, dragă prietenă! 🙂
   P.S. – Mâine e joi, deci mai am puțin și ies în lume! 😉

 2. Buna dimineataaaaaaaaaa!
  Frumoasa este viata !
  Cand te scoli de dimineata
  Cu soarele bland pe fata
  Si respiri un aer proaspat
  Sa o tot iei de la capat ! ❤
  O zi de joi perfecta !

  1. Săru-mâna matinal,
   Până nu-s luat de val
   Și-nțolit de dimineață
   Pentru a ieși în piață.

   Cu mare mulțămire pentru vesela urare și delicioasa cafea, Anușka! Gânduri bune și urări pe măsură, dragă prietenă! 🙂

 3. Reblogged this on fata noptii and commented:
  „Trăiesc într-o lume rece și necunoscută, în care un zâmbet îl prețuiesc ca pe o rază de soare printre norii persistenți. Nimeni nu mă întreabă cum mă simt și ce-mi doresc, dar sunt consultată aproape în fiecare zi de doctori fără halat care îmi spun ce ar trebui să visez și apoi sunt curioși să afle dacă mi-a reușit. Ei mă asigură că acesta e cel mai bun tratament, prin controlarea viselor și memorarea fiecărui amănunt, dar asta mă obosește și mi se face frică atunci când nu reușesc. Înseamnă că vindecarea e departe, la fel și revederea celor de lângă care am fost luate amândouă. Mă întreb adesea de ce se spune că și Poligraf e bolnavă, din moment ce ea nu spune decât adevărul. Apoi îmi vine să cred că Adevărul e o boală ca și a mea, deci trebuie tratat ca să poți minți fără să clipești.”

  1. Mă înclin cu aleasă apreciere pentru că ai fost impresionată de aceste gânduri, inspirate de fapt chiar din sentimentele pe care le-am avut atunci când am simțit înstrăinarea de părinți, de locurile natale. Să fii iubită și mereu iubitoare, pentru că ai o sensibilitate aparte!

 4. Este bine cu jurnalul, nu am fi martorii adevarului trait daca n-ar exista. Ma bucur ca sunt acum impreuna si-si vor impartasi impresiile si trairile sa nu lase loc la instalarea minciunii.
  Sper ca ai avut succes la cumparaturi si-ti doresc in continuare o frumoasa zi de joi ❗

  1. Săru-mâna și bună ziua în toiul zilei, Anda!
   Sunt măgulit că ești în temă cu povestea care ar aspira să ajungă un roman. Nădăjduiesc mereu să adaug câte ceva interesant, iar la urmă să iasă o poveste interesantă.
   La cumpărături a fost bine: plăcinte cu varză și cașcaval, piersici și o ciocolată cu lapte, printre altele. Sper că și tu ai găsit astăzi tot ce ți-ai dorit și o să te bucuri de o zi excelentă, dragă prietenă! 🙂

 5. Emotionant jurnalul Lenei, uite asa afla mama ei despre tot ce i sa intamplat pe perioada disparitiei, alaturi de prieteni !!! Draga Petru ce imaginatie bogata ai, felicitari !!! 🤗Inspiratie in continuare. !!!

  1. Toată viața mi-am exersat imaginația, iar acum tot cu ea trăiesc mai mult. Măcar să o pun la treabă și să iasă ceva după atâta găzduire și întreținere. 😉
   Mulțumesc mult, dragă Mica, și îți doresc un început de weekend magnific! 🙂

 6. Buna draga Petru! “Long time no see”, cum spun englezii si americanii intr-o limba mai putin formala, ca intre prieteni. Motive binecuvantate m-au tinut departe de laptop pe timpul verii si nu mi-a prins rau de fel…Am plonjat astazi in povestea ta care ma captivase …direct in jurnalul fetitei visatoare. Desigur voi reciti episoadele pe care le-am “pierdut”, altfel nu se poate intelege mersul lucrurilor. Pagina de jurnal este in ea insasi un ghid folositor. O saptamana cat mai frumoasa iti doresc!

  1. Bine ne-am regăsit, dragă prietenă de peste ocean! Mă bucur că motivele pentru care nu ai avut timp pentru lumea virtuală au fost din acelea binecuvântate, iar efectul a fost benefic pentru tine. Sunt bucuros, de asemenea, să te am ca oaspete în paginile mele și, mai ales, ca cititoare a povestirilor și versurilor.
   Îți doresc timp pentru toate și te aștept oricând și cu mare drag să-ți expui impresiile, Cristina!

 7. Mi-a placut mult partea asta de Jurnal: ” Apoi îmi vine să cred că Adevărul e o boală ca și a mea, deci trebuie tratat ca să poți minți fără să clipești.” Excelent ! Felicitari !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.