Anonimi

Tocmai când simțeam cum mă cuprind brațele îmbietoare ale unui somn dulce… sună telefonul. Mi-era ciudă și cu greu puteam alege dacă să-l las până-și termină „concertul” sau să văd cui trebuie să-i mulțumesc pentru apelul atât de inoportun. Am optat, în ultimul moment, pentru cea de-a doua variantă, oricum fiindu-mi compromisă intrarea în lumea viselor. Apuc cu mișcări leneșe aparatul și mă uit la solicitant: număr necunoscut. ”Acu’ tot atâta-i”, îmi zic și mă pregătesc să-l iau tare pe străinul cu tupeu, dar o voce neaoșe de român în vârstă îmi potolește instinctul inițial. Redau mai jos convorbirea, cât de fidel m-a ajutat memoria:

– Aaalooo…
– Daaa…
– Cine ești?
– Chiar așa…, cine aș putea să fiu? Poate îmi spui matale.
– Ioane, tu ești?
– Ion, precis nu-s!
– Dar atunci cine-i?
– Dumneata ar trebui să știi, dacă m-ai sunat.
– Da’ de unde să știu dacă nu-mi spui?
– Păi, de unde ai matale numărul meu? De acolo ar trebui să știi.
– Nu știu…, l-am văzut și m-am gândit că are vreun rost dacă apare în telefonul meu.
– Și ce nume scrie în dreptul lui?
– Nu scrie, dar, dacă mi-l spui, o să-l trec.
– De ce să-l treci, dacă nu ne cunoaștem?
– Poate că ne cunoaștem, dacă-i trecut aici, la mine.
– Bade, eu nu-ți cunosc vocea și nici numărul ăsta. E clar că-i o greșeală, deci poți să-l ștergi liniștit.
– Precis nu ești Ion? Că te cunoaște toată lumea cum te ții de păcăleli.
– Te asigur că nu-s Ion și ar fi trebuit să închid de la început telefonul. Șterge numărul și caută-l în altă parte pe prietenul matale.
– Păi nu mi-e prieten, ci vecin. Dar are ușa închisă și cred că se ascunde de mine.
– Asta-i problema voastră. Eu voiam doar să dorm puțin, iar dumneata mi-ai speriat somnul.
– Apăi… dacă nu ești Ion, să-mi fie cu iertare. Nici vecin nu-mi ești, cumva?
– Extraordinar! De unde să știu eu dacă ți-s vecin?! Și nici nu mă interesează…
– Cum să nu te intereseze? Ar trebui să-ți cunoști mai bine vecinii și să-i respecți așa cum se cuvine și cum fac eu.
– Sunt sigur că nu suntem vecini, dacă nu-ți cunosc numărul. Deci te mai rog o dată să-l ștergi și să-l uiți. Sănătate bună!
– Stai puțin, că nu dau lupii! Ion nu ești, vecin nu-mi ești, dar numărul matale apare la mine în telefon. Cum îți explici asta?
– Există zeci sau sute de explicații, dar aproape sigur e o greșeală undeva.
– Eu n-am greșit cu nimic, pur și simplu am apelat numărul. Poate dumneata ai greșit cu ceva, dar nu vrei să recunoști.
– Ba da! Recunosc că am greșit când ți-am răspuns, dar promit să n-o mai fac. Să nu ne mai auzim, cu bine!

Imagini pentru poze convorbiri telefonice

Am închis fără să-i las posibilitatea să-mi pună alte întrebări trăsnite. Somnul nu mai avea șanse să mă atingă, gândurile fiindu-mi acaparate de convorbirea iritantă, dar care avea și o doză de umor. Poate mă hotărăsc odată să-i răspund cu aceeași monedă, când i-o fi somnul mai dulce.

41 thoughts on “Anonimi

 1. Amuzant eşti…deşi da, cam merită acelaşi tratament domnu ,,vecin,,…!
  O zi fără deranjamente să ai Petru! 🙂

  1. Poate că el mi-a șters numărul, dar eu îl mai am încă pe al lui. Deci „răzbunarea” mi-e la îndemână, doar un imbold îmi trebuie și niște motive la fel de aiurite. 😉

   1. Da,pe mine mă sună cu număr ascuns…unii la fel de zăpăciţi! ignoră-i, mai bine îţi vezi de scris…e frumoasă povestirea!Felicitări!

 2. Ceva asemănător am pățit eu cu ceva ani în urmă cu un “prieten” care mă sună în toiul visului pe la 2 și ceva noaptea și buimac, nici nu mai știam pe unde am pus telefonul și până la urmă dau de el și răspund, ce sa întâmplat Niculae de mă suni la ora asta, el zice, păi uite așa, m-am gândit că dacă eu tot nu pot dormii să găsesc pe cineva să-mi țină companie.. și tu te-ai gândit la mine, intreb eu ?
  Nu, nu l-am suduit, dar nici nu l-am periat, însă pentru mine telefonul sau alt aparat care ar putea să mă smulgă din lumea visurilor, pentru mine nu mai există..
  Pur și simplu pun și telefonul la culcare, destul ne iradiază ziua, măcar noaptea să dormim fără câmpuri electromagnetice la cap..

  Așa că Petre dragă, ai grijă cu telefonul activ noaptea că s-ar putea să-ți vină într-o noapte apel și de la nea Ion :))

  Weekend Plăcut îți Doresc !!!

  1. La tine văd că-i mai grav, dacă te-a sunat noaptea, deși îi era cunoscut. Eu noaptea nici nu mă uit cine sună, atât de drag îmi e somnul.
   Telefonul despre care am scris l-am primit ziua, după ora 13.00, când ațipesc o jumătate de oră după prânz. La vârsta mea se pare că-i benefică o astfel de siestă.
   Mulțumesc și o să încerc să țin cont de sfatul tău în ce privește distanțarea de telefon pe timpul nopții! Zile senine și revigorante, dragă Ștef!

   1. Da, eu cred că este un prost obicei, ori din lipsă de cunoștință sau comoditate, dar telefoanele și wifi n-ar trebui să stea active noaptea când dormi și n,ai nevoie de ele..
    👍👍🙋

 3. Am pățit și eu așa cu un moș 😊 Numai că după minute de explicație că posibil a confundat ceva, poate vreo cifră oarecare, totuși m-a sunat iarăși pentru a-și cere scuze că era cifra de vină 😊 Păi după atâta insistență și sunete, după explicații m-a mirat că se decise să mai verifice încă odată numărul de telefon format de el 😊😊😊
  O după-amiază liniștită fără sunete inutile!

 4. Situația e excelent descrisă, dar eu sunt cu logica. 🙂
  Știi că și eu am numărul tău de telefon? Nu, nu te-am sunat. Dar mă gândesc că e un cititor al scrierilor tale, ori soțul unei admiratoare 😀 cu care ai schimbat colete prin curier.

  1. Tot ce se poate, doar înclin să cred că, totuși, a fost o greșeală, așa cum ni se întâmplă uneori. Doar că, de data asta, individul a insistat în eroarea lui, probabil din dorința de a schimba câteva vorbe cu cineva, dacă pe Ion nu-l găsește. 🙂
   Plus că nu avea o exprimare de om care citește cărți.

 5. Cat de frumos ai imbracat aceasta convorbire, care de fapt, nu ti_a cazut bine(mi se intampla si mie, doar atipesc, asta la pranz, si sa_mi spuna dupa ce m_am trezit, hai ca te las sa dormi), cand abia atipisei, si nici sa nu_l cunosti, super ai fost Petru!!😃

  1. De data aceasta, nu a fost nevoie să adaug nimic, în afară de gândurile mele. Convorbirea a decurs exact cum am descris-o, în măsura în care memoria nu mi-a scăpat ceva. De obicei sunt abordat de firme care vând ceaiuri, produse naturale pentru sănătate sau mi se promite un premiu dacă merg la o conferință. Discuțiile alea sunt, de obicei, mai plictisitoare.
   Săru-mâna pentru aprecieri, dragă Mica! 🙂

 6. Părerea mea sinceră e că, după un timp, dar mai după-masă, că e clar că la 13 nu doarme, să-l sunați cu-același text, am numărul tău, cine ești… etc.
  Dar nu după foarte mult timp, că ziceți că era bătrîn :))

  1. Cam așa m-am gândit și eu, deși nu-s predispus la dat telefoane, mai ales unor persoane străine. De obicei, prietenii și rudele mă sună pe mine, iar ei îmi cam cunosc programul de lucru și de odihnă.

  1. Tot timid ai rămas în adâncul sufletului tău, așa cum eram și eu în timpul școlii. Acum le-aș răspunde eu și foștilor pedagogi agresivi, doar că pe mine nu mă sună niciunul. Or fi uitat de mine.

 7. Privind de la distanta, din tot nacazu’ a ieșit hai’ul asta de poveste amuzanta. Eu zic sa nu va răzbunați, nici n ați avea de ce. A fost o întîmplare… ☺️ Weekend fain in continuare!

  1. Răzbunarea ar fi de amuzament și poate că i-ar plăcea să-l sun, pentru a nu rămâne anonimi. Doar că ar prezenta riscul să nu mai scap de noua cunoștință, care m-ar putea suna apoi prea des. 😉

 8. Sunt multi care in loc sa ceara scuze ca a gresit numarul te si mai tine la discutii fara sens,eu inchid telefonul siincerc sa nu ma supar!O seara excelenta iti doresc!:)

  1. De obicei așa se întâmplă: cel care greșește numărul își cere scuze și închide. E drept că și eu puteam să fac asta, dar am mi-a venit pofta să prelungesc jocul. Duminică din alea minunate, dragă Gabi! 🙂

  1. Se mai întâmplă, în zilele acestea, mai ales persoanelor în vârstă care nu-s prea familiarizate cu telefoanele inteligente. Le înțeleg, pentru că și eu am trecut prin asta și mai am multe de învățat.
   Săru-mâna cu mulțumiri alese pentru cafeaua de astăzi, Anușka! Alături de gânduri și urări din cele mai benefice! ❤

 9. Salutare, dragă Petru. Îmi place așa de mult cum povestești cu umor și cele mai aiurite situații. Cum a fost aceasta, când te trezești sunat și luat la întrebări de un necunoscut. Mi se mai întâmplă să îmi sune telefonul, de multe ori în momente nepotrivite și de la capătul celălalt să aud, culmea, întrebarea: „cine e acolo?” Păi dacă mă suni, la ce mai mă întrebi cine sunt? Cea mai tare pățanie a fost cu niște ani în urmă, când o voce de bătrână mă tot întreba de Maricica și, deși i-am explicat că la acest număr nu e nicio Maricica, a insistat de vreo 4 ori, până m-a luat la întrebări că „ce-am făcut cu Maricica, de nu i-o dau la telefon”???!!! 😀
  Ca și Ștef, cu care sunt total de acord, la culcare opresc de fiecare dată telefonul, care nu trebuie să stea sub nicio formă lângă pat. La câte telefoane „greșite” am primit în toiul nopții… să nu mai aud!
  Zile vesele și somn liniștit, dragă Petru! 🙂

  1. Bună dimineața, dragă Alex! Sunt încântat de aprecierile tale și, mai ales, de felul elocvent în care ai completat ideea abordată de mine. Exemplele tale dovedesc încă o dată câte situații iritante, aberante, interesante și comice se pot ivi în folosirea telefonului, mai ales după ce a evoluat atât de mult, iar folosirea lui e mai complicată și fascinantă pentru unii, mai ales cei în vârstă. Cred că și singurătatea unora dintre ei îi face să fie mai insistenți în dialoguri, indiferent cine e la capătul celălalt.
   O săptămână cu vești bune îți doresc, dragă prietene, indiferent că vin prin telefon sau pe altă cale! 🙂

 10. Cred ca omul avea minute disponibile. Nu numai pe abonament…
  Intr-o vreme, am avut impresia despre niste cunostinte ca au povesti cam lungi la telefon; le-am sugerat sa-mi transmita problemele prin SMS si voi reveni eu verbal sau in scris. Am gresit, dar mi-am dat seama când era prea tarziu. Lăsând la o parte pe cei care vând ceva sau fac sondaje, sunt tot mai putini cei care insistă la telefon. La două cunostinte le-au confiscat familiile telefoanele; probabil că altora le este dificil să scrie…
  Toate cele bune!

  1. Pe vremea când eram internat de câteva luni într-un spital – elev fiind și având la îndemână telefoane publice cu fise de 25 de bani -, mi-a recomandat psihologul să încerc a da telefoane la întâmplare, până voi găsi copii de vârsta mea cu care să întrețin conversații. Am încercat până am nimerit într-o familie și a intervenit tatăl fetiței cu care discutam, spunându-mi ferm să-mi văd de treabă și să nu mai sun la acel număr. Atunci mi-am dat seama că-i ciudat să sun la numere necunoscute, indiferent de intenție.
   Zile senine!

  1. Într-adevăr, n-a fost amuzant atunci, dar acum zâmbesc de fiecare dată când îmi amintesc. Pe undeva, mă feresc să-l sun, ca să nu stric cumva imaginea personajului pe care mi-am format-o în minte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.