Pe post de dădacă

Vecinii mei de palier au doi copii neastâmpărați, așa cum sunt toți copiii și cum îmi amintesc că eram mulți dintre noi. Problema e că au nevoie de supraveghere continuă, iar părinții sunt angajați cu normă întreagă, la care se adaugă problemele și obligațiile de care oamenii mari trebuie să se achite. Școala cu orarul ei e un factor ajutător, perioadă în care Raisa și Paul sunt pe mâini bune. Apoi mai intervine și bunica lor, dacă e anunțată la timp și nu are planificat altceva. Doar că, inevitabil, se poate întâmpla ca părinții să rămână fără acoperire în unele momente, fiind nevoiți să improvizeze ceva cât de cât acceptabil. Mai ales că, în orășelul nostru, nu poți comanda din scurt o bonă ocazională pentru astfel de cazuri.

Așa s-a întâmplat într-o seară, când erau invitați la o nuntă, iar bunica nu putea veni la copii, fiind țintită la pat de gripă. Nu pot spune că ne vizitam des, dar îi simpatizam vizibil, iar ei probabil că s-au simțit încurajați de această atitudine. Cred că de aceea au bătut la ușa mea, rugându-mă să stau cu copiii lor câteva ore. Am fost surprins de această solicitare, neavând experiența unui părinte, dar, pe de altă parte, eram mândru de încrederea pe care o aveau în mine și capacitatea mea de a ține în frâu doi copii năzdrăvani, de șapte și nouă ani.

Mămica lor a înșirat indicațiile pe care le așteptam: fără telefoane în dormitor, iar televizorul se stinge după ora opt. În schimb, mi-a arătat câteva cărți din care să le citesc până adorm. Oare să fie atât de simplu?, m-am întrebat eu dând din cap în semn că am înțeles. Totuși, pentru a fi acoperit și a face un experiment în același timp, mi-am dus cartea scrisă de mine. Părinții au plecat cu strângere de inimă și scuze repetate jenant de des, iar eu am rămas cu rolul de dădacă. Totul părea să decurgă bine, până în momentul când am stins televizorul și am aprins veioza de lângă mine. Firește că erau nemulțumiți, mai ales băiatul, dar eu voiam să respect întocmai programul trasat de părinți.

– Nu are rost să vă supărați, că am ceva mai bun pentru voi, am ridicat puțin tonul, ca să mă fac auzit.

– Iară povești de adormit copiii?, o trânti Paul cu năduf. Oricum, le-am citit pe toate de pe raft.

– Și eu le-am ascultat, îi ținu isonul Raisa. Mai bine ne uităm la desene animate.

– V-ați uitat până acum, iar desenele animate tot după cărți sunt făcute. Uite, am aici o carte pe care nu cred că ați mai văzut-o, i-am incitat eu, felicitându-mă în gând pentru ideea de a o lua cu mine.

– Ce carte?, întrebă fetița.

– Despre ce-i vorba?, se interesă și băiatul.

– Se numește „Revolta din ogradă” și spune povestea a patru animale de curte care fug de un stăpân rău și au parte de multe aventuri prin păduri, pe dealuri, pe ocean și prin deșert.

Imagini pentru imagini cu racolța petru

– Să vedem cum începe, dar dacă nu ne place ne dai telecomanda, hotărî pentru amândoi Paul.

Astfel a început prima seară de lectură cu cei doi copii din vecini. Niciunul din ei nu m-a întrerupt, decât să mă întrebe câte ceva despre subiect, rămânând treji până am terminat toate cele nouă capitole, deci mai bine de o oră. Abia atunci s-au culcat somnoroși, trăgându-și singuri pilota până la bărbie și căscând de zor. Iar eu am zâmbit mulțumit, cuibărindu-mă mai adânc în fotoliu și strângând cartea la piept.

Succesul meu a avut ecou în fața vecinilor, care nu au pregetat să mă cheme și în alte seri. De fiecare dată mă prezentam cu câte o carte de-a mea și alegeam câte o poveste, după ce mă consultam cu micii ascultători. La povestea despre „Viața lui Lică”, le-am spus că-i vorba de un om cu multe năravuri: leneș, băutor, hoț, agresiv și necredincios. La nuvela „Spirit călător” le-a plăcut cum un tânăr imobilizat la pat călătorește cu sufletul pe tot Pământul, iar apoi prin nemărginitul Univers. Nuvela „Banii” i-a impresionat prin cele două personaje care se întâlnesc în condiții ciudate și apoi se îndrăgostesc, în timp ce se luptă pentru dreptate. Povestea „Eunucul” i-a ținut cu sufletul la gură până când eroul principal se răzbună și își găsește liniștea alături de noua lui familie. Pentru romanul „Planeta Paradis” am avut nevoie de trei seri pentru a-l citi până la capăt. Le-a plăcut foarte mult și cu greu puteam să întrerup lectura, numai atunci când ceasul arăta că depășisem ora lor de culcare. Micuții ardeau de nerăbdare să afle cum se va termina aventura grupului de români ajunși pe o planetă minunată, în care trebuie să înfrunte multe pericole și să îmblânzească o regină războinică.

Imagini pentru imagini pentru cartea planeta paradis

Uite așa, cu ajutorul cărților mele, mi-am făcut doi prieteni pe care altfel poate că-i salutam doar în treacăt. Iar ei cred că au prins drag de povestirile scrise pe file și ascultate înainte de culcare. Resursele tipărite sunt acum pe terminate și aștept să-mi apară volumul „Metamorfoza”, pentru a continua serile de lectură cu Raisa și Paul.

51 thoughts on “Pe post de dădacă

 1. Wow… După cum începuse, mă așteptam la lupte drastice pe toate fronturile, nicidecum la un final așa frumos și liniștit…
  Ceea ce arată încă o dată că sînt căi de ajuns la sufletul copiilor de azi, doar să știi, simți sau nimerești 🙂
  Mă bucur mult!

  1. Nici eu nu mă așteptam să mă descurc în fața lor, când sunt atâtea tentații moderne în fața cărora cartea pare lipsită de șanse. Probabil că a contat educația dată de părinți în acest spirit. Ceea ce e o realizare importantă, dacă ne gândim la atâtea familii în care copiii sunt lăsați să se joace pe telefoane, numai să stea într-un loc și să nu-i deranjeze pe cei mari.
   Mulțumesc pentru bucuria transmisă! 🙂

 2. Cred că ai primit cel mai potrivit răspuns de la niște suflete ce încă nu au fost prinse în tiparele sociale. În același timp cred că a fost și cel mai frumos răspuns la care te puteai aștepta.

  1. A fost, într-adevăr, o revelație pentru mine. O experiență pe care aș trăi-o și mai intens dacă ar veni din partea nepoțelei mele de patru ani, într-un viitor cât mai apropiat. Mai ales că la ea e și problema limbii materne, pe care o vorbește în prea puține ocazii.

   1. Fac mereu tot ce pot, însă doar două vizite scurte pe an sunt prea puține pentru a se prinde ceva. Mai ales la o vârstă atât de fragedă. De Crăciun, voi încerca să o învăț șah, la cererea mamei sale. 😉

   2. Vârsta fragedă nu prezintă un impediment. Se pot face mici pași și la această vârstă. Chiar și simpla vizită reprezintă un pas. Ei sunt foarte receptivi acum. Joaca este modul de conectare cu ei!

  1. Chiar așa este, Roxi! Cele mai entuziaste lansări de cartea au fost acelea cu cartea pentru copii, ”Revolta din ogradă”. E drept că au fost organizate de școală, dar, atât în Seini cât și în Baia Mare, elevii au fost senzaționali, venind cu întrebări din cele mai interesante.
   Bucurii duminicale îți doresc! 🙂

 3. Raisa și Paul au fost cei mai veridici critici literari, deoarece e cam greu să interesezi în ziua de astăzi niște copilași cu niște caractere destul de interesante 🙂 și mai ales cu lectura. Deci, felicitări! Micii critici au aprobat și au savurat cărțile! Este un succes deplin meritat. Copiii, cu siguranță, așteaptă noi cărți care i-ar interesa la fel de mult. Așa că scrieți, cât mai mult, pentru ei, pentru noi și ceilalți cititori!
  Vă doresc multă inspirație și multe cărți scrise în continuare!

  1. E minunat să fiu încurajat de cititori sinceri, iar cei de vârsta micilor mei vecini nu pot fi altfel. Sinceri și corecți îi consider, de asemenea, pe cititorii de pe blog, care își rup din timpul lor prețios pentru a-mi citi fragmentele de proză sau versuri.
   Pentru acest onorant gest îți mulțumesc și mă înclin!

 4. Aștept și eu cu drag următorul manuscris. Planeta Paradis e la loc de cinste în bibliotecă și abia aștept să crescă încă puțin copiii, să le-o pot citi și lor. E, sincer, una dintre cărțile mele preferate!
  Felicitări, Petru! Pentru tot ceea ce ne dăruiești și munca depusă!

  1. Și eu aștept cu drag ultimul și cel mai consistent volum de nuvele, în speranța că îl voi avea sub brad de Crăciun. Aprecierea ta îmi umple inima de bucurie și îți mulțumesc din suflet pentru cuvintele atât de frumoase, Mona!
   Toate cele bune și frumoase!

 5. Ce frumos! Mi le doresc și eu, pe toate acele cărți descrise și care au incitat iată, chiar și copilașii vecinilor. Promit că voi fi cuminte! Și le voi citi cu atenție, nu înainte de culcare. 🙂 În ce privește somnul, nu îmi mai trebuie nimic. Am descoperit un remediu extraordinar, într-o filmare cu prima prezidențiabilă a țării noastre. Într-o seară chiar am vrut să o ascult pe doamna Viorica Dăncilă (am eu așa… un simț al echității) și nu vă spun cât de frumos am ațipit. Chiar așa cum mă aflam, în poziția șezut. Mi-am amintit cu nostalgie de vremurile frumoase când în armată, scăpam câte o oră din programul de instrucție, ascultând la plenarele lui Ceaușescu pe care ni le citea tovarășu căpitan. Aveam mari bănuieli că adormea și dumnealui la un moment dat, dar n-am putut să-mi dau seama sigur pentru că pe mine mă reteza chiar din primele zece minute. Și absolut nimeni nu rezista treaz până la sfârșit. Un asemenea talent are și dânsa. Lucru rar! Dacă va dispărea limba de lemn? Sper că veți merge la vot, nu?

  1. Dorința ta mă onorează, iar pentru a o îndeplini, te rog să-mi trimiți adresa poștală pe e-mailul meu: petrutz34@yahoo.com
   Cărțile de mai sus nu se găsesc decât în librăriile din Baia Mare, deci va fi plăcerea mea să ți le ofer. Cât despre cea de versuri ”Versuri pentru suflet și cuget”, precum și ”Metamorfoza”, pot fi comandate la numerele de tel. pe care le-am anunțat în articolele precedente, dedicate apariției lor.
   Firește că merg la vot, cam peste o jumătate de oră, și sper că alegerile să nu te lase fără material contra insomniei. 😉

 6. Ce frumos draga Petru, si cât de ușor le_ai câștigat încrederea celor doi mici prieteni, tu fiind un fin povestitor, dar mai ales scrise de tine, felicitări din toată inima !! 🌺

  1. Recunosc că am avut emoții, ca o dădacă începătoare în prima zi de lucru. Cu atât mai mare mi-a fost bucuria din prima seară și apoi din celelalte, care au urmat.
   O zi cu împliniri, dragă Mica! 🙂

  1. Săru-mâna cu mulțumiri pentru cafeaua băută după după alegeri, Anușka!
   Am fost bine la votare, ca de obicei în Seini, după care am făcut o vizită unei prietene dragi, unde a fost la fel de frumos. Deci, pot spune că am avut parte de o zi minunată, dar și mai excelent ar fi să aud că votul meu a fost în asentimentul majorității românilor, ca și al tău. 🙂
   Gânduri bune și bucurii pe măsură, dragă prietenă! ❤

 7. Bună dimineața, dragă Petru. Și sincere felicitări pentru o asemenea reușită. În aceste vremuri, în care copiii sunt pur și simplu „subjugați” de tehnologie, să reușești să îi captivezi cu lectura, chiar este ceva deosebit. Este păcat că cei maturi nu știu să le transmită dragostea pentru carte, pentru lectură. „Cultura digitală” nici nu se compară cu cititul în tihnă a unei cărți bune. Asemenea seri de lectură sunt minunate și mă bucur că i-ai „câștigat” pe cei doi micuți pentru pasiunea cititului.
  Mult succes în continuare, și la scris noi cărți și la lectură cu copiii.
  Toate cele bune și o zi minunată! 🙂

  1. Salutare din Seiniul însorit și cuprins de febra alegerilor, dragă Alex! Eu cred că un copil la fel de bine educat este și Sara, prințesa inimii tale și cea care ne încântă pe noi cu zâmbetul inocent. În astfel de copii ne e speranța, iar educația lor stă în mâinile unor oameni ca tine și ca vecinii despre care am povestit mai sus. Așadar, ei și copiii lor sunt subiectul adevărat al articolului, nu cărțile mele. 😉
   Să ai „mână de aur” la alegerile de astăzi! 🙂

   1. Foarte adevărat ce spui, dragă Petru. Educația copiilor este o misiune sublimă și atât de importantă, pentru că în ei este viitorul. Dar nu numai părinții, familia, au un rol esențial, ci și ceilalți „jucători” din societate. Iar scriitorii au rolul de a oferi celor ce primesc educația operele lor, atât de importante în evoluția spirituală. Îmi amintesc ce fascinante erau oridnioară „întâlnirile cu scriitori” . Să auzi un poet cum își recită poeziile, să asculți un romancier cum își prezintă operele… erau prilejuri minunate de a intra în lumea fascinantă a literaturii. Dar să ai șansa să fii vecin cu un scriitor… ăsta da noroc!
    Numai bine și mult succes în tot ceea ce faci atât de bine! Și mulțumesc din suflet pentru gândurile frumoase pe care mi le transmiți de fiecare dată! Cele mai bune și pline de prietenie gânduri de pe meleagurile târgoviștene! 🙂

  1. Scuze! Am apasat ceva…
   Cred ca sunt experiente interesante. In mod sigur trebuie mare grija in alegerea cuvintelor in functie de vârsta copiilor.
   Să ai bucurii!

   1. Foarte corectă observația ta, mai ales că sunt anumite pasaje, din câteva povestiri, cu tentă erotică. Firește că am sărit peste ele, având în vedere că le citeam unor copii.

 8. Poti sa fii mandru, povestile tale au fost ascultate de doi dintre cei mai sinceri critici asa ca ti-au dovedit ca esti un bun scriitor. Ma bucur ca ti-ai castigat si doi prieteni in acelasi timp. Numai bine draga Petru si sper ca o sa primesti raspunsul asteptat cat de curand. Stii cum se spune : Nu este cand vrea omul ci cand doreste Dumnezeu .

  1. Bine ai venit, draga mea prietenă, Anda! 🙂
   Am subliniat și eu că sunt mândru de această conexiune cu doi copii care mi-au produs și o imensă bucurie. Nu numai pentru că mi-au ascultat atenți poveștile, dar mai ales că au demonstrat prin asta că generația lor are calități pe care le credeam estompate de tehnologia neiertătoare. Firește că un merit deosebit îl au cei care-i educă: părinții și pedagogii, precum și societatea în care trăiesc. Iar în Seini, cultura și lectura e încurajată mereu, după cum am arătat în postările cu lansări de carte.
   Săru-mâna cu mulțumiri și gânduri din cele mai bune! ❤

  1. Luni am vorbit cu d-l Constantin Pavel și mi-a promis că o bagă imediat la tipar, ceea ce poate înseamna că astăzi e tipărită și gata de expediere. Sper ca firma de curierat să nu fie prea ocupată cu livrarea comenzilor de BlackFriday. Sper să le primim amândoi în această săptămână.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.