Fetița care visa pentru alții (32)

continuare

Unda de bucurie de pe chipurile celor trei ascultători a fost atât de vizibilă, încât până și bătrânul cioban a sesizat-o, făcându-l să-și exprime curiozitatea:

– Ați auzit și domniile voastre de acest înger? De aceea ați venit la mănăstirea noastră, să-l căutați?

– Îngerul acela este fiica…, încercă Nelu să-i răspundă.

– E Fiica Cerului, îl întrerupse Stanca. Sigur că am auzit și tare am vrea să vedem pentru că numai ea ne poate ajuta. Știi cumva unde a fost dusă?

– Cum ar putea un biet păcătos să știe vrerea celor sfinți?, rosti ușor dojenitor oierul, aranjându-și mai bine căciula pe vârful capului. Dar s-ar putea să aflați mai multe de la maica stareță…

– Hoașca aia…, de data asta Anița a fost cea întreruptă.

– Nu am vrea să le deranjăm de la rugăciune pe măicuțe, interveni jurnalista. Dar dacă am merge deodată cu dumneata, n-ar trebui să deschidă poarta de două ori. Când ai de dus brânză?

– Le duc aproape în fiecare zi, dar astăzi n-am apucat încă, zise ciobanul cu vioiciune. Dacă așteptați până las turma nepotului și pun în desagă cașul, mergem împreună. Cred că se vor bucura de vizitatori ca dumneavoastră.

Cei din autoturism încuviințară cu dragă inimă, iar bătrânul își grăbi oile către stâna de pe dealul cel mai apropiat. Pășea tinerește, de parcă anii nu-i afectaseră picioarele, ci doar pielea și părul.

– V-aș ruga să-mi urmați planul de reintrare în mănăstire, îi sfătui Stanca, privind cum câinele Ursu își urmează stăpânul. Bătrânul nu trebuie să știe cine suntem și ce vrem cu adevărat.

– Cu alte cuvinte, vrei să mințim în continuare, concluzionă domnul Oșan.

– Păcatele tale să fie, adăugă Anița, mai în glumă, mai în serios.

– Un jurnalist bun ajunge la adevăr doar dacă se pricepe să mintă, le spuse Stanca. Nelule, sun-o pe Violeta și spune-i că Lena a fost văzută aici. Sunt sigură că se va bucura mult.

Sugestia era bine-venită, iar convorbirea cu doamna Popan s-a întins pe tot restul timpului de așteptare a ciobanului. Acesta s-a prezentat la fel de energic, purtând pe spate desaga generoasă din care răzbătea un miros îmbietor. După ce a intrat cu evidentă satisfacție pe bancheta din spate, a scos din bagajul său o bucată frumoasă de caș și l-a întins spre Anița:

– Acesta-i pentru dumneavoastră, să gustați cu toți din cel mai bun caș ce se poate găsi.

– Ești prea darnic, badeee…, îi arătă bătrâna recunoștința.

– Pavel mi-e numele dat de mama, se prezentă oierul, făcându-și de lucru cu căciula pe care și-o luase de pe cap, altfel n-ar fi încăput într-o mașină atât de mică.

– …bade Pavel. Să-ți dea Dumnezeu sănătate.

– Tot așa vă doresc și eu, zise el, după care se adresă celor din față. Puteți ajunge cu motorul până în fața porții.

– Eu zic să o lăsăm mai deoparte, ca să ne plimbăm un pic până la intrare, propuse Stanca, întorcând capul cu un zâmbet amabil. Uite, oprim aici și mergi matale înainte, iar noi te ajungem pe când vine cineva să deschidă.

Drumul n-a fost lung, dar badea Pavel s-a bucurat de fiecare clipă, precum un copil de o jucărie nouă. Nu s-a arătat deranjat că trebuie să meargă vreo trei sute de metri pe jos, de unul singur, iar cu pasul lui vioi ajunse repede în fața soneriei. Măicuța Veronica s-a ivit în câteva minute, dar s-a arătat neplăcut surprinsă când au apărut ca din pământ ceilalți vizitatori.

– Maica stareță nu-mi mai dă voie să vă las înăuntru, le spuse ea, încercând să-l strecoare doar pe cioban.

– Îmi dau seama, dar o să-i spui că n-ai putut să ne oprești, răspunse Stanca în timp ce o împiedica să închidă poarta. Avem o întrebare la care maica Filofteia trebuie să răspundă.

Cu această explicație, s-au strecurat ușor forțat pe lângă tânăra măicuță, pășind apoi în urma bătrânului cioban. Acesta își exprimă nedumerirea:

– Înțeleg că ați mai fost pe aici, dar ați uitat să-mi spuneți. Cine sunteți, de fapt?

– E o poveste lungă, bade, căută să-l liniștească Anița. Ți-o voi spune pe îndelete când ieșim de aici, dar acum avem ceva de lămurit.

Maica stareță îi întâmpină repezită și hotărâtă să-i scoată cât mai repede din incintă.

– Tocmai am dat un telefon autorităților. Vă sfătuiesc să plecați înainte de venirea lor, pentru a evita o situație stânjenitoare, având în vedere că suntem într-un lăcaș sfânt.

– Într-un lăcaș sfânt nu au ce căuta minciunile, mai ales cele care vin din partea unei măicuțe, replică Stanca. Acest om a văzut-o pe fata noastră plecând de aici, deci nu puteți nega acest fapt.

Filofteia s-a arătat încurcată un moment, dar își reveni printr-o izbucnire verbală violentă:

– Copila a fost aici pentru tratament. Era posedată de Diavol, iar părintele Ieremia a făcut tot posibilul să o tămăduiască.

Ciobanul a lăsat desaga jos, exprimându-și marea uimire:

– Maică Filofteia, doar nu vorbești pe bune! Dacă-i vorba de îngerul acela alb care ni s-a arătat pe uliță, înseamnă că nu-i ceva în regulă. Ne-a ajutat să-l găsim pe Victoraș, iar eu știu că Diavolul nu face fapte bune.

Imagini pentru imagini cu călugărițe

va urma

30 thoughts on “Fetița care visa pentru alții (32)

  1. E greu să găsim un caș curat și bine făcut pe piață sau în magazine. S-au șmecherit unii precupeți și pun tot felul de ingrediente, pentru a păcăli clientul. Doar de la stână sau de la producători de încredere mai putem lua marfă de calitate.

 1. Cateodata e bine sa fii hotarat chiar cu forta sa obtii cea ce doresti.Cred ca maicuta ascunde multe adevaruri!O seara excelenta iti doresc!:)

  1. Când caracterul unui personaj e mai puternic, acțiunea ia amploare, iar dacă se întâlnesc două sau mai multe cu aceeași tărie, intriga devine explozivă. Toate cele bune și frumoase, dragă Gabi! 🙂

 2. Bietul cioban e prins la mijloc, iar inocența lui e exploatată de persoane versate. Pentru el e valabil citatul care spune: „ferice de cei săraci cu duhul”.
  Săru-mâna pentru cafeluța binefăcătoare și vizita îmbucurătoare, Anușka! 🙂
  Aceleași gânduri bune și urări pe măsură, izvorâte din adâncul inimii, dragă prietenă! ❤

 3. Foarte dragut povesteti in continuare draga Petru!! Maicuta Veronica nu are cum sa opreasca grupul, si dau de maica Filofteia, in final zic si eu, ca va fi inghesuita, si trebuie sa aflam vesti despre Lena!! Somn usor prietene!!!🌖🌸😍

  1. Mulțumesc frumos pentru apreciere, dragă Mica! Ne apropiem încet de adevăr, cât o fi el de ascuns și periculos. Bine că avem personaje pozitive determinate să meargă până în pânzele albe.
   Bună dimineața și o zi pe măsura așteptărilor, bună prietenă! 🙂

  1. Bună să-i fie inima, iar sufletul frumos ca floarea de mai sus, Anușka!
   Ziua de azi nu va mai avea farmecul altor zile de joi, deoarece stau acasă. Mă resemnez cu gândul că schimbările sunt inevitabile și uneori necesare. Mai ales că-i iarnă afară, un anotimp frumos, dar cu dificultăți în deplasare.
   Gânduri bune am suficiente, din care îți transmit și ție, dragă prietenă! Cu urările de rigoare! ❤

   1. Of Petru ,asa este iarna este anotimpul meu preferat ,dar are si dezavantaje ptr. noi 😦
    Imi pare rau ca nu poti iesi cu alunecusul ,dar iti doresc o zi linistita si placuta ! ❤

 4. Revenirea la manastire se face un pic “in forta” dar foarte justificat, dupa parerea mea. Chiar si Sfantul Nicolae a avut pornirea de a-l plesni pe Arie in urma cu secole pentru ca mistifica Adevarul. Raspunsul maicii starete este de-a dreptul provocator! 😒 Astept sa vad cum va fi “admonestata” si tare doresc sa fie…😃Urmaresc cu multa emotie desfasurarea actiunii devenita de-a dreptul palpitanta. Pana la urmatorul episod anticipat a arunca ceva lumina in misterul de nepatruns inca, iti doresc draga Petru, un sfarsit de saptamana pe placul tau!🤗

  1. Când un jurnalist cu state vechi e lăsat să conducă o investigație, e evident că va apela la cele mai eficiente trucuri pentru a putea trage de limbă și a afla adevărul, chiar dacă-i vorba de o persoană respectabilă, cum ar trebui să fie o maică stareță. Mă bucur mult că te-a captivat acțiunea, mai ales că a ajuns aproape de apogeu, când e cazul să se limpezească apele. 🙂
   Zile benefice și binecuvântate îți doresc și eu, din toată inima, dragă Cristina! ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.