Vremea bilanțurilor

Imagine similară

Anul e pe sfârșite, când fiecare om chibzuit – așa cum mă străduiesc să fiu și eu – îi face retrospectiva pentru a trage învățăminte și a-și înfiripa noi speranțe pentru noul an, care începe curând. Bilanțul meu se poate împărți pe două planuri, din viața reală și din cea virtuală, ultima ocupând o mare parte din timpul meu și contribuind intens la starea mea spirituală. În general, pot zice că sunt mulțumit de ceea ce am trăit și realizat la ambele capitole, deși au fost câteva necazuri la primul dintre ele.

Pe scurt, am avut parte de un an bun, în care m-am bucurat de sărbătorile Paștelui și a Crăciunului alături de nepoțica mea cea mai scumpă, Emilia, și familia ei iubitoare. La capitolul realizări pot să trec și ieșirea de sub tipar a ultimelor cărți trimise pentru publicare: „Versuri pentru suflet și cuget” și „Metamorfoza”. De asemenea, un alt moment plăcut și emoționant a fost întâlnirea cu unul dintre cei mai buni prieteni și colegi de blog, Mugur Călin, cu care am petrecut câteva ore minunate în fața unei cești de cafea și al unui suc, pe o terasă din Seini. Vacanța la Geoagiu-Băi, împreună cu soră-mea, Doina, au fost alte două săptămâni benefice pe care le trec la capitolul împliniri. Din păcate, accidentul de la sfârșitul lunii noiembrie, în care Doina și-a fracturat glezna, e unul care mi-a umbrit sfârșitul de an. În prezent e internată la o clinică particulară pentru recuperare, până la începutul lui februarie. Astfel s-a dus fondul pentru vacanța de anul viitor, pe care am eliminat-o din planificări.

În schimb, pot afirma că viața virtuală de pe blog mi-a adus bucurii pe aproape toate planurile. Numărul prietenilor cu care dialoghez constant s-a mărit, deși, cu părere de rău, recunosc că sunt și cunoștințe plăcute pe care le-am pierdut. Așa e în blogosferă, precum în Univers: apar stele noi, care pot străluci mult și bine sau se pot stinge subit, fără să știm motivul. Și numărul urmăritorilor mi s-a mărit considerabil, zic eu, ajungând la peste 1850. Pe data de 2 iunie, am putut număra opt ani de activitate, cu peste 2660 de postări la activ. Din aceste postări s-au născut șase cărți, la care nici nu speram atunci când am așternut primele rânduri pe blogul meu cel mai longeviv. Am început timid, cu câte un text pe săptămână, urmat de articole preluate de pe internet sau e-mail. Am prins curaj pe parcurs, îmboldit fiind de munca altor oameni talentați și dedicați scrisului, oameni care mi-au stârnit ambiția, imaginația și inspirația, și cărora le voi fi mereu recunoscător. Probabil că îi știți la fel de bine ca mine.

Pornind de la aceste împliniri, ce mi-aș putea dori în anul 2020? Firește că imaginația mi-ar putea stârni multe aspirații, dar trebuie să fiu realist pentru a nu avea păreri de rău peste 366 de zile. Un an mai lung cu o zi, deci o șansă în plus pentru un articol, un text sau câteva versuri. În primul rând aș vrea să fiu sănătos, condiția esențială pentru a-mi realiza planurile. Apoi, aș vrea să vă am mereu alături, cu sfaturi, încurajări și critici constructive. Având aceste atuuri, cred că sunt mari șanse să termin romanul „Fetița care visa pentru alții” și să trimit materialul pentru publicare. De asemenea, să-mi sporesc zestrea de povestiri și versuri ce ar putea face subiectul altor volume, pentru anii care vin. Dar cel mai important este să ne citim cu interes, cu plăcere și cu zâmbete ușor de intuit pe chipurile din fața monitorului.

Eu vă îmbrățișez pe toți cu drag și vă doresc mereu aproape! Sănătate, mult spor și multă inspirație!

66 thoughts on “Vremea bilanțurilor

 1. Ce să facem, inmanunchiem bucuiile cu tristeţile că așa este viața, dar nu uităm să zâmbim și să mergem înainte cu avânt și bucurie..!
  Multe Salutări Petre și un an nou plin de realizari îți doresc !!!

  1. Necazurile și tristețile ar trebui să ne îndârjească în planurile noastre, făcându-ne mai puternici, mai calculați și mai ambițioși, apreciind cu atât mai mult realizările.
   Mulțumesc pentru gândurile bune, la care îmi place să-ți răspund cu urări la fel de călduroase, Ștef!

 2. Viata este facuta cu bine si cu rau. Nu ne este dat sa traim numai rau sau numai bine, trebuie sa le impletim pe cele doua si sa obtinem bucuria de a trai iar fericirea ne-o facem in functie de cum simtim si gandim. Eu te felicit pentru realizarile din real si virtual, iti doresc ca muza sa nu te paraseasca, sa-ti dea noi imbolduri sa reusesti sa ai si in 2020 un an plin de reusite.
  Gândurile mele se îndreaptă si către tine de sărbători. Mi-ai fost alături de-a lungul anului și vreau să -ti doresc să ai sarbatori, cu bucate alese și clipe multe alături de cei dragi. La mulți ani!

  Sunteți cele mai importante persoane din viața mea voi prietenii mei virtuali si reali. Vă mulțumesc pentru tot și mi-aș dori din tot sufletul să fim împreună si de acum incolo cat mai multi ani. Vă îmbrățișez cu mult drag și vă urez Sărbători Fericite!


  1. Nu m-am îndoit nicio clipă că gândurile noastre în ce privește prietenia virtuală care ne leagă sunt asemănătoare, iar fiecare dovadă a acestei certitudini mă bucură, dragă prietenă care faci ca distanța să nu aibă importanță.
   Acum, în prag de ani, sentimentele care ne leagă sunt și mai sensibile, iar cugetul le dă amploare prin nostalgii care ne aduc în minte cele mai plăcute momente la care am participat sufletește împreună, iar asta îmi creează emoții cât se poate de intense și reale.
   Îți mulțumesc personal și recunoscător că-mi ești alături și nădăjduiesc să ne fim tot așa încă mulți ani de zile. Ani pe care ți-i doresc frumoși și benefici, dragă Anda! ❤

 3. Opt ani de activitate? Mulţi înainte, Petru! Eu ce să zic cu un an și un pic. Mai trebuie să cresc.😃
  Frumoase realizări ai avut, iar bilanțul este pe măsură! Viaţa reală este, așa cum ai spus, cu bune și cu rele. Important este să le putem depăși pe cele rele și să tragem niște concluzii, care pe viitor ne-ar putea ajuta.
  În 2020 îţi doresc, în primul rând, sănătate, apoi multă inspiraţie, să-ţi realizezi toate gândurile și dorințele, să fii la fel de activ, dacă nu mai mult, în blogosferă!🙂
  La mulţi ani!

  1. Tu ai început voinicește și crești într-un an ca alții-n șapte. Eu am pornit de la zero cunoștințe despre blog și tehnologie, fiind nevoit să învăț din greșelile mele, până la cele mai mici amănunte. Și încă o mai fac, desigur.
   Mulțumesc pentru aprecieri și urări, Constanța! La rândul meu îți doresc să ai mult spor la scris, că de inspirație nu duci deloc lipsă! La mulți ani! 🙂

 4. Felicitări pentru toate realizările, Petru! Îţi doresc un an plin cu sănătate, bucurii şi inspiraţie! Să îţi vezi visele-mplinite şi alte cărţi cu numele tău! Să ne citim cu bine!

  1. Săru-mâna pentru vizita generoasă în urări, Potecuță! Sănătate, împliniri și mulți ani în care să te exprimi atât de frumos cum ai făcut-o și până acum! Pentru inima ta și sufletele noastre!

 5. Felicitări pentru realizările deosebite din anul care se pregătește să devină istorie!
  Succes în realizarea frumoaselor obiective pe care ți le-ai propus pentru anul care bate la ușă!
  La mulți ani! Rodnici și cu multă sănătate!

  1. Aleasă recunoștință pentru onoranta vizită și frumoasele urări! Cu aceleași gânduri generoase și urări de bine și din partea mea pentru dvs!
   La mulți ani și vești cât mai bune!

 6. Frumos bilanț.
  Știi de când ne știm? Am verificat. Din septembrie 2013. Am fost alături de tine și mi-ai fost prieten virtual constant. Ai devenit scriitor cu acte și scrii din ce în ce mai bine. Respectul și admirația mea. Eu am rămas aceeași (fraieră cu jurnal). La mulți ani.

  1. Mă bucur să aud că ne cunoaștem de peste șase ani, mai ales că nu sunt mulți care au rezistat cu blogul atâta vreme. Pentru mine vei rămâne mereu albinuța cea harnică, înțepătoare numai la adresa celor care o merită. La mulți ani cu sănătate!

 7. La mulți ani fericiți și multe alte realizări! Bilanțul este foarte frumos dar știu că mai sunt încă vise frumoase ce abia așteaptă să fie împlinite. Doamne ajută în continuare!

  1. Întotdeauna mai este loc pentru realizări și perfecționare. De aceea îmi doresc sănătate și încă vreo câțiva ani în care să mă pot exprima tot mai bine și pe placul cititorilor. Multă râvnă și mulți ani de scris îți doresc, la rândul meu, că o faci frumos!

 8. Frumos bilanț pe 2019 draga Petru, cu toate ca spre finalul lui, a apărut un norulet, și te_ai întristat, dar o sa fie fie bine în final pentru sora ta!! 🍀🌲😌Din întâmplare fac și eu parte dintre prietenii tăi , ti_am admirat tot timpul scrierile, îți doresc ca în anul care sta sa sosească, sa fie plin din toate punctele de vedere, și alături de toți prietenii virtuali și de cei apropiați sufletului tău, mai ales de scumpa ta nepoțica Emilia!! ❤️🌲🌲🌲La mulți ani sănătoși și voioși!!! 🌲🌲🎇🎇🎇🎆🎊🎉🎄

  1. N-aș crede că-i doar o întâmplare faptul că suntem prieteni virtuali, ci mai degrabă o potrivire de caracter care rezultă din ce gândim și exprimăm în scris. Altfel nu văd cum ar fi posibil un dialog constant între noi, aici, dar și în căsuța prietenei noastre comune, Anușka. 🙂
   Îți mulțumesc pentru asta și sper să ne înțelegem tot așa încă mulți ani, dragă Mica! ❤

 9. Felicitări! Mă bucur mult pentru realizările frumoase pe care le aveți! Vă doresc ca noul an să sporească doar frumosul și bucuriile, eliminând tristețea și necazul! Să fiți sănătos și împlinit!

  1. Mulțumesc din suflet și, la rândul meu, îți doresc să ai parte de mult spor și aprecieri din cele mai frumoase pentru toate exprimările tale din blogosferă! La mulți ani cu bine!

 10. Bravo! Ai un bilant echilibrat cu multe realizari si bucurii, mai ales nepotica ta cea scumpa Emilia care te incantat de sarbatorile de Craciun! Te admir ca scriitor si poet,te felicit pentru cartile pe care ni le-ai oferit anul aceasta,iti doresc sa ai parte de sanatate, inspiratie si mult succes in continuare! 🙂

  1. Precum bine zici, e un bilanț echilibrat, dar eu am ales să evidențiez mai mult lucrurile bune, pentru a mă bucura și încuraja totodată. Sunt lucruri la care sper în tăcere, cum ar fi o promoție mai eficientă a cărților, dar nu le-am menționat pentru a nu se spune că-s prea pretențios. 😉 Duminică faină și tihnită, dragă Gabi! 🙂

 11. Buna dimineata! Tuturor
  Draga Petru ,m-am bucurat sa citesc acest bilant ,citindu-l imi aminteam si cum a fost anul 2019 ptr. mine.
  Sa sti ca nu cred ca exista cineva care sa fie numai fericit,toti am trecut prin necazuri si bucurii mai mult sau mai putin,dar Dumnezeu a avut grija sa ne trezeasca la realitate,sa avem puterea de a le rezolva 🙂
  Felicitari ptr. acest articol care mi-a placut si ptr. realizarea celor 2 carti tiparite .
  Succes ptr. tiparirea romanului cu ,,fetita care visa ptr. altii” care mereu stept sa vad cum se va termina 🙂
  Iti doresc ca in nul ce va venii sa fi sanatos si sa ai numai bucurii! ❤
  Iti las o cafeluta care sa o savurezi in nostalgia amintirilor frumoase 🙂

   1. Așteptam de vreo doi ani să fac un rezumat al blogului, iar ocazia aceasta de sfârșit de an mi s-a părut potrivită. În felul acesta am trecut în revistă tot ceea ce mă privește și speranțele pe care le am de la noul an. Sunt bucuros că ți-a plăcut, iar cafeaua ta e cu atât mai delicioasă, Anușka! 🙂
    Să vedem cum o să arate bilanțul anului care urmează și dacă romanul cu fetița va fi publicat. Deocamdată să ne bucurăm de ultimele zile ale lui 2019, pe care ți le doresc frumoase, plăcute și rodnice, dragă prietenă! ❤

 12. M-aș bucura să-ți pot spune că am cartea ta de nuvele lângă mine, ca dar de la Moșul, dar curierii au fost extrem de neserioși și nu mi-au adus-o nici în prezent, deși am vorbit aproape zilnic cu cei de la editură. Dar când va sosi vei putea pune exemplarul meu la realizările tale. Cu drag, Roxana.

  1. Uite un exemplu care nu le face deloc cinste celor care se ocupă cu livrările la Pavcon. Îmi pare rău și îți cer scuze în numele lor, dacă nu-i altcineva să o facă și să îndrepte neglijența de care au dat dovadă în ce te privește și nu numai.
   Din partea mea ai numai gânduri bune și urări pe măsură, dragă Roxi!

   1. Inițial mi-au spus că au trimis coletul pe data de 18 decembrie și apoi că s-a rătăcit prin depozit. Mulțumesc pentru urări, mi-am dorit atât de mult să te bucur de sărbători și lucrurile au ieșit anapoda.
    Gânduri bune și din partea mea și la cât mai multe “fiice ale frunții.” 🙂

 13. Felicitări pentru realizările din anul care tocmai se încheie! Noul an, sa va aducă sănătate, bucurii si poate sa se va împlini una dintre dorințele cele mai ascunse! Cât despre blog, multa imaginație si cât mai multe realizări!

  1. Aș zice că blogul și viața reală merg adesea mână în mână, mai ales când se intersectează prin întâlniri cu persoanele cunoscute online. Mii de mulțumiri pentru vizită și gândurile bune, alături de urări la fel de benefice!

  1. În sfârșit… pot să mă bucur, dar după multe frământări în care mă gândeam să-i sun și eu. Mă bate gândul să nu mai apelez la această editură pentru viitoarele cărți.
   Îți doresc lectură plăcută și, în primul rând, o seară de Revelion minunată. La mulți ani, dragă Roxi! 🙂

   1. Sunt convinsă că vei lua cea mai bună decizie. Un An Nou cu cât mai multe proiecte literare cu care să ne delectezi pe noi, cititorii! La mulți ani! 🙂

   2. Sunt sigură că vei lua cea mai bună decizie. Mulțumesc pentru urări, în cazul meu noaptea de Revelion nici nu există pentru că la 21.00 îmi iau pastilele și pe la 22.00 dorm deja. Dar nu sufăr din cauza asta, e la fel de foarte mulți ani și pentru mine contează mai mult să am un somn de calitate decât să petrec. Îți doresc să ai un An Nou plin de proiecte literare la fel de frumoase ca și până acum! La mulți ani! 🙂

   3. În privința asta ne asemănăm, pentru că și eu m-am culcat pe la ora 22, la fel cum am făcut de Crăciun. Chiar dacă atunci aveam companie. Dar m-am trezit la 6.00 și am trecut la treabă. 😉

 14. Felicitări pentru bilanțul bogat, dragă Petru. Este minunat când ai acel sentiment de satisfacție, după un an cu multe străduințe. Planuri ne facem cu toți, dar nu mereu reușim să le împlinim până la capăt. Sănătoși să fim, iar în anul pe care îl începem să continuăm cu sârg ceea ce am început. Îți doresc numai bine, sănătate și multă putere de muncă, pe măsura talentului și dorinței de a crea atâtea lucruri faine, cu care ne bucuri din plin aici, pe blog sau prin cărțile publicate. Toate cele bune și… La mulți ani! 🙂

  1. Mulțumesc călduros pentru cuvintele tale frumoase și încurajatoare, dragă Alex! Știu că-i riscant să ne facem planuri prea mari, pentru a nu fi dezamăgiți prea tare la finalul termenului. De aceea nu mi-am pus în gând mari dorințe, sănătatea fiind întotdeauna pe primul plan. Dacă se împlinesc și celelalte planuri va fi excelent, însă nu o să cad în vreo depresie când voi constata că nu ies cum am vrut. Dimpotrivă, voi depune un efort mai susținut în celălalt an. La mulți ani cu bine! 🙂

 15. Mă bucur pentru multele realizări frumoase din 2019! Se mai întâmplă și câteva ceva mai puțin plăcut, dar noi mergem înainte, că numai încolo se poate! Și mergem cu determinare și optimism!
  Îți doresc toate cele bune, dragă Petru, iar prietenilor tăi cu care mă intersectez aici, le doresc un An Nou fericit, încărcat de daruri pe placul inimii lor!

  1. Perseverența și încrederea în viitor ne dau puterea să luptăm zi de zi, fiecare în felul și cu puterile lui. Mă bucur când întâlnesc oameni optimiști și determinați ca tine, un factor important pentru a-mi da energia și speranța că munca mea nu e în van și nici măcar insignifiantă. Pentru asta și pentru multe altele îți mulțumesc din suflet, dragă Zaraza! Toate cele bune și frumoase în noul an! ❤

 16. Pingback: Homepage

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.