Pe urmele tatălui (5)

Nici prin gând nu i-ar fi trecut tinerei agente că va fi necesar să asiste la o autopsie chiar din prima zi de investigații. Desigur că nu a exclus această experiență dezgustătoare, care se putea ivi într-o anumită fază a unui caz important de crimă, dar nicidecum după sinuciderea prostească a unei tinere rămase inexplicabil însărcinată. În timp ce Tivi conducea Loganul poliției spre adresa centrului IML, mintea Deliei era complet răvășită de imagini horror, pe care și le proiecta în avans. Autopsiile pe manechine din Universitate, la care asistase de două ori, nici nu se comparau cu măcelărirea unui corp real, cu un miros pe care-l bănuia insuportabil. De aceea lăsase grija volanului în seama colegului său, căruia îi sugeră să oprească în apropierea unui magazin:

– Așteaptă-mă câteva clipe, mă duc să-mi iau o lămâie mare. Bănuiesc că o să am nevoie de parfumul și gustul ei.

Într-adevăr, nu zăbovi mult, însă la ieșire simți o durere scurtă și ascuțită în zona buricului. Probabil că și trupul se răzvrătea în avans, numai la gândurile sumbre care o încercau fără voie. Trebuia să-și găsească o altă preocupare, altfel risca să i se facă rău înainte de a ajunge în fața doctorului Piron. De aceea s-a bucurat când, după ce au pornit din nou, partenerul ei a întrebat-o:

– Poți să-mi spui și mie ce ai discutat cu verișoara mea, Comoara?

– Firește, doar trebuie să ne împărtășim tot ce-i legat de caz, răspunse ea cu un ton sfătos. Mai important este ce nu a spus, iar eu am ghicit din ezitările ei. Nu cred că a fost virgină, așa cum pretinde. Trăim niște vremuri în care se spune că fete mari găsești doar la grădiniță, iar eu socotesc că această zicală are un sâmbure de adevăr. Pe de altă parte, ne trezim cu trei dosare în care sunt implicate tot atâtea fete neprihănite, deși au 16, 17 și 19 ani. Cum să nu mă mir, mai ales în cazul de la care venim, știind că fetele din etnia voastră se mărită și fac sex de pe la 12 ani?!

– Ți-am spus că nașul meu s-a emancipat, și nu numai în ce privește averea, îi replică afectat Tivi. E drept că la cultură mai lasă de dorit, la fel și în unele năravuri greu de eliminat. Dar face tot posibilul ca fata și băiatul lui să aibă o educație corespunzătoare cu societatea în care trăim. Nu știu ce semne ai văzut tu la Comoara, însă eu cred în cinstea ei, nu pentru că mi-e rudă, ci pentru că o cunosc de când era în scutece.

Delia dădea neîncrezătoare din cap, de parcă ar fi vrut să-l irite și mai tare pe tânăr:

– Dacă nașul tău voia să se desprindă de năravurile trecutului, trebuia să înceapă de la numele fetei. Cine-și mai botează fata cu numele Comoara? Cum o strigă colegii și prieteni, prescurtat în două silabe, așa cum se obișnuiește? Moara…, Como sau Coma? Te pomenești că pe fratele ei îl cheamă Televizor!

Chipul lui Lingurar se întunecă și mai tare, cât avea el tenul de închis. Se strădui, totuși, să vină cu o replică politicoasă:

– Cora…, așa îi spun prietenele. Prima și ultima silabă din numele complet. Iar pe fratele ei l-au botezat Mihai, pur și simplu. În schimb, de unde crezi că-mi vine mie porecla de Tivi?

Tânăra îl privi stupefiată și încurcată totodată, îngăimând abia auzit:

– Să nu-mi spui că…

– Ba da, îți spun, că tot ai fi aflat în cele din urmă, rosti hotărât colegul. Mama mea era și mai este mare amatoare de telenovele, petrecând aproape toată ziua în fața televizorului. De aceea m-a botezat… Televizor. Așa apar în Cartea de Identitate, dar eu mă prezint Tivi, ceea ce mă scutește de jenă, fără să mint apelând la această prescurtare.

Imagini pentru imagini cu televizoare

Delia s-a simțit datoare să-și ceară scuze, punându-i colegial mâna pe umăr:

– Te rog să mă ierți, dar chiar nu am știut. La urma urmei, numele e mai puțin important, contează omul de după el, iar tu trebuie să fii unul de treabă. Totuși, din moment ce te jenează, de ce nu ți l-ai schimbat? Că nu-i mare lucru.

– Părinții îmi mai trăiesc și mă iubesc cu numele acesta. Sunt săraci, cu domiciliul în cartierul țigănesc, dar îi iubesc, la rândul meu, și nu vreau să-i supăr cu nimic, atâta vreme cât mai sunt în viață. Mi-a plăcut să învăț și de aceea au acceptat ai mei să fiu sponsorizat de unchiul și nașul meu, pe tot timpul școlii. Dar altfel nu se înțeleg deloc și nici nu se întâlnesc decât la ocazii speciale. Or fi ei modești din punct de vedere material, dar sunt mândri și nu le place când fratele tatălui meu își flutură banii cu fală, oricum or fi fost ei obținuți.

Tăcerea se așternu între cei doi parteneri, iar Delia putea recunoaște că această discuție i-a alungat gândurile grețoase de care a vrut să scape. În schimb i-a provocat sentimente de înțelegere și simpatie față de un om pe care nici nu l-a băgat în seamă până acum.

31 thoughts on “Pe urmele tatălui (5)

  1. Într-adevăr, numele nu ar trebui să ne eticheteze ca pe o marfă. La fel cum nici numărul 666 nu reprezintă mai mult decât o cifră ca oricare alta. Doar cei cu prejudecăți îi dau conotații malefice. Mulțumesc frumos pentru compliment, Potecuță!

 1. Interesant si cu ceva invataminte precum ca : nu e bine sa judecam pe nimeni ci cu rabdare descoperim ca si sub nume caraghioase exista oameni frumosi la spirit.
  O seara frumoasa draga Petru ca si acest episod ❗ ❤

  1. Numele, familia și vecinii nu ni-i alegem noi, dar e bine să-i iubim și respectăm. E mai rău când primești în dar un nume ”frumos” și apoi îl faci de rușine.
   Săru-mâna pentru vizita sub luna plină și atât de îmbietoare la romantism, dragă Anda! ❤

 2. Ce nume primesc cea ce afecteazatoata viata,imi place cum se contureaza povestea,placut!O seara faina iti doresc!:)

  1. Numele acestea sunt inspirate din cazuri reale, făcute public într-o listă apărută și pe internet. E doar un detaliu al povestirii, dar are și el semnificația lui. Am parte de un soare plăcut, din care îți transmit și ție, dragă Gabi! 🙂

  1. Povestirea e mai frumoasă când e citită la o cafea atât de delicioasă precum e cea adusă de tine, Anușka! 🙂
   Mă înclin cu recunoștință și îți doresc o zi plină cu ocupații plăcute și satisfacții majore, dragă prietenă! ❤

 3. Mi-a plăcut acest episod, mi-a plăcut modul în care ai redat sentimentele. Cam ca tânăra agentă privesc și eu această etnie și într-un fel mă regăsesc în reacțiile ei.

  1. Problema etniei rome e dificil de abordat obiectiv, fiecare dintre noi având experiențe care ne influențează percepția. Personal, am avut deseori tangențe cu țigani de tot felul, dar încerc să-mi amintesc pe acei puțini care le făceau cinste.

  1. Bună dimineața, cu aleasă mulțămire pentru Buna Vestire împărtășită mai sus, dragă Anda! A fost o zi frumoasă pentru mine și sper ca ziua de astăzi să fie excelentă pentru tine, prietenă bună! ❤

  1. Deocamdată numi permit să năzuiesc atât de departe, dar cine știe. Poate tot muza o să mă ajute în continuare. Mulțumiri cu gânduri bune și urări pe măsură, Dana!

 4. Foarte binevenite cafeaua și îmbrățișarea, Anușka! Mai ales într-o zi în care nu eram obișnuit să fiu atât de singur. 🙂
  Mulțumesc foarte frumos pentru darurile tale și îți doresc să ai parte de o răsplată pe măsură, dragă prietenă! ❤

  1. Bine ai venit într-o nouă călătorie narativă, pe care sper să o găsești la fel de interesantă ca și cea precedentă, Cristina! Sănătate și vigoare îți doresc la rândul meu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.