64 thoughts on “Ouă încondeiate

  1. Câtă muncă, răbdare și talent!
    Toate sunt frumoase, dar eu rămân la preferatele mele, cele indigo, precum constelațiile.
    Mulțumesc mult pentru clipa de frumos!

    1. Mă bucur că avem aceleași preferințe! Și pe mine mă fascinează culorile care-mi amintesc de Univers, de stele și galaxii pe care le-aș explora cu prețul vieții.
      Săru-mâna pentru un comentariu nostalgic!

  2. Superbe ouă încondeiate, ne_ai adus azi de Joia Mare, draga Petru, mai ales că azi se vopsesc ouăle, câtă muncă, câtă arta in frumoasele obiceiuri românești, mulțumim !!! 🌺

    1. Trebuie să recunosc că nu voi avea parte de ouă roșii, fiind cam singur, dar o să le consider ca atare. Mai mult contează dacă ai măcar o persoană cu care să le spargi și apoi să le consumi. Îți doresc să spargi ouă fără număr cu cât mai multe persoane care te iubesc, dragă Micuța! ❤

  3. Oul roșu îmi place cel mai mult, este simbol al creației şi învierii. Azi se vopsesc, dacă nu, atunci Sâmbătă!
    Desigur, talentul artistic nu lipsește. Am să încerc și eu. 🙂

  4. Adevărat grăit-ai, Ani bună și cu frumusețile la-ndemână! 🙂
    Oul, în general, e simbolul (re)nașterii și perpetuării seminției în fiecare specie, într-un fel sau altul. Un motiv în plus să-i aducem un omagiu. 🙂

  5. cele incondeiate sunt fără cinţinut având o tehnică aparte cu chişîttă dacă ţin bine minte.Măini măiastre au cele căre închistrează ouă!Săbători frumoase Petru!

    1. Săru-mâna pentru explicațiile bine-venite, mai ales pentru cei ca mine! Îmi amintesc că în tinerețe încercam și eu să ”pictez” câte ceva pe ouă, mai ales cu ajutorul frunzelor de tot felul.

  6. Da, cred că am dibuit cum sunt făcute. Sunt tăiate pe dindouă cu traforajul. Broderia este simplu de făcut după ce cu un burghiu de ceasornicar au fost făcute găurele. Apoi s-au lipit cele două jumătăți. Ca să mascheze lipitura au recurs la un șnur. Foarte ingenios lucrate! Superb!

  7. Superbe!Prima e cea mai delicata dar toate sunt frumoase!Sa ai parte de sarbatori minunate si o seara excelenta!:)

    1. Săru-mâna pentru compliment, dragă Gabi! Astfel de ouă sunt făcute pentru colecții, mai ales acelea care necesită atâta migală și timp. Să ai parte de bucurii! 🙂

    1. Bine ai venit cu asemenea daruri, Anușka! 🙂
      E vremea ouălor și asta s-a văzut ieri în piața din Seini, unde stătea lumea la coadă, așteptând să vină marfă. Totuși, nu a ajuns la toată lumea, iar astăzi se va repeta situația.
      O zi de vineri liniștită și numai cu gânduri bune îți doresc, dragă prietenă! ❤

  8. Frumoasă SELECȚIE ! 🙂
    Unul mai frumos ca altul ,
    să trăiască internetul ,
    iară cel ce le-a SELECTAT ,
    de DUMNEZEU fie BINECUVÂNTAT !!! 🙂 🙂 🙂
    În VINEREA PATIMILOR lui IISUS HRISTOS

    sincer, am VĂZUT ceva frumos ! 🙂
    Sărbători PASCALE cu liniște, sănătate și binecuvântare DUMNEZEIASCĂ, Petru ! 🙂
    Alioșa ! 🙂

    1. Bună dimineața, Alioșa! 🙂
      Mă bucur că ți-au plăcut alegerile mele și îți mulțumesc pentru videoclipul oferit cu această ocazie! Măcar de acasă să ne încărcăm astfel sufletul cu credință și iubire, de lumină și încredere în viitor. 🙂
      Paște fericit și binecuvântat îți doresc la rândul meu, din tot sufletul, Sandule! 🙂

      1. Invierea Domnului sa va gaseasca cu sufletul impacat si cu inima senina, in asteptarea Luminii Sfinte ce ni se aduce fiecaruia din darul divin. Paste luminos si sanatos!

  9. Bună dimineața dragilor!

    Trecând peste ceasuri rele,
    Ghinioane și belele,
    (Eu și-așa nu cred în ele)
    Ajungem la vorba mea:
    Tot mai bună-i o cafea,
    Într-o zi cu soare
    Și dorințe arzătoare.
    Vă doresc cu nerăbdare
    Și o caldă- mbrățișare! 🙂 ❤

    1. O cafea cu poezie
      Face bucurii o mie,
      Dacă vine acușica
      De la prietena Anușka! 🙂
      Mii de mulțumiri pentru vizita prețioasă, ținând cont că ai atâta treabă pe cap astăzi, dragă prietenă! Cu atât mai delicioasă e cafeaua oferită de tine, iar versurile neprețuite! Mult spor și multe satisfacții îți doresc! ❤

    1. Foarte interesant şi instructiv filmuleţul despre încondeierea şi împistrirea ouălor în Bucovina, pentru care îţi mulţumesc! Noi suntem amatori şi le înfrumuseţăm cu frunze, cu mai puţină bătaie de cap, deci le putem mânca fără mustrări de conştiinţă. 🙂

      1. Cojile de ceapa roșie și eventual pentru model câteva frunze dar așa sunt și sănătoasi și frumoase..și de consumat 🙂 Stiu Petru!

  10. Adevărate bijuterii. Opere de artă. Iar dacă unele sunt piese de artă modernă, cele făurite în stil tradițional sunt absolut superbe. Ceva ce ne amintește de migala cu care strămoșii împodobeau nu numai ouăle încondeiate, ci totul în viața lor, mai ales la aceste praznice creștine.
    Numai bine, dragă Petru și zile cu bucurii! 🙂

    1. Observațiile tale mi-au amintit și mie de ”blidele” cu desene, atârnate pe pereți de bunici, de ștergarele înflorate care încununau acele vase sau chiar tablouri și de multe alte creații migăloase pe care le întâlneam la tot pasul prin casă, prin dulapuri sau curte. Puțini mai au răbdarea și obiceiul să urmeze aceste tradiții.
      Sănătate, vigoare și multe frumuseți îți doresc, dragă Alex! 🙂

    1. Frumusețea e trecătoare doar la ființe, însă operele de artă precum sunt și ouăle reprezentate mai sus pot să dăinuie mult timp, dacă sunt păstrate într-un mediu potrivit.
      Eu îți mulțumesc pentru popas și aprecieri, Kathy! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.